Pocsékul teljesít a Wii U - továbblép a Nintendo?

  • Írta: fojesz
  • 2014. január 17.
  • Biznisz
Link másolása
A Nintendo végre beismerte azt, amit eddig amúgy is tudott mindenki: a Wii U messze nem tudja majd hozni azokat az eladási számokat, amikre a kiotói konzolgyártó korábban számított.

A Nintendo a március 31-én véget érző üzleti évére korábban 920 milliárd jenes bevételt, 100 milliárd jenes üzemi eredményt és 55 milliárd jenes profitot várt, azonban ettől nagyon messze lesz a végeredmény: a cég ma helyesbített, most már alig 590 milliárd jenes forgalommal, 35 milliárd jenes üzemi veszteséggel és 25 milliárd jenes veszteséggel számol.

Sorban ez a második év, hogy a cég üzemi szinten veszteséget produkál, ami ezúttal annak köszönhető leginkább, hogy a karácsonyi szezon messze nem hozott olyan számokat, mint arra a Nintendo korábban számított.

A legnagyobb kiesés természetesen a Wii U számlájára írható, a cég az idei évre tervezett 9 millió leszállított gép helyett már csak 2,8 millió darabot vár, a 3DS esetében 18 millió darabról 13,5 millióra csökkent ez a szám. A játékeladások is gyengébbek lesznek: a Wii U-s címekből 38 millió helyett csak 19 millió ment, illetve megy el a becslések szerint, a 3DS-esekből pedig 80 millió helyett 66 millió.

Satoru Iwata a cég elnöke vállalta a felelősséget a történtekért, és elnézést kér a részvényesektől. Azt megígérte ugyan, hogy belehúznak, lemondani viszont nem akar, és azokat a pletykákat is cáfolta, hogy rövid távon bármilyen változtatásokat hajtana végre a menedzsmentben.

Irány a mobilpiac?

Teljesen világos, hogy a Nintendónak lépnie kell, részletkérdés, hogy az az érzése támad az embernek a cég elmúlt időszaka alapján, mintha a kiotói konzolgyártó nem akarná felismerni, hogy problémái vannak.

Erre világított rá a Wedbush Morgan elemzője, Michael Pachter is, aki azt mondta, a Nintendónak először észre kellene vennie, hogy mik a bajai, majd utána egy huszárvágással le kellene mondania a hardvergyártásról, és Sega módra third-party kiadóvá kellene előlépnie.

Satoru Iwata erről természetesen hallani sem akar, ma egy, a befektetőknek tartott konferenciahíváson leszögezte, hogy ez az ő regnálása alatt nem fog megtörténni, azt azonban megjegyezte, hogy a Nintendo egy "új üzleti modellben" gondolkodik, és azt sem titkolta, hogy a mobilpiacos bővítési lehetőségeket vizsgálják. Persze azt is hozzátette, hogy ez kis időbe telik, mert egyáltalán "nem olyan egyszerű, hogy csak átengedjük Mariót az okostelefonokra".

Izgalmas idők következnek tehát a cég történetében, várjuk a fejleményeket!

Update! A hírek után 17 százalékot zuhantak a Nintendo részvényei, egy papír most 14 dollár 90 centet ér.

65.
65.
Ooorky
#64: Mario már régóta nem AZ exkluzív cím a Nintendo-nál, csak egy a sokból.
De látom tudakozódni (értsd: legalább a wikipedia-t elolvasni) luxus manapság...
64.
64.
kavamate2
Már most előre elnézést szeretnék kéni minden Nintendo rajongótól ha ezzel a hozzászólással valaki megbántanék.

Na akkor.. Elmondom hogy én mit csinálnék most , hogy a Wii U így leszerepelt. Azt csinálnám hogy félretenném a kézi konzolokat egy időre és teljes gőzzel ráállnék egy olyan konzol fejlesztésére mint anno a Wii volt. Még ha hardverben nem fogja majd tudni felvenni a PS-sel vagy a Box-szal felvenni a versenyt de ott lesz az élmény. Én anno nem játszottam a Wii-vel de a fogadtatása pozitív volt. A Wii Remote egy olyan ötlete volt a Nintendo-nak ami egész jónak mondható. A másik dolog: nem érzem azt a fajta potenciált a Nintendo exkluzív címeiben mint a PS és a Box címeinél. Mario-t elküldeném nyaralni egy kis időre , és megpróbálkoznék más területen exkluzív címeket keresni. Pl.: az FPS műfajban vagy a szimulátoroknál. Az az érzésem hogy nem veszi magát komolyan a Nintendo leragadt Mario-nál és nem tud igazán nagyon mutatni. Nem (csak!!!) attól lesz a konzol jó ha bivalyerős hardvere van hanem ha Pl az exkluzívokban erős és szerintem itt van a baj hogy a Nintendo nm tud elszakadni Mario-tól. Valamit ki kell sürgősen találnia a Nintendo-nak , vagy vége lesz a dalnak.
63.
63.
hheemmoo
Sziasztok! Olvasva a hírt és a kommenteket. Szerintem az a gáz, hogy én is wii fan vagyok sokat játszunk haverokkal, családdal stb. De ha nekem mint egy wii tulajnak eszem ágában nincs/és a megjelenés napján se volt arra késztetésem, hogy rohanjak megvenni az új N konzolt. Tudom, hogy 2006 ban jelent meg az első wii, de szerintem még ráért volna az új konzol. A haveri körben sokan vettek wii-t maguk miatt vagy a gyerek miatt, mindenki használj napi heti szinten de kevés az idő ahoz, hogy egy család éjjel nappal a wii -n logjon. A végére annyit a wii egy családi vagy baráti társaságban nagyon is poénos. Szoval a wii tulajok nagy része jól szorakozik a régi géppel és csak sajnálja, hogy a gépére már nem fejleszt az anyacég! Hát ez itt a baj szerintem!
62.
62.
north
Húúúúúúha itt aztán megint regény veszekedés van 1000-el. :D

Így végigolvasva az összes kommentet amit idevéstek a különböző véleményű emberek, nekem az a véleményem, hogy fölösleges egymással vitázni pénzügyi helyzeteken meg, hogy ki jobb vagy ki rosszabb! A lényeg, hogy tudjuk, hogy nekünk mi a jobb a bajszos csőszerelő vagy az Xstation kombó. Nem kell világba erőltetni, hogy egy rakás sz*r az N gépei vagy hogy az Xstation kombó így alázza teljesítményben és eladásban. Én személy szerint egyiknek sem szurkolok, ha az N bebukik azt csak magának köszönheti ha fennmarad akkor az jó lesz mert akkor egy darabig még élvezhetjük köreinkben. Egyébként az N-nek sose volt terve, hogy mindenkit megcélozzon a játékaival viszont a mai generation-nek ez édes kevés sajnos...:(
...Azért örülnék ha megmaradna...Jó lenne ha lenne WiiUra is több family party game...Meg még több game...Meg még több :D...
A viccet félretéve, a lényeg ne erőltessük a véleményünket elég egyszer elmondani, a tényeket meg mindenki látja.
Más kérdés, hogy elismerjük-e vagy sem...
58.
58.
zola2000
Néhány ténnyel szerintem sokan nincsenek tisztában: A nintendo ma gigacég, SOK tízmilliárd dollárnyi tartalékkal, amit a DS (150millió) wii (100 millió) alatt halmozott fel.

A 3DS NAGYON megy, a legjobban fogyó konzol volt 2013ban, csak még ennél is többet szerettek volna eladni.

A wiiU úgy tűnik hogy nem jött be nekik, a hír címe: "Pocsékul teljesít a wiiu" nem az hogy a nintendo -> pár napos hír: http://dualscreen.web4.hu/cikk/a-nintendo-beelozte-a-tozsden-a-sonyt
57.
57.
myrte
#56: Yep, egyértelműen király játék.

Csak azokat kéne WiiU vásárlására bírni, akiknek Wii-je van. Visszafelé kompatibilis, és a karácsony előtt kiadott Raymand, Zelda, Mario fantasztikus játék. Rengeteg játékidővel.
Ha megnézzük kb. a gamepad miatt drágább a PS3-nál és XBOX360-nál. A ps4-xbox one árkülönbséget is csak egy plusz eszköz, a kinect okozza. Erre mindenki: hűű de dráága.... pedig így-is úgy-is megvenné idővel a kamerát... (legalább a játékfejlesztők tudnak arra alapozni, hogy minden xboxhoz van egy kinect, jöhetnek a kinectet jobban kihasználó játékok, a fejlesztőknek nem kell mindent kétszer megírni).

Kíváncsi leszek erre a ps4-vita streamre wifin keresztül. Nem véletlen, hogy a Nintendo nem evezett erre a vizekre, és maradt a pár méteres hatótávolságnál. A hálózat komoly dolog. Nincs jó ping, xar a rooter stb. Elég ennyi is, hogy ne működjön egy wifis stream.
56.
56.
RangerFox
#55: Komolyan, ez a legélvezetesebb játék, amivel valaha játszottam! :D
55.
55.
#54: Super Mario 3D Wööööörld :D
54.
54.
RangerFox
Egyet mondok: Super Mario 3D WORLD!!!
51.
51.
Dontrip
#48: A hírnévnek meg a múltnak semmi köze nincs ehhez. Itt az anyagiak számítanak, és pénzben a Nintendo messze el van maradva például Microsoft, sőt még a Sony mögött is. Egyébként én nem úgy értettem, hogy a Wii U húzza le a Nintendot, hanem úgy, hogy itt már nem nagyon számít a 3DS sikeressége.
48.
48.
Norbiii
#46: A Nintendo az egyik leghíresebb és legnagyobb múlttal rendelkező cég! Ennyit "pontosítanék" amúgy igazad van, nem engedhetik meg maguknak, még ők sem! :D
47.
47.
Norbiii
#46: Egyetértek, de mintha én is ezt írtam volna :) :) A legfőbb "oka" a veszteségnek a Wii U, a 3DS-en ez nem múlik! Hajrá N!
46.
46.
Dontrip
#43: Norbiii a Nintendonak sincs annyi bevétele, mint kiadása. Cirka 50 milliárd forintos a veszteség. Az N nem egy olyan nagy cég, ami megengedhet magának ilyet. Szóval ha ez így megy tovább, a Nintendo baszhatja a szárnyaló 3DS-t, mert az sem fogja megmenteni.
45.
45.
shatterhand
jo gep,jo aron es sok(!) jo jatek kell.
meg kevesebb rizsa
44.
44.
Norbiii
#43: ..annyi..

Az egész egy piaci verseny, minden cég azért versenyez, hogy az ö konzoljukat vegyék többen! A Sega azért esett el, mert a Playstation és a Nintendo "közösen" bedarálta, sajnos ez az igazság! Többen vettek N és Ps konzolt, mint Sega konzolt, és mivel nem volt annyi bevétel, mint amennyi kiadás (ez a veszteség) ezért elestek a "csatában", de ez nem azt jelenti, hogy a Sega felett eljárt volna az idő! Egy konzolt legjobban a rá kiadott játékok határozzák meg, elsősorban! A Segának is voltak remek játékai, de egyszerűen nem tudtak versenyképesek maradni! Jó lenne, ha összeállnának az N-el. :)

Raptor+30: IGAZAD VAN, az emberek (is) változnak, egyetértek! :)
43.
43.
Norbiii
#39: Oké én ezt értem, de mindennek meg van az oka! Ha a Nintendo gyártana The Last of Us szintű játékokat a Mario-k helyett, vagy mellett, akkor nem lenne ez a gond, én erre értettem, de ezt le is írtam! A Sega veszteséges volt, de ez nem azt jelenti, hogy eljárt felette az idő! a Sega konzolokat a vége felé kevesen vettek, és nem volt anyi bevétel, mint amennyi kiadás, ezért vonultak vissza! A Nintendo nem csak a Wii U-ból áll, ott a 3DS is, ami szárnyal, akkor hogy is van ez? Itt a Wii U húzza le a Nintendo-t, a Wii U "miatt" van ez kb 2 éve, mert nem veszik, na de a 3DS-t viszik, mint a cukrot, és ha jól tudom a 3DS az Nintendo 3DS. :)
41.
41.
Juha
Nem azért, de én szívesebben vennék a kisgyerekemnek egy wiiu-t marioval meg donkeykong-al, mint hogy leültessem cod-ozni, stb.

Most várjuk az elsö porontyot, lehet még most kéne venni egyet néhány játékkal, mert 4-5 év múlva már csak zombis/harcos/kinyírós játékok lesznek a piacon? A gyerekeknek készült "készségfejlesztö" játékokról márkeresztlányom is "agyfaszt" kap (óvodában így beszélnek mostanság?), nincs túl sok minöségi, gyereknek is érdekes játék, télen pedig jó lenne. Erre kellene ráfeküdnie az N-nek, és nem kell sokat beleölni a hardverfejlesztésbe. Szerintem.
39.
39.
Dontrip
#37: "Olyan nincs, hogy egy cégnek lejárt az ideje, max olyanok vannak, hogy egyes játékok felett eljárt az idő, de ez is szubjektív vélemény!"

Ezt mondd a Segának!
38.
38.
Norbiii
#37: Baszki nagyon sajnálnám, ha a Nintendo kilépne az iparból, az ő játékaikon nőttem fel, az ő konzoljaikon.........egyszerűen nem is akarom elhinni, eskü eladom a Ps3-at, és veszek egy Wii U-t! XD HAJRÁ N!!!!
37.
37.
Norbiii
#33: A Wii U ideje lejárt, ezzel sem értenék egyet, de talán ezt még eltudnám fogadni, na de hogy a Nintendo-nak összességében, mint cég, ezzel nem értek egyet! Olyan nincs, hogy egy cégnek lejárt az ideje, max olyanok vannak, hogy egyes játékok felett eljárt az idő, de ez is szubjektív vélemény! A Nintendo dönthet úgy is, hogy beáll a mai modern sorba (amit én nem szeretnék) és a legmodernebb játékok tucatjait dobja piacra, a kőkemény lövöldözős gamektől a legjobb kalandjátékokig, felhagyva, vagy meghagyva a Mario-t, és mindjárt sikeresebb lenne, talán ez csak ezen múlik, és ezért veszik többen a Ps4-et és az Xbox One-t, mert ma (sajnos) kelendőbb egy brutális akció játék, amely tele van izgalommal, mint az, hogy Super Mario-val ugrálsz a teknős hátán. (: Nekem az utóbbi sokkal jobban bejön, de ezzel a kisebbséghez tartozom, de mivel én is ember vagyok, és azért vagyunk még néhányan, akik szeretik a Nintendo-t ezért talán mindannyiunk közös érdeke, hogy a Nintendo sikeres legyen! :)
35.
35.
Szégyen, hogy ma már a konzolok (v PC) előtt ülő CoD-ozó vérpistikéket nevezitek a "hardcore" gamereknek. Akkor a profi CS és Quake játékosok mik?
33.
33.
Yanez
A nagy N ideje sajnos lejárt, mégha ezt egyesek nehezen is ismerik be. Mint egyedülálló konzol, kevés ahhoz, hogy megmaradjon a piacon. Viszont, ha összeállna a Sony-val és oda gyártaná az exclusive-jait, akkor mindketten jól járnának! Ám ez a lehetőség sajnos nem reális. Akkor pedig vége az N-nek és játékai multiplatformokká fognak alakulni. Emlélezzetek szavaimra!
32.
32.
Quent1n
#29: "ha a Nintendo- nak annyi, akkor a videojäték, mint fogalom is megszünik!" Ez butaság. A PS a Move-al ugyanúgy képes játszatni ahogy a Kinectes XBOX. A többi konzolra is van szerepjáték, platformjáték, családi játékok, ritmusjáték stb. mi kell akkor még? Ha a Nintendonak neadjisten annyi lenne azt csak magának köszönhetné. Lehet jobban jártak volna ha még kivárnak egy kicsit megvárják mit tud a Sony meg az MS aztán kijönni valami újítóval amit megint jó helyre pozicionálnak.

Sajnos beleestek abba a csapdába, hogy csináltak egy igen széles rétegnek egy kvázi tökéletes konzolt csak sajnos annak a rétegnek az bizony elég is és a többség nem vevő a tabletes hd kiadásra. Ezért kellett volna ezt jobban átgondolniuk és kivárniuk. Szerintem. :)
31.
31.
Ragnarox007
#30: Teljes mértékben egyetértek, azt pedig én sem értem, hogy szerinte miért vinnék mint a cukrot... Gyakorlatilag ezzel nagyobb kárt okoznának saját maguknak, mint hasznot, de ugye ezt te is leírtad. Az említett címekhez pedig tényleg nem szükséges olyan erős hardver, szóval hatalmas bukta lenne.
30.
30.
kristof97
#25: Esélytelen. Honnan vagy benne biztos, hogy fogyna mint a cukor? Miért kéne? Azért mert erősebb valamivel mint a 2 mostani next-gen konzol? A visszafelé kompatibilitásod az technikailag nem megoldható, mert most te kiveheted a Far Cry 3ból az állatokat és a növényzetet, hogy elfusson (persze jóval csúnyább graffal) PS2őn, de minek (meg egyáltalán nem bírná megjeleníteni, de ezt most ne vegyük figyelembe)? Pont ilyen lenne ez is, azon túl, hogy nem sok cégnek lenne kapacitása még egy platformra fejleszteni. Az optimalizálás egy konzolnál és egy PCnél meg teljesen más tészta, azt ne keverd ide. És akkor, hogy mennyibe kerülne az N-nek legyártania egy új konzolt, egy új mindent, még úgy is, hogyha megmaradna a jelenlegi architechtúránál, csak jobb hardverekkel? De ha olyan erős alkatrészek lennének benne amik lenyomnák a PS4/X1-et, akkor pedig el lenne szállva az árral és emiatt senki nem venné meg. Az N nem tudná bevállalni, hogy még egy konzoljának levinné az árát (a Wiiu-t is veszteségesen árulják, ha jól tudom), mert akkor valszeg csődbe menne a hardverrészlegük, ha bebukna az a koncepció is.
Itt nem azzal van most a baj, hogy milyen a hardver, hanem, hogy: a Wii-vel megfogtak rengeteg casual gamert ezzel a mozgsérzékelővel, akik csak úgy "poénból" játszottak, de egyébként nem űlnének le 2-3 órára COD multizni. A Wiiu pedig elment a rendes asztali konzolok irányába (vagy visszatért) amit pedig már ural az MS és a Sony. Ez a vissza a képernyű elé a kanapéba (és a relative drágább hardver) nem fogta meg az ilyen casual gamereket, és a HC gamereket (általánosságban) nem tudták megfogni, mivel nem jön rá mainstream/multiplatform játék, mert ahhoz pedig gyenge a hardver (az erősebb hardvert meg minek vegyék meg, ha már van egy PS4/X1-ük?). Egyszerűen rosszul lett pozicionálva a piacon egy rossz koncepcióval. Egy Mariohoz/Donkie Konghoz/Zeldához pedig nem az erős hardver kell.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...