Az EA is fizetett a YouTube-videókért

  • Írta: fojesz
  • 2014. január 23.
  • Hír
Link másolása
Úgy tűnik, nemcsak a Microsoft, de az Electronic Arts is indított olyan YouTube-reklámos kampányt, ahol a hirdetők nem árulhatták el, hogy fizetett hirdetést készítenek. A két cég szerint rendben van a dolog.

Nemcsak a Microsoft, az Electronic Arts is titokban fizetett a YouTube-videósoknak azért, ha azok a játékait promózták. A Ronku nevű kampány (aminek még a hivatalos weboldala is elérhető) borzasztó egyszerűen működött: ha a videós a kiírt feltételeknek megfelelően ajnározta picit a cég valamelyik játékát, mondjuk a Battlefield 4-et vagy az új Need for Speedet, minden 1000 megtekintés után 10 dollár ütötte a markát.

Természetesen továbbra sem az jelenti a problémát, hogy a Microsoft és az EA új - és valószínűleg viszonylag hatékony - módszert talált arra, hogyan hirdesse a termékeit, hanem az, hogy állítólag azt is megkövetelte a hirdetőitől, hogy hallgassák el, hogy fizetett tartalomról van szó. Ami viszont nemcsak reklámetikai kérdés, de többek között az amerikai Federal Trade Commission sem szereti az ilyesmit.

A Microsoft és az Electronic Arts sem tagadja, hogy indított ilyen akciókat, de mindkét cég azt állítja, hogy az FTC játékszabályainak megfelelően megkövetelte a felhasználóktól, hogy tájékoztassák a nézőiket arról, hogy éppen reklámot néznek.

14.
14.
MikelGun82
1 focistát sem ismernék fel az utcán, persze nem a leghíresebbekről van szó... Róluk sem mondanád meg h saját a verda vagy sem, mivel fogalmam sincs h az annál a csapatnál van, ahol Audikat osztogatnak! Tehát amikor R8-al megy edzésre, lehet, hogy promóció, de lehet, hogy nem, és átver a szemét! :D Így, szájbarágósan, ha már le kell ragadni az autóknál remélem leeseik! : D
13.
13.
Pasallusz
#12: Nagyon sajnálom, hogy nehéz azt megértened hogyha valaki a saját autóját használja és arról ír vagy pedig kap egy autót és azért fizetnek neki hogy a kapott autóról csak szépet írhat és nem mondhatja el senkinek, hogy ezt kapta és csak szépet irhatott róla.és hallgasson róla hogy ez egy fizetett reklám . ha nem tudod hogy promotált termék akkor azt miből tudod meg ? az USA ban a reklám a mérvadó és az alapján vásárolnak nem a magyar piacot célozták meg csak mi rágódhatunk a téma felette. Talán így szájba rágósan menni fog?
12.
12.
MikelGun82
Csak egy itthoni példa volt, ha ennyire nehézkes erről átvonatkoztatnod akkor pl nézz utána Messinek ;) A másik, amikor nézek egy bármilyen bemutatót, minden egyes esetben kicseszettül leszarom, hogy a cég első embere, vagy a szomszéd srác promózza. Eldöntöm, hogy érdekel e, és ennyi. Ki a tökömet tudtak ezzel vásárlásra bírni??? :)
11.
11.
Kougat
#10: Amiben nem mellesleg részletezte, hogy milyen überbrutál az új dupla GTX kártya.
10.
10.
Kougat
Ez eddig titok volt? LvLCap mér arról is csinált videót, hogy milyen gamer pc-t kapott az Origintől, hogy max beállításokon menjenek a videói. Szerintem ezzel semmi baj nincs.
9.
9.
Pasallusz
#5: de könyörgöm , a győri focista ? még a mezükön is rajta van szponzori jelvény és nyíltan kötött a győr az audival szponzori szerződést még jó hogy kapnak a focisták autót ! ezt miért kavarod össze a másikkal ahol nem volt nyílt szponzori szerződés kötés sőt a videó alatt sem látszódik semmi azt hiszed egy pártatlan játék ki elemzést látsz aztán kiderül , hogy azért beszélt ilyen szépen róla mert fizetnek neki érte, a vásárló megtévesztése ! a győr és a MS EA dolog homlok egyenest más :)
8.
8.
theo9311
Rá lehet guglizni, az oroszoknál egy cég több száz diákmunkást foglalkoztat azzal a céllal, hogy facebookon, fórumokon és egyéb helyeken hypeolják a megrendelőt. Nem jelent meg mostanában semmi izgi, valamiről meg írni kell, hát gerjesztettek egy botrányt.
6.
6.
Ooorky
És?
Wargaming.net most is "Community manager-eket" toboroz, hogy hamis fórum account-okkal népszerűsítsék a játékaikat, mint ha egyszerű felhasználók lennének.
Ha meg valaki ellene mer szólni azt azonnal ellehetetlenítsék...
5.
5.
MikelGun82
Egyiknek sem vagyok a rajongója, és a focista dolognál csakis a reklámozás módján felesleges vitatkozni, és pl. Győrig is elég elmenni "céges" Audival rohangáló sportolókért :) Van egy nagyobb bibi... Akiknek ezért fizettek, és közölték velük a feltételeket, gondolom ők egyáltalán nem sárosak ugyan úgy, mint a cégek, csupán ártatlan áldozatok :)))))
4.
4.
Pasallusz
#1: de ismert focista nem is készít reklámot arról youtube-on egy riportnak tűnő beszégetés közben, hogy milyen jó is az a autó amit vezet :) weboldalakon cikkek után nem is kell oda írni hogy reklám csak ha egy Cég készíti cikket akkor kell, a Magyar oldalokon ott is van és eddig USA ban is kötelező volt reklám feirat, nem véletlen felháborodás! MS és EA rajongók elbagatelizálják az ügyet , konkurencia pedig üti vasat :) Tutira küldene milliós csekket a Magyar fogyasztóvédelmi felügyelet és a Gazdasági Versenyhivatal :D az ügyben nem az a lényeg hogy ott volt e hanem, hogy tényleg megkövetelte a felhasználóktól, hogy tájékoztassák a nézőiket arról, hogy éppen reklámot néznek !! vagy csak akarta, de elfelejtette munkatárs ezen passzus részét el küldeni :D és munkatárs majd bocsánatot kér hibájáért és elmegy a cégtől mert hibázott :D de addig történet arra jó hogy ingyen botrány reklám legyen belőle :D
3.
3.
randall13
#2: Aztán hogyan nem nézed meg, ha azt se tudod hogy reklám?
2.
2.
Dugong
Sem az MS, sem az EA nem a szívem csücske, de ezt a dolgot én sem látom problémának. Ezeket a reklámokat legalább nem nyomják az arcomba, mint a TV, rádió, vagy épp a YouTube videók közti reklámokat. Ezt ha nem akarom, nem nézem.
1.
1.
MikelGun82
Érdekes... Ismert focisták autójára sincs kiírva, hogy a gyártótól van ingyen, mert velem reklámozzák a márkát. Vagy weboldalakon cikkek után, hogy 20ezerért írtuk a márkáról, hogy jó, mégis sok sok éve ez van. 2 cég dettó ugyan ezt elkezdte a youtube-on, és az már vérlázító :)))))))))
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...