Blog: Sorozatok fogságában

Link másolása
Azt hiszem, bátran kijelenthetjük, hogy mindenki néz sorozatokat. Van, aki csak az esti Barátok köztre ül be, van, aki pedig akár nálunk még meg sem jelent szériákat követ. Sorozatokról szóló blogajánló következik.

Ezúttal két blogot szeretnék ajánlani a figyelmetekbe, mivel rövid időn belül két hasonló témájú írás is született. Ennek ellenére mindkét blognak itt a helye, hiszen más-más oldalról közelítik meg a témát.

Egyrészt itt van nekünk a címadó írás, melyben eszem nevű olvasónk ejt pár szót a saját kedvenceiről. Van itt Game of Thrones, The Walking Dead és még sok más minden, érdemes benézni, hátha találsz valami néznivalót.

El akarom olvasni!

A másik blog godach tollából származik és olyan szériákat említ meg, melyeket sajnos utolért a kasza. Nosztalgiázni vágyóknak kötelező írás.

Ezt sem hagyhatom ki!

16.
16.
Drraco
"Eszem" írása egész jó, felkeltette az érdeklődésem pár sorozat iránt, pl Gotham. (Bár vele ellentétben épp a fiatal Bruce Wayne miatt fogom elkezdeni, mivel Batman jöhet bármilyen mennyiségben.) Az Arrow-ról: nálam favorit, talán épp azért, amiért eszem-nek nem tetszik: sok a közös vonás a Batman-történet és eközött. Viszont amiért érdekesnek találom, és nem mondanám utánzásnak, az Oliver vívódása, ahogyan keresi az egyensúlyt a hősködés és a magánélet között, ezt szerintem egészen jól megcsinálták.
11.
11.
eszem
#8: Lehet véleményed, sőt legyen is, max a stílusod az ami... WD-vel meg pont az a gond, hogy tényleg olyan nagy volumenű lett, hogy nehéz összefoglalni - és mint írtam az elején: "Részben ezekről szeretnék írni pár soros szösszeneteket, nagyjából a miért is nézem vonalon maradva.". Igen néha kicsit elrugaszkodtam ettől, de szerintem pont a WD ténylegesen az ami agyon van hypeolva és az oldalt látogatok nagy százaléka néz is. Megtaláltam ezzel a tyúkszemed, jól érzem? :)
10.
10.
godach
#8: Akármennyire is próbálod itt előadni magad, nincs igazad. Ennyi erővel akkor le is írhatnám, az egész sorozatot a főszál csavarjaival együtt. Ha egy könyvet olvasok, akkor ledarálom mind az 500 oldalt. Ellentétben az érdekelt játék, film vagy sorozat teszteknél megpróbálom kerülni a minél részletgazdagabb leírást, amíg nem találkoztam vele "személyesen" .
Személy szerint szeretem, ha nagy vonalakban elmondják, miről is van szó és akkor eldöntöm, hogy kíváncsi vagyok e rá vagy sem. Ellentétben a részletes leírással. Mondok két filmes példát. Talán láttad az egyiket.
Harcosok Klubbja
Pillangóhatás.
Mindkettőnél bőven később tudod meg egyáltalán miről is van szó.
De mondok egyet miért nem nézek trailereket.
Ott van a Terminator 4 trailere. Bazmeg, ellőtték abba a rohadt 2 percbe a főszereplőről hogy terminator, holott a filmben később derült volna ki.
Nem azért mert lusta vagyok, vagy hülye olvasni, de ha nekem most egy új sorozatról annyit mond, hogy: Minden rész különálló, szellemes, szörnyes biszbaszos és nagyon hasonlít az ALKONYZÓNÁRA akkor nekem már elég. És nem volt több 2 mondatnál.
9.
9.
sloth
#2: Na ez rohadtul sorozatfüggő.
Tény, hogy a legtöbb sorozat egy komplett sztorit akar elmondani, de közben annyi adalékanyagot tesz az eredeti sztoriszálhoz, hogy az unalmassá válik.
De! Vannak ugyan sorozatok, amik a történetet nem elnyújtás céljából, csupán összetettsége miatt mutatják be hosszan. (Twin Peaks, True Detective)
Vagy azok a sorozatok, amikre nem tudom a szakszavat. Amik különböző történetek mutatnak be, de témájuk, helyszínűk vagy a szereplők ugyanazok. Ezek általában vígjátékok vagy rajzfilmek. És egy igényesebb rajzfilm hol hitvány technikailag?
8.
8.
N!ghtmare
#5: Szeretem mikor jön egy buta ember és próbálja fitogtatni a nem létező intelligenciáját. De ma jó napom van ezért leállok vitázni, bár kicsit nehezemre esik lekúszni a szintedre.

A játékokat bemutató cikkek amiket felhozol pont engem igazolnak, mivel azok nem 2 mondatból állnak.
Vannak cikkek amik több oldalon keresztül (bár gondolom te inkább a képeken bambulsz ilyenkor) boncolgatják a játékmenetet, grafikát, előnyöket, hátrányokat, sztorit, egyszóval mindent ami a játékkal kapcsolatos. Ez hasznos és informatív. Ezek alapján az ember eltudja dönteni, hogy egyáltalán érdekli-e a produktum, de mindenesetre egy átfogóbb képet kap a játékról.
De feltennék neked egy kérdést, melyik változatot érzed jobbnak, az oldalon levő bővebb véleményt a Skyrimról, vagy ha elintéznénk annyival, hogy: "szép a grafika, moddolható, van benne sok küldetés, ajánlom mindenkinek" ? :)

De most megleplek téged, vannak oldalak ahol a sorozatokról is hasonlóan, több tucat mondaton keresztül (segítek neked: ez jó sok betűt jelent, kerüld el) írják le véleményüket és tapasztalataikat a sorozatról, karakterekről, történetről, stb. Ezek alapján megint lesz egy képem arról, hogy milyen is lehet a sorozat.

Egy Walking Dead-et nem lehet ennyivel elintézni, hogy "Egy dráma, ahol a zombik csak eszközök. Szerintem ez se kell bemutatnom a legtöbbeteknek. Biztos nézős még az eddigi gyengécske 5. évad ellenére is.".

Ez értéktelen, semmitmondó. Egy ekkora volumenű sorozatot nem lehet elintézni ennyivel. Vagy ha igen, akkor engedtessék meg leírnom nemtetszésemet.
7.
7.
#6: Arról nem is beszélve, hogy én a hosszukat általában a sorozatok egyik előnyeként tartom számon, legalábbis a jobb produktumoknál. Sokkal több ideig el van velük az ember és várja hogyan alakul a történet.

Azonban számos példát találunk arra is, hogy még egy jó központi történeti szállal rendelkező sorozatot sem szabad túl sokáig húzni, ha az nem tudja kitölteni a réseket. (pl. BSG)
6.
6.
#2: Ezzel nem teljesen értek egyet, ugyanis ezek a tényezők sorozatfüggők.

Alapból a sorozatoknak az a nagy előnyük, hogy olyan történetet lehet elmesélni velük, melyet filmekkel sohasem lehetne (talán a több résszel és átívelő történetszállal rendelkező filmek közelíthetik meg ezt). Bizony nem egy izgalmas és maradandó történettel lennék szegényebb, ha nem néznék sorozatokat.
Minden a történetíráson múlik. Vegyük pl. a Babylon 5-öt. Ott az író már az elejétől fogva tudta, hogy mit akar kezdeni a történettel, sőt a fontosabb karakterek múltjába olyan dolgokat írt bele, mellyel szükség esetén eltávolíthatóak lettek volna a sorozatból.
Természetesen ott van a másik lehetőség, mikor inkább csak évadról évadra írják a történetet, gyakran más és más írógárdával. Na ebben az esetben már sokkal nehezebb megőrizni a folytonosságot és a jó történetvezetést. (lásd pl. Falling Skies).

A költségvetésük természetesen kisebb, de így is vannak egész jó látványvilággal, díszletekkel és effektekkel dolgozó sorozatok (Trónok harca, Az elit alakulat).
5.
5.
godach
#4: Igazad van. Egy több tíz órányi játékról sincs értelme cikkeket írni, mint ahogy egy film trailerének sincs semmi értelme, hisz bele sűrítik másfél óra anyagát egy-két percbe. Sőt, a műsorfüzetnek sincs semmi értelme, és a könyvek hátulján lévő ajánlónak sem.
:slap: (Tudod, az a fejre-csapós smile, amikor hülyének tartok valakit)
4.
4.
N!ghtmare
Bocs, de 1-2 mondatban összefoglalni több évadnyi sorozatokat az ég világon semmi értelme (1. "blog").
3.
3.
eszem
Wow, most megleptetek :) Köszi!
2.
2.
amperovszki
utálom a sorozatokat, mert az istennek nem bírnak véget érni, nem kerek egész történetek, mint a mozifilmek

amikor meg véget érnek x év múlva, a döglött kutya se emlékszik már az elejükre, meg a végüknek sokszor értelme sincs

meg technikailag is hitványabbak
1.
1.
Yanez
Mindkét poszt zseniális lett, aki nem olvasta még hajrá!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...