Két év, és leáldozik a wareznak?

  • Írta: fojesz
  • 2016. január 7.
  • Érdekesség
Link másolása
Megkérdőjelezhető, de érdekes kijelentést tett a 3DM crackercsoport alapítója: szerinte két év, és eljutunk oda, hogy semmilyen játékot nem tudnak majd feltörni. A Denuvo alaposan feladta a leckét a kalózoknak.

"Teljesen mindegy, hogy milyen védelmet raknak a játék mögé, előbb-utóbb úgyis feltörik" - tartja a mondás, ami igaz is volt általában. Előrukkolhatott bárki bármivel, csak idő kérdése volt, hogy feltörjék a védelmét, az osztrák Denuvo Software Solutions megoldása (amely egyébként más, már meglévő másolásvédelmeket véd tulajdonképpen) azonban feladta a leckét a kalózoknak, és egyre több bosszúságot okoz nekik.

A Denuvo a PC-s Dragon Age: Inquisition "törhetetlensége" miatt vált hírhedtté, miután a játékot csak egy hónappal a megjelenés után tudták crackelni, a fejlesztők azonban finomítottak a technológián azóta, és most ott tartunk, hogy nemhogy a Just Cause 3-at, de még a szeptemberben megjelent FIFA 16-ot sem sikerült feltörni.

A kínai 3DM alapítója, "Bird Sister" épp a Just Cause 3 miatt fakadt ki: mint mondta, a társa már majdnem feladta a játék törését, csak az ő kérésére folytatta. Ő még személy szerint hisz benne, hogy ez a játék crackelhető, viszont a jövő kapcsán pesszimista, a technológia jelenlegi állása alapján úgy véli, hogy két éven belül eltűnnek a kalózjátékok.

Ez az állítás persze megkérdőjelezhető, hiszen két év rengeteg idő, ráadásul a Denuvóhoz hasonló védelem alkalmazása igen költséges is, mindenesetre érdekesnek érdekes a gondolat. 

198.
198.
Caleon
Magyarországon magáncélra le szabad tölteni zenét és filmet, kompenzáció gyanánt pedig az ARTISJUS beépíti az üres adathordozók árába a kalkulált elmaradt jogdíjat, amit aztán szétoszt a kiadók között. Tudtommal jelenleg is ez a rendszer él. Letölteni szabad, visszaosztani nem. Az ncore abból a szempontból jó, hogy ha 48 órán keresztül visszaosztasz, nem nézi az arányt, tehát ha beállítasz egy 0 kb-s feltöltési korlátot, akkor valójában nincs visszaosztás, így legális maradsz.

Szoftverek esetén viszont nincsen ilyen engedmény, a warezolt szoftver esetében a licenszfeltételek nem teljesülnek, így a használatuk jogsértő.
Én nem bánnám, ha kikopna a warez és időkorlátos demót kapnánk mindenből, így mindenki eldönthetné szabadon, hogy szeretne-e valamit megvenni.
195.
195.
Eddie Krueger
Támogatom a warez eltűnését. Egy feltétellel: tessék szíves lenni demót kiadni a játékokhoz. Amit nem próbálhatok ki, nem veszem meg, legalábbis biztosan nem többért, mint 3k HUF. A Steamen 300+ stuff van a librarymban. 90%-a warezként kezdte. Következtetés levonását másokra hagyom.
194.
194.
godach
#192: Nekem a torrenttel nincs bajom. Lehet, hogy ez baj, de filmek és sorozatok tekintetében, teljesen elfogadott és megszokott számomra. Támogatom is őket, amikor csak tudom, és nem azért hogy az alvilágnak segítsek, hanem azért mert minőségben, mennyiségben kielégítik az igényeimet. Most bejött a lentebb említett netflix. Amint kiforrja magát, előfizetek rá és valószínű hogy majd csak azért kell az nCore-ra mennem, hogy inaktivitás miatt ne töröljenek. Viszont az zavar, hogy más egyéb játékokkal foglalkozó oldal staff tagjai, gyilkos, pedofilként üldözik a warezoló játékosokat. És csak azért nem értem meg, mert mint kiderült, nem tv-ben nézik az általuk nagyra becsült Trónok Harcát, Breaking Brad-et és még több más sorozatot amiről írnak. Viszont, mint ahogyan mi játékosok vagyunk, úgy fannak filmesek, sorozatfüggők stb. Azoknak meg ők tesznek keresztbe, (ami egyébként nem kicseszés, csak fordított helyzetbe ezt használják a játékosokra).
Ezért mondom én, hogy több oldala van az éremnek és szerintem igazságtalan olyan embernek a warezoló játékost szidni, aki közben meg filmet és sorozatot ugyan olyan, életrend szerűen és természetesen tölt le.
192.
192.
Norbiii
#175: Ezzel, amit leírtál, totál egyetértek, sok ilyen van máshol is.... én simán veszek használt játékokat is, és simán adok is el, ebben semmi kivetnivalót nem látok sőt....vannak konzol boltok akik bevesznek, vagy beszámítanak használt gameket, ezzel is szoktam élni. A warez esetében, és itt is egyetértek veled, én sem szeretem a lopás kifejezést, a megbélyegzést, de ha már így írnak róla, akkor hát legyen:
Warez: Valaki ellop egy játékot, és ő aki ellopta, az felrakja a netre. Aki letölti, NEM az lopta el, hanem csak a már ellopott játékot tölti le, ami teljesen ingyenesen van fent. Persze értem én a kiadóknak, oké, de azért nagy különbség van szerintem. Ez a szubjektív véleményem! :)
176.
176.
godach
#175: Illetve nem vagyok otthon az üzletpolitikában, de én valószínűnek tartom, hogy nem csak kifejezetten a játékosréteget, hanem a vásárlóréteget is célozzák. (persze, tudom az egyik függ a másiktól) de egy CoD eladásaira nem fog számítani egy indie csoport a saját kis játékukkal, még ha pofátlan módon, sokszor el is kérnek értük annyit. Mint ahogyan egy új koncepciós BMW-nél is belekalkulálják azt a tényt, hogy nem mindenki fog BMW-t venni, vagy aki mégis, azokból lesz aki majd a használt piacon fog kutakodni. És ezekből is van olyan valószínűleg, aki majd a szomszéd ismerőséhez fogja vinni szerelni, nem a szervízbe.
169.
169.
Extol
#168: Akinek van elég pénze hogy röhögve kiperkálhatná a játék árát az mégúgy sem fog fizetni érte, nehogy már hülyeségekre költse a pénzt, a sportkocsit sem a szél hajtja.
168.
168.
Edgar26
A témához. Szerintem Magyarországon a warez sajnos normális. Jóval kevesebb pénzből élünk, mint nyugati embertársaink. Ezért aztán néha kénytelenek vagyunk letölteni. Ha valakinek sok pénze van és akkor is csinálja az már inkább megkérdőjelezhető. Bár a végeredmény szempontjából sok különbség nincs. Azt viszont nem tudom elképzelni, hogy bármikor is teljes mértékben háttérbe szoruljon a warez. Ha másért nem a kihívás és elismerés miatt mindig csinálják majd. Egyébként a használt játékok piacát azért ne hasonlítsa senki a warezhoz, óriási különbség van a kettő között.
167.
167.
Edgar26
Tudom, hogy vannak más oldalak, de én kedvelem a Gk-t, úgyhogy szeretném ha normális mederben folynának a beszélgetések viták. Amit itt leművelt pár ember az nagyon lehangoló. Nem tudom mi a bajuk, frusztráltak, agresszívek stb., de nem is érdekel. Az viszont igen, hogy ne kelljen már 20 oldalon a kis értelmetlen vitájukat olvasnom, ahelyett hogy értelmes vitákat és fontos információkat "kapnék". Basszus mindenkinek azonos az érdeklődési köre ha már itt van az oldalon, úgyhogy ha nem is válhatna mindenki a másik barátjává, de jókat tudnánk beszélgetni. Remélem valami hasonló szellemben szól hozzá majd mindenki.
166.
166.
Naridar
Egyrészt nincsen feltörhetetlen dolog, se konzol, se másolásvédelem, minden az igényektől függ - sokan voltak, akik a saját 3DS-üket küldték el ismertebb kalózoknak, hogy szedjék szét, analizálják, ennek eredményeképpen sikerült feltörni, pedig korábban feltörhetetlennek hitték és nem kellett hozzá fejlesztői hiba, mint a Wii vagy a PS3 esetében. Ma már nem lehet "csippelni" a konzolokat mert a fejlesztők kiismerték a módszert, erre kitaláltak más töréseket és folytatódik a végtelen macska-egér játék, ugyanúgy mint a PC-s másolásvédelemnél: a Starforce-ra is azt mondták, feltörhetetlen (meg hogy biztonsági kockázatot jelent WinXP-n, csak utóbbi bizonyult igaznak), az Assassin's creed 2 mindig-online védelmét is ki tudták iktatni, a Denuvos játékok, ha késéssel is, ugyanúgy feltörésre kerülnek, legfeljebb néhány héttel később - ez még akár az eladásokat is javíthatja hiszen aki bizonytalan abban, hogy megér-e neki teljes árat egy játék, gond nélkül tud várni néhány hetet, míg aki évek óta várja, azonnal megveheti és nincs ott a kísértés hogy letöltse.

Másrészt az előrendelés nagyon elharapódzott és az a gyakorlat, hogy a kiadók olyan tartalommal (előrendelői bónusz DLC vagy árkedvezmény) veszik rá a fogyasztót, hogy ne éljen azon jogával, hogy megvárja azt, amíg a játék minőségéről független felek is meggyőződnek, amely később nem érhető el vagy csak jóval drágábban, legalábbis szerintem aggályos. A nagy magazinok sajnos (kiadói szemmel) aprópénzért megvehetők, a Metacritic sok játéknál tele van szemetelve botokkal, korábban nagy hírű stúdiók adnak ki olyan játékokat, amik egyértelműen fejlesztői nemtörődömségből fakadóan botrányos színvonalúak (Batman Arkham Origins, AC Unity, Aliens Colonial marines) és a fogyasztóknak nagyon kevés lehetőségük van panasztételre, mert a terület annyira új, hogy a fogyasztóvédelmi gyakorlat egyszerűen még nem alakulhatott ki - a zavarosban halászó kiadók elől a játékos vagy a kalózkodásba menekül, ahol saját vélemény után tudja megvenni vagy hanyagolni a játékot, vagy rábízza magát a rengeteg ellentmondó vélemény közül arra amit őszintének és nem fizetett reklámanyagnak vél, esetleg a köztes szürke sávban, a G2A-n és hasonló oldalakon keresgél, csökkentve az esetleges pofáraesés okozta veszteséget. Ha a Witcher 3 nem lenne kiemelkedő - nem azért mert rosszabb lenne, hanem mert a többi megjelenő játék is hasonló színvonalat képviselne - az ncore és piratebay játékrészlegei képletesen mondva éhen halnának.
165.
165.
zozo76hun
#163: szerinted erdekli a bann par napos reggel?
163.
163.
barackostej
Mirror, HUNRova: Ha továbbra sem tudtok leállni a flameléssel és személyeskedő, offolós vitátokkal, akkor 1-1 hétre megvonom a kommentálási lehetőségeteket.

szejko: Ha még egyszer meglátom, hogy trollkodsz, akkor bannollak.
145.
145.
Norbiii
Nagytakarítás, és akkor NO OFF! Ha bajotok van egymással PÜ! Köszönjük!
127.
127.
_NMI_
Tudjátok hogy működik ez :D
Ahogy a viccben is van, mikor bemondják a rádióban, hogy egy valaki szembemegy a forgalommal, erre felkiált a sofőr, hogy egy?! Mindegyik! :D

Na EZ HUNRova, egy bégető birka, akinek lételeme, hogy mindenkivel összekapjon a fórumon, hogy meghazudtolja saját magát pár hozzászóláson belül, hogy aztán ezt tagadja (sok cikknél eljátszotta már ezt). És még neki van pofája másokat vádolni azzal, hogy csak trollkodni jár ide. Ha visszanézzük a cikkeket, vajon ki volt az, aki mindig nekiugrott a másik torkának? :D Úgy bizony, HUNRova :D
Az meg a másik, hogy soha nem ismerné el, hogy kitiltották már máshonnan pont emiatt a viselkedése miatt, mert akkor csorba esne a becsületén :)
115.
115.
Caleon
#114: Nekem a warezzel kapcsolatban csak az a hülye érzésem van, hogy az valamiért jó a szervezett bűnözésnek.
Ez már régen nem arról szól, hogy összeáll pár egyetemista presztizsből játékot törni, hanem százmilliós, milliárdos piac, és félek, hogy a bevételek olyan helyekre mennek, ami végső soron nekünk okoz kárt.

Szóval nem feltétlenül az ipart féltem, viszont nem szeretném, hogy alvilági körök gyarapodjanak ebből (is), miközben mi a "nem ártunk senkinek" jegyében vonogatjuk a vállunkat.

De nincs markáns véleményem a kérdésben, szóval nem akarok senkivel erről vitatkozni, csak féllmeim vannak, hogy ez az egész a háttérben nagyon rossz irányba megy, és aki játékot tör, az esetleg megrendelésre a PSN-t vagy live-t is bénítgatja, rosszabb esetben fegyvert vesz az iszlamistáknak, stb. Nem tudom.
114.
114.
godach
#112: Figyelj. Warez ide vagy oda, aki leszedi és úgy játssza, az úgysem venné meg.
Sőt, rengeteg olyan hsz-t lehet olvasni akár nCoren is, hogy leszedte, kipróbálta megveszi/nem veszi. Multi címeket alapból nem értettem sosem. Jó a cs-t én is sokáig úgy használtam.
A lényeg, hogy aki akarja úgyis megveszi, vagy vár a törésre. Aki vár akár 1 évet is, az meg amúgy sem vette volna meg.
Ott a CoD. Szeretem, de annyira nem, hogy költenék arra a pár órás kampányra. A multi meg nem érdekel.
Ha meglátom valahol, lekapom, lenyomom és kész. Ha nem lenne évek óta törés, akkor meg tennék rá. Max, majd egy olcsó kínálatnál megvenném, de azt meg így is megteszem. Nem egy cod rész van meg konzolon, amit pc-n is toltam.
Szerintem, nincs számottevő vesztesége az iparnak így sem.
112.
112.
Caleon
Szerintem épp a warez miatt csúszunk a folyamatos online jelenlét felé.

Egy új NFS nem véletlenül kér állandó kapcsolatot. A legtöbb játéknál már érdekeltté tesznek valahogy, hogy be legyél jelentkezve közben, vagy eleve kell a kliens (origin, steam, uplay), és sajnos csak idő kérdése, hogy ezeknél is az állandó online állapothoz legyen kötve a játék.

Ha a kiadók úgy látják, hogy veszteséges az ipar a warez miatt, akkor egyszerűen meg fognak szűnni az offline játszható játékok. Sok kísérletet látunk erre, pl. a The Crew már nem játszható offline, noha a Test Drive Unlimited még az volt, a fejlesztők ugyanazok és a koncepció sem követelné meg az online jelenlétet.

Persze lehet tört szerverrel szórakozni, aki már próbálta a WoW-ot tört szerveren, tudja, micsoda "élmény" az eredetihez képest.

Hosszú távon vagy a warez szorul vissza, vagy azok a játékok, amiket könnyű warezolni.

Mondjuk engem eleve nem érdekel, semmi szükség a warezra, ma már fillérekért lehet SALE alatt játékokat venni PC-re is, konzolra is.
111.
111.
godach
#110: Pont ezért nem értem, a PC-sek basztatását sem. Ha akarja úgyis megveszi, ha van warez, ha nincs. Itt is rengeteg embert ismerek akik MGS5, AC, Fallout, Dying Light, vagy Witchert vásároltak (és ezek csak azok akik mondták/írták. Mert tetszett nekik, mint ahogy én is megveszem, ami tetszik. Ami nem, arra úgyse költök, ha van warez, ha nincs. Max, ha fenn van végigjátszom..
110.
110.
godach
#108: Bocs, hogy beleszólok, de szerintem egy konzol feltörés nem nagyon vetné vissza a játékok eladásait.
Írom is miért.
Anni még a PS1 érában, megvártam a chipelt gépet (2. vásárlásnál) és úgy játszottam írott játékokkal. Ami azt jelenti, hogy inkább nem vettem eredetit, hanem vártam a törésekre. PS2-nél, már az 1-2 évben megvettem (megvetettem) a konzolt, és 2006-7 ig csak eredeti lemezekkel játszottam. Aztán jött a softmod pendriveról, ami egy mocskosul tetsző dolog volt, mivel az olvasófejek mindig tönkrementek. (álszenteskedés nélkül, több eredeti ps2 játékot isostam fel a pendrivera, mint letöltöttet).
Arra akarok kilyukadni, hogy aki a törésre vár, az amúgy-sem venné meg a játékot.
Aki pedig szarik bele a törésbe, az ugyan-úgy vásárló marad.
Aki pedig törés után, inkább cserél módosított gépre, az vagy nem akkora játékos, vagy nincs pénze mindig játékot venni (ergo amúgy sem költene).
Aki meg addig is megvette, az azután is meg fogja. Nagyon kicsi az a százalék, aki nem.
Én vártam sokáig a törésre, aztán úgy lett 360-am. Amint lehetett le is cseréltem nem módosított gépre, mert féltettem az accountom. A Ps3-at már alapból úgy néztem, hogy ne legyen megbütykölve.
2 havonta rendelek hozzájuk 20-30 ezerért, majdnem 20 játékot, plusz erre az időre a GOLD meg a Plus 5000 ft. 25-30-ért kapok 20 + 8 +(currentgen +8) játékot minimum. Nem is éri meg kínódni...
103.
103.
DON GONDOCS
Just Cause 3-at, de még a szeptemberben megjelent FIFA 16-ot sem sikerült feltörni.
Lol nagyon elbízták magukat.
2 hónap múlva jön a hír, feltörték az Xo-t/ps4et. meg a játékok is elözönlik a netet,
95.
95.
dcba
#81: Figyu olyanok akik nem hajlandoak fizetni, mert ingyen is megkaphato mindig is lesznek es ezek az emberek inkabb nem veszik meg ha nincs torve, mert elveik ellen van, h fizessenek azert amit le is szedhetnek. Ha valoban ugy van ahogy mondtad, h nem engedheted meg magadnak, azzal meg tudok egyut elni, mert MO-n sokan vannak, akik vagy jatszanak vagy esznek es ez egy szomoru dolog, de az aki megrogzott gamer es anyagilag is ugy all es megsem veszi meg, azt en tuzes piszkavassal elegitenem ki analisan, mert nem fizet azert a szorakozasert, amivel mondjuk heteket honapokat eltolt es meg is engedhetne maganak. Sajnos sok ilyen van.

A mondandodbol azt veszem ki, h te is lepattantal kis hazankbol es mara neked sem problema jatekot venni. En is az elmult 5 evben miota kint elek azota nem warezolok, mert belefer a keretembe es imadom a steam-t, a folyamatos updatek-et, pofon egyszeruen mukodo online feature-oket es az erzest, h gyujtom az accountom es barhol barmikor elerem amin jelenleg tobb mint 500 jatek figyel.
81.
81.
Vito01Zoli
#70: Ezzel nem tudok vitatkozni. Mivel semmi masról nem szól a mondandód mint a "LEHET"-ről. Amiről en beszélek az %-ban lekövethető.



Mellékesen, PC-s voltam. Tudod hány jatékot vettem meg 5év alatt? 3-at!!! Tudod miért? Mert úgy voltam vele minek fizessek ha annyiból egy péntek, szombati éjszakát átbulizhatok. PC-n nem voltam" ràkényszerítve" arra hogy megvegyem. Igaz hozzájönn az is hogy nem igazán engedhettem meg magamnak.
És ezért "utálom" a hazám. Ami otthon "luxus" az itt most nekem természetes dolog nem plusz kiadás.
77.
77.
Pain
#70: Be is cseszne, ha nem adhatnám el, amit egyszer kifizettem, így az én tulajdonom. A legundorítóbb húzás volt az MS-től ennek a pártolása, de ennek láthatóan meg is lett a következménye.
70.
70.
dcba
#60: Ez nagyon rossz pelda volt, mert konzolon egy sokkal nagyobb virus pusztit, megpedig a hasznalt jatek vasarlas. Mivel az aki lewarezol egy jatekot, kesobb meg lehet, h learazaskor megvasarolja ( en is vettem meg peldaul 15 evvel ezelotti jatekot mondjuk iden, csakazert, h visszamenoleg is kifizessem, azt az idoszakot amikor meg nem tudtam megendeni magamnak a vasarlast), mig ha konzolon vki megveszi hasznaltan, akkor max a season Pass-t fogja megvenni hozza. Ezert van az a vicces jelenseg, h lassan mar a jatek megcsak tervezo asztalon van, de mar tudjak, h mi lesz a season pass-ben, mivel azt nem tudjak megvenni hasznaltan. Nem veletlen akart az MS a hasznalt jatekok ellen menni, de a Sony pont ezt hasznalta ki reklamozta magat, h naluk fog menni a hasznalt lemez is, igy az MS is kenytelen volt maradni a tradicionalis megoldasnal.

Tobbszor nyilatkoztak mar keszitok es kiadok, h a hasznalt jatek vasarlas nagyobb kart okoz mint a warez, mivel a warezbol meg lehet penz, de egy db hasznalt jatek, tobb potencialis vasarlot is elvisz attol, h ujonnan vegye meg a jatekot, mivel megveszi hasznaltan, kijatsza, eladja, a masik megveszi, kijatsza eladja es igy tovabb. Ez tegyuk fel, h egy lemezzel csak 5x megtortenik maris 5 emberbol a cegnek nem lesz penze, mig ha ez az 5 ember PC-n lewarezolja a jatekot, lehet 2 ugy dont, h neki tetszik es steam sale-kor megveszi 50% off-val.

A konzolon is vannak gondok, csak arrol persze senki nem beszel, mert a konzol az isten a szent es serthetetlen es a PC a gaming vilag rakeneje, ahol mindeki warezol.
66.
66.
H3NTAi
Amúgy ha konzolon nincs warez, akkor miért vannak torrent oldalakon Xbox-os, Ps-es verziűk is...?

Konzolom nincs, így még...
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...