HWSW: Unalmasak és drágák a Google új telefonjai

  • Írta: zoenn
  • 2016. október 5.
  • Hardver
Link másolása
Nincs többé Nexus, csak Pixel. Meglepően drága és szürke lett a Google visszatérése a saját gyártmányú telefonok világába. Beigazolódtak a pletykák, az őszi hardveres eseményén mutatta be első két saját márkás telefonját a cég.

A szigorúan az iPhone 7 és 7 Plus árszintjére belőtt Pixel és a nagyobb méretű Pixel XL a specifikációk alapján nem tartogat különösebb izgalmakat, a két készülék kiemelkedő hardveres képességgel nem rendelkezik - legalábbis a jelenlegi csúcsmodellekhez viszonyítva. A telefonokon kívül többek között 4K-képes Chromecast Ultrát, valamint egy Wi-Fi routert is bemutatott a Google, illetve elindult a korábban bemutatott Home értékesítése is.

Noha a saját logós telefon újdonság a cég részéről, nem ez a Google első saját tervezésű hardvere, sőt az első saját androidos eszköze sem: a gyártó tervezőasztaláról kikerült eszközök között ott vannak az ismert Pixel Chromebookok, illetve a hasonló márkanév alatt napvilágot látott, androidos Pixel C tablet is - a séma alapján nem meglepő, hogy végül a telefonok is Pixel néven bukkantak fel. A cég egyébként már egy ideig volt telefongyártó, a Motorola felvásárlásával bizony évekig tervezett, gyártott és értékesített ilyen eszközöket, a tevékenységet azonban később továbbadta a Lenovónak.

Ez kevés lesz 2016-ban

Hogy néz ki tehát a nagy telefongyártós visszatérés? A Pixel két méretben kerül piacra, az 5 hüvelykes alapverzió mellett egy 10 százalékkal nagyobb képátlójú, 5,5 hüvelykes modellt jelentett be a Google. Mindkét készülékben a Qualcomm aktuális leggyorsabb Snapdragon processzora, a 821 került. Ehhez 4 gigabájt LPDDR4 memória társul, a beépített, nem bővíthető háttértár kapacitása pedig 32 vagy 128 gigabájt lehet. A tárhellyel kapcsolatban a Google kiemelte, hogy a készülékekkel készített fotókhoz és (akár 4K-s) videókhoz korlátlan felhős tárhelyet biztosít, ami kellemes extra az Apple alap (még ingyenes) 5 gigás kapacitásához képest. Ahogy korábban a Nexusok esetében, a Google most sem érezte fontosnak a bővíthető kapacitást, így a kártyafoglalat lemaradt.

A két készülék közti első, szembeötlő különbséget az AMOLED kijelzők jelenti, hisz míg a kisebbik modell Full HD (441 ppi), addig a nagyobbik WQHD (2560x1440, 534 ppi) felbontású. Ez hagyományos használatra bőven elegendő pixelsűrűség, a VR-szemüvegek lencséi alatt azonban ez bizony pixelhálós élményt jelent majd, mindkét telefon esetében.

Emellett az akkumulátor kapacitása is eltérő, a 143 gramm tömegű 5 hüvelykes készülékbe 2770, a 168 grammos 5,5 hüvelykes modellbe pedig 3450 milliamperórás telep került. Ez az iPhone-ok kapacitásánál számottevően nagyobb, de például a Samsung Galaxy S7 és Galaxy S7 Edge készülékek értékeitől már mindkettő elmarad, körülbelül 5-10 százalékkal.

Míg az előlapi kamera felbontása egységesen 8 megapixel, addig a hátlapi Sony IMX378 típusú 12,3 megapixeles, optikájának maximális rekeszértéke pedig f/2.0, ami kissé elmarad az iPhone-ok f/1.8-as mutatójától. Érdekes, hogy az idén egyre inkább divatba jött kétkamerás megoldásnak ugyanis nyoma sincs - figyelembe véve annak szerény hozzáadott értékét, ez lehet jó döntés volt a cég részéről. A Google ezt a kamera képességeit vizsgáló DxOMark Mobile eredménnyel próbálta bizonyítani, melyben a Pixelek 89 pontot kaptak, ami a cég szerint a jelenlegi okostelefonos kínálat csúcsát jelenti.

Ami a külsőt illeti, a készülék háza alumíniumból és polírozott üvegből (Gorilla Glass 4) épül fel. A telefonok enyhén vastagodnak alulról felfelé, így sikerült valószínűleg elkerülni, hogy a kamera kitüremkedjék a készülékházból.

A formaterv egyébként a belsőhöz hasonlóan nem tartogat különösebb izgalmakat, szemből első blikkre az iPhone és a HTC 10 dizájnjára hasonlít, bár itt a kirívóan magas alsó perem helyett a hátoldal felső részén helyezkedik el az Pixel Imprint fantázianevű ujjlenyomat-olvasó, melynek környékéről a rádiós jeleknek utat biztosító műanyag csíkok sem maradtak le.

A Google por- és vízállóságról nem beszélt, tehát valószínűleg a készülékek egyik tulajdonsággal sem rendelkeznek. A cég ugyanakkor mintegy fricskakánt kitért a fülhallgató-jack csatlakozó meglétére, ami egy USB Type-C aljzathoz társul, melyen keresztül az USB-PD szabvány szerinti gyorstöltés is támogatott.

A készülékek három színben kerülnek piacra, Very Black (nagyon sötét), Quite Silver (eléggé ezüst), és Really Blue (igazán kék) festéssel lehet majd rendelni az első Pixeleket (a Much Rosé Gold hiányzik), melyek Android 7.1-gyel érkeznek majd. A kártyafüggetlen 32 gigás Pixelért nettó 649, a Pixel XL-ért pedig 769 dollárt kér a Google, mely árak 100 dollárral ugranak feljebb 128 gigás háttértár esetében, az árak egyeznek a közel egy hónapja bemutatott iPhone 7 sorozatnál látott összegekkel. A cég épp a régebbi iPhone tulajdonosokat célozza a készülékhez mellékelt Quick Switch adapterével is, mellyel az Apple okostelefonokról könnyen átmásolható a teljes névjegyzék, a naptárbejegyzések, fotók, videók, zenék, illetve az összes SMS és iMessage üzenet is.

Ha a Google többi bejelentésére is kíváncsi vagy, illetve egy kevés esélylatolgatásra is, feltétlenül olvasd el a teljes cikket a HWSW--n!

9.
9.
Csoki80
#5: Picit elszálltak az árak ezekkel a szutyok telefonokkal... Nevetséges az egész, de a nép az zabálja inkább vesz fel hitelt a gyökér minimálbérre, csak meglegyen a szifon, aztán hó végén meg rínak XD
8.
8.
Lorthirash
#7: Ennyi pénzért egy iphone sokkal jobb választás.
7.
7.
Lorthirash
120000 ft-ért jó lenne de így ez nagyon sok.
A gombot meg előre kellett volna tenni mert úgy kényelmesebb lenne + ki lenne használva az alsó része a kávának.
6.
6.
PS4jacksony
Gyűlölöm eleve,hogy a képernyőn vannak a gombok vérgagyi....
5.
5.
dzsiádzsó
Nem rosszak a telók, de megint annyira képesség, hardver irányában versenyeznek, miközben milliós fizetésből élő marketingesek még egy ekkora multinál sem veszik észre, hogy brandet kéne építeni, hogy amire ráraknak egy alma jelet, lehet egy vödör szar is, de meg fogják venni? Kutyát nem érdekel a sziri meg forcetáccs, max jó hencegni az apple buziknak, de legtöbb vásárló azért veszi majd meg mert iphone-nak hívják, miközbe jönnek a samsung és egyéb telók, mindig máshogy néznek ki, mindig máshol logo, változik a név stb. ez brand pusztítás kb. egy iphone-ról hat méterről megmondom iphone, erről azt sem tudom majd mi, ahogy a következő változatról sem fogom tudni.
4.
4.
ollie92
Pont az, ha már választani kell, akkor inkább apple...
2.
2.
kgiga
Hát ha egy IPhone és egy Google referencia telefon ugyanannyiba kerül, (és egyébként miért vennék másodkézből telefont (LG, Samsung, Sony, stb.) amikor úgyis ezek kapják a legteljesebb támogatást. (Hisz a többieknek csak portolt rendszerük van, ami vagy frissül idővel vagy nem.) Akkor én inkább az IPhone-t választanám. Abban is elolvassák a leveleket, meg sajátjuknak tekintik a felhőbe töltött adatokat, de legalább nem értékesítik az adataimat, ill. kevesebb reklámmal kell szemezni, kevesebb biztonsággal kapcsolatos botrány lengi körül.

Azért ha jönne egy postás és azt mondaná nekem, hogy itt egy reklámújság amit szívesen odaad ha kitöltök egy részletes adatlapot magamról. Meg persze ad ajándékba 2 üres lapot is amire rajzolhatok, meg firkálhatok, akkor sokan megköszönnék és elfogadnák, hiszen milyen praktikusan felhasználhatják reklám olvasás közben ezeket a lapokat. Aztán a postás utána kijelentené, hogy köszöni a teljes életrajzomat amit cserébe kitöltöttem, de legyek szíves még pluszban fizetni, hiszen azok a praktikus oldalak mennyire jók nekem, akkor tuti elküldeném az anyjába, hogy az még addig ok volt hogy minden adatomat megosztottam vele, de még fizessek pluszban érte??? Na akkor inkább megveszem a papírboltban reklámok nélkül az üres füzetet.
1.
1.
ollie92
Kicsit csalódtam most a Google-ban :/
Olyan jó úton járnak, de ők is csak az apple helyére pályáznak.
Miért olyan fontos az iphonnal rivalizálni ?
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...