ASA: nem vezette félre a Hello Games a játékosokat

  • Írta: fojesz
  • 2016. november 30.
  • Hír
Link másolása
A Hello Games csapatát még a brit Advertising Standards Authoritynál is feldobták a No Man's Sky megjelenése után, a hatósághoz huszonhárom panasz érkezett, amely szerint a játék Steam-oldala félrevezette a játékosokat.

Az ASA ma hozta nyilvánosságra a vizsgálata eredményét, eszerint a No Man's Sky steames adatlapján szereplő szövegek, képek és videók nem megtévesztőek - a döntés a játék PlayStation Store-oldalára is vonatkozik.

A vizsgálat elindításakor a hatóság a Valve-val és a Hello Games csapatával is felvette a kapcsolatot, mivel azonban a Valve-nak a felület biztosításán túl nem volt köze az adatlaphoz, teljes mértékben a Hello Gamesre hárult az igazának bizonyítása. A fejlesztőcég végül részletes válaszokkal, saját és a játékosok által készített gameplay videókkal, valamint a játék egy példányával szolgált az ASA számára, ezek tanulmányozása alapján hozta meg a döntését a hatóság.

A vizsgálat konklúziója szerint a No Man's Sky egy véletlenszerűen generált játék (erre pedig a steames adatlapon is felhívják a figyelmet), minden egyes végigjátszása más és más, ez alapján a vásárlóknak meg kell érteniük, hogy az ízelítőként közzétett screenshotokon és videókban látott jelenetek, lények, csaták, épületek és tájak jó eséllyel nem tűnnek fel ugyanolyan formában a játékban. Az ASA szerint a No Man's Sky univerzuma lényegében végtelen lehetőséget tartogat, a Hello Gamesnek pedig a felfedezés élménye az alapígérete.

Néhány további megállapítás az indoklásból:

  • A No Man's Sky minden egyes, a Steamen reklámozott fícsöre elérhető a játékban, igaz, előfordulhatott, hogy valakinél kimaradt valami a végigjátszás során.
  • Habár a No Man's Sky kezelőfelülete megváltozott idővel, az ASA szerint ez önmagában nem feltétlenül befolyásolja a vásárlási szándékot.
  • A nagy űrcsaták valóban ritkábbak a játékban, de elérhetőek és nagyobb jutalommal kecsegtetnek, ezt a Hello Games bizonyította.
  • A hajók úgy viselkednek, mint a reklámokban, egy jelenetet nem tudtak reprodukálni a játék során, de ez az ASA szerint olyan rövid, hogy nem számít félrevezetőnek.
  • Az állatok esetében hasonló volt a helyzet, ott azt a jelenetet nem tudták reprodukálni a 2014-es E3-ra készült előzetesből, amikor egy nagyobb méretű állat átrongyol az erdőn.
  • A játék grafikája kellően erős PC mellett festhet úgy, mint a látnivalókon.
  • A térugrás ideje a hardveren túl a felfedezés előtt álló rendszer komplexitásától függ - elképzelhető, hogy valakinél tovább tart, mint a videókban.
  • Sokan panaszkodtak arra, hogy bár a játék azzal hirdeti magát, hogy nem használ töltőképernyőket, a térugrás lényegében annak számít - az ASA szerint ez igaz, viszont nem töri meg a játékélményt, így elfogadható a megfogalmazás.
13.
13.
Ooorky
Nekem megvan a készítők előző játéka, ezért nem vártam tőlük semmi jót:
https://www.youtube.com/watch?v=7SaQf9GHrv0

Viszont a NMS körüli mizériát figyelve jutottam el az Elite Dangerous-höz (majd öltem bele eddig 200 órát), úgyhogy én örülök annak, hogy ekkora szarkupac lett :D
12.
12.
kopic
#1: +1

"Ha tv helyet üres dobozt kapsz a boltban, akkor rá írjuk, hogy randomgenerált a csomagolás, így jártál."
:D
11.
11.
Edgar26
Nem hiszem el, hogy ennyire pofátlanok tudnak lenni. Tudom jogilag igazuk lehet, bár ez egy hosszabb pereskedés végén derülne csak ki, de a jövőre nézve nem érné meg jobban nekik, ha azt mondják ez van nem sikerült mindent megvalósítani, de dolgozunk a fícsörök beépítésén és a hibák javításán a következő hónapokban. Tudom, egy ideális világról beszélek...
10.
10.
Csoki80
#4: Fejlesztői videó alapján ki vesz játékot? Minimum kipróbálom vásárlás előtt, ha máshogy nem akkor torrentről. A maga stílusában jó játék kb. az amire számítottam.
9.
9.
kastorhun
https://www.youtube.com/watch?v=NyS1X8jfB_w
8.
8.
Extol
Nem tudom mikor fejezik már be a nyavalygást, ez megy már hónapok óta. Nem volt olyan szörnyű a játék, akinek nem tetszett visszaadhatta Steam-en, már ha ott vette, az volt a gond hogy mindenki többet képzelt bele, azt gondolták, hogy itt valami játéktörténelmi dolog fog történni, végtelenül változatos univerzummal, egy endless Skyrim az amit kapnak, aztán pofára estek egy kicsit. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy egy egész végtelen univerzumot tele lehet pakolni küldetésekkel, élőlényekkel, vagy civilizációkkal! Ilyen egyszerűen nincs, persze a projekt vezető Sean akárkinek a sajtótájékoztatón elmondott, meg bemutatott valótlan tartalmak sem segítetttek
7.
7.
shatterhand
Szoval a randomgeneralassal vedekeznek.
6.
6.
mestermagyar
Bármennyire is hajszálhasogatnak, végsősorban MINDENKI tudja hogy félrevezették őket. Ezen nem változtat ha jogilag bizonygatnak. Ezzel csak megmutatkozik hogy minnél nagyobb egy cég, annál lélektelenebb.
5.
5.
luzsi04
Nehéz megítélni.
"2 frakció közti űrcsatában pártfoglalás"
Ha objektívn nézem ez benne van a játékban: nekem volt olyan eset, hogy kis repcsik támadtak nagy szállítóhajóra és eldönthettem, hogy kire lövök először (vagy elhúzok), azaz eldönthettem ki oldalán harcolok.
Az más kérdés, hogy a csatán kívül semmi jelentősége nincs a döntésemnek, vagy csak az én esetemben nem adta be a random generátor...:)
4.
4.
Gykrizsi
#3: Hát azért egy fejlesztői videó/interjú, és az között, amit te mondasz van különbség. Az nem ígéret volt, hanem konkrét kijelentés, hogy ez van benne.
3.
3.
adam222
#2: Ha én azt mondom neked hogy kapsz 10 millió forintot aztán a szerződésbe meg leírom, hogy csak 200ft ot kapsz. Akkor mindenki hülyének fog nézni, ha nekiállsz vergődni, hogy márpedig neked 10 milliót ígértek. Ergo senkit nem érdekel mit hazudozott a videóban, azért nem kért pénzt, amiért meg pénzt kértek abba meg nem hazudtak ennyi.
2.
2.
exonic
Nem csak az előzetest kellett volna megnézniük, az internet tele van gameplay-interjúkkal is. Ott Sean több hazugságot is kijelentett például multiplayer, 2 frakció közti űrcsatában pártfoglalás, ajtók hackolása vagy különböző statokkal bíró űrhajók. Ezek egyike sem fogható generálásra vagy bármely fent említett kifogásra.
Akit érdekelt a játék azok megnézték ezeket a videókat is és hallották az ígéreteket. Ezeket miért is nem vizsgálták ki?! Vagy a szóban elmondott hazugságokat nem lehet átverésnek bélyegezni mert "nincs az adatlapon"?
1.
1.
Gykrizsi
Ezt a baromságot. Látszik hogy nem értenek hozzá egy cseppet sem. Attól hogy valami randomgenerált, az nem egyenlő azzal, hogy funkciók hiányoznak. Az űrcsata pl. egy mechanizmus alapján megy, nem a játék rakja össze magát ott helyben. Ja és ha valami rövid ideig van benne a videóban, akkor az már nem is fontos. Öcsém, az fogyasztó védelem a javából.
"A játék grafikája kellően erős PC mellett festhet úgy, mint a látnivalókon" Ez konzolon mégis hogy működik. Lévén az egészet úgy adták elő, mint ps4 játék, illet volna azon is megvizsgálni a dolgokat.

Félreértés ne essék, nekem nincs közöm a játékhoz, nem játszottam vele, de a felsorolt érvek nevetségesek, vagy hazugság. Ez akárminél, játéknál, filmnél, mittomén felháborító volna, hogy konkrétan hazugságokat írnak le. Akkor mától mindenre írjuk rá, hogy randomgenerált, és le van tudva a felelősség. Ha tv helyet üres dobozt kapsz a boltban, akkor rá írjuk, hogy randomgenerált a csomagolás, így jártál.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...