Felemás eredménnyel rajtolt a Super Mario Run

  • Írta: fojesz
  • 2016. december 19.
  • Biznisz
Link másolása
A letöltések száma felülmúlta a várakozásokat, azt azonban nem tudjuk egyelőre, hogy mennyien fizették ki a 10 eurót a teljes tartalomért. Részben ettől tartanak a Nintendo befektetői is, a cég részvényei zuhanni kezdtek.

Az idei év egyik legfontosabb játékipari történése volt, hogy a Nintendo nyitott az okostelefonok és a tabletek felé, és több játékot (illetve játékszerű appot) is elindított a mobilos platformokon. A Super Mario Run érkezését érthető módon óriási felhajtás övezte: a kiotóiak egy jól bejáratott címüket költöztették át az új platformokra, ráadásul a fejlesztést maximálisan házon belül végezték, még Shigeru Miyamotót is ráállították a projektre.

A Super Mario Run végül december 15-én jelent meg, kizárólag iOS-re. A lelkesedést jól mutatja, hogy bár a Superdata az első hónapra várt 30 millió letöltést, már december 17-én 37 milliónál járt a számláló az App Annie mérései szerint. Ennél persze sokkal fontosabb kérdés lenne, hogy hányan fizettek valójában a játékért: habár a Super Mario Run ingyenesen letölthető, a tartalom lényegét 10 euró befizetése után oldhatjuk fel.

Erről viszont nem sokat tudunk, csak az első nap adatai állnak rendelkezésre, és ebből következtethetünk a konverziós arányra - eszerint 10 millió letöltésre 4 millió dollár bevétel jutott. Az elemzőcég annyit árult még el, hogy a játékosok átlagosan 2,4 alkalommal indították el a játékot naponta, és alkalmanként 5 perc 35 másodpercet, naponta pedig 13 perc 12 másodpercet töltöttek el vele átlagosan. A mérések szerint iPaden szűk két perccel hosszabb volt az átlagos játékidő.

A Nintendo befektetőit sem győzte meg a Super Mario Run, a kiotói vállalat részvényei 16 százalékkal estek az elmúlt öt napban. Az elemzők szerint ebben több ok is közrejátszott, így a kezdeti hype-ot követő negatív kritikák mellett a 10 dolláros árcédula is rizikós a javarészt free-to-play modellre támaszkodó mobilos piacon, és az is kétséges, hogy a Nintendo hogyan támogatja majd a játékot a jövőben.

 A Super Mario Run egyébként 60 országban uralta a letöltési toplistákat az elmúlt napokban, de érdekes módon Japánban nem sikerült az élre törnie.

16.
16.
delphijos
#6: Nekem sem a hangulattal van a bajom, de akármilyen "nehéz" is, engem nem köt le valami ahol csak a képernyőt kell "bökdösni" adott pillanatban, és minden mást "magától" csinál a játék.
15.
15.
DON GONDOCS
#13: Ez úgy majdnem minden játékukra igaz. Sajnos nintendoék nemismerik az indie fogalmát. Sok indie cím köröket ver a nintendo kínálatára.
14.
14.
TheNick
Ez a játék tökéletesen mutatja milyen szinten van a Nintendo.
13.
13.
Yanez
A Nincstendó ismét méltó volt önmagához, és mindenki fölé árazott. Amúgy nem az árral van baj, hanem amit kínálnak érte. Ám nagynehezen ezt is lenyelném, ha nem lenne konkurencia, ahol nem egy ehhez hasonlót lehet találni, sôt sokkal jobbakat és ingyen, vagy f2p, ha úgy tetszik. Pl Rayman Adventures, köröket ver rá!
10.
10.
user101
A százezredik random runner mobilra ? Hiánypótló ! Mi, hogy fizetős ? Zseniális ! :D
9.
9.
aordog
10€...az durván 3-4 óra meló.
Ha ez többet nyújt, mint 3-4 óra szórakozás, akkor megèri.
Ha nem, akkor úgy vagyok vele, hogy a nehèz melóval megszerzett pénzemet másra költöm!
8.
8.
Binder
Hát 10€-t nem ér...azzal a 3 pályával tök jól elvagyok. Hangulatos meg minden, de az a baj, a fullos játék nem valami tartalmas. Összesen 20 pályácskát kapunk a 10€-ért. Az bakfitty. A szokásos 1-2€-t gondolkodás nélkül lecsengeté az ember, de az a baj, pont iylen mókákat, ingyen szoktak F2P formátumban kinálgatni. Majd rájönnek. :)
7.
7.
XuChi
Ez egy unalmas "egygombos" semmi. Hiàba van Mario köntösbe csomagolva, attól még egy gagyi run jàték marad. Ingyen se kéne. Egy perc utàn töröltem. Kukàba való, nem hogy mèg 10 euro!
6.
6.
dcba
sztem baromi jo es hangulatos lett es bizony az ossze coin begyujtese izzaszto melo
5.
5.
MikelGun82
#4: Mennyi pálya van benne? Amit a játékba lépve látok az nem valami sok, engem csak ez tart vissza a vásárlástól, nekem kevésnek tűnik...
4.
4.
Batman
Szerintem abszolut jo jatek. Reszletes sok palya van benne es sokat kell gurizni a kimaxolasert. Teljeserteku jatek, egyedi es otletes. en megvettem.
3.
3.
delphijos
Én kipróbáltam, de pont az a legzavaróbb, hogy szinte mindent "magától" csinál a játék. Gyakorlatilag tényleg csak ugrálni kell. Ilyenből - azt leszámítva hogy nem Mario - van egy csomó. Egy tízest én nem adok érte. Plusz ami a cikk is említ, hogy mobilon nehéz rávenni az embereket a fizetésre, mert nem ehhez vannak szokva. Bár ez nem feltétlen jó.
2.
2.
zozo76hun
aki eddig nintendot vett annak nagy reszenek a 28. mario es elmenyt jelent. akik meg most letoltottek kiprobalasra, azokbol gondolom eleg sokan mar meg is untak az ugrabugralast.
1.
1.
huster14
Jó ha ér körülbelül 3 eurót....
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...