HWSW: Komoly netfüggőségben szenvedünk?

  • Írta: Shifty
  • 2017. szeptember 27.
  • Hír
Link másolása
Az otthon és az internetezés kapcsolatát vizsgálta a "Jelentés az internetgazdaságról" legutóbbi kiadása, amely szerint az internetért cserébe sokan lemondanának alapvető otthoni eszközökről vagy tevékenységekről is.

Tízből két internetező inkább hideg vízben fürdene, csak legyen internete - szerepel az eNET -Telekom "Jelentés az internetgazdaságról" közleményében. A kutatás többek között arra kérdezett rá, hogy a felhasználók miről lennének hajlandóak egy hónapra lemondani az internetért cserébe, ha például új lakhelyre költöznek. Ezek szerint a legkevésbé fontos tevékenység a konyha és a főzés lenne, amelyről a válaszadók 38 százaléka letenne - vélhetően internetről rendelné meg az ételeket vagy addig máshol étkezne, esetleg nem tarja fontosnak a főzést az étkezéshez. Ennél érdekesebb adat, hogy 22 százaléka az ágyáról és 19 százalék a meleg víztől is megválna egy hónapra, ha ez lenne az internethozzáférés feltétele.

Második helyen a tévénézés szerepelt (27 százalék) a lemondható tevékenységek között, amelyet a fiatalok közül sokan eleve hanyagolnak a videostreaming és egyéb videós szolgáltatások miatt. Hasonló a helyzet a zenehallgatással is, melynek szerepét a zenei streaming kezdi nagy ütemben átvenni, de ettől a felhasználók 20 százaléka teljesen eltekintene egy hónapig, csak internet legyen.

Ha érdekelnek a részletek, olvasd el a teljes cikket a HWSW-n!

45.
45.
CJgabor
Generálom magamnak a kifogásokat, (kell a net munkához/egyetemhez, zene nélkül mit érek én, stb.) de nincs értelme. Kissé netfüggő vagyok, be kell vallani :D Csak a mai társadalomban ez már annyira átlagos tulajdonság, hogy bele se gondol az ember.
Plusz amiért nem zavar annyira az az, hogy többször használom a netet hasznos dolgokra, mint sem.
Ja, és nem bökködöm a telefont egész nap ^^
44.
44.
Formula1fanatic
Szutykos fiatal generáció, na meg az idősek :D
42.
42.
markoci555
ha most ez egy olyan feltételezés, hogy "tegyük fel, hogy csóró vagy és csak 3 dologra van pénzed a hónapra", akkor a sok ember, aki azt mondja hogy egy hómapig pizzát rendel meg gyros-ozik, azok nem gondolták át, nincs rá pénz
41.
41.
FrankBlack
#32: https://youtu.be/c0Oj8FElj3A
40.
40.
GAMEROD
Sokat tapasztalom hogy még hajnali 2 körül is 10 év átlagéletkorú kölykök tartózkodnak a neten gagyi lájvot néznek még hétköznap is. 24/24 órát Youtube meg Facebook aztán meglepődnek ha agyhalottá válnak.
36.
36.
A főzésről én amúgy meg tuti nem mondanék le...legfőképp, mert tudok is valamelyest.
Másrészt, mikor legutóbb költözés miatt egy 1,5 hétig kb; éttermire meg gyors kajára szorultam a gyomrom se vette be rendesen az étkeket (Yanez bizonyíthatja)
Az EGÉSZSÉGEM fontosabb mint a net.
A friss zöldségek, halak, húsok amit otthon csinálsz úgy, hogy tudod miből.
A filmeket meg megveszem, a játékokat meg single-ben tolom, ahol meg kényszerítenek a nethez, azokat alapból is kihagyom legtöbbször.

Erről ennyit XD
Akit meg beszippantott a Mátrix annak jóétvágyat a kamu steak-hez meg a többihez.

"Jajj én nem tudok enélkül élni"
"Nekem nincs 2 lábam elmenni azt befizetni a számlát"
"Nincs időm"

:)
35.
35.
32.
32.
Futu-Retro
Én általában a telefonjukba temetkező, Facebook függő csajokon szoktam kiakadni. Félreértés ne essék, nem érdekel és nem is tartozik rám, hogy mikor, mit csinálnak, de azért szoktak művelni elég fura dolgokat. Például a múltkor este 21:00-kor vártam a metrót a Deákon és épp bambultam ki a fejemből fáradtan, mikor arra lettem figyelmes, hogy a mellettem álló srác sporttáskáján keresztül esett egy csaj, aki a telefonját bámulta. A táska mellett rengeteg hely volt, tehát simán kikerülhette volna, ha figyel, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy mikor én és a srác illedelmesen segíteni akartunk neki, akkor a csaj üvöltözve ránk ripakodott, hogy hozzá ne érjünk. Nem értettük mi van (azt hittem, részeg, de nem volt az). Ekkor láttam meg, hogy Facebook-on chatel, és nem viccelek, a földön fekve fejezte be az üzenetet. Majd felkelt, le sem vette a tekintetét a telefonjáról és nekünk címzett anyázással továbbment. Két hasonló esettel a 4-es villamoson is találkoztam, ahol a hölgyemények a kapaszkodó helyett a telefonjukba kapaszkodtak.
Engem csak az olyan eset szokott egy kicsit zavarni, mikor szállnék le a metróról mögöttem a tömeggel és a telefonján chatelő nőszemély természetesen ebből semmit nem vesz észre és ajtónyitás után automatikusan fel akar szállni. Ilyenkor természetesen igyekszem óvatosan kikerülni, de elengedhetetlen, hogy meg ne lökjem valamennyire. Na hát ilyen alkalmakkor is záporozik a kultúra a szájukból. Legutóbb azt kiáltotta oda nekem az egyik drága hölgy, hogy: "Anyádat te paraszt!" Legalább akkor felnézhetett volna, de nem.
26.
26.
delphijos
#24: FB példákat mondtam , de írhattam volna egy csomó mást is ( pl. csevegőapp-ok, stb... ) Szerintem a “függőség” inkább arra utal hogy mit vált ki a megvonása. Ha este nem tudok multizni mert nincs net, nem esem depresszióba, vagy nem lesznek olyan tüneteit mint egy kábítószer megvonással küzdő embernek. Akik netfüggők , azok így reagálnak. Aki nem szenved benne, az biztos nehezen érti meg, olyan mint egy durva videojáték. ( erről már volt szó régebben ). Azok se a “normális” emberekre lehetnek veszélyesek ( elhiszem hogy itt senki se megy öldökölni egy Doom után ) csak sokan nem értik meg hogy igenis vannak olyan emberek is akiknek lehet hogy ez az “utolsó csepp”
25.
25.
ollie92
Valahol meg azt olvastam, hogy az emberek nagy % képes lenne a szexet is kihagyni, csak hogy hozzájusson egy kis netezéshez.
24.
24.
Firsttime
#21: Ja. De az nem netfuggoseg. Hanem Facebook. Szerintem is tök más a kettő.
23.
23.
Firsttime
#20: Pesten... Itt biztos nem :D
22.
22.
shooter1234
Az emberek néha hajlamosak huzamosabb időn át szórakozni. Mert ugye ez is a szórakozás, hobbi egy fajtája. Ennyi erővel mindenki lehet szórakozásfüggő.
21.
21.
delphijos
#19: Igen, sajnos van ilyen. Az ha valaki a szó szoros értelmében kiborul ha nem tud egy posztra válaszolni a FB-n, vagy komoly trauma az hogy nem lájkolják elegen, és kényszeresen egyre “jobb” posztokat akar, stb.... Ezek egész más dolgok mint hogy bosszankodnék ha nem megy mondjuk a netbank.....
20.
20.
Heldengeist
#5: Teheted, vásárolhatsz be onnan. A Tesco talán pont szállít ki, de talán az Auchan is.
19.
19.
FrankBlack
#15: Létezik internet függőség. Azonban mindazok a dolgok amiket itt eddig sokan írtak egyik sem tartozik közéjük szerintem, ahogyan az sem, amit te írtál.

„Mert hol is kezdődik a függőség? Főleg internettel?”

Talán némiképp rávilágíthat a válaszra pl. az alábbi rövidebb beszélgetés Koronczai Beatrix pszichológussal, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai karának munkatársával, az internetfüggőség kutatójával.

http://internethotline.hu/dokumentum/156/internetfuggoseg_pszichologussal.pdf

Vagy bővebben Demetrovics Zsolt akadémiai doktori értekézésében kb. a 30. oldal körül a ’Problémás internethasználat és internetfüggőség’ címszó alatt.

http://real-d.mtak.hu/656/7/dc_372_12_doktori_mu.pdf
18.
18.
Yanez
#13: Jó nagy debilizmus, de bármennyire is az, mégis van értelme, és ez szomorú.
17.
17.
KőbányaKispest
Sőt, egyenesen kihúzod a modemet Skyrim közbe, és minden nap leuninsatallálod a Chromot.
16.
16.
KőbányaKispest
#11: Most is elkérted a házit osztálytársikától, csak épp ide felnéztél, beloggoltál, és irtál egy kommentet, de te SOHA nem netezel, csak biciklizel, meg túrázól meg lovagolsz meg űrsétákra jársz a Virginnel.

Értem.
15.
15.
Firsttime
#9: Nekem kb ez ment le a fejemben. Mert hol is kezdődik a függőség? Főleg internettel? A Facebook függőséget még könnyen azonosítom, de internet függőség? Szerintem ilyen nem létezik. Manapság mindenhez kell. De ez nem függőség. A cég ahol dolgozok pár órán belül bedőlne net nélkül. Most akkor a cégben mindenki netfüggő? Az meg megint egyéni dolog, hogy valaki a szükségesek kívül mennyit tölt neten. Ha nem lenne net a nem aktív emberek nem járnának el futni vagy többet társaságba. Max találnának valami más inaktív tevékenységét maguknak. Teszem azt mondjuk bélyeget gyűjtenének vagy valami, kicsit kisarkitva.
14.
14.
delphijos
Én is mindent neten intézek, Postán évek óta nem voltam. Vásárlás, hírek, stb.... De pl. ide akkor van időm írni ha mondjuk utazom, vagy hétvégén, esetleg jócskán este. Hétköznap “szórakozás céllal” sajnos nincs sok időm netezni. A munkámhoz viszont kell. A közösségi médián jelen vagyok, de tényleg mértékkel. Nem posztolok, kommentelek percenként, van hogy napokig eszembe se jut, csak ha valami értesítését van, azt megnézem. Én is úgy gondolom hogy nem érzem függőségnek, hanem inkább már “szükséglet” mint az áram.
13.
13.
FrankBlack
„Az otthon és az internetezés kapcsolatáról” pedig nekem ez a zseniálisan frappáns kis reklámfilm jut eszembe:

https://youtu.be/rTWfPQHY2fk
12.
12.
Neo1989
Na ja anyám is mondta h függő vagyok. De azért 1 diplomára mégiscsak futotta.
Egyébként meg a netten rengeteg hasznos infót is be lehet gyűjteni.
Pl VPN, Konvertáló szoftver-ek, meghajtó klónozás....

Egyébként dettó egyetértek Firsttime-el. Én se nézek TV-t v 12 éve. Már minden film van online, felesleges.
De nekem infógyűjtésre is kell a net milyen filmek, animék, játékok... lesznek a közeljövőben. Ki keresni h ez hol van a legjobb árban... stb.

Élni nem tudnék net nélkül. De diplomamunkában is nagy segítség volt.
11.
11.
Malzatar
Én is már évek óta nem nézek tévét, netezni is akkor szoktam amikor elkérem a házit osztálytársamtól.Ha nálam nem lenne net akkor azt csinálnám amit eddig: bicikli túrák,haverokkal bandázni,skyrim,GTA San andreasal játszani.
10.
10.
FrankBlack
Mind az internet, tv, videojáték, és rengeteg más dolog is okozhat függőséget. Ezeket gyűjtőnéven viselkedési addikcióknak hívják. Az alábbi remek cikk sorra vesz közülük néhányat. Jelen hírhez kapcsolódóan a 6. pontban Médiafüggőség címen tér ki a szerző a következőkre: Számítógép, internet, telefon, TV

http://users.atw.hu/szenvedely/index-1.html
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...