Túl keveset fizetünk a játékokért?

  • Írta: Shifty
  • 2017. november 22.
  • Biznisz
Link másolása
A KeyBanc Capital Markets elemzője, Evan Wingren állítja, teljesen felesleges a Star Wars: Battlefront II mikrotranzakciós rendszerén fennakadni, mert még így is túlságosan keveset fizetnek a játékosok egy-egy játékért.

Amikor már azt hinnénk, hogy nem lehet tovább fokozni a Star Wars: Battlefront II mikrotranzakciós botránya keltette hullámokat, akkor jön egy piaci elemző, aki a nyilatkozatával biztosan újabb napokra ad majd muníciót.

Így tett a Evan Wingren is, a KeyBanc Capital Markets elemzője, aki a CNBC-nek adott interjút. Meglehetősen ellentmondásos nyilatkozatában többek között arról beszélt, hogy a most kialakult helyzet tulajdonképpen nem más, mint egy túlreagálás, amiért egyszerre felelős a kiadó, a Star Wars, a Reddit, valamint persze azok az újságírók, akik nem különösebben rajonganak a mikrotranzakciókért.

Állítását részben arra alapozza, hogy véleménye szerint a játékosok még így is sokkal kevesebbet költenek egy-egy játékra, főleg ha a TV-s vagy mozis kiadásokkal hasonlítjuk azokat össze. Számítása szerint teljesen rendben van, ha egy játék nagyjából 60 dollárba kerül, amihez aztán havonta még elköltünk 20 dollárt lootboxok nyitogatására. Ha ugyanis naponta átlagosan 2,5 órát töltünk el az adott játékkal, akkor nagyjából 40 centet költünk óránként a szórakozásunkra, ami a fizetős TV-szolgáltatások esetében 60 centet, az egyszeri filmkölcsönzésnél pedig 80 centet jelentene, míg a mozifilmeknél 3 dollárt költünk óránként.

Később azzal folytatta, hogy a kvantitatív számítások alapján kijelenthető, hogy a kiadók tulajdonképpen még így is nagyon olcsón adják játékaikat, így szerinte érdemes lenne emelni azok árcéduláját. Végül azt javasolta a Star Wars-rajongóknak, hogy ha kedvelik az univerzumot, akkor érdemes lehet megfontolni, hogy inkább ne a közeledő új epizódra üljenek be, hanem inkább vásárolják meg a játékot, mert az jobb befektetés.

41.
41.
zoe9
Tehát ha egy játék mondjuk jó lett és 1 évig eltart valakinél, akkor az a normális, hogy kb. 80 ezer forintot költök rá? 60$ + 12 × 20$ = 300$ és akkor még csak egy játékról beszélünk. Hát én nem sajnálom senkitől a pénzt, de ez olyan irreális kép ha magyarhont nézzük. Ennek az elemzésnek, amit ez az elemző összehordott olyan nagyon fizetett hirdetés szaga van. Itt mások is írták, de szerintem is ilyen amerikai piac lobbi. Az meg nem titok, hogy az EA fizetett régebben azért, hogy jó színben tűntessék fel a játékaikat. Még guide-ot is kiadtak hozzá, amiben olyanok voltak, hogy "ne emeld ki a játék rossz tulajdonságait" és persze a titoktartási rész is ott volt a végén, hogy "ezt az ismertetőt senkinek ne említsd meg"...
39.
39.
FherT
A mai játékok többsége egy kalap szart nem ér. Már a kiadás napján több giga patchel jönnek elő, nem beszélve az irritáló mikrotanzakciókról, emellett egyre kevesebb játékot lehet önfeledten élvezni, nem úgy, mint 5-10-15 évvel ezelőtt.
38.
38.
Neo1989
#36: Nem, de azért diplomával nem 500 euró az átlagbér egy szakmában. Valószínűleg.
Azt tudom hogy te New York-ban élsz.
Egyébként pl most az UC LL-t megvetem rögtön premierkor. Szal nem minden olyan drága itt csupán figyelembe vehetné valaki hogy az adott országban mi az átlagbér.

És ahhoz viszonyítani. Ennyi. Ha itt 2500 -3000 Euró lenne az átlagbér nem 400 senkit nem érdekelne. Há hagyjad már 60 az semmi. (Lenne.)
Egyébként én mindig veszem a játékokat csupán v melyiknél megvárom a leárazást.
37.
37.
DON GONDOCS
Sajnáltok 100 eurót egy játékért? Még a dlc-kre is nyomnék egy 30-40 eurós árcédulát :) Söt multiban limitálnám a szerverkeresőt is, 2 lejátszott mecs után 20 perc pihenő, ha nem akarod kivárni fizess 10 eurót. Az extra karaktereket csak időlegesen lehessen feloldani. Ha tovább akarod használni 1 hétre 20 euró. Én a helyetekben is szégyellem magam. És hogy nehogy kimaradjatok a jóbóll, kötelezővé tenném a season passt a multihoz, nehogymár lemaradjatok a kedvezményes árú 30 eurós dlc-kről Így már minden jobb lenne.
36.
36.
Yanez
#34: Akkor nem éltél te még az USA-ban.
34.
34.
Neo1989
Attól függ h mekkora a tárcád. MO-s viszonylatban, ha mindig premier játékkal játszol az a 60 Euró nagyon drága. Persze az USA-ban ez aprópénz.
33.
33.
WiiRGaming
https://i.imgflip.com/1ghcde.jpg
32.
32.
Deadpool
31.
31.
delphijos
#30: “Végül azt javasolta a Star Wars-rajongóknak, hogy ha kedvelik az univerzumot, akkor érdemes lehet megfontolni, hogy inkább ne a közeledő új epizódra üljenek be, hanem inkább vásárolják meg a játékot, mert az jobb befektetés.”

A Disney-től biztos nem.....
30.
30.
Deadpool
#28: Persze hogy kap, méghozzá az EA-től, vagy a Disneytől :D
29.
29.
Norbiii
#22: +1! Pontosan!

És tegyük hozzá, hogy az átlagszámításban ugye benne van a szegényebb, de a tehetősebb is, ezért reálisabb, hogy egy magyar kis, és átlagember 80-160 ezer forint környékén keres!

Cikk: A 90s években 15-16 ezer volt a SNES-es Donkey Kong 3. Most egy Ps4-es játék 18-20 ezer, viszont úgy emlékszem, hogy a ps3-as gamek olcsóbbak voltak, olyan 12-14ezer körül mozogtak....
28.
28.
Yanez
Arról miért nem csinál elemzést, hogy a filmekhez képest mennyit keres a játékipar? Ez az ember tényleg fizetést kap ezért?
27.
27.
GAMEROD
Ha azt vesszük 20 éve is 10-17 ezer forint körül mozogtak a játékok árai, kinyit az ember egy 1996-os 576Kbyte újságot kapásból csak 11.999 Ft-os játékokat lát a listán, pedig az átlagfizetés volt olyankor vagy 35 ezer forint. Az más kérdés hogy ma is rohadt soknak tűnik ez az ár.
26.
26.
bulkin
#7: Ott a pont BrockSamson :)

Másrészt az a tanácsa a rajongónak, hogy befektetési szempontok alapján döntsön játék és film között :)
Gondolom nem ismeri a rajongás szó jelentését.

Meg ebből a mondatból leszűrve nyilvánvalóan EA fizetett nyilatkozatot hallhattunk, míg a Disney be nem pöccen (megint).

Az a baja a gyökérnek, hogy termékként gondol egy játékra, pedig az szolgáltatás. Egy film a mai napig termék. Amíg vettem egy cd-t és rajta volt a játék, addig termék volt, most hogy online, és folyamatosan frissítik, szolgáltatás lett belőle. A pay to win szolgáltatás, bármiről is legyen szó, pofátlanság. Ha otthon a 20 megás netet 3k-ért adja a szolgáltató, a 100 megást meg a hússzorosáért, akkor maradsz a 20 megásnál, és szolgáltatót cserélsz. Lásd digi térhódítása.
Nem bonyolult, csak nem kell q**va mohónak lenni, a sűrű fillér is szép bevételt hoz.
25.
25.
Beni521
kontextusból kiragadott ferdítések
24.
24.
Grabowsky30+
#22: Jó ez tényleg közhely, de nem a magyar vicc bérekhez kell nézni a játékok árát!
A filmet megnézheted csak ha le is akarsz ülni és nem háttal az kerül plusz pénzbe! :D
23.
23.
Darksiders84
Én amennyit költöttem már játékra és az egyben itt lenne a zsebembe akkor mehetnék lecserélni a középkategóriás autómat egy vadiúj szalonos járgányra. Amúgy nem múltizok nem költök pluszba játéktartalomra de még így is átgondolom miért fizetek 18-20 ezret de ami kell az kell van ami megjelenénskor más később használtan. Switchem is volt csak a Zelda miatt utána eladtam most újra a Marioért de utána ismét megy tovább. Viszont inkább erre költök a család mellett mint hogy elkocsmázzam vagy 2 ezerért rohangáljak kitől tudok szerezni éppen negyed órás élményfűvet.
22.
22.
dante92
Ez buzi! :D
Persze, nem a mi pénztárcánkhoz vannak igazítva a játékok, de akkor most én is rohadt profi számmegfejtő leszek:
Egy átlagos férfi keres havinta 150k-t. Ebből megveszi a BF2-t 20-ért. Aztán költsek rá havonta 6k-t (Ezt mondta!!!) a ládák nyitogatásáért, ami amúgy a játékBAN van, de a feloldáshoz igazi zseton kell. Na matekoljunk:
150.000-20.000-6.000. És akkor nem fizetett még rezsit, albérletet, kaját. Ééés azt mondja az úriember, hogy inkább vedd meg a játékot, minthogy megnézd az új filmet, ami jóval olcsóbb, igaz egyszeri élményt. De akkor se kell költeni rá havonta. Ha nagyon tetszik megnézed mégegyszer, de akkor se költöttél rá 20-at. Filmet játékkal nem lehet össze hasonlítani. Be is baszna, ha a film utolsó 10 percét (nem a stáblista) kivágnák és plusz 200ft-ért nézheted meg :D
17.
17.
Stranger
Hát persze, hogy kevesebbet költünk játékokra. :)) Eddig még mekkora marketinghadjárat volt egy-egy játéknál "Nézzétek több bevételünk van mint XY csúcs mozifilmből!!!". Most hirtelen már kevés a pénz szegénykéknek.
Nem a marketinget kell nyomni orrba-szájba hogy eltudják adni szutykos játékukat, senki sem kérte hogy a Times Square-en legyen az elavult játékok. Ha máshogy nem sikerülni eladni, akkor gagyi a gém. Tizenéves szinten van az új Battlefront II. Egy BF1942-es Galactic Conquestben több a lehetőség mint ebben a csúcsproduktumban.

De majd szóljatok ha a Millenium Falconban tudok mászkálni miközben repül és a többiek lőnek belőle mint állat. Vagy felmehetek a lépegetőre miközben támadunk egy bázist. Vagy irányíthatok az űrben egy csatahajót amiről drop podok indulnak el. Na ezt tudja a BF1942 GC, a Battlefront II pedig nem.
15.
15.
almaspite
A másik dolog, hogy azt is megvitattuk már, hogy ezek a játékok se Amerikába se sehol nem nevezhetőek túl olcsónak, ha az életet is mellé vesszük.
14.
14.
almaspite
Szerintem az EA megint megdolgozott egy arany málnáért. 2 kaptak de úgy tűnik nem volt elég, gyorsan felejtenek.

A másik dolog, persze hogy kevesebbet termelnek az ilyen játékok a free to play modellhez képest, azért azt említsük meg így is szép összeg amit összeszednek rá, és vissza is jön az ára plusz még egy "kicsi". De pld az EA-nél akik csak a profitot látják, basszus akkor sokkal de sokkal több is lehetne. Kár hogy nem értenek a játék fejlesztéshez, csak ostobaságot nyomnak le tehetséges fejlesztőcsapatok torkán.
12.
12.
Heldengeist
#4: Az elemző bácsinak valószínűleg alaposan kitömte a zsebét a egy bizonyos kétbetűs logójú cég.

#6: Egy fillért nem emelkedtek az árak. Ami forintban emelkedés volt, az az árfolyam változásoknak köszönhető. Az elmúlt 10 évben volt a dollár 220 forint is meg 290 is.

Ami pedig a játékidőket illeti, azt pont felpumpálták. egy-két sorozatot leszámítva minden open world irányba mozdult el, és ha végigjátszod, garantál 30-40 óra játékidőt. Hogy ez minőségileg mit jelent, arról vitatkozhatunk, de a mennyiség tény. 10 éve talán RPG-k és RTS-ek tudtak megbízhatóan szállítani ennyit.
11.
11.
crytek
Ja. Nyugodtan emeljék fel 60ról.100ra meglátjuk milyen hamar lesz népharag és alig veszik majd a szarjaikat
8.
8.
Gykrizsi
"Végül azt javasolta a Star Wars-rajongóknak, hogy ha kedvelik az univerzumot, akkor érdemes lehet megfontolni, hogy inkább ne a közeledő új epizódra üljenek be, hanem inkább vásárolják meg a játékot, mert az jobb befektetés."

Ezt az eszmefuttatást elég elolvasni, és rájövünk, ez az ember fullretard. Egy rajongó biztos nem fog elmenni megnézni az új filmet, mert így spóról 1000 Ft :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...