Viták kereszttüzében a Detroit: Become Human

  • Írta: bobzenub
  • 2017. december 4.
  • Érdekesség
Link másolása
Gyermekvédelmi aktivisták és a brit parlament egyik képviselője is támadja a Quantic Dream PlayStation 4-exkluzív játékát az előzetesben látható családon belüli erőszak explicit ábrázolása miatt.

A játék legutóbbi, Paris Games Weeken bemutatott előzetesének középpontjában Kara, az android házvezetőnő nő áll, aki egy kislány és az őt egyedül nevelő erőszakos apja között találja magát. A videó lényege annak szemléltetése lett volna, hogy milyen sok ponton változtatható meg az események menete a játékos által az egyes jelenetek során. Egy ponton például tanúja lehetünk annak, ahol az apát Kara üldözése közben lövi le saját lánya.

A Quantic Dream fejlesztői szerint az előzetesből olyan kulcsfontosságú információkat tudhatunk meg Kara történetéről, minthogy ő maga a család tulajdonát képezi, s ahogy egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy az apa terrorban tartja lányát, előbb-utóbb meg kell hoznia a döntést, hogy engedetlenné válik-e az apa iránt, és élete kockáztatásával közbeavatkozik az eseményekbe.

A hétvégén a The Mail on Sunday című bulvárlap leközölt egy cikket, ami számos erős hangvételű idézetet tartalmazott gyermekvédő aktivistáktól, akik megkérdőjelezték a jelenet létjogosultságát. A sztorit azóta a The Sun is felkapta és még egy ausztrál híroldal is foglalkozott vele. 

Andy Burrows, az NSPCC gyermekvédelemmel foglalkozó jótékonysági szervezet képviselője elfogadhatatlannak nevezte, hogy videojátékok a szórakoztatás jegyében trivializálják a gyermekbántalmazást és a családon belüli erőszakot, míg Peter Saunders, a National Association of People Abused in Childhood képviselője egészen odáig ment, hogy a játékban ily módon az erőszaktevők kiélhetik beteges vágyaikat, illetve óhatatlan, hogy gyermekek is játszanak vele, akikben ezáltal korán burjánzásnak indulhat az erőszakra való hajlam. Saunders szerint az erőszak minden megjelenési formája csak fokozza annak előfordulását, s pénzéhes szenzációhajhászás helyett konstruktív fellépést sürget inkább.

David Cage, a játék fejlesztésének vezetője már a Paris Games Weeken védelmébe vette a vitát kiváltó jelenetet. Ő elsősorban egy történetet próbál elmesélni, ami számára fontos, hatásos, érdekes és izgalmas, továbbá alkotóként feladatának tartja, hogy időnként olyasmivel álljon elő, amire az emberek nem számítanak. Szerinte egy alkotó feladata nem az igények kiszolgálása, hanem valami megmozgató és jelentéssel teli létrehozása. "A játékosok láthatják a jelenetet és játék közben, a maga kontextusában meg is érthetik azt. A magam számára felállított szabály szerint sosem dicsőítem az erőszakot, s sosem ábrázolom indokolatlanul. Mindig van célja és jelentése és csak remélni tudom, hogy mások is fellelik ezeket a műveimben."

Bár a legtöbben egyetértenek abban, hogy a videojáték megfelelő platform lehet olyan nehéz kérdések körüljárására, mint a családon belüli erőszak, többen aggódásukat fejezték ki, hogy a Detroit megfelelő módon teszi-e majd ezt. Például a játék mozgásérzékelést használ, s többek között ezzel az irányítási móddal vethetünk gátat a játékon belüli erőszakos cselekedeteknek. Anne Longfield, az angliai gyermekvédelmi biztos szerint ez bugyuta, nem oda illő és túlságosan kifejező módja a téma ábrázolásának, pusztán nyerészkedési célból, míg a Tory-párti Damian Collins, a Kultúra, Média és Sportbizottság elnöke szerint egyáltalán nem lenne szabad családon belüli erőszakot ábrázolni videojátékokban, a Detroit kapcsán leginkább azért, mert attól fél, hogy azok a játékosok, akik maguk is erőszak áldozatai, a játék hatására maguk is az erőszakban vélik majd felfedezni a védekezés módját, ami szerinte kontraproduktív és veszélyes megközelítés. 

A legélesebb megjegyzést a Childline gyermekvédelmi szervezet alapítója, Dame Esther Rantzen tette, aki felszólította a Sonyt, hogy távolítsák el a jelenetet a játékból vagy ne is hozzák kereskedelmi forgalomba.

David Cage Eurogamernek tett nyilatkozatában ezzel kapcsolatban így fogalmazott: "Vannak dolgok, amiket soha sem tennék. Nem készítenék rasszista vagy nőgyűlölő játékokat. Ám ha úgy érzem, rendben van a tartalom és nincs miért szégyenkeznem, mivel kimérten ábrázoltam egy helyes történetet, akkor úgy vélem, nincsenek határok." 

46.
46.
lordboxi
#32. Egyetlrtek veled, hogy ez tök bullshit. De ennek az egaegyadta világon semmi köze nincs a liberákis elvekhez, épp az ellentéte. De szerencsére nem gondoénám, hogy a hirveresen kivül többet elérnének vele, ami még pizitiv is.
45.
45.
Juha
Szerintem itt még senki nem olvasta a Bibliát... kicsit kell csak haladni benne, és jön egy testvérgyilkosság, ami utána jön az maga a fertő! Még zombik is vannak benne (Lázár), halálból visszatérő Jedi-k, rengeteg gyermek meggyilkolása, családon belül a totálkész apa megerőszakolása a lányai által stb.

Most tényleg tiltsuk be ezt is? Akkor éljen mindenki egy búrában, ami nem átlátszó, nehogy mást zavarjon.
44.
44.
Mortis
#42: ez így lesz, amíg a 70-nes években született generáció előttiek el nem tűnnek a döntéshozói pozíciókból. túl nagy az alaptalan ellenszenv: ahogy korábban a más bőrszínűek és nők lenézésével is így volt - olyan értékrend szerint nevelkedtek, aminek a videojátékok nem voltak részeik vagy egyenesen nevetség tárgyai voltak.
43.
43.
kamgecam
#17: Könyveknél is szeretünk bonyolultabb jelenségeket, mély drámát, karaktereket megismerni. Inkább örülni kéne hogy videó-játékok is feszegetnek már olyan komoly témákat,mint egy-egy Dosztojevszkij könyv.

Meg se jelent a játék és már támadják holott azt sem tudják milyen kontextusban fogják tálalni a családon belüli erőszakot. Ez nem más mint képmutatás és sznob hozzáállás ahelyett hogy óvatos érdeklődéssel és intelligens nyitottsággal, kérdésekkel közelítenénk meg a témát. Ahogyan David Cage-et ezt a nagyszerű művészembert ismerem a játékai és interjúi alapján, azt gondolom inkább építő és gyógyító hatása lesz a történetnek.

Remélem így lesz, várom a játékot!
42.
42.
br1Koo
Ez ugyan az az idióta hozzáállás mint amikor ki van cenzúrázva a horogkereszt meg minden náci Németországra hivatkozó tartalom. Attól hogy egy kibaszott játékban nem jelenik meg, még nem fog a történelem változni, és a családon belüli erőszak is létezni fog. Szerintem pont segítene jobban megérteni ezt a szituációt olyan embereknek akik ezt még elképzelni sem tudják.
Az a durva, hogy 2017-ben a videójátékok még mindig nem tartoznak oda ahova a film és zeneipar. Valamiért még mindig az ördögtől érkező formátumnak érzik sokan, miközben a gyerekeik stadiumokban nézik azt hogy két profi counterstrike csapat játszik egymás ellen.
41.
41.
#37: +1 :)

Én amúgy azt gondolom, hogy azzal, hogy most a fejlesztőt és a játékát támadják, pont azokat a szülőket mentik fel, akik azért veszik meg videójátékot a gyereknek, hogy egyszerűen lepattintsák.
40.
40.
frankdelgado
Szép. Az egyik játékukban családi erőszak, a másikban egymást akasztgatják, a harmadikban meg, másnaposan, mezítelenül egy csecsemővel hempereg a Reedus gyerek. :) Beteg nép ez a Japán :)
39.
39.
Nothing
Erre egy megoldás van: tiltsuk be az emberi társadalmat és akkor semmi károsat nem lát majd a gyerek - mert nem fog létezni.
38.
38.
markoci555
Ha akárki a gyerekeket félti akkor a szülőnél kéne kezdeni, hogy nem engedi játszani amivel nem kell. Ennyi.
A videó alapján ez egy rohadt jó kis játék lesz. Egyáltalán nem te vagy az erőszaktevő apa, te pont hogy az ellenkezőjét csinálod, mi a f*sz bajuk van ezeknek? Ha valami rossz dolog akkor ne is ábrázoljuk? Ahogy előttem megjegyezték, akkor lehet betiltani a sok jó filmet is amiben egy csepp családon belüli erőszak van... elég sok lesz. És ha már itt tartunk, miért ne tiltsuk be az összes zenét és könyvet is, aminek szövegében kicsit is fellelhető? Az ilyen dolgokkal egyáltalán nem szabad foglalkozni és akkor majd biztos nem éri el a gyereket és nem lesz erőszakos a saját gyerekével ha felnő mi?
Nem vagyok én pszichológus de van egy olyan sejtésem hogy rohadtul nem ettől függ hogy erőszakos lesz-e valaki a gyerekével később.
36.
36.
angelapusztai
#27 az lehet, hogy magaztak a szuloket, de a szulo-gyerek viszony sem olyan volt, mint most! A szulo mindent megparancsolhatott a (fokent lany) gyereknek, meg azt is, kivel hazasodjon... Az pedig, hogy a lanyok hogyan oltozkodtek anno, nem jelenti azt, hogy annyira erkolcsosek is voltak. Hosszu szoknyat is fel lehet hajtani... A fiatalok akkoriban ugyanolyan felelotlenek es vadak voltak mint ma, annyi kulonbseggel, hogy akkor meg a tanarok es a tarsadalom nevelhette a gyermekeit, nem ugy, mint ma... egy gyereknek szinte mindenhez joga van, es te meg csak ki sem okithatod kb. A fiatalok ugyanugy pialtak, cigiztek, akar drogoztak is, csak nem volt fb, hogy ilyen elesen szembekoszonjon. A zene es a filmek pedig nem hiszem, hogy rombolnak a kollektiv tarsadalmat. Aki jo nevelest kap es jo peldat lat otthon, az tudni fogja kezelni es ertelmezni a durva jeleneteket is. Szerintem ez a jatekreszlet amit a videoban lathattunk azert zsenialis, mert kihuzza az emberek fejet a seggukbol. A tvben es a hirekben naponta latunk/hallunk a vilagbol szomoru sztorikat, es mar szinte meg sem hat senkit... az viszont egeszen mas, ha az ember vegig is jatszhat egy ilyen szituaciot. Aki egyebkent nem hajlamos eroszakossagra, azt el fogja gondolkoztatni az ilyen jatekelmeny, es talan osztonzi is arra, hogy a nehez helyzetueken segitsen. Aki amugyis eroszakra hajlamos, azt nem egy jatek fogja meggatolni (sajnos) vagy ravenni a masoknak artasra.
35.
35.
Chrysh
Érdekes, hogy néhányan milyen könnyen vindikálják maguknak a jogot arra, hogy látens pszichológust, vagy gyermekvédelmi szervezetbeli tagot játsszon egy olyan probléma kapcsán, amiket az esetek nagy részében az egyén szintjén kéne kezelni.

Ha van egy kérkedő buzi, akitől a falra mászik az ember, az nem azt jelenti, hogy mindenki ilyen aberrált módon kezeli a másságát, ill. ha van egy olyasvalaki akit érzékenyebben érint az ilyen téma és felkavarja őt annyira, hogy segítségre is szorul emiatt, akkor nekem, (feltételezetten) felelősségteljes fogyasztónak ne osszák már ki, hogy mi helyes, hogy mi nem, hisz én, mint fogyasztó tisztában vagyok azzal, hogy ettől a terméktől mit várhatok el, és képességem birtokában vagyok annak, hogy kiértékeljem a tapasztalatokat.

Én mindkét álláspontot mérhetetlen demagógiának tartom, és ha majd nekem ebből bajom származna, akkor bátran fogok segítség után kutatni, ne atyáskodjanak felettem az illetékesek e téren.
34.
34.
RangerFox
Ez a trailer győzött meg arról, hogy nekem ezzel első nap játszanom kell majd, Remélem nem lesz ebből az ügyből semmi komoly...
33.
33.
Jhonyy
En alig várom készüljön már el a játék addigra megszűnik jövőig a menet,quantum dream addigra jól elkészíti.....taknyos politikusok,szégyelljék a pofájukat kötekednek a játékkal,amúgy szerintem nem korlátoznak majd semmit minden benne lesz.hajra 2018 .
31.
31.
#28: Jó értem én, hogy te ilyen igazi ROYAL vagy, de azért még nem kéne betiltattni egy játékot, mert hozzá mer nyúlni egy érzékeny témához.
29.
29.
#27: Ez igaz, nagyon sok minden változott, szabadabb lett a világ de 100-szor zártabb ezek miatt a dolgok miatt.
Még is én is sok olyan példát láttam, hogy magázták a szüleiket, döbbenetes az ilyesfajta tisztelet.
27.
27.
Norbiii
#21: Meg kell nézni, vagy meg kell kérdeznünk a dédszüleinket, hogy milyenek voltak az emberek a 30s, 40s, 50s években, és milyenek most!

Abban az időben a gyermekek MAGÁZTÁK a szüleiket, és most sokan milyen hangnemet engednek meg maguknak? Nézzük meg, hogy milyen volt az akkori BESZÉDSTÍLUS és milyen most!
Hogy öltözködött egy lány a 30s években, és most 2017-ben??? Ahogy egyre változott, és szabadabb lett a világ, ahogyan változott a zene, a film, a média, úgy változtak az emberek is!
Persze mindig voltak ilyenek, de az arány az nem mind1!
23.
23.
Neo1989
A videojátékok kb fele nem gyereknek való. Ennyi erővel betilthatják a P filmeket is.
Ábrázolás szintjén pedig már sok mindent láttam mégse lettem elmebeteg pedig 15 évesen nyomtam a Postal 2-t meg a DOOM 3-at.

Na puff.
21.
21.
Norbiii
Teljesen egyetértek veled Solomon!
Amúgy amikor 60 éve tiltották a rock and rollt, az volt az indok, hogy LÁZÍTJA a fiatalokat, vagy egy időben nem mehettek a mozikban durva akciófilmek, sőt még a CSÓKOK idejét is korlátozták három másodpercre.....

Azért az nem véletlen, hogy az öltönyös kulturált embereket "leváltotta" a vagány bőrdzsekis jampec stílus, és a korral haladva jöttek a trágár szavak a sok bammegolás és az egyre durvább dolgok, ennek mind köze volt a zenéhez, a filmekhez és a médiához!!!! (mondjuk én pont imádom a rock and rollt, de volt ilyen)
18.
18.
#17: követ el az apja ellen***nem vált ki csak ilyen kicsiny botrányt, amely nem jut el a legfelsőbb szintekig azonnal.
17.
17.
#14: Ezt én is így gondolom.
150 éve, amikor még az egyik Hozzászóló is megjegyezte, vagyis amikor még Anglia nagyhatalomnak számított, gondolkodás nélkül betiltották azokat az aktfestményeket amelyekben az emberi test pátoszának helyét a szexuális tartalom vette át, mert úgy érezték, hogy az olyan képek a házasságon belül élő emberekben tisztátalan gondolatokat képeznek.

Ma már odáig jutottunk, hogy egy videójáték karakter amelyik gyermek gyilkosságot követ el az apja ellen.
Ez szerintem több is mint aggasztó, lévén 150 Angliában a legnagyobb kérdés a gyermekdolgoztatás volt, mindent el is követtek ellene és súlyos büntetéseket vont maga után, miután a Viktoriánus korban betiltották.

Manapság pedig egy ilyen manipulatív gyártócég úgy néz ki megúszhatja pár "felszólítással".
Egészen más alieneket és orkokat kaszabolni, meg egész más az ami ennyire nyíltan kezel egy ilyen bonyolult jelenséget, mint amilyen a családon belüli erőszak.
15.
15.
azureknight0715
#14: Hát olyan játékoknál mondanál halálos itéletet mint pl egy last of us, god of war, gta. Senkisem baszodik el egy játéktol még gyerekként sem ha a szüleitől megfelelő nevelést kap. Ha így leenne minden 3. Ember tömeggyilkos lenne. Itt az a baj hogy túl sok olyan ember van aki gyereket válal, de közben nem tudja hogyan kell felnevelni egy gyereket, vagy szimplán nemis nagyon akarja.
14.
14.
Norbiii
Ha rajtam múlna én elég sok játékot beszüntetnék, vagy korlátoznék, a korhatárral meg sokat nem érnek, mert sok 12-15 éves gyermek is simán játszhat bármivel felügyelet nélkül! Lehet nem túl népszerű, de ez az én véleményem.
13.
13.
Yanez
#11: Neked is csak azt tudom mondani, hogy ezért van a korhatár besorolás. Ha nem lenne, joggal lehetne felháborodni ezen. Ha pedig egy gyereknek megveszi a szülője a besorolás ellenére, onnan kezdve a kedves szülő a hibás, pont úgy, mint amikor engedi, hogy gyermeke brutális meg horror filmeket nézzen.

Én nem egyszer voltam szemtanúja, amikor a Gamestop-ban az anyuka azért ment be a kisfiával (kb 6-8 éves kölyök), hogy megvehesse neki a GTAV-t, mert amúgy nem adták neki. Azon nyilván el sem gondolkodott, hogy miért. Ezután pedig valaki a videójátékokat hibáztatja. Gratula.
11.
11.
Dízel
Attól függetlenül, hogy én is baromságnak tekintem ez a fajta felháborodást, azért azon nem ártana agyalni kicsit, hogy egy gyerek agyában teljesen másképp raktározódnak el a dolgok. Egy felnőtt 20-30 éves embernek mar kifejlett gondolkodása van, nehezebb manipulálni mint egy 10 évest. Nem vagyunk pszihologusok, nem tudjuk mi zajlik le egy gyerek fejébe egy egy bizonyos behatás eredményeképp. Szerintem is túl van ez pörögve, de azért mégis csak óvatosan kell kezelni az ilyen dolgokat.
7.
7.
azureknight0715
Hu hogy engem mennyire feltudnak idegelni az iylen selejt emberek akik még mindig egy-egy játék jeleneten pattognak. Ezek számomra egyenlőek az emberek legaljábbjaival...
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...