Viták kereszttüzében a Detroit: Become Human

  • Írta: bobzenub
  • 2017. december 4.
  • Érdekesség
Gyermekvédelmi aktivisták és a brit parlament egyik képviselője is támadja a Quantic Dream PlayStation 4-exkluzív játékát az előzetesben látható családon belüli erőszak explicit ábrázolása miatt.

A játék legutóbbi, Paris Games Weeken bemutatott előzetesének középpontjában Kara, az android házvezetőnő nő áll, aki egy kislány és az őt egyedül nevelő erőszakos apja között találja magát. A videó lényege annak szemléltetése lett volna, hogy milyen sok ponton változtatható meg az események menete a játékos által az egyes jelenetek során. Egy ponton például tanúja lehetünk annak, ahol az apát Kara üldözése közben lövi le saját lánya.

A Quantic Dream fejlesztői szerint az előzetesből olyan kulcsfontosságú információkat tudhatunk meg Kara történetéről, minthogy ő maga a család tulajdonát képezi, s ahogy egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy az apa terrorban tartja lányát, előbb-utóbb meg kell hoznia a döntést, hogy engedetlenné válik-e az apa iránt, és élete kockáztatásával közbeavatkozik az eseményekbe.

A hétvégén a The Mail on Sunday című bulvárlap leközölt egy cikket, ami számos erős hangvételű idézetet tartalmazott gyermekvédő aktivistáktól, akik megkérdőjelezték a jelenet létjogosultságát. A sztorit azóta a The Sun is felkapta és még egy ausztrál híroldal is foglalkozott vele. 

Andy Burrows, az NSPCC gyermekvédelemmel foglalkozó jótékonysági szervezet képviselője elfogadhatatlannak nevezte, hogy videojátékok a szórakoztatás jegyében trivializálják a gyermekbántalmazást és a családon belüli erőszakot, míg Peter Saunders, a National Association of People Abused in Childhood képviselője egészen odáig ment, hogy a játékban ily módon az erőszaktevők kiélhetik beteges vágyaikat, illetve óhatatlan, hogy gyermekek is játszanak vele, akikben ezáltal korán burjánzásnak indulhat az erőszakra való hajlam. Saunders szerint az erőszak minden megjelenési formája csak fokozza annak előfordulását, s pénzéhes szenzációhajhászás helyett konstruktív fellépést sürget inkább.

David Cage, a játék fejlesztésének vezetője már a Paris Games Weeken védelmébe vette a vitát kiváltó jelenetet. Ő elsősorban egy történetet próbál elmesélni, ami számára fontos, hatásos, érdekes és izgalmas, továbbá alkotóként feladatának tartja, hogy időnként olyasmivel álljon elő, amire az emberek nem számítanak. Szerinte egy alkotó feladata nem az igények kiszolgálása, hanem valami megmozgató és jelentéssel teli létrehozása. "A játékosok láthatják a jelenetet és játék közben, a maga kontextusában meg is érthetik azt. A magam számára felállított szabály szerint sosem dicsőítem az erőszakot, s sosem ábrázolom indokolatlanul. Mindig van célja és jelentése és csak remélni tudom, hogy mások is fellelik ezeket a műveimben."

Bár a legtöbben egyetértenek abban, hogy a videojáték megfelelő platform lehet olyan nehéz kérdések körüljárására, mint a családon belüli erőszak, többen aggódásukat fejezték ki, hogy a Detroit megfelelő módon teszi-e majd ezt. Például a játék mozgásérzékelést használ, s többek között ezzel az irányítási móddal vethetünk gátat a játékon belüli erőszakos cselekedeteknek. Anne Longfield, az angliai gyermekvédelmi biztos szerint ez bugyuta, nem oda illő és túlságosan kifejező módja a téma ábrázolásának, pusztán nyerészkedési célból, míg a Tory-párti Damian Collins, a Kultúra, Média és Sportbizottság elnöke szerint egyáltalán nem lenne szabad családon belüli erőszakot ábrázolni videojátékokban, a Detroit kapcsán leginkább azért, mert attól fél, hogy azok a játékosok, akik maguk is erőszak áldozatai, a játék hatására maguk is az erőszakban vélik majd felfedezni a védekezés módját, ami szerinte kontraproduktív és veszélyes megközelítés. 

A legélesebb megjegyzést a Childline gyermekvédelmi szervezet alapítója, Dame Esther Rantzen tette, aki felszólította a Sonyt, hogy távolítsák el a jelenetet a játékból vagy ne is hozzák kereskedelmi forgalomba.

David Cage Eurogamernek tett nyilatkozatában ezzel kapcsolatban így fogalmazott: "Vannak dolgok, amiket soha sem tennék. Nem készítenék rasszista vagy nőgyűlölő játékokat. Ám ha úgy érzem, rendben van a tartalom és nincs miért szégyenkeznem, mivel kimérten ábrázoltam egy helyes történetet, akkor úgy vélem, nincsenek határok." 

Junior projektvezetőt keres a HWSW
Építsük együtt a Birodalmat! Egyetemistákat várunk részmunkaidőre, rugalmas munkabeosztással.
47.
cod4O
#37: "A szexuális hovatartozás még születés előtt kialakul, de gyerekként még nem érted, mi az. Arról nem tehet senki, ha ilyen."

Tény,hogy erről senki nem tehet,de azt azért szeretném tudni,hogy honnan szedted azt,vagy ki mondta neked,hogy a szexuális hovatartozás még születés előtt eldől.Nos,annyi igaz ebből,hogy eldőlhet,de ettől azért olyan dologról beszélünk,amit az orvosok és pszichologusok is összetettebben kezelnek.Nem egy,nem két eset volt már,hogy születés után jóval vett egy 180 fokos fordulatot a hormonjai és később "döntött úgy" hogy a saját neméhez vonzódik.Ezek az esetek a testben dőlnek el és nem feltétlen ere vágyott az illető.(de sok olyan is van aki gyorsan "felvette a ritmust".A másik a pszichológia,és pont a gyerekeket,szóval egy tapasztalatlan és fejlődésben lévő agyat/lelket lehet a legjobban befolyásolni.(nem úgy működik ez nagyban,hogy születés előtt minden eldől)Ne mondjuk már azt,hogy egy gyereket nem befolyásol ha a családban van 2 meleg például,mert hát születése előtt eldőlt hogy nem lesz meleg...........Ez egy bonyolult pszichológiai folyamat és nem olyan faék egyszerű dolog mint azt te elképzeled.

Persze nagyon fontos az is,hogy kinek milyen a lelkivilága,mennyire stabil instabil gondolkodása van,nyílván nem az összes gyerek fog a saját neméhez vonzódni,ha sokszor ilyet tapasztal,meg nyílván nem lesz mindenkiből gyilkos ha olyan videojátékkal tolja,de löketnek bőven elég bizonyos embereknek,merthogy rohadtul nem vagyunk egyformák,és ezt nagyon nyomatékosan írom.Nem feltétlen van baj azzal a gyerekkel sem,akiből kihozza a videojáték az állatot,csak nem tudja mi a helyes és mi nem,mint ahogy egy másik egészséges szexuális beállítottságú gyereket is kilehet billenteni a "ritmusból".

Tényleg nagyon bonyolult téma és nem szabad ennyire faék egyszerűen kezelni.
46.
lordboxi
#32. Egyetlrtek veled, hogy ez tök bullshit. De ennek az egaegyadta világon semmi köze nincs a liberákis elvekhez, épp az ellentéte. De szerencsére nem gondoénám, hogy a hirveresen kivül többet elérnének vele, ami még pizitiv is.
45.
Juha
Szerintem itt még senki nem olvasta a Bibliát... kicsit kell csak haladni benne, és jön egy testvérgyilkosság, ami utána jön az maga a fertő! Még zombik is vannak benne (Lázár), halálból visszatérő Jedi-k, rengeteg gyermek meggyilkolása, családon belül a totálkész apa megerőszakolása a lányai által stb.

Most tényleg tiltsuk be ezt is? Akkor éljen mindenki egy búrában, ami nem átlátszó, nehogy mást zavarjon.
44.
Mortis
#42: ez így lesz, amíg a 70-nes években született generáció előttiek el nem tűnnek a döntéshozói pozíciókból. túl nagy az alaptalan ellenszenv: ahogy korábban a más bőrszínűek és nők lenézésével is így volt - olyan értékrend szerint nevelkedtek, aminek a videojátékok nem voltak részeik vagy egyenesen nevetség tárgyai voltak.
43.
kamgecam
#17: Könyveknél is szeretünk bonyolultabb jelenségeket, mély drámát, karaktereket megismerni. Inkább örülni kéne hogy videó-játékok is feszegetnek már olyan komoly témákat,mint egy-egy Dosztojevszkij könyv.

Meg se jelent a játék és már támadják holott azt sem tudják milyen kontextusban fogják tálalni a családon belüli erőszakot. Ez nem más mint képmutatás és sznob hozzáállás ahelyett hogy óvatos érdeklődéssel és intelligens nyitottsággal, kérdésekkel közelítenénk meg a témát. Ahogyan David Cage-et ezt a nagyszerű művészembert ismerem a játékai és interjúi alapján, azt gondolom inkább építő és gyógyító hatása lesz a történetnek.

Remélem így lesz, várom a játékot!
42.
br1Koo
Ez ugyan az az idióta hozzáállás mint amikor ki van cenzúrázva a horogkereszt meg minden náci Németországra hivatkozó tartalom. Attól hogy egy kibaszott játékban nem jelenik meg, még nem fog a történelem változni, és a családon belüli erőszak is létezni fog. Szerintem pont segítene jobban megérteni ezt a szituációt olyan embereknek akik ezt még elképzelni sem tudják.
Az a durva, hogy 2017-ben a videójátékok még mindig nem tartoznak oda ahova a film és zeneipar. Valamiért még mindig az ördögtől érkező formátumnak érzik sokan, miközben a gyerekeik stadiumokban nézik azt hogy két profi counterstrike csapat játszik egymás ellen.
41.
_Olivér_
#37: +1 :)

Én amúgy azt gondolom, hogy azzal, hogy most a fejlesztőt és a játékát támadják, pont azokat a szülőket mentik fel, akik azért veszik meg videójátékot a gyereknek, hogy egyszerűen lepattintsák.
40.
frankdelgado
Szép. Az egyik játékukban családi erőszak, a másikban egymást akasztgatják, a harmadikban meg, másnaposan, mezítelenül egy csecsemővel hempereg a Reedus gyerek. :) Beteg nép ez a Japán :)
39.
Nothing
Erre egy megoldás van: tiltsuk be az emberi társadalmat és akkor semmi károsat nem lát majd a gyerek - mert nem fog létezni.
38.
markoci555
Ha akárki a gyerekeket félti akkor a szülőnél kéne kezdeni, hogy nem engedi játszani amivel nem kell. Ennyi.
A videó alapján ez egy rohadt jó kis játék lesz. Egyáltalán nem te vagy az erőszaktevő apa, te pont hogy az ellenkezőjét csinálod, mi a f*sz bajuk van ezeknek? Ha valami rossz dolog akkor ne is ábrázoljuk? Ahogy előttem megjegyezték, akkor lehet betiltani a sok jó filmet is amiben egy csepp családon belüli erőszak van... elég sok lesz. És ha már itt tartunk, miért ne tiltsuk be az összes zenét és könyvet is, aminek szövegében kicsit is fellelhető? Az ilyen dolgokkal egyáltalán nem szabad foglalkozni és akkor majd biztos nem éri el a gyereket és nem lesz erőszakos a saját gyerekével ha felnő mi?
Nem vagyok én pszichológus de van egy olyan sejtésem hogy rohadtul nem ettől függ hogy erőszakos lesz-e valaki a gyerekével később.
37.
AfterLife
#26: Ahogyan a családon belüli erőszak egy létező probléma, úgy a melegeké is. Az egyiket nem gond, ha látHATják, de a másikat az? Vannak gyerekek, akik nem lesznek tömeggyilkosok, mert erőszakos játékkal játszanak, ezt magadról is elmondhatod, sőt én is magamról, ugyanez van a melegséggel is. Ha valaki hetero beállítottságú, akkor nem fog vonzalmat érezni a saját neme iránt. A szexuális hovatartozás még születés előtt kialakul, de gyerekként még nem érted, mi az. Arról nem tehet senki, ha ilyen. Ahogy arról sem, hogy milyen a bőrszíne, milyen testi deformációkkal születik és a többi. Itt a viselkedés és a személyiség kéne, hogy az embereket meghatározza, nem a rassz, vagy a nemi hovatartozás. Két meleg között is óriási különbség van, de te mégis eleve elítéled azt, aki ilyen. Az egyik az, aki képes felvonulni, mutogatni magát, "nőként" viselkedni, tolakvóan rád erőltetni a saját privát szféráját, a másik meg úgy él, hogy ezzel neked, vagy másoknak ne okozzon kellemetlenséget. Még csak meg se mondanád róla, hogy az. Te se örülnél, ha meg lennél bélyegezve és nem tudnál olyan életet élni, amilyet szeretnél, mert a többség meghatározta mi a normális és mi nem.

Abban egyetértek, hogy az ilyen családon belüli erőszakkal foglalkozó tartalmakat, akárcsak a szexuális tartalmakkal foglalkozóakat, be kell sorolni egyfajta korhatárba, ami egyébként nem arra szolgál, hogy védje a gyereket, hanem hogy a gyártók saját magukat védjék vele. Ha egy gyerek mentálisan instabil, akkor nem kell neki videojáték sem, hogy erőszakos legyen, vagy bármi más. De hozzásegítheti, hogy még durvább dolgokat csináljon, mert nem tud különbséget tenni a valóság és a fikció között. A szülői nevelésen is sok múlik, és egész addig, amíg a gyerek el nem éri a felnőtt kort, addig a szülő felelőssége az, hogy a gyereke éppen mivel tölti az idejét és mit cselekszik. Szóval én ugyancsak helyénvalónak tartom, hogy ez a játék maradjon meg olyannak, amilyen, mert van mondanivalója, testközelből akarja megmutatni, hogy mit élhet át egy olyan gyerek, akinél ez maga a valóság és a kezedbe adja a változtatás lehetőségét. Érzelmeket stimulálnak vele és ez alapján fogod Kara-t irányítani. Ez a játék amúgy egy remek pszichológiai felmérés is lehetne akár.
36.
angelapusztai
#27 az lehet, hogy magaztak a szuloket, de a szulo-gyerek viszony sem olyan volt, mint most! A szulo mindent megparancsolhatott a (fokent lany) gyereknek, meg azt is, kivel hazasodjon... Az pedig, hogy a lanyok hogyan oltozkodtek anno, nem jelenti azt, hogy annyira erkolcsosek is voltak. Hosszu szoknyat is fel lehet hajtani... A fiatalok akkoriban ugyanolyan felelotlenek es vadak voltak mint ma, annyi kulonbseggel, hogy akkor meg a tanarok es a tarsadalom nevelhette a gyermekeit, nem ugy, mint ma... egy gyereknek szinte mindenhez joga van, es te meg csak ki sem okithatod kb. A fiatalok ugyanugy pialtak, cigiztek, akar drogoztak is, csak nem volt fb, hogy ilyen elesen szembekoszonjon. A zene es a filmek pedig nem hiszem, hogy rombolnak a kollektiv tarsadalmat. Aki jo nevelest kap es jo peldat lat otthon, az tudni fogja kezelni es ertelmezni a durva jeleneteket is. Szerintem ez a jatekreszlet amit a videoban lathattunk azert zsenialis, mert kihuzza az emberek fejet a seggukbol. A tvben es a hirekben naponta latunk/hallunk a vilagbol szomoru sztorikat, es mar szinte meg sem hat senkit... az viszont egeszen mas, ha az ember vegig is jatszhat egy ilyen szituaciot. Aki egyebkent nem hajlamos eroszakossagra, azt el fogja gondolkoztatni az ilyen jatekelmeny, es talan osztonzi is arra, hogy a nehez helyzetueken segitsen. Aki amugyis eroszakra hajlamos, azt nem egy jatek fogja meggatolni (sajnos) vagy ravenni a masoknak artasra.
35.
Chrysh
Érdekes, hogy néhányan milyen könnyen vindikálják maguknak a jogot arra, hogy látens pszichológust, vagy gyermekvédelmi szervezetbeli tagot játsszon egy olyan probléma kapcsán, amiket az esetek nagy részében az egyén szintjén kéne kezelni.

Ha van egy kérkedő buzi, akitől a falra mászik az ember, az nem azt jelenti, hogy mindenki ilyen aberrált módon kezeli a másságát, ill. ha van egy olyasvalaki akit érzékenyebben érint az ilyen téma és felkavarja őt annyira, hogy segítségre is szorul emiatt, akkor nekem, (feltételezetten) felelősségteljes fogyasztónak ne osszák már ki, hogy mi helyes, hogy mi nem, hisz én, mint fogyasztó tisztában vagyok azzal, hogy ettől a terméktől mit várhatok el, és képességem birtokában vagyok annak, hogy kiértékeljem a tapasztalatokat.

Én mindkét álláspontot mérhetetlen demagógiának tartom, és ha majd nekem ebből bajom származna, akkor bátran fogok segítség után kutatni, ne atyáskodjanak felettem az illetékesek e téren.
34.
RangerFox
Ez a trailer győzött meg arról, hogy nekem ezzel első nap játszanom kell majd, Remélem nem lesz ebből az ügyből semmi komoly...
33.
Jhonyy
En alig várom készüljön már el a játék addigra megszűnik jövőig a menet,quantum dream addigra jól elkészíti.....taknyos politikusok,szégyelljék a pofájukat kötekednek a játékkal,amúgy szerintem nem korlátoznak majd semmit minden benne lesz.hajra 2018 .
32.
Fakjee
#28: Ez egy bullshit. Pont az ilyen liberális eszmék miatt tart ma ott a világ rengeteg országa ahol tart.
Én nem gyűlölöm ezeket az embereket. Pusztán a homoszexualitásukat tartsák meg maguknak otthonra. Ne kérkedjenek vele mint azt sokan teszik ne mutogassák,pláne ne gyermekeknek mert bármennyire ágálunk ellene betegség. Természetellenes betegség ami még az állatvilágban sincs jelen bármennyire próbálják beadagolni tudományos liberál műsorokban, számtalan nem véletlenül betiltott könyv van a témában jóval nagyobb tudósoktól akik rávilágítaniak a buzilobbi hazugságaira.
Nem kell gúnyt űzni belölük. Nem kell lehordani őket lévén számtalan tehetség van köztük. De nem kell természetesként bemutatni és erre nevelni a kölyköket.
31.
_Olivér_
#28: Jó értem én, hogy te ilyen igazi ROYAL vagy, de azért még nem kéne betiltattni egy játékot, mert hozzá mer nyúlni egy érzékeny témához.
30.
Fakjee
#27: És ennek a játékokhoz mi köze van? :D
Ezzel az észjárással nem szabadna 12+-os ategóriánál komolyabb tartalmú filmet,játékot,zenét,egyebet gyártani....
Amúgymeg bármilyen hihetetlen a 30-40-50-es években is voltak kurvák,ribancok,szórakozóhelyek,nagypofájú fiatalok,részegek,drogosok.

Most tényleg mindent vissza akarunk vezetni a játékokra? Meg arra hogy mit szabadna egy 18+-os játékba betenni?:)
Vajon a mai világban egy JÓL nevelt fiatalból miért nem lesz ribanc? Miért nem lesz gyilkos? Vajon ha a szülő le is szarja hogy mit csinál a gyerek mi rombolja jobban, az hogy a tévéből és az összes médiából ömlik a liberális szenny, vagy az ha játszik egy játékkal amiben ezred annyi gusztustalanság sem árad mint mondjuk a a magyar tv adókon főműsoridőben mint a barátok köztben,pumpedékben,győzikében,feleségek luxuskivitelben és a hasonló agymosó műsorokban? Hát marhára nem a játék bármit is tol.
29.
Solomon
#27: Ez igaz, nagyon sok minden változott, szabadabb lett a világ de 100-szor zártabb ezek miatt a dolgok miatt.
Még is én is sok olyan példát láttam, hogy magázták a szüleiket, döbbenetes az ilyesfajta tisztelet.
28.
Solomon
#26: Én se tudtam erről sok mindent, sőt a buzi szót is sokszor használtam fiatalabb koromban, miközben hallgattam a Csajkovszkij szimfóniákat, akiről addig csak annyit tudtam, hogy orosz.
Majd mikor első fizumból megvettem az 57 CD-s életmű kollekcióját, a mellékelt könyvben olvastam azt, hogy homoszexuális volt és, hogy annyira támadás érte emiatt, hogy lelkileg összeroppant és már dolgozni se tudott.
Nyíltan gúnyt űztek belőle, a roamantikus zeneszerzés legnagyobb szerzőjéből!
Elég összevetni a 6. szimfóniáját John Williams-el és meglátod, hogy a Harry Potter és az Indiana Jones-ban a legjobb ötletek csak át lettek véve.

Ez pedig elindított bennem egy változást, egy változást, hogy megtanuljak mindent embert tisztelni, függetlenül attól milyen a vallása, a bőrszíne vagy bármi egyéb dolog.
Egyetlen emberi betegség létezik, és az a gyűlölet ami abból fakad, hogy nem fogadjuk el a másikat.
27.
Norbiii
#21: Meg kell nézni, vagy meg kell kérdeznünk a dédszüleinket, hogy milyenek voltak az emberek a 30s, 40s, 50s években, és milyenek most!

Abban az időben a gyermekek MAGÁZTÁK a szüleiket, és most sokan milyen hangnemet engednek meg maguknak? Nézzük meg, hogy milyen volt az akkori BESZÉDSTÍLUS és milyen most!
Hogy öltözködött egy lány a 30s években, és most 2017-ben??? Ahogy egyre változott, és szabadabb lett a világ, ahogyan változott a zene, a film, a média, úgy változtak az emberek is!
Persze mindig voltak ilyenek, de az arány az nem mind1!
26.
Fakjee
#25: Pártold. Attól még természetellenes betegség ami nem való gyerek elé,sem játékba.
Jóval nagyobb probléma az hogy az ellen nem tehet a szülő semmit lévén hiába állít be korhatárt ha egy 12-es játékban is fellelhető. Ha a tévében is azt nyomják. Sőt már rajzfilmben és óvodákban is.
25.
Solomon
#20: Nincs nevetséges kettős mérce, te csak csupán másképp látod a dolgokat, mint ahogyan én és ezek az angol aktivisták, politikusok.

Én se lettem tömeggyilkos, de a saját példám szerintem nem mérvadó, pusztán a saját szubjektív énemből kiindulva nem mernék meghozni egy ilyen objektív döntést semmiképp, mert az nagyon önző és kicsiny látásmódra adna okot nekem.

A "buzilobbi"-hoz annyit, hogy én személy szerint úgy gondolom, hogy a másik szexualitásának az elfogadása természetes dolog és saját részemről nyíltan pártolom is, a művészi közegben ahol mozgok és dolgozok ott biztosan és valószínűleg a saját gyerekemet is így nevelem majd.

De mint mondtam, más a véleményünk, én tiszteletben tartom a tiédet, hiszen igazad van a fél internetet be lehetne tiltani és be is kéne.
24.
Fakjee
#21: Alig várom hogy szót emeljetek majd a játékok ellen amiben aberrált karaktert (homokost,leszbikus,transzit,nemet váltó elmebajos,stb) nyomnak az ember képébe ráadásul mindezt 12-es és 16-os karika alatt természetesként bemutatva a dolgokat.:)
Kicsit komolyabb probléma...
23.
Neo1989
A videojátékok kb fele nem gyereknek való. Ennyi erővel betilthatják a P filmeket is.
Ábrázolás szintjén pedig már sok mindent láttam mégse lettem elmebeteg pedig 15 évesen nyomtam a Postal 2-t meg a DOOM 3-at.

Na puff.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...