HWSW: Mentális probléma lehet a játékfüggőség

  • Írta: fojesz
  • 2017. december 29.
  • Hír
Felvette az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a mentális betegségek közé a videojátékokkal kapcsolatos függőséget. A kutatók közül azonban többen cáfolják, hogy ezt a döntés megalapozott kutatási eredmények támasztanák alá.

Elsőként veszi fel a játékokhoz kapcsolódó rendellenességet, vagyis a játékfüggőséget a betegségek nemzetközi osztályozásába (International Classification of Diseases) az Egészségügyi Világszervezet (WHO), ezzel elismeri a játékok esetleges egészségkárosító hatását - írja a New Scientist. Az orvosok és más szakemberek által gyakran használt diagnosztikai kézikönyv frissített változata legutóbb 1990-ben jelent meg, amelyben még érthető módon nem szerepeltek a digitális környezetben észlelhető problémák, de a 2018-as kiadásban (ICD-11) már erre is figyelmet fordítottak a WHO szakértői. A játékfüggőség az osztályozás szerint a mentális eredetű problémák listájára kerül fel, azonban a mobil- és internetfüggőség nem kapott helyet a frissített rendszerben sem "elegendő bizonyíték híján", így azokat továbbra sem lehet majd betegségnek tekinteni.

who_jatek

Ebben az esetben is igaz, mint minden más függőségnél, hogy a játékhasználat önmagában nem jelent függőséget. Az egyelőre vázlatos leírás is már számos kritériumot felsorol, amely alapján a szakorvosok felmérhetik az egészségügyi állapotot. A játékhoz kapcsolódó rendellenesség fogalma szerint a problémát az jelenti, ha a digitális- vagy videojátékok használata egyre nagyobb elsőbbséget élvez az élet másfajta szükségleteivel, például az alvással szemben.

A kutatók egy része nem ért egyet a döntéssel - a további részletekért irány a HWSW!

19.
19.
Norbiii
#18: Én sem tudok sokat egyhuzamban játszani. Bekapcsolom 5-10 perc és kikapcsolom. Van mikor fél óra, van mikor 1-2 óra, de ennél többet általában nem tudok, persze függhet játéktól is, de nagyon keveset játszottam az elmúlt 5-8 évben. Igaz, voltak idők, amikor többet toltam, amikor online fifáztam, nem egyszer volt, hogy olyan 4-5 órát toltam kb egyhuzamban, de csak az eredmény miatt játszottam, hogy kupát nyerjek, a 3. órában már egyáltalán nem élveztem, de én hülye mentem a kupáért, hogy hamarabb letudjam.....Amúgy már két hónapja nem játszom singlie online fifát, és így visszatértem a régi kerékvágásba.

Szóval nálam is voltak gigszerek, de összességében azt tudom mondani, hogy túl sokat nem játszom, sok játékot nem toltam ki, és úgymond egészséges módon tudok játszani.
18.
18.
Darksiders84
Megvigyorgom ha régimódi telefonost látok mert ritkaság és valószínűleg nem anyagi okokból nem lépnek tovább bár engem nem zavar inkább a másik fele akik állandóan azt lesik és tényleg fél órát nem bírnak ki net fac stb nélkül. Játszani már 2-3 óránál többet egyhúzamba nem is tudok mondjuk játéktól is függ és szabadidőtől de függőségemet is kiöregedtem marad lelkes csendes szenvedély amit majd a gyerek visz tovább velem remélem.
16.
16.
markoci555
#14: (ha 7 napra számolok 56)
14.
14.
markoci555
nem terelni akarom a szót, mert mondhatni függő vagyok, nem drogos értelemben, akármikor el tudok szakadni a géptől több hétre is, de sokat játszok naponta. Steamben 100 órát közelíti 2 hét alatt, ami valljuk be túl sok, olyan mintha munkában tolnám, heti 56 óra ügye a munka ha 8-cal számolunk.

De, tavalyi cikket olvastam, hogy Európában a magyarok élvonalban jártak a közösségi oldalas mérésekben, úgyhogy akik itt a kommentekben ezt hozzák fel, azoknak teljesen igazuk van, és szerintem sokkal nagyobb réteget is érint mint a játékfüggőség, nem értem miért nem foglalkoznak ezzel jobban.
11.
11.
Extol
Amúgy ez a legkisebb mentális problémám, szal elmegy, van más is. De az maradjon kettőnk titka
10.
10.
Extol
Na basszus, Függő vagyok, mintha nem tudtam volna már 15 éve
8.
8.
Neo1989
Napi sztereotip. Az ebbe a körbe ( a videojátékozásba ) eső emberek túlnyomó többsége teljesen normális életet él. Utazgat, bulizik, társasági élete van ...stb.

V miért vannak helyek ahol imádják a videojátékozást mind a mai napig úgy feltüntetni h 1. Aki csinálja az mentális gongokkal küzd (finoman szólva) 2. Csak az 5-14 évesek játszanak ilyet.
Há nöljél már fel ! Szánalmas.

Egyébként csak zárójelbe, nagyjából általános jelenség lett, h az emberek kb 50%-a rendszeresen a közösségi médián log (Insta, Face, Twitter...) ja persze az nem mentális betegség. Több ismerősöm van aki 15-20 p-re nem tudja eltenni a telefonját. Ehhez képest én csak itthon játszom napi 1-2 órát.

Na akkor most ki is a beteg ? (Költői volt.)
6.
6.
Norbiii
#5: Nem beszélve a facebookról, amikor emberek lefele nézve mennek, ülnek és a telefonjukat nyomogatják, akár még társaságban is.
5.
5.
Norbiii
Ez egy létező valós probléma! Egyre több gyerek kockul a kelleténél jobban, amiből olykor ez bekövetkezhet. Itt a GK-n és a való életben is számtalan példa van arra, hogy milyen egy ember akkor, amikor a kelleténél komolyabban veszi ezt a dolgot, jobban bekockul, ami persze nem mindig jelenti önmagában a bajt, de nekem egyáltalán nem szimpatikus ez a kockuló játékostársadalom, attól meg egyenesen irtózom, amikor ilyen hasonlóakat olvasok, hogy rabul ejtett a játék, életem halálom, a szívem dobog....ezektől kiráz a hideg, nem tehetek róla.
Az nem baj ha az ember szeret játszani, én is szeretek, az sem baj, ha vannak egyes időszakok, amikor beülünk több órára, én is játszottam már hosszabb órákon át, de amikor valaki megtehetné, hogy az élet szép dolgaival foglalkozzon, és ehelyett állandóra bezárkózzon, és úgy játsszon, mintha ezen múlna az élete, az számomra elkeserítő!
4.
4.
ribizly
#3: Jajjj, de szép! Hogy miért maradnak ki ezek (a mobil függőséggel együtt) az egy nagyon jó kérdés.
Valamint érdekelne, hogy honnan számítva függőség vagy csak hobbi valami? ;)
3.
3.
imchristailor
Voltam olyan helyzetben, amikor a videójátékokat nem azért játszottam, amiért kellett volna, vagyis a 'fun'-ért, hanem azért, hogy elszakadjak a valós problémáktól. Egyetértek azzal, hogy a videójáték függőség egy létező probléma, de remélem az egyszerű, szűk látókörű szülők nem gondolják majd emiatt, hogy napi 3 óra videójáték az borzalmas, amikor ők 5 órán át csak az ostoba valóságshowkat nézik a tv-ben.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...