Néhány számmal megritkul a GTA IV rádiója

  • Írta: szlav
  • 2018. április 11.
  • Hír
Április végén lesz tízéves a Grand Theft Auto IV. Úgy tűnik, hogy a játékhoz tartozó zenei licencek némelyike is ekkor fog lejárni, hiszen a Rockstar hamarosan eltávolít néhány dalt a játék rádióiból.

Nem sok ünnepelni valónk van eddig a Grand Theft Auto IV tizedik szülinapja kapcsán. Jövő hónaptól egy kicsit unalmasabb lesz az autókázás Liberty Cityben, ugyanis a város rádióállomásairól eltűnik néhány már jól megszokott szám. A szóban forgó zenei licencek április 26-án járnak majd le, így valószínűleg ez idő tájt várható majd az azokat eltávolító patch is.

A USgamer értesülései szerint első sorban a Vladivostok FM-et érinti majd a változás, de pontosan még nem tudni, hogy melyik számok tűnnek el jövő hónaptól. Szerencsére van pozitív oldala is a dolognak, hiszen a Rockstar azt nyilatkozta, hogy az eltávolított számok helyére bekerül majd néhány új dal is. Hogy pontosan hány szám és, hogy mik, azokat egyelőre még szintén nem árulták el.

Nem ez volt az első eset, hogy jogi okokból el kellett távolítani néhány zenét a GTA-játékokból. Korábban történt már hasonló a GTA: Vice City és a San Andreas rádióival is, ahol szintén licencproblémák miatt kellett megválnunk egy-egy számtól.

12.
zozo76hun
ennyi erovel ha veszel egy zenei CD-t, azt is elobb-utobb le kellene adnod valami megsemmisitobe, nehogy veletlenul evtizedek mulva is hallgathasd!
11.
JcGross
#7: Van benne valami abban amit mondasz. A fogyasztóvédelemnél fel kéne nyomni őket. Bár mivel itt fognak a helyükre új számokat berakni, így lehet nem jogos. Valahol az általános szerződésben biztos van egy olyan rész ahol kitérnek arra, hogy módosítások történhetnek a játékban (patch-ek miatt muszáj ilyennek lenni benne), ezt valószínűleg rá lehet húzni erre az esetre is (főleg ha kicserélik a számokat nem csak eltávolítják). Viszont a San Andreasban és Vice Cityben nem cserélték le őket, csak simán kivették, úgyhogy ott jogosabb.
10.
Nothing
Nem igazán értem ezt a jogdíj-dolgot. Mármint hogy miért ilyen szigorú és korlátozott a szerződés egy ilyen kölcsönösen hasznos együttműködés esetében, pláne, hogy ezzel elsősorban pont a kiadók/jogtulajok járnak jól, hiszen nincs jobb reklám annál, mint a világ egyik legnépszerűbb és legsikeresebb videojáték brandjében szerepeltetni a zenéiket (oké, hogy az IV pont 10 éves meg 18+os játék, de akkor is).

Még jó, hogy mondjuk egy GT-ben nincs ilyen licensz megkötés (legalábbis remélem, hogy nincs). Képzeljétek, milyen para lenne, ha egyik napról a másikra az összes Nissan és Mitsubishi eltűnne a játékból. :D
9.
Ramirezx
#7: Èn már ott elakadtam és egyáltalán nem értem, hogy miért fizettetnek velem jogdíjat CD, DVD, sőt pendrive után is (azt hiszem azon is van), pusztán feltételezés alapján, hogy biztosan és kétséget kizáróan jogvédett tartalmat fogok tárolni rajta. Ès ha már így van, fizessek hozzajarulast. Ez csak egy opcio amire használni lehet a mediát, feltételezés. Nem tudom hogy a fenèbe àllhatja meg a helyét. Viszont mivel jogilag elfogadott gyakorlat, már semmi hasonló szemétségen nem lepődöm meg.
7.
Juha
#3: Ezt amúgy qvára nem értem. Veszel egy zenei Cd-t, fizetsz a jogdíjért is, hogy hallgathasd. Veszel egy üres Cd-t, ott is fizetsz jogdíjat, mert lehet zenét/filmet teszel rá. Ha veszel egy játékot, ami "külsős zenéket" is tartalmaz, akkor ott csak a játékért fizetsz, a zenéért nem? Szerintem ez országunkban illegális, mivel most nézem a gta4 dobozát, és semmi tájékoztatás nincs arról, hogy x idő múlva csökkenhet a játékélmény. Ha valaki most veszi meg, így járt, tudhatta (külső forrásokból), de ez nem korrekt, még ha az Eula-ban hivatkozhatnak is rá - Mo-n boltban vásárolt cuccnál magyarul is elérhetővé kell tenni a kézikönyvet(ezt általában egy oldalban megoldják), valamint az ÁSZF-et, ami gyakran nincs.
Tehát vagy elkerülte a figyelmem a magyar ászf, vagy törvényt sértenek a r*-nál magyarhonban (most biztos betojtak, és itt tovább maradnak a zenék), vagy esetleg máskor nem is szólnak, hogy egy-két muzsika lekerült a palettáról (amúgy az emberek 99%-a észre sem venné, azt hinné pont lemaradt róla mikor léghokizott a klubbal).
6.
strike19
Hát ja a GTA erre a sorsra jutnak.
Pl: Most játszoma GTA Vice City PS4-en és a Billy Jean már nincs a soundtrackbe benne. :(
5.
dvs00
És? Nem kell a patch-et feltelepíteni bazmeg. Problem Solved.
4.
markoci555
mindig rossz hír amikor zenék vagy hangok miatt vannak problémák játékoknál... ez még a szerencsésebb eset
3.
Ramirezx
#1: Azt simán kivitelezhetik, hogy a játék alatt az adott zeneszámok ne szólaljanak meg.
Nem kell ahhoz törölni a mediáról.
1.
GAMEROD
Nem sokakat fog meghatni, egyrészt a CD verzióról nehéz lesz letörölni, másrészt sokan custom zenéket tettek inkább bele.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...