Project xCloud - a Microsoft felhős játékrendszere

  • Írta: szlav
  • 2018. október 8.
  • Bejelentés
Link másolása
A cloud-gamingé a jövő: sokat hallottuk már ezt, a Microsoft pedig hatalmas lépést tett ebbe az irányba. A Project xCloud szolgáltatásával az összes Xbox One-játékot elérhetjük szinte bármely platformon.

Az idei E3-on már megszellőztette a Microsoft, hogy a cloud-gaming irányába szeretnének nyitni, ma végül pedig bejelentették az Project xCloudot, amely segítségével PC- és konzolminőségben streamelhetjük majd játékainkat az otthoni eszközeinkre. Ha minden a terv szerint halad, akkor hamarosan nem lesz szükségünk otthoni erőművekre, vagy játékra dedikált konzolokra - szinte bármely platformon (tabletet és mobiltelefont is beleértve) játszhatunk majd a Microsoft címeivel. Az első nyilvános tesztek pedig már 2019-ben megkezdődhetnek.

A rendszer kompatibilis a már létező és a jövőben érkező Xbox-játékokkal, maga a streamelésre szolgáló első szerverpark is részben módosított Xbox One-komponensekből áll. Mindezt pedig a Microsoft Azure felhőrendszere köti össze. Az efféle belsős kompatibilitás fontos, hiszen így a fejlesztőknek már nem sok dolguk lesz az xCloud rendszer támogatásakor - ha egy játék fut Xbox One-on, akkor az máris streamelhető lesz más eszközökre is.

Az irányítás szempontjából persze nem ennyire egyszerű az átlépés, hiszen míg egy kontrollerrel gyakorlatilag minden Xbox One-címmel elboldogulunk, egy tablet vagy mobil képernyőjén már egészen más a helyzet. Erre két megoldással válaszol a Microsoft: Bluetooth segítségével a hordozható eszközeink is Xbox One-kontroller támogatást kapnak, illetve aktiválhatjuk majd az xCloud saját érintőképernyős overlayét.

A nagy kérdés azonban az, hogy milyen lesz mindennek a minősége? A Microsoft állítása szerint a Project xCloud infrastruktúrája képes lesz olyan képminőséggel és válaszidővel továbbítani a játék adatait, mintha csak egy otthoni konzolon vagy PC-n játszanánk azokat.
A mobilrendszerek esetében ehhez 4G, később pedig 5G hálózatot használnak majd.

Ahogy az a fenti videóban is elhangzott, a Microsoft terve az, hogy helyszíntől, időponttól, hardvertől függetlenül bármely játékot elérhessük és azokkal az ismerőseinkkel játszhassuk őket, akivel csak szeretnénk. Ezzel a hangsúlyt nem a hardver mivoltára, hanem magára a játékosra helyezik.

"Az elképzelősünk a játékokkal kapcsolatban a zene és a filmek rendszerére emlékeztet - a szórakozás bárhol, bármikor elérhető kell legyen, függetlenül attól, hogy miféle képernyőt használunk" - írta Kareem Choudhry, a Microsoft alelnöke.

17.
17.
#16: pontosan. ua lesz, mint most a tv előfizetéseknél. csak ez egy szolgáltatónál lesz, mint pl a steam.
megvenni semmit sem fogsz tudni, csak bérelni/licenszelni. microsoft mániája ez a licenszelés, ami amúgy, kb olyan mint egy hitel, ami sosem jár le.
retek egy cég, nem szeretem. remélem belebukik, mert különben ez megöli azt a maradék kis innovációt is ami még maradt a sony révén.
16.
16.
#1: De fizetheti a szolgáltatás havi díját (ami majd emelkedik,meg több csomagfajta van, mint a tévénél), és soha nem lesz semmi az övé (amit pl eladhat), ha meg meg akarja venni, miután játszott vele 2 hónapot, fizetheti ki a teljes árát, ez akkora retek faszság :)
15.
15.
#2: Ilyen soha nem lesz szerencsére :)
12.
12.
#5: Normalis ember azon imadkozik pont a "vilaguralom" miatt, hogy csesszek el.
Minopoliuma van a windows-al is es
milyen tok fasza.
Ja nem.
11.
11.
semike
Ez egy farokság....
:)
10.
10.
Cooper911
Az OnLive-ra emlékszünk még? Oké most már gyorsabb az átlag net, 5G stb.
Szerintem ez lesz az MS következő "Fú ez de jó lesz, vagy mégse? Na jó abbahagyjuk" témája. (Windows mobil, Age of empire online, Microsoft Flight, stb)
8.
8.
Matt94
Én már próbáltam ilyen cloud gaminget pl. Geforce now, de nekem mindig pár percenként leesik a felbontás. Én nem tudom ezt így emiatt elképzelni, hogy ez működne.
7.
7.
frankdelgado
#6: felsorolnàl nèhàny ps exklúzívot?
6.
6.
user101
Boritékolható a bukás előre. Mivel az online gaminget ( de én single sem támogatom egy fillérrel sem) soha nem viszik át, a fejlesztői eszközökre és munkaállomásokra is szükség lesz, nem lehet mibden bizalmas adatot a felhöben tárolni a pc-t nem tudják kiszorítani.

Ezzel kivágják maguk alatt a maradék ágat is. Ms oldalon nincs tartalom ha pedig multi címeket adnak akkor sincs értelme őket támogatni és lemondani a minőségi ps exkluzívokról. Gaming tekintetében at xbox brand halott, csak a hülyék nem veszik észre...
5.
5.
Fata Morgana
#4: Szerintem ha az MS most nem cseszi el, lazán "világuralomra" törhet a video gaming-ben.
2.
2.
Yanez
Respect! Kb 2-3 éve írtam ezt meg az egyik blogomban, hogy a konzolok fizikailag megszűnnek és egy Ps vagy Xbox acc marad csak, amelyet bárhol, ergo bármilyen kütyün használhatunk. Max egy kontrollert kellesz csak vennünk. Én támogatom ezt az ötletet! Egyébként, ha az MS lépi ezt meg elsőnek, akkor ezt azt jelenti, hogy míg nem terjed el világszinten a dolog, addig PS4/5 konzolokon is lehetlesz pl Forzázni. :)
1.
1.
Fata Morgana
Még a végén hamarabb megtörténik, az ami 2013-ban megfogalmazódott bennem, és az MS így ki tudja szorítani a használt játék kereskedést, amit már régen is szeretett volna az más kérdés hogy ennek örülünk vagy sem, de így megmarad a konzol ára amiből lehet venni pár címet. Szerintem ezzel a felállással több embernek nyílik lehetősége, hogy kipróbálja a videó játékokat mivel nem kell 100+ ezreket kiadni a konzolra.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...