GC 2019: Újabb Sony-játékok jöhetnek PC-re

  • Írta: fojesz
  • 2019. augusztus 21.
  • Hír
Elképzelhető, hogy a Journey és a Quantic Dream játékai után újabb PlayStation-exkluzívok költöznek majd át PC-re, legalábbis erre utalt egy interjúban Shawn Layden. Külön érdekesség, hogy ezúttal házon belüli fejlesztésekről van szó.

Noha a Sony kevésbé van összenőve a PC-vel (legalábbis a Microsofthoz képest), azt nem mondhatjuk, hogy nem jutnak el a PlayStation-exkluzívok a számítógépekre: habár nem házon belüli fejlesztés, a kiadó címe a Journey, a Beyond: Two Souls és a Detroit: Become Human is, ezek pedig már nem csak PlayStationön játszhatóak.

És úgy tűnik, ennél már csak jobb lesz a helyzet. Shawn Layden, a Sony Interactive Entertainment Worldwide Studios fejese egy Bloombergnek adott interjúban utalt rá, hogy a jövőben újabb - ezúttal már házon belül fejlesztett - PlayStation-exkluzívok költözhetnek PC-re. Layden szerint ezek olyan címek, amelyeknek "nagyobb installált bázisra lehet szükségük" - különösen a multiplayer játékok lehetnek esélyesek a portra.

Ennek fényében érdemes megemlíteni azt a friss bejelentést, hogy a Sony kiadásában megjelenő, de a Robot Entertainment fejlesztette ReadySet Hero PlayStation 4 mellett PC-re is befut majd október 1-jén. A játék az Epic Game Store-on keresztül lesz elérhető.

39.
Nyarlako
#38: Oké, ez nekem hogyan segít abban hogy ne akadozzon a gépemen?
38.
GAMEROD
#37: https://www.youtube.com/watch?v=rqQmY0AkaJE
37.
Nyarlako
#36: Dosbox se mindig jo, return to castle wolfenstein fan patchel is szarakodik nálam
36.
GAMEROD
#6: Nyarlako, ez egy hülyeség, minden régebbi pc játék futtatható újabb pc-ken is, a legtöbbhöz nem kell sok extra, amik dgvoodoo és 32 bit mód ellenére sem indulnak ott jön a képbe a PCem vagy a 86box amik teljesen támogatják a 3Dfx, DOS 6.22-es, Win98-as korszakot.
35.
Neotechtr
#6: Mi a játék címe? Lefuttatom én.
34.
Ultimate
#23: Időtállóságról volt szó amiben hiába vered a pc nyer mindig.
33.
0Hagyma0
#31: Lehet igazad van, mondjuk az új Age of wonder 20 euró alatt van PC re a legolcsobb helyen, míg PSre 45 euró...
De biztos van ilyen is olyan is.
Csak azt akartam mondani, hogy nem 2005 van.. Már nem egyértelmű az, hogy a PC drágább, ha mondjuk 4-5 éves időtartamot nézel.
32.
Juha
#29: Hát, határeset. Én egy éve vettem egy összerakott PC-t 110k-ért, nem ultrán, de qva szép beállításokkal eddig minden oké. 150%, hogy a pcmr rajongók levedlett eszközeiből tákolták össze, engem ez nem érdekel.
Ok, ebben nincs benne a monitor és egyéb perifériák, de a konzolok árában sem tüntetik fel általában a tv-t, mert "az úgyis van". Nálunk igen, máshol már kifejezetten ritka.
31.
Nyarlako
#30: Az új játék mindenhol ugyanannyi, a régebbiekre meg gyakran van akar 80%os akció is PS storeban.
30.
0Hagyma0
#29: Egészen biztosan nem... Persze Pcn olcsóbbak a játékok... Persze konzolon lehet adni, venni őket...
Szóval... Sok változós a történet
29.
Pain
#17: Ezt én úgy fogalmaznám inkább, hogy egy konzol day1 árán nem biztos, hogy össze tudsz rakni egy olyan PC konfigot, ami a teljes generáció alatt kiszolgál.
28.
bitbandita
#27: Így ahogy mondod. Kiegészíteném azzal, hogy a legnagyobb előnye a konzolnak az API kialakításából ered (libGCM). A konzolon a grafikus kártya elérése sokkal gyorsabb, és itt sokkal gyorsabb alatt több nagyságrendre kell gondolni, mondjuk 10x gyorsabb elérésre, de esetenként akár több-tíz, vagy akár 100x is lehet a különbség. A különbséget az adja, hogy a konzolnál a program az API-n keresztül közvetlenül éri el a gpu-t, míg a pc-n az API drivereken keresztül teszi ugyanazt. Hosszabb út, több számolás. Ez egy folyamatábrán így néz ki:

konzol - https://prohardver.hu/dl/cnt/2013-06/98968/konzolprogram.jpg
PC - https://prohardver.hu/dl/cnt/2013-06/98968/pcprogram.jpg

Ezért van, hogy a konzol ugyanazt megcsinálja kisebb erőforrással. Tervezik PC-re is az API-k hatékonyabbá tételét, csak hát ahogy említetted is, a változó hardverkörnyezet miatt ez nem igazán akar összejönni, jobb esetben is kompromisszumokkal. Ilyen pc-s libGCM szerű API volt az Intel-féle Larrabee, ami aztán nem jött be.
27.
atedolgod
#26: Ide tartozik még, hogy ezért lehetséges az is, hogy pc -n jelentősen erősebb hardware esetén, "fullon" (azaz minden beállítást maximumra állítva) komoly erőforrások esetén érhető el a tökéletes élmény, hiszen az apró finomhangolások lehetetlensége miatt erőből kell megoldani, hogy a játék minden pillanatban tökéletesen fusson.
Ám ez továbbra sem jelenti azt, hogy két hetente kell 400khuf -os pc -t vásárolni, mert különben összedől a világ, és nem lehet játszani.
26.
atedolgod
#22: Pc -n pontosan ezért van számos beállítási lehetőség. Mivel a fejlesztő nem tudja hogy mid van, ezért megcsinálja a játékot egy átlagos, közepes pc -re. Ha eleget fizet neki pl valamelyik gpu gyártó, akkor külsőségekre be/kikapcsolható formában - ám semmiképpen sem nélkülözhetetlen feladatokra - biztosítanak extra funkciókat. (ezért nem terjedt el igazán többek között a physx. Egyrészt gyártófüggő megoldás volt amikor indult, másrészt ha játékélményt befolyásoló feladatokra használták volna, pl egy ajtón nem lehet bemenni ha nem robbantod atomjaira az előtte lévő dobozhalmot, akkor arra kényszerítették volna a felhasználókat, hogy vásároljanak egy megfelelő nvidia kártyát, vagy ne játszanak, ezzel leszűkítve a potenciális vásárlók körét)
Aztán különböző, átlagos értékeket határoz meg a játék bizonyos tulajdonságaival kapcsolatban, amit megkapsz a "settings" menüben, és játszhatsz vele addig, amíg elfogadható eredményt nem kapsz a te pc -den. Ez természetesen függ nem csak a hardware -től, de az egyéb körülményektől is, pl hogy mennyire vaskos, erőforrás igényes software réteget tartasz a gépeden, hány és milyen háttérfolyamatokkal, hogy milyen api -k érhetőek el a rendszereden, vagy éppen hogy milyen driver -eket használsz, és azok adott szituációban miképpen viselkednek.

A konzol -os helyzet más. Ott van egy hardware, ami sosem fog változni, valamint van egy olyan software réteg, amihez nagyon óvatosan nyúlnak, és aminek adott verziója minden gépen pontosan ugyanazt produkálja. A fejlesztő tehát tudja hogy mid van, és annak bármely képességét használhatja, bármilyen feladatra, mert a potenciális vásárlók 100% -a fogja tudni a programot pontosan ugyanúgy futtatni. A fejlesztő ezért nem kényszerül rá, hogy neked beállítási lehetőségeket biztosítson, mert mindent megcsinál ő. Ha a tesztelés során a játék egy adott ponton pl bezuhan fps számban a játszható tartomány alá, akkor ezen a ponton a fejlesztőnek számtalan lehetősége van arra, hogy ezen változtasson, nem csak az a pár érték, amit majd neked biztosít pc -n a hasonló szituációk kezelésére. A legapróbb részletekig belenyúlhat a programba annak érdekében, hogy a probléma megszűnjön, és a vásárló azt az élményt kapja, ami a fejlesztő gépein is látható.
Ezért lehetséges hogy egy ps4 harware -en egy god of war kaliberű grafikát kaphat a játékos.
25.
atedolgod
#17: Az, hogy a játékra használt pc -ket hetente kell frissíteni, egy nagyon régi mítosz, ami egyre távolabb kerül a valóságtól.
Az igaz, hogy átlagosan nagyobb teljesítményű pc kell játékra annak ellenére is, hogy a mai konzolok pc alkatrészekből állnak, (ennek számos oka van, ha gondolod beszélhetünk róla) ám az durva csúsztatás, hogy hetente kellene pc -t vásárolni. Sokkal inkább konzol generáció váltás környékén válhat szükségessé egy "komoly" játékos számára a frissítés. Persze mindenki megteheti ennél sokkal gyakrabban is ha akarja. Mobil telefont is vesznek évente, holott erősen vitatható ennek a szükségessége.
24.
atedolgod
#1: Bármelyik fejlesztő stúdió "be tud mutatni" fantasztikus dolgokat, csúcs hardeware -re, ha akar. De egyik sem teszi meg, mert tech demo jellegű fejlesztéseket leszámítva nem kifizetődő ilyesmit tenni.
23.
Nyarlako
#21: Jobb mint a 0 vagy YouTube 60fps sok exnél ami erdekel.
PC-n meg már a dobozos játék is csak egy acchoz között kód.
22.
Ultimate
#20: Feltételes volt nyilván nem fogja sajnos.
Pc-n is lehet, pláne hogy ott ugye lehetőséged van "magadnak optimalizálni" a beállításokkal.
21.
Ultimate
#19: Ez igaz csak akkor ne vessük össze a konzollal ami 5 év után a pc medium szintet sem éri 30 fps-el.
20.
kexiaxel
#1: A legnagyobb húzócímet a sony nem engedi el. A fix hardver az előny nem pedig hátrány a fejlesztésnél hiába gyengébb, a jól optimizálás miatt.Van egy erős pcd nem tudod kihasználni! Gondolj bele a god of wart átültetni ps4 ről ps4 próra és optimizálni egy év volt egy fejlesztő gárdának, hogy stabil és szép legyen a maxot kihúzták a gépből!Pc ez szinte lehetettlen a sokféle konfig miatt.
19.
grieves13
#18: Ha te mondod...
De ahhoz hogy minden friss jatekot full beallitasok mellet, olyan fps szammal futtass, ahogy azt szeretned, "folyamatos" frissites kell... Mert megnezem, hogy egy 5 eves gepen fullon futtatsz egy mai jatekot, ami konzolon ugye nem akadaly...
18.
Ultimate
#17: Nem pcmr hanem tény. A 2 évente gépfrissítés faszság ellenben máig egy seperc alatt cáfolható konzolos nettó baromság.
Ez a "mondom ezt úgy" dolog meg nem hitelt ad a, szavaidnak hanem nevetségessé tesz... Mindig ezzel a dumával próbálnak érvényt szerezni a mondandónak mikor faszságot hordanak össze a userek, csak ettől még faszság marad.
17.
grieves13
#13: Hm, ennyi erovel, ha PS2 jatekot akarok jatszani, 4 gombert talalok konzolt hasznaltan, ami boven kiszolgal meg par evig... Hagyjuk mar ezt a PCMR dolgot. Olcsobb megvenni mindig az adott generacio azon konzoljat, ami leginkabb erdekel, + egy kozepes PC-t tartani, mint 2 evente frissiteni a gepet. Mondom ezt ugy, hogy PS4 es PC is van itthon...
16.
Nyarlako
#13: Nem szoktam eladni, és elég sok indie kijön szerencsere dobozosan ha limitaltan is.
Amúgy meg a goty kiadások is már élet jól felpatcheltek.
Retro játékot meg retro gépbe, azért is tartok snes-t is.
Disc rot és más városi legendák meg házilag írott és/vagy szarul tárolt lemezekre igaz esetleg.
15.
Ultimate
#6: Aha. Tedd be a ps4-be a ps1 játékaid...oopsz..
Bezony a pc örök, lévén szinte bármit indíthatsz rajta ami megjelent rá, ha nem megy az a saját bénázásod vagy ritka esetek egyike. Ezzel szemben a konzol 8-10 év / gen és visszafelé korlátozott....
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...