Megszűnik a nyomtatott PC Guru

  • Írta: fojesz
  • 2019. november 20.
  • Gyászhír
Link másolása
Egy korszak ér véget a magyar videojátékos sajtó történetében: a PC Guru főszerkesztője ma bejelentette, hogy a decemberi lapszámmal a nyomtatott magazin befejezi a pályafutását. A szerkesztőség online folytatja a munkát.

A 1992-ben rajtolt PC Guru a magyar videojátékos sajtó történelmének kitörölhetetlen darabja, az olvasótáborunk egy része, sőt a szerkesztőségünk tagjai is PC Gurun nevelkedtek annak idején. Ami minket illet, még egy főszerkesztőt is adtunk a lapnak - nem vagyunk irigyek, na.

Szomorúan olvastuk hát Böjti, a PC Guru főszerkesztőjének mai írását, amelyben bejelenti, hogy a magazin nyomtatott pályafutása véget ér, a decemberi lapszám lesz az utolsó PC Guru, amit papíron olvashattok. A döntés okait nem részletezik különösebben, de ugye a nyomtatott sajtó helyzete nem éppen rózsás manapság, várható volt, hogy előbb-utóbb eljön ez a pillanat is.

Fontos hangsúlyozni, hogy maga a PC Guru nem szűnik meg, a szerkesztőség online-exkluzív magazinként folytatja a munkát. További sok sikert kívánunk nekik!

41.
41.
Kajmán
Sajnos az utóbbi években sokat esett a színvonal,a régi szerkesztők, cikkírók elmentek, teljesen új gárda lett. Azt a régi minőséget nem tudták hozni már. A másik nagy probléma a hozzácsapott játékok voltak.Színvonaltalan, gagyi játékok tömkelege volt hozzáadva az újsághoz. Persze hogy nem fogyott a lap, és csökkentek az eladások.A hozzászólásoknál meg csak az öntömjénező, dicsérő, fényező kommenteket tűrik meg. Ha valaki őszintén leírja a véleményét azt törlik.Szánalmas a moderátorok hozzá állása ahhoz ha valaki építő kritikát ír azt gyalulják. A Guru online-on biztatnak hogy szóljál hozzá a cikkhez, te mit gondolsz róla, de ha nem pozitív, dicsérő akkor törlik amit írtál.Ha azt írod hogy szerinted jobb játékot adnak a GS mellé mint a Guruhoz, szintén törlés. Jobb is így hogy megszűnik a PC Guru mert ez a mentalitás méltatlan a laphoz.


39.
39.
Extol
Azért is történhetett ez mivel manapság már olyan jó játékok se érkeznek mint anno. Semmi új színfoltja nincs a játékpiacnak, sorra jönnek a reduxolt, rebootolt újrakiadások, meg az istenf*sza tudja hanyadik része egy egy címnek, tiszta Barátok Közt az egész. Tíz-tizenöt évvel ezelőtt még volt miről olvasni.
38.
38.
Rezsidémon
34.
34.
logic5
#33: Ennyi. De ez a sírás, ami megy a bejelentés óta, az már szánalmas. Nyilván azért szűnik meg, mert senki sem vette már meg. Na ehhez képest, minden komment szekció azzal van tele, hogy "én minden hónapban megvettem" stb.. Hagyjuk már ezt... Valóban a 90-es évek, de még talán a 2000-es évek elején is nagyon népszerű volt. De a világ változik, el kell fogadni. Anno tényleg én is alig vártam minden hónapban, hogy megjelenjen, jöttek a demók, meg utána már a teljes játékok. De kb tizenéve nem vettem egyet sem, mert minek! Egyébként anno jó volt a guru, már ez az elmúlt években nem mondható el sajnos. Mármint a weboldaluk tartalmára gondolok. Megszűnik, ez van.
33.
33.
GAMEROD
A 90-es években élték fénykorukat a számítástechnikai újságok, rengeteg volt, az ezredfordulóra pedig szép lassan kímúltak vagy egyesültek mással, vagy épp megváltozott a szerkesztőbrigád és a fanok nem vették többé, felnőtt egy új generáció. Már nem lehet azt az életérzést visszahozni amikor a cd melléklet még nagy szám volt, az internet nem volt elterjedve, nem volt minden infó két kattintással elérhető. Már csak azon vagyok meglepődve hogy idáig sikerült kihúzni azért.
32.
32.
SLi
#31: 1999-2006közötti gamestar nagyon más szint volt, sajnos megközelíteni se sikerült azóta se sehol
31.
31.
dracox
#30: De jó banda is volt az. Bad Sector-ZeroCool-stb.
2000-es évek elejétől vásároltam a GS-t az akkori tagokkal nagyon szerettem, de az internet terjedésével valamint a törzstagot kiválásával elhagytam én is a vásárlását már.
Sajnálom, hogy azok az idők elmúltak.
30.
30.
manderel
#29: Gyu idején én is nagyon szerettem a GameStart, vettük is rendszeresen. Gyu, Ender, Mazur, BZ, stb.. Iszonyú jófejek és emberközeliek voltak abban az időben.
A mostaniakról már azt sem tudom mifélék.
29.
29.
Ganzer
Sajnálom, bár sosem vettem pc gurut, nekem valahogy kimaradt.
Anno 576kbyte-tal kezdtem, kedvenceim voltak CovBoy, Martin. Aztán mikor megszűntek átnyargaltam GameStarra, ott Gyu volt az abszolút kedvencem csak ő sajnos meghalt.
Azóta már nem veszek újságot, csak pörgetek 3 weboldalt: Gamekapocs, GameStar, Gamer365.
25.
25.
Stranger
Az a baj, hogy az online oldalakról teljesen elfogytak a kisebb érdekességek, kevésbé elterjedt dolgokról szóló hírek. Az utóbbi 10 évben az újságok is ilyenek voltak. Régen tele volt apró cikkekkel egy oldal. Mindenki kiválaszthatta ami érdekli.

Most ugyan azt a hírt lehozza az összes oldal, semmi egyediség. Ha kevés a trendi hír, inkább lehoznak egy filmes valamit, csak egyedit ne kelljen lehozni...
24.
24.
SLi
#20: szerintem meg jól ráéreztek hogy itt Gk-n gyakorlatilag csak a kommentelés tartja életben az oldalt, más vonzereje nem igazán van, ezért engedik viszonylag jobban szabadjára a dolgokat, (szerintem helyesen amúgy ) ez már csak abból is egyértelmű szerintem hogy a tesztek akár heteket is késnek még akár nagyobb címek esetében is.
23.
23.
SLi
#1: Kivétel talán a presztízs magazinok Natgeo, Forbes stb.
21.
21.
SLi
#8: Ha valamennyire pörög a FB oldaluk az már jó jel, ma már gyakorlatilag senki nem fogyaszt úgy médiát (az egyes- leginkább a kommentelés lehetőségét biztotsító- oldalak törzsolvasóinak kivételével, de ez elenyésző) hogy bepötyögi az adott oldal url-jét vagy rámegy könyvjelzőből, hanem szinte kizárólag social media megosztásokból kapják a forgalmat, megosztják a saját FB (vagy twitter, IG, stb) oldalukon a cikkeket az olvasók ezen keresztül érik el a tartalmat, bekövetik az adott médium profilját, de az oldal címlapján vagy főoldalán akár soha nem is jártak, ezért van szinte minden cikk alján 4-5 további cikknek vagy posztnak az ajánlója.
20.
20.
kryszisz
#18: GS-en már lassan 10/8-.- Itt GK-n legtöbbször a kommentszekcióval vannak inkább a bajok, mert sokszor eléggé el tudnak fajulni a dolgok, és ha ki is alakulna értelmes diskurzus, elvész a sok fröcskölődés között:/ Én évekig csak Guru online-on kommenteltem (és a blogolást is ott kezdtem), csak aztán eléggé kihalt sajnos, remélem ezzel a paradigmaváltással új életet lehelnek bele, mert kevesebb a troll és hatékonyabban is vannak szelektálva.
18.
18.
Rókalesőcipő
Kár. :( De ha megnézitek újságárus is alig van már. A gs mostanra teljesen elbulvárosodott. Szerintem ők is lassan készülhetnek. A magyar ign még rosszabb. Szerencsére itt van nekünk többek közt a gémkapocs. A guru online is jó csak regisztrációnál volt valami gebax, nem engedett kommentelni. Az a jó hogy ez a 2 site még megmaradt gémernek. Gs-en, ign-en már 10 hírből 6 filmes, bulvár.
14.
14.
strike19
Hát sajnálom.
A többi nyomtatott sajtó is ebbe az irányba halad.
Ennél sokkal nevesebb újságok is bedobtáka héten a törölközőt.
Pl: magyar Playboy, Men's Health magazin, Runner Magazin,
Joy magazinnak csökkent a száma.
11.
11.
grieves13
#8: sokat dobna rajta, ha atallnanak ok is a disqus rendszerere, mert hiaba van valahol 200 komment, mint pl itt is, ha egy-egy cikket nem tartok nyitva, akkor semmi visszajelzest nem kapok... :/
9.
9.
sanyikatarzan
Az a helyzet, hogy a redditel sem tud egy site sem versenyezni.
8.
8.
manderel
#6: Érdekes módon a weboldalukon szinte teljesen kihalt a kommentszekció, Facebookon viszont több mint 60.000-en követik őket, és ott a közösségi élet is jóval nagyobb az oldalukon.
Kíváncsi vagyok hogy oldják meg az online folytatást.
7.
7.
headhunter86
15-20 évvel ezelőtt ez az újság volt nekem a mennyország. Nem volt még internetem, milyen jó is volt végigpörgetni nagyon sokszor azokat a demokat. Olvasgatni a teszteket.
Én azt hittem már rég megszűnt amúgy. Emlékszem voltak a Gamestar és a PC Guru fanok.
6.
6.
Heldengeist
A 2000-es évek közepén vagy 6-7 évig én is járattam, csak hát az idő előrehaladtával egyre inkább azt éreztem, hogy a jobb szerkesztők elhagyták, és hozzánemértő, viszont legalább öntelt szerkesztőket vettek fel a helyükre.


Kíváncsi vagyok, mi lesz velük, mert hozzászólásszám alapján online sincs valami nagy forgalmuk, a dizájn pedig szerintem nagyon nem hívogató. A dizájnváltásukkor csappant meg nagyon egyébként a kommentszám.
5.
5.
godach
Nagyon sajnálom. Ellenben a másik újsággal, itt tök jó fejek és nem utolsó sorban segítőkészek.
A csoportunkban minden hónap elején felajánlottak egy friss példányt, amit el is küldtek ingyen a nyertesnek.
Respect nekik és sok sikert a továbbiakban :/
4.
4.
semike
Nyugodjek bekeben! Sajnos ez egy ilyen vilag...
Nekem jo sok van itthon,szivesen lapozgatom az 576-al egyutt
3.
3.
Gykrizsi
Szomorú, mindig is nyomtatott párti voltam, az az igazi :(
2.
2.
kryszisz
A magazin, amelynek köszönhetően megtanultam és megszerettem a kritikaírást. Viszlát fiatalkorom:'(
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...