Árverésen a Nintendo PlayStation prototípusa

  • Írta: fojesz
  • 2020. február 16.
  • Hír
Link másolása
Annak idején a Sony a Nintendo közreműködésével kezdte el próbálgatni a szárnyait a játékpiacon, az együttműködésük gyümölcse pedig a Nintendo PlayStation konzol lett. A napokban árverésre bocsátották az egyik prototípust.

Annak idején a Sony nem igazán szeretett volna belépni a játékpiacra, a cég egyik mérnöke (és a Sony Computer Entertainment későbbi elnök-vezérigazgatója), Ken Kutaragi vezetésével azonban mégis elkezdte próbálgatni a szárnyait a cég az iparágban - méghozzá a Nintendo közreműködésével.

Kutaragi először egy hangchipet tervezett a SNES-be, később pedig egy CD-meghajtós SNES-kiegészítő elkészítéséről állapodott meg a két japán vállalat. Végül az 1991-es CES-en mutatták be a SNES-kazettákat és CD-ket egyaránt lejátszó Nintendo PlayStationt, a konzolból azonban mindössze prototípusok léteztek, a Nintendo ugyanis felrúgta a megállapodást a Sonyval, és lepaktált a Philipsszel. Persze minden rosszban van valami jó: a Sony ennek hatására egymaga indította útnak a PlayStation-termékvonalat.

A Nintendo PlayStation neve 2015-ben került elő újra, amikor is egy Reddit-felhasználó egy témába vágó threadben arról írt, majd pedig bizonyította is, hogy nekik van egy ilyen gépük otthon. A konzol azt követően került a családja birtokába, hogy az apja cége csődöt jelentett, a vállalat értéktárgyait pedig árverésre bocsátották. Az új tulajdonosoknak természetesen fogalmuk sem volt, hogy micsoda ritkaság a Nintendo PlayStation prototípusa, arról nem is beszélve, hogy némi javítgatást követően működésre lehetett bírni.

Azóta a masina számos kiállítást megjárt, a napokban pedig árverésre bocsátották. A gépre még 19 napig lehet licitálni, a vevőjelölteknek azonban mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, jelenleg ugyanis 350 ezer dollárt kínálnak érte. A legmagasabb licit egyébként Palmer Luckey-é, az Oculus alapítójáé.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...