Epic: jót tettek az eladásoknak az ingyenjátékok

  • Írta: fojesz
  • 2020. június 2.
  • Hír
Már el sem tudjuk képzelni a csütörtökünket az Epic Games Store ingyenes játékai nélkül, de a kérdés persze mindig ott bujkált bennünk: hol éri ez meg az üzletnek és a fejlesztőknek? Tim Sweeney mindenre választ adott.

Kezdetét vette a GameSpot Play for All címet viselő eseménysorozata, amelynek a keretein belül Tim Sweeney, az Epic Games vezetője is interjút adott a lapnak. Ebben árulta el az úriember, hogy az Epic Games Store ingyenes játékai jó húzásnak bizonyultak a részükről, és bár konkrét címeket nem említett, azt leszögezte, hogy mind nekik, mind a fejlesztőknek megérték ezek az akciók.

Sweeney szerint az ingyenjátékok révén a játékosok egy sor olyan címet és műfajt is kipróbálhattak, amihez egyébként hozzá sem nyúltak volna, ez pedig végső soron az eladások növekedését hozta magával a fejlesztők számára: "Ha nem szereted az olyan játékokat, mint a Satisfactory, nem fogod megvenni, de ha megkapod ingyen, rájössz, hogy egy remek játék."

"Az emberek egy csomó kiváló játékot fedeztek így fel, ami jól jött a fejlesztőknek. A legtöbb csapat, amelyik ingyen adta a címét, azt tapasztalta, hogy az epices akció után a Steamen és a konzolokon megugrottak az eladásaik a megnövekedett figyelem miatt, szóval ez egy pozitív dolog volt, ráadásul új felhasználók tízmillióit húzta be az Epic Games ökoszisztémájába, ami csodálatos a cégünk számára."

Sweeney ezzel együtt újra megpendítette, hogy Androidra és iOS-re is elhozná az Epic Games Store-t. Ez egy régi terv a cég részéről, és Androidon már volt előjele is: a Fortnite launchere mostanra a hivatalos Epic Games-alkalmazásként működik.

Az Epic Games Store most a Borderlands: The Handsome Collectiont adja ingyen.

44.
godach
#43: Bocs, ezt akartam:

"Mert ők általában az elejétől fizetik a stúdiókat, felvállalják a kockázatot, hogy semmi nem lesz belőle, vagy elhúzódik 1-2 évet. Nem a már beta+ állapotú (esetenként Kickstarter óta Steamre igért) termékre csapnak le némi készpénzzel, hogy X hónapig csak náluk legyen. + mint kiderült, ha valaki nem írja alá az exluzivitást, fel sem kerülhet a kínálatba, ha nem elég nagy név/kiadó. "
43.
godach
" Az senkit sem zavar, ha a fejlesztő, valamit csak a saját store-jában árul, ahogy azt az Origin, a uPlay, a battle net, stb teszi. Persze nem egy barátságos gesztus, de ezt megérti az ember. Az Epic viszont nagy pénzeket fizet a kiadóknak, hogy csak nála jelenjen meg valami (még a gyártó boltjában SE), ezzel rákényszerítve a játékost, hogy náluk vásároljon.

Az emberek többsége rossz néven veszi, ha valamire rá van kényszerítve :) "

Idézet, de a lényeg benne van.
42.
grindcore
#40: Csak az EPIC-et kezelem külön, amióta (saját mércémmel mérve persze, mert mást nyilván nem érdekli) de arcon fostak a Paragonnal, hogy nekiálljanak pénzt nyomtatni a Fortnite-ból. A többin (uplay, gog, stb) elvétve vannak gammáim, nem is hőbörgök nagyon, de jobb szeretem 1 helyen tudni azért őket. Most pl bár game passokkal évek során kijátszottam a Gears 4-et, 5-öt, de majd Steamen ha leértékelik kicsit a 70-ről a Gears 5-öt, akkor azért megvenni (hogy ne csak addig birtokoljam amíg passom van), ott fogom, ahogy megveszem a Halo-kat is Steamen, mert szeretnék később is játszani velük pass nélkül is ha úgy lesz.

Szóval a lényeg, amit te magad is írtál, hogy igen, becummantják a pénzt előre, és egyáltalán nem biztos, hogy nem keresnének vele jobban, csak nem érdeki őket. De ez azért is lehet így, mert ezt találta ki az EPIC hatalmas dologként, ami amúgy ott hibázik, hogy a free game-en kívül a lófasz se venne ott, ahogy a képlet is mutatja. Mert azon kívül nem nagyon vesznek ott. Ez tény. Csak fortnite-ot, de ha a fornite nem ott lenne, akkor a fortnite shopban vennének, ehhez felesleges lenne egy store. Érted.
40.
Kawada
#39: Már bocsi, de nem miattuk nem játszol vele, hanem az egyéni döntésed miatt. Mert nem vagy hajlandó Epicen VAGY PS4-en VAGY Switchen VAGY Xbox-on játszani, illetve meg sem említem, hogy a készítők és/vagy kiadó erre rábólintott(ak). Legalább annyira az ő döntésük, mint az Epicé.

Fortnite-ot át fogják ültetni másik motorra is. Fog jönni valami 2. rész vagy majd jön helyette más. Az, hogy szerinted a logika ott hibázik, hogy SZERINTED meg fog szűnni, nonszensz. :) Legfeljebb te így gondolod vagy ezt reméled. A CS:GO player állományának a 70%-a szerintem nem is élt, amikor a CS megjelent. Mindig születnek újak és mindig betölti valaki a 9 éves kort, amikor a Fortnite elkezdi majd érdekelni mert 4 másik hülyegyerek azt osztályból azt tolja, vagy valami apuka leülteti inkább az elé a gyereket, mert abba legalább valamilyen szinten stilizált az erőszak és a látvány.

Ebben a pillanatban 30.000-el több ember néz Fortnite tartalmat a Twitchen, mint Warzone-t. Amúgy nem tudom mennyivel van előrébb az emberiség vagy a géming ipar, ha Warzone-t fogyaszt bármilyen formában a Fortnite helyett... Mert nyilván más valamennyire, ettől még egyik kutya, másik eb. És ha választanom kéne még egy Activision szerű cég vagy még egy Epic között, akkor még adakoznék is az Epic 2.0 érdekében. Ettől még nyilván nem ideális az se.

Az pedig, hogy gyakorlatilag a Steamet úgy kezeled, mint egy különálló platformot (PS vagy XBOX), szerintem kibaszott beteges és sokkal több gond van vele, mint az Epic magatartásával. Ha pedig komolyan gondolod ezt a megosztottságot, akkor belemenjünk a hardveres és szoftveres dolgokba PC-n? Hogy mennyire reked kívül az, akinek mondjuk x hardverre futja csak, vagy Windows 8.1-et akar használni, vagy Linuxot? Vagy ha nem akar épp egy bizonyos Windows frissíést felrakni de muszáj? Vagy Régebbi drivert akar használni a VGA-hoz, de azt az új játékok nem támogatják így fel kell tegyen valami olyat, amitől minden más játéka fut adott esetben szarabbul? Kurvára semmitől nem zár az Epic. Te zárod el magad tőle, amire persze jogod van, csak szerintem akkor ne hisztizzen az ember és hárítsa a felelősséget másra. Vagy ha azt teszi, tegye korrekten és egyenlő mércével (lásd: készítő döntése, hogy becuppantja a az Epic kukit).
39.
grindcore
#36: A logika ott hibázik, hogy az egyik fennmarad, nagyon valószínű, hogy a microsoft store-ja, illetve game passjai, a fortnite meg lassan véget ér, azok a tizenévesek akik tolták már most mást akarnak majd tolni, plusz enny ideig nem lehet abban sem fenntartani az érdeklődést, és látni is amúgy aki néha figyel a reakciókra, plusz látni a többit, ami szakít abból a közönségből, pl. warzone, meg más gammák, így az hanyatlani fog és marad az engine ami nyilván simán jó, de a legvalószínűbb, hogy muszáj lesznek új faszságot gyártani, ezt meg kukázni, ahogyan a Paragonnal is tették, ami kb 1000x volt csak jobb minden téren mint egy hulladék fornite. Az utolsó mondatoddal pedig annyi a baj hogy nem igaz: "bármikor vásárolhatnak később" - de egyelőre az látszik, hogy NEM VÁSÁROLNAK :D ennyi :D ez a tény most, később vehetnek...de eddig lófaszt se vettek csak az ingyeneseket. Amúgy meg személy szerint basszák meg mert pl. vártam a Huntdown-t, retro oldalra scrollozós shooter, erre eskü nem figyeltem és amikor meg észrevettem hogy Steam azt írja 2021 az epic miatt akkor megint rájöttem hogy ja bazmeg ezzel se játszom nyáron miattuk. Persze nem gond, kivárom, de ez a legnagyobb baromság, amit láttam a gamer világban. Ha valami PS-en van, akkor az PS-en van, nem a PS egy adott közönségének, ha Xboxon akkor Xboxon nem pedig a fehér színú Xboxokon csak, na mindegy. Egyéni szoc problémám :)
38.
xanatos0911
Én meg úgy vagyok vele, hogy jól behúzom az összes ingyen játékot, mert sosem tudom, hogy hogyan valtozik idővel a hangulatom, de akar az ízlésem is. Jó lesz az egynek és lehet, hogy soha sem fogom feltelepíteni, de legalább már megvan és a lehetőség adott. 5 másodpercbe kerül behúzni az adott heti játékot. Aztán ennyi, ha kiderül, hogy szerezhet jó élményeket a későbbiekben akkor már megérte, ha nem akkor meg hat... nem vesztettem semmit.
37.
Extol
Érdekes, én úgy vagyok vele, hogy ha valami nem érdekel az ingyen sem kell, hiszen nem csak a játéknak van ára de az időnek is, nem töltöm azzal amivel nem akarom.
36.
manderel
#25: "Game pass ha veszteséges? Na és van a store ahol VÁSÁROLNAK és jön a bevétel"

Epic Store ha veszteséges? Na és van a Fortnite, vagy az Unreal Engine, és jön a bevétel..
Érted már mire akart rávezetni Kawada?

Úgy állítható párhuzamba a GamePass és az Epic Store, hogy mindkettő egy veszteséges divízió, ami behúz a cég berkeibe. Hiába alig vásárolnak most az Epic boltjában, minden felhasználójuk potenciális vásárló, akik bármikor vásárolhatnak később, ha már úgyis használják a Storet. Minél több embert húznak be az ingyenes akcióikkal, annál több ilyen lesz idővel.
35.
Clayman
#34: Megnyugodtam. Amúgy is tudjuk hogy epic nem konkurencia a Steamnek, mert ugye a kettő az kevesebb mint az egy. De ettől még megmondalak anyukamnak, bántottad a steamet ami a jatekipart egyben tartotta. Most nézd meg, epic miatt még egy helyről le lehet tölteni a játékokat.
34.
Kawada
#33: Figyelj. Én is jobban kedvelem azt, aki értéktelen ingame tárgyakat ruház fel valós pénzértékkel, úttörőjévé válik az egyik leggusztustalabb "lootcrate" rendszerének, sőt, mainstream-mé teszi azt, és vígan asszisztál mindenféle fake akkhoz és csaló gamling oldalhoz, mint azt, aki exkluzivitás vásárlásával éket ver a pc-s játékosok közé! Legyen egy bolt, mind felett! Ha egy bolt van, aki a saját kapcájának és kurvájának tart minden fejlesztőt, kiadót és vásárlót, akkor legalább egységes marad a géming közösség! :)
33.
Clayman
#30: Téged megmondalak anyukamnak. Az Epic egy szar mert, na fizetnek a kiadóknak aztán ingyen adják az embereknek! Érted! meg amúgy is anyukám azt mondta, hogy csak a Steamen vásárolhatok mert csak oda tolt fel nekem pénzt.
32.
Korio
#31: Kihunyna a nap :D
31.
kryszisz
#29: Lehet olyan, mint a South Parkos srácok: örök negyedikes:D mondjuk ők legalább viccesek, cryteket meg simán csak ki kellett volna lőni a SpaceX-el:D
30.
Kawada
#28: A számok a tények katonái. Nyilvános az éves profit mindkét esetben. Járj utána.
29.
Clayman
#27: Hagyjátok rá. Kicsit szánalmas szegény, de talán ha betölti a 14-et több esze lesz.
28.
crytek
#26: Miért most mellette kampányolok a msnak?? Szerintem nem igen.

Ja és igen itt az újabb nyereséges húzása az epicnek 0 day ingyen be lehet majd húzni a legújabb megjelenő Total War játékot... nos ezért vajon hány millát tejeltek? Nesze neked store bevétel ,szánalom

#27. jaja csakis :)
27.
Kawada
#25: Aha, ezt értem. Kár, hogy a Fortnite több profitot termel magában, mint a komplett gaming divízió a micrónak. :)
26.
logic5
#25: Te annyira okosan megmondasz mindent, emlékezzünk már, amikor a MS Store ellen kampányoltál szánalmasan hónapokig. Most ugyanezt csinálod az Epic-kel. Ásd már el magad... Hihetetlen vagy, de komolyan.
25.
crytek
#24: Hiába utalgatsz mellé megy nem veszed észre csak mert CSAK ez vagy te

A game pass semmiféle párhuzamba nem rakhatom a mindent és mindenkit lefizetek epikkel. Bármennyire is akarod akármennyire fáj neked ,semmiféle párhuzam nincs a kettő között. A ms soha senkit nem fizetett le hogy only márpedig csak game passba adod mivel ezek multiplatform címek (kivéve ami ms exklúziv)

Game passt egyáltalán nem kedvelem nem tudom ezt hol álmodtad, amiket játékokat ott letoltam a game pass keretprogi miatt egy hulladék volt mind. Metro Exodus steames verzió betöltési idő ~45 másodperc glorious game passos Metro pedig laza NYOLC perc... 10 betöltés alatt steamen már 1 óra story-t vertem a game passosra.. Mindig meg is lepődök hogy egy milliárdos cég hogy tud egy ilyen ótvart kiadni a kezei közül..

Game pass ha veszteséges? Na és van a store ahol VÁSÁROLNAK és jön a bevétel tudod az a bevétel amit az epic store a fortnite-on kívül nem igen fog látni soha :)
24.
Kawada
#22: És ha több agykapacitásod lenne, hogy felfogd a párhuzamot, ami teljes egészsében azonos érvelési logika mentén mond tökéletesen ellent neked... Na de mindegy. Még annyi segíséget adok:

Az EPIC mint vállalat esetében a Store egy szolgáltatás. Teljesen más jellegű, mint a Micronál a Game pass, de egy "alszegmens" valami nagyobb egésznek. A párhuzam ott van, hogy a micro kurva keményen tejel azokért a cíemkért, amik benne vannak, nem is beszélve arról, hogy elméletileg saját, nagy költségvetésű játékokat is berak, amik a hozzádhasonló, only1dollárfillérbaszó game pass törzsközönség biztos nem termel ki (ps now lényegesen több pénzt hoz a sonynak, pedig egy huszadrangú "fícsört" a konzolpiacukat tekintve. Biztos lehetsz benne, hogy a game pass, önmagában veszteséges. De megéri összességében, és mivel ott olyan cégnről van szó, akit te kedvelsz és kielégíti a fillérrontó igényeid, ezt az esetükben belátod. Az Epic és a store esetében nem vagy képes és nem akarsz nagyobb távlatokban gondolkodni. :) Ahol az epicet emlíed, cseréld le Micro-ra, ahol a store-t, game pass-re, és talán meg fogod érteni mire utalok... Bár ha jól sejtem, hiába.
23.
Ooorky
#21: Gta V már fél éve benne volt a PS Now-ban, lehet maga a Rockstar ajánlotta fel, hogy megpörgessék a mikrotranzakciókat.
22.
crytek
#20: Minek kell hogy közöm legyen nem a nemzeti színházban vagyok.

Szimplán írom hogy store bevételről van szó erre idehozol egy előfizetés szolgáltatást egy olyan cégtől akik az epicet milliószor zsebre vághatnák, ráadásul a storejukban eladások is zajlanak amik bevételt termelnek a cégnek..
21.
crytek
#18: Nem hit kérdése szimpla matek az meg az epic ellen szól...erőteljesen

GTA 5 -re azért kíváncsi lennék mennyit csengetett az epic. Mivel az a game az ezer évessége ellenére is kb a létezése óta tagja minden top 10 eladási listának és még évekkel a megjelenése után is több10 milliók fogynak belőle.

De te bármit bukásnak könyvelnél el ha lenne egy másik feneketlen pénzkútad amiből folyamatosan jön a zseton? Nem hiszem epic is sikernek véli látod ,holott bukik mint a szél de mivel a fortnitne + engine ömleszti a zsetont ez az a szint amikor meg se érzik...csak így a store akkor minek ha nem hoz bevételt csak visz? Ez az 10 milliárdos kérdés
20.
Kawada
#16: Vicces, hogy annyi közöd van a metaforákhoz, mint Draxnak a Galaxis őrzőiben, és még te érzed magad nyeregben :D
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...