HWSW: Komoly Apple-Facebook viszály érik

  • Írta: fojesz
  • 2020. augusztus 31.
  • Hír
Link másolása
Újabb cég feszült be az Apple által az App Store-ban alkalmazott jutalékrendszer miatt, ezúttal a Facebook elégelte meg, hogy az applikációján keresztül értékesített digitális termékek árából az Apple 30 százalékot zsebre tesz.

Újabb cégnél kezd betelni a pohár az Apple által az App Store-ban alkalmazott jutalékrendszer feltételei miatt. Ezúttal a Facebooknál feszültek be azért, amiért az Apple minden, az App Store-ból letöltött appon (azaz effektíve minden iOS-alkalmazáson) keresztül értékesített digitális termék és előfizetés árából 30 százaléknyi jutalékot zsebre tesz. A cég egyelőre nem indított jogi csatát, helyette publikus nyomásgyakorlással próbál hatni az Apple-re úgy, hogy az új szolgáltatásánál a fizetés előtt felhívta (volna) a figyelmet arra, hogy az Apple-hez kerül a kifizetett összeg 30 százaléka.

A jutalékokra utaló üzenetek végül sem iOS-en, sem Androidon nem jelentek meg.

A Facebook a Reuters beszámolója szerint végül arra kényszerült, hogy az üzenetet teljesen eltüntesse, az Apple ugyanis nem hagyta jóvá az applikációnak azt az új iOS-es verzióját, mely felhívja a figyelmet a fentiekre, sem annak finomított változatát, melyben a fizetésnél csak annyi szerepelt volna, hogy a Facebook nem szed jutalékot a befolyt összeg után. Az Apple a riport szerint arra hivatkozva blokkolta a két üzenetet, hogy az App Store szabályzata szerint a fejlesztőknek tilos a végfelhasználókat irreleváns információkkal ellátni.

A Facebook így is feltüntetné valahol ezeket az információkat - további részletek a HWSW-n!

36.
36.
markoci555
kérjék annyival többért, és tüntessék fel, hogy a hivatalos oldalukon olcsóbb, mely nem irreleváns információ... megy a cicaharc megint
34.
34.
godach
#32: Nekem is megvan és nekem is hasonló.
De ettől még ahogy írtam, megállapodtak.
Ez olyan, mintha a nejemet most 10 év után elkezdeném gúnyolni, hogy április elsején született... Hol voltam eddig?
33.
33.
godach
#29: "Azon kívül, hogy létezik az Apple, ebben az üzletben semmit nem csinál,"
De cimbora. Ha annyira nem jó, ha annyira nem csinál semmit, ha annyira nincs szükség rá, akkor minek megy oda egy epic kínálni a portékáját majd évek múlva vergődni?
Ismétlem, nem szeretem az Applet sosem volt termékem tőlük és nem is vágyok rá, hogy akármi kelljen. Így nincs is okom védeni őket, de az üzlet az üzlet.
Megállapodtak? Jesz, Akkor ahhoz tartsa magát mindkét fél. És tudtommal az Apple nem mondta, hogy immár 30% helyett 35%-ot kér míg a másik mondta azt, hogy nem szeretne mostmár ennyit adni...
32.
32.
adamsfamily
#27: Mondjuk ez nem feltétlenül egy oldalú dolog.Az Apple szerintem lehúzhatná magát a wc-n ha a szoftverfejlesztők bemutatnának neki és szimplán nem jelenne meg semmi a szarára.Amikor bejelentették az iphone4-et,előszeretettel használta az Infinity Blade-et reklámnak.A 2 cég valamilyen szinten egymásnak köszönheti a sikerét.
Igazat megvallva egyiknek sincs igaza,mert egymásra vannak utalva(nem csak az epic-el).
Mondjuk az Apple-ről meg van amúgy is a véleményem a túlárazott szaraival,mondván premium.
29.
29.
#27: De az epic nem az Apple pénzét akarja elvenni, hanem a sajátját megkapni. Azon kívül, hogy létezik az Apple, ebben az üzletben semmit nem csinál, csak a 30 százalékot viszi. De mit lehet tenni, ilyen a mai világ... A geforce now balhé is azt mutatja, hogy érdekesen gondolkodnak a nagyvállalatok, ha arról van szó, hogy nekik ugye jogaik vannak.
20.
20.
xSHx
#19: Nálad vagy nálam nem. Én magasról teszek a Fortnite ra, de a fiatalok nem és őket kell megfogni. És sokan vannak. Am a Cod mobilban is van Tencent tulajdon ha jól tudom. Amúgy meg, simán működne, ha ők ajánlanának 20% ot mint PC n, aztán mennének maguktól még a fejlesztők is.
19.
19.
Ooorky
#17: Nem lenne lófax se, tizenévesek tolnák a CoD mobile-t fortnite helyett oszt kész.
18.
18.
Ooorky
#15: Azt ugye vágod, hogy a boltok 90%-a 30-os haszonkulccsal árul?
Maradék 10% meg vagy több vagy kevesebb...
15.
15.
#14: Vagy pedig lehessen kiírni bírósági döntés alapján, hogy konkrétan mire kér az Apple 30%-ot és legyen azon a platformon pontosan 30%-kal drágább minden. Akkor fizessék ki a támogató felhasználóik és legyen mellé odaírva, hogy a nagy semmiért drágább a vásárlás. Asszem mindenkinek megváltozna rögtön az igazságérzete.
12.
12.
Mortis
#8: Isten mentsen bárkit is attól, hogy az egyoldalúan meghozott döntèseket kètsègbe vonja! Mèg megharagszik a tèesz vezetősèg!
Pont egy Apple-Facebook kaliberű összetűzèsnèl ez tènyleg csak vergődès, hiszen kit èrdekel hogy most èppen melyik óriás multi teszi zsebbe azt a számukra kis tètelnyi többletpènzt? Csak a mentalitás aggasztó: a cègek nyílván embertelenek, kihasználnak minden lehetsèges kiskaput s pont ezèrt kell tiltakozni, ha túllőnek a cèlon; nem jó szövetkezeti tag módjára ráhagyni( ezèrt is tart ma ott az ország, ahol)
11.
11.
hedzsooo
#10: Például. Ez már közelebb áll ehhez a szituhoz, annyira nem rossz példa.
10.
10.
mocs4k
Azért az kemény lenne, ha Windows-on csak a microsoft store-ból lehetne programokat vagy játékokat venni, és minden eladás után lenne pofája 30%-ot elkérni a Microsoft-nak...
9.
9.
dvs00
Az a két cég az Amazon mellett aminek a segge lyukából is pénz jön, de még mindig kell és kell, nem elég bazmeg. Hova a faszomba?
8.
8.
Shame
Ez már vicc. Benne volt az aszf-jükben, szerződésükben stb. Aláirták akkor most mit rinyálnak. Példa kicsiben bár annyira az se kicsi.
Vegyük a Media Markt-ot ott pl az van, hogyha azt akarod, hogy forgalmazzák ott az árudat ami nem az ő márkajuk fizetned kell nem is keveset. Ha nem tetszik árulhatod a portékád máshol. Itt kb. ugyan ez van de ilyen mindenhol van a világon lehet a 30% kicsit sok de basszus aláírták tudták hogy ennyi akkor most mi a rinya. De pl enay-en is ez van eladod a cuccod az eladási árból lesápolnak ott is. Ilyen a világ. Nem tetszik nem árulsz ott és kész.
7.
7.
godach
#5: Na már kezdtem azt hinni, hogy én vagyok egyedül hülye.
5.
5.
Ooorky
#1: Sokkal jobban illene:

Felépítettél egy fedett piacteret a városközpontban, rengeteg vásárló, kamerák, biztonsági őr, légkondi, adóügyeket is intézed.
Bejön édes tomi árulni a kacatját, majd miután sokan veszik úgy dönt nem fizet többet a helyért, ráragaszt egy papírt, hogy mostantól háznál árulja, majd mikor kidobod a papírt akkor besértődik és beperel...
4.
4.
user101
De ezek tényleg olyan ostobak, mint a szar... Le kell dumálni pár vezető software gyártóval, hogy szedjenek ki mindent az appstorebol. Aztán döglik a picsába, mint az ms store ha a kulcs platformok nem elérhetőek róla... ;)
3.
3.
godach
#2: Senkit nem akartam félrevezetni, viszont nekem nagyon úgy jön le hogy házon belül akar vendég parancsolgatni.
2.
2.
hedzsooo
#1: Azt megértem hogy neked nem tetszik, viszont sajnos az egészet igen rosszul vezetted le egyébként, mert ez sajnos nem így van ahogyan te elképzelted az Apple pedig igenis pofátlan röviden szólva az egészhez csak.

Szóval hajrá Epic + most Facebook is! :D
1.
1.
godach
Sok pofátlan húzása volt az Apple-nak de ebben az egész vergődésben nekik kell igazat adnom.
Nem mondom, hogy nem volt olyan (mert nem követtem nyomon) de szerintem egyszer sem ment rimánkodni sem az Epic-hez sem pedig az MS-hez vagy Facebook-hoz, hogy gyertek már nálam árulni.
Nekem ez olyan hagymanyelven a kis egyszerű gondolkodásommal, mintha lenne egy nagy házam amiből szobákat adok ki, de egy idő múlva elkezdenek vergődni, hogy ennyiért nem kell. Hát úgy elhajtanám őket, hogy az csak na.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...