Az EU is áldását adta a Microsoft-Bethesda üzletre

  • Írta: fojesz
  • 2021. március 8.
  • Biznisz
Link másolása
A múlt hét végén két fontos mérföldkövet is elért a Microsoft-Bethesda üzlet: először az amerikai tőzsdefelügyelet, majd az Európai Bizottság is áldását adta a 7,5 milliárdos felvásárlásra.

A Microsoft tavaly szeptemberben jelentette be, hogy felvásárolja a Bethesda anyacégét, a ZeniMax Mediát, és bár a köznyelvben az ilyesmit kész tényként szokás kezelni, valójában a teljes procedúra hónapokon át tart, és több vizsgálaton is át kell esnie az üzletnek, míg nyélbe üthetik azt az érintett felek.

A Microsoft és a Bethesda most két nagy lépést tett a felvásárlási folyamat lezárása felé, a múlt hét végén ugyanis az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) és az Európai Bizottság is jóváhagyta a dealt. Utóbbi normál eljárás keretében vizsgálta a 7,5 milliárd dolláros üzletet, és arra jutott, hogy nincs versenyjogi kockázata.

A Microsoft a felvásárlással 23-ra növeli a belsős stúdióinak számát.

23.
23.
kryszisz
#17: Áá, köszi, így már azért más a leányzó fekvése, hisz úgy 2010-ig az EA azért egy teljesen más cég volt, voltak még csapatai, játékai stb...kár, hogy idáig jutottak (az Activisionnel együtt). Nem mondom, hogy utálom a játékaikat vagy ilyesmi, de azért hoztak "pár" nagyon rossz döntést az elmúlt években.

#14: na látod azt akartam még kipróbálni, mert jókat hallottam róla, és a Miami-like setting is tetszik, csak aztán jött az ókori Görögország, és nem ereszt azóta sem:) Mondjuk az is sokmindent elmond az EA-ről, hogy a Ghost végre összerak egy épkézláb NFS-t, erre a derék kiadó elveszi tőlük a fejlesztés jogát, majd odaadja annak a Criterionnak, aki eddig egy szar (Most Wanted), meg egy hosszú távon unalmas (Hot Pursuit) NFS-t tettek le az asztalra. Végülis tök logikus...
22.
22.
PiszkosFred
#21: Ezt mondom, ez volt az MS "backup" terve, a Vault es a Zenimax egyesulesevel letrejott volna egy XY uj ceg (egyesuleskor a ket korabbi ceg vezetese helyett uj vezetes lesz, uj ceg jon letre), amelyet aztan az MS gyorsabban fel tudott volna vasarolni, leven reszben sajat tulajdon. De, ez csak egy probalkozas volt, a legtobb ilyen esetben tobb fronton zajlik a folyamat, aztan a vegen merlegelnek.
21.
21.
Bluverkill
#20: Vault eleve megszünt volna. Csak a meggyorsításra kellet volna.
20.
20.
PiszkosFred
#18: Felvásárlásról volt szó végig, csak az lassan haladt, ezért az MS kiskapukat keresett. Ekkor jött a képbe az egyesülés. Jogi játszma, ugyanaz a folyamat, csak mások aközbülső lépések, plusz más a jogi feltétele, következmények, részvényesek felé az elszámolás, kárpótlás, stb. PLusz felvásárlásnál a struktúra megmarad, egyesülésnél új alapokra helyezik, új "gazdasági szereplő" jön létre. Ezért gondolta azt az MS, hogy két lépcsőben csinálja meg gyorsabban az egyesüléssel, mert a felvásárlás lassan haladt.

Létrehozott egy saját leányvállalatot (ez volt a Vault akármi, 1-2 hónapja talán cikkeztek róla eleget), amelyet egyesíteni akart a Zenimaxszal, és így létrejött volna egy új cég, új vezetéssel, amelyben a vault miatt tulajdonos is lett volna az MS, viszont a Zenimax lett volna a vezető - ez volt az eredeti deal egyik lényege, az önállóság megmaradása.

Mire eljutottak volna idáig, addigra az első terv is végbement, a piaci felügyelet és a kormányzat jóváhagyta a felvásárlást is, így a kiskapura nem volt szükség, mától hivatalosan is vége a felvásárlásnak. A vault céget meg gondolom vagy megszüntetik, vagy kitalálnak annak is valami szerepet, kvázi nincs már rá szükség.
19.
19.
#18: A Beth megmarad formálisan, sőt, ha a Micro-n múlik, akkor lesz külön Bethesda E3 is. Az akvizíció egyik jelentése a teljes (100%) felvásárlás, amúgy alapjából annyit tesz, hogy a másik cég vagyonából részt vásárol valaki, rendszerint azon célból, hogy a vállalat döntéseibe beleszólási jogot nyerjen. Jelen pillenetben a Micro benyelte teljesen a Bethesdát a legutolsó szakács és takarító hölgy kifizetésétől kezdve odáig, hogy a teljes nyereséget nem a részvényes illető kapja, hanem a Microsoft.

De ettől még nem kell őket beolvasztaniuk és elnevezni őket X Pass Studios-nak. Viszont innentől a zöldek kezében van a Bethesda viselkedése onnan kezdve, hogy mi megy GP-be egészen addig, hogy valami véletlenül PC + Xbox ex lesz-e, vagy akár nem. Attól még a Bethesda, mint vállalat ugyan úgy megmaradhat és lehet teljesen külön kezelni, illetve üzleti év végén lesz egy szaldója. azt meg oda írják, ahová akarják, mert, well... ők a Microsoft.
18.
18.
Hab
#13: Nem igazán értem mi a különbség az egyesülés és a felvásárlás között. Előtte is arról volt szó, hogy a Bethesda megmarad.
17.
17.
godach
#16: Ja igen persze, megvan a bökkenő.
Azért pofásabb az X és PC EAPlay kínálat, mert a mocsok Sony ugye eddig nem támogatta a kompatibilitást, tehát minden olyan játék kimaradt belőle, ami PS4-re meg se jelent.
Dead Space, Mirrors Edge (eredeti) stb. Sorolhatnám, mert rengeteg van.
16.
16.
godach
#15: Na most külön nem kezdtem el kiszedni a címeket, de kíváncsiságból rákattintva alapból 5 oldal jött be One játékoknál míg 2,5 meg PS címeknél. Szóval, tuti nem egyezik a kínálat.
15.
15.
godach
#10: Hát azért vannak ott jó játékok az EA Play-nál is, bár nem tudom Sony felhozatalba mit nyújt.
14.
14.
adamsfamily
#10: A Ghost NFS-ek közül nem mindegyik lett szar.Szerintem a Heat egész jó lett,pedig a Carbon óta elég rossz véleménnyel vagyok a NFS szériáról.
13.
13.
PiszkosFred
#11: Igen, lefújták az egyesülést, megmaradt a felvásárlás mint "method", kaptunk mi is pár doksit és sajtóanyagot ezzel kapcsolatban.

Csütörtöki stream érdekes lesz.
12.
12.
crytek
#11: Ez csak Hab a tortán :) Érted szóvicc ,nyelvi humor
11.
11.
Hab
#4: Mondjuk a Bethesda most írta ki az oldalára, hogy hivatalos a dolog.
10.
10.
kryszisz
#7: Hát nem tudom. Kb. 300 pézé adták az EA playt múlt hónapban, mondom király, mert benne van a Fallen order, amit amúgy is ki akartam pergetni, mert érdekelt. Ki is ment a dolog (rögtön platináig, mert annyira ezt nem volt nehéz), na mondom akkor mi van még a csomagban, hisz maradt vagy 2 hét az előfizuból. Hát akkor látom, hogy a paletta jó 60%- ilyen-olyan FIFA variánsokból, egyéb sportjátékokból, a Ghost féle nem épp minőségi NFS-ekből, 100 lehúzós DLC-vel operáló Sims 4-ből, meg BF-ekből áll. Emellett van még 2 BW stuff amik megvannak, meg 2 Unravel amik szintén. Ja meg a Way out. És kész, ezzel vége is a nagy EA play kínálatnak, azért ezt sem diverznek, sem soknak nem mondanám, pláne, hogy a játékok zömét egy kiló kenyér áráért dobálták már nem egyszer. Uplay-ben nem tudom mik vannak mondjuk, de tekintve, hogy csak az Odyssey-ben lesz vagy 200 órám a végére, sanszosan el lehet lenni velük. Persze nem tömény dózisban, mert úgy sok tud lenni mondjuk egy AC, de na, tartalmas azért. Mondjuk ettől függetlenül a mikrotranzakciós rendszerük egy merő hányadék.
9.
9.
#7: Lehet, hogy már az akvizíció lezárásáig nem sokat variálnak új Bethesda játékok berakásával, hiszen amire eddig nem volt szerződés, azt már felesleges most megkötni. Hiába beszélték meg egymás között, hogy mennyi az annyi és oké minden, addig nem adhat a Micro ilyet utasításba, hogy bármi menjen a Bethesdától GP-ba, amíg valaki rá nem bólint az egész üzletre. De kis türelemmel felesleges is most plusz pénzt beletolniuk a Bethesdába, utána meg szerintem ilyen, mint Fallout meg Skyrim simán bekerül és ott is marad kb örökre.
8.
8.
crytek
#7: F4 csak annak nincs meg akit nem is érdekel. Szaré hugyé szórják akciósan a Goty verziót.
7.
7.
Ooorky
#6: Azért az ubi kínálata sokkal silányabb, mint az EA-é, egy kaptafára készült open world izék...
Inkább a bethesda címeket tolják befele a GP-be, ki akarom tolni F4-et Enclave mod-dal.
6.
6.
crytek
#5: EA play -re is ezt mondták hogy hogyan meg ja persze... azt mégis megtörtént..
Ezt se lehet kizárni. Simán megvalósulhat.
5.
5.
kryszisz
#1: Sőt, rögtön a teljes steam is legyen a része nem? Állandó 300ft/hó értékben természetesen. Plusz akkor már vásárolják fel a Sony-t is, me mér ne, akkor lenne csak nonstop merevedésed...édesf@szom-.-
4.
4.
PiszkosFred
#3: Csakhogy a SEC csak véleményezte az tranzakciót, nem hagy jóvá semmit, a SEC csak véleményez a tranzakció során érintett kockázatokat és folyamatokat, kinek a joga sérül, ha sérül a részvénytulajok esetében stb.

Jóváhagyás az a kormányzat dolga. Arról nem is beszélve, hogy SEC a felvásárlásról alkotott véleményt (erről szól a benyújtott és véleményezett S-04 eljárás), pozitívat - csakhogy időközben a MS megunta a lassúságot és inkább egyesülés útján akarta megsürgetni a dolgokat (lásd a korábbi vault valami bejegyzett céget). Vagyis az év eleji "merge" még nincs elbírálva, csak a tavalyi elsődleges "aquisition" szándék.

Ettől függetlenül sínen van a dolog, csak jogi értelemben az egész cikket lehozó NME rosszul fogalmazta meg, aztán ezt mindenki átvevette, lefordította/összefoglalta, stb.
3.
3.
ADMlN
#2: Pedig a SEC is jóváhagyta, ma reggel már olvastam róla a híreket.
2.
2.
PiszkosFred
Érdekes a címben szereplő "IS" szócska, mert jelenleg csak az EU hagyta jóvá, az amerikaiak (SEC) még nem és emiatt lesz még gubanc, rengeteg.
1.
1.
crytek
Akkor jöhet a következő felvásárlás és vagy nagy bejelentés... Mondjuk uplay + is a game pass része lesz és hasonló finomságok :)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...