A felére csökken Bobby Kotick fizetése

  • Írta: szlav
  • 2021. április 30.
  • Homo Nobilis
Link másolása
2023-ig meghosszabbították Bobby Kotick szerződését, ennek keretei közt azonban az Activision Blizzard vezérigazgatója önkéntesen lemondott a fizetése 50 százalékáról.

Bobby Kotick fizetése rendszeresen visszatérő téma a játékbiznisz világában, hiszen az Activision Blizzard fejese évente több százmillió dollárt tesz zsebre, miközben a vállalat fejlesztőcsapatait gyakran érik anyagi okokból fakadó leépítések. PR-manővernek tehát mindenképpen hatásos a hír (via GamesIndustry.biz), miszerint amellett, hogy 2023-ig meghosszabbították az ügyvezetői pozícióját, az idei üzleti évtől kezdődően Kotick 50 százalékkal kevesebb pénzt visz majd haza, mégpedig önkéntesen.

Az úriembernek természetesen nem emiatt kell majd lemondania a téliszalámiról, hiszen havonta továbbra is 875 ezer dollárral jutalmazzák a vezérigazgatót. Ez azonban természetesen csak az alapfizetés, a végösszeget mindig is a bónuszok dagasztották igazán nagyra, Kotick azonban beleegyezett, hogy az éves jutalmát is megfelezzék - ez potenciálisan 1,75 millió dollárral kevesebbet jelent a 2021-es és 2022-es üzleti években. Hozzá kell azonban tenni, hogy az igazgató így is megkaphatja a megfelezett fizetése dupláját (tehát effektíve a korábbi alapfizetését), ha teljesülnek a szerződés kiegészítésében meghatározott kivételes feltételek.

A kiegészítés megjegyzi azt, amit nekünk is érdemes: Bobby Kotick keze alatt az vállalat piaci értéke kevesebb mint 10 millió dollárról egészen 70 milliárd dollár fölé nőtt. Ez az óriási növekedés 8100 százalékos befektetői hozamot jelent 2000-től 2020-ig.

9.
9.
Zuzmo
#7: Nem tudom, hogy jön ide a liberalizmus, és a szabadság? Legfeljebb gazdasági értelemben. Sajnos a kapitalizmus így működik. Egy cég akkor marad fenn, ha sikeres. Ha sikeres, akkor pedig növekszik, és nyomja el a többi céget, gyűjti be az erőforrásokat. Mint egy fa az erdőben, amelyik elveszi a fényt a kisebbek elől, annyi a különbség, hogy ez a fa szinte bármekkorára tud nőni, legalábbis kilométeres nagyságúra is.
Az ügyvezető rengeteg ember és pénz sorsáról dönt, azért a felelőssége is nagy, kérdés, hogy mennyire lehet ezt arányosítani egy fizetéshez, és ha ezt valóban lelkiismereti kérdésnek venné, akkor valószínűleg mentálisan nem bírná, és összeomlana. Tehát az a jó vezető, a cég érdekeit nézi, nem az alkalmazottakét, mert ha nem így csinál, egyszerűen lecserélik a befektetők. Az egyén addig számít, ameddig hatékonyan működteti a céget, bárki lecserélhető. Csak nyilván a vezetők döntenek az alkalmazottakról, cégvezetőről - aki maga is lehet résztulajdonos, pedig a befektetők.
8.
8.
olymind1
Ami engem érint:
WarCraft 3, StarCraft 2 óta nem adtak ki új stratégiai játékot, Diablo3 egy vicc volt a korábbiakhoz képest, WoW hidegen hagy, Overwatch dettó, remastereket tolnak meg mobilos Diablot, meg kártyajátékot..

Nem tudom mi a fene történt ezzel a céggel.

De azért a D2R-re meg a D4-re kiváncsi leszek.
7.
7.
l4cyk4
#6: Sajnos a liberalizmus sem fenékig tejfel. Ami az egyik embernek a szabadság, az a másiknak könnyen a nyomorát okozhatja.
6.
6.
Nothing
Ha a 99%-ról mondana le, akkor is többet kaszálna csak idén home office-ban szunyókálva, mint én az egész elcseszett életemben 12 órázva.
Aszottul félrement valami ebben a világban, srácok...
4.
4.
Parano1d
2000-ben még nem volt Activision-Blizzard, csak 2008-tól egyesültek. Ha a Blizzard teljesítményét nézzük azóta, az sajnos elég kiábrándító, na nem anyagilag, mert ugye ott a wow, hanem minden más téren.
3.
3.
nemfontos
Szegény... egy könnycseppet elmorzsolunk majd érte. :(
2.
2.
Ooorky
Ettől szomorú panda vagyok.
1.
1.
Unknown
Persze érthető is, a fix csökkent de majd bónuszokkal behozza. Ha jól tudom a fejlesztők is hasonlóképpen vannak jutalmazva.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...