A legnépszerűbb karaktereiért perel a Marvel

  • Írta: fojesz
  • 2021. szeptember 28.
  • Cooltúra
Link másolása
Több pert is indított a Marvel annak érdekében, hogy ne kelljen osztozkodnia a népszerű karakterein az eredeti alkotók örököseivel. Persze ez így elég csúnyán hangzik, a teljes kép valamivel árnyaltabb természetesen.

Olyan népszerű karakterei miatt kezdett pereskedésbe a Marvel, mint Iron Man, Spider-Man, Dr. Strange, Ant-Man, Hawkeye, Black Widow, Falcon vagy Thor: a The Hollywood Reporter jelentése szerint a képregénygyáros az eredeti alkotók, így például Stan Lee, Steve Ditko és Gene Colan örököseit viszi bíróság elé.

Az örökösök ugyanis az amerikai szerzői jog értelmében visszakérhetnék a karakterek jogait a Marveltől, ennek az a feltétele, hogy egy meghatározott időnek el kell telnie. Ditko örökösei például augusztusban már el is indították ezt a folyamatot Pókember esetében, aminek a jóváhagyása esetén a cégnek 2023 júniusától osztozkodnia kellene a karakteren. (Mindez csak az Egyesült Államokra vonatkozik, a világ többi részén továbbra is a Marvel, illetve a Disney tulajdonolná a karaktert.)

A Marvel most ezt a folyamatot támadta meg, méghozzá azzal az indoklással, hogy ezek a karakterek az ő megbízásából születtek meg akkor, amikor az alkotók az ő alkalmazottjai voltak. A cég külön kiemeli a "Marvel-módszert" az indoklásnál, mint a munkafolyamatok alapvetését, ahol a karakterek ötleteit közösen beszélték át az alkotókkal, és csak a részletek kidolgozását bízták teljes mértékben rájuk.

Mindez masszív jogászkodásnak tűnhet, de ezzel az érveléssel már a Marvel és DC is győzött hasonló ügyekben. Az előbbi Jack Kirby hagyatéka ügyében nyert 2013-ban, míg az utóbbi Superman kapcsán tudhatott maga mögött egy sikeres pert: érdekesség, hogy a mostani esetekben az a Marc Toberoff képviseli az örökösöket, aki a Superman-ügyben is, méghozzá azzal a Dan Petrocellivel szemben, aki a DC után most a Marvel oldalán áll.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...