Visszavonul Darth Vader hangja, mesterséges intelligenciával pótolhatják

  • Írta: fojesz
  • 2022. szeptember 25.
  • Cooltúra
Link másolása
Darth Vader már az eredeti Star Warsban is James Earl Jones hangján szólalt meg, legutóbb pedig az Obi-Wan Kenobiban hallhattuk - azzal a különbséggel, hogy ott már mesterséges intelligenciával pótolták őt.

A Vanity Fair számolt be róla elsőként, hogy James Earl Jones, akit Darth Vader szinkronhangjaként ismert meg a világ, visszavonul a szereptől, méghozzá nem függetlenül attól, hogy a 91 éves színész baritonja jócskán megváltozott az elmúlt évtizedek alatt. Aki tehát meglepődött azon, hogy az Obi-Wan Kenobiban mennyire hasonlított a nagyúr hangja az eredeti filmben hallottakhoz, most megtudhatja a titkot: a sorozatban valójában nem Jones játszotta el a karaktert.

A Skywalker Sound ugyanis az ukrán fejlesztésű Respeecher szoftvert vetette be Darth Vader hangjához, amely mesterséges intelligencia segítségével, a korábbi hanganyagok alapján alkotta meg a szerephez szükséges sorokat. A Respeecher egyébként már korábban debütált a Lucasfilmnél, ugyanis a The Mandalorian és a The Book of Boba Fett Luke Skywalkerénél is közreműködött, ott Mark Hamill hangját kellett hasonlóképpen feldolgoznia a rendszernek.

Mindez persze főbenjáró bűnnek tűnhet a rajongók számára, azonban a Lucasfilm Jones egyetértésével döntött a Respeecher alkalmazása mellett. A színész még a The Rise of Skywalker felvételénél jelezte, hogy szeretne visszavonulni, majd minden felhasználási jogot átadott a cégnek a vele készült archív anyagok kapcsán, hogy a karakter a jövőben is az ő hangját szólalhasson meg. A Lucasfilm ráadásul a jövőben sem szeretné mellőzni Jonest: ahogy a Kenobi-sorozatnál, úgy a jövőben is számítanak rá, hogy a tanácsaival segítsen mederben tartani a munkálatokat.

2.
2.
winhate
Remek még ez hiányzott. Hamarosan jöhet a skynet.
1.
1.
simi
talán ha fejlődik még a technológia, ami az obi-wanban és a mandalóriaiban volt én élettelen robothangnak hallottam.
hiányzott belőle a karakter
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...