Férfias hobbi lenne a videojáték? Az adatok mást bizonyítanak.

  • Írta: szlav
  • 2023. június 10.
  • Érdekesség
Link másolása
És nem, nem a sztereotipikus Candy Crush-anyukák billentik a nők irányába a mérleget. A 2023-as adatok szerint a hardcore játékosok fele a szebbik nemhez tartozik. Mutatjuk a lebontást!

Mi a Gamekapocsnál határozottan állítjuk, hogy a videojáték a legjobb hobbi a világon (másképp nem lennénk itt), ezzel az állításunkkal pedig valószínűleg nem csak a férfiak fognak egyetérteni. Régi és nem túl szép sztereotípia az, hogy a videojáték (és általánosságban minden elektromos kütyühöz köthető hobbi) "férfias" tevékenység - az sem véletlen, hogy a marketingesek is gyakran ilyen megközelítésből próbálnak szólni a célközönségükhöz.

Azzal persze mi sem fogunk vitatkozni, hogy a Gears of War és a DOOM láncfűrésszel daráló hústornyai nem tradicionális értelembe vett feminin figurák, de ahogy a férfiak is képesek hosszú órákat tölteni az Animal Crossingban, úgy a nőket sem tántorítja el feltétlenül, ha fegyvert kell ragadniuk a jó ügy érdekében.

Na, de lássuk a konkrét adatokat! A 2023-as, az Egyesült Államokból származó adatok a Circana PlayerPulse piackutatásából származnak. A számokat Mat Piscatella, a vállalat direktora és piacelemzője közölte - az úriember neve sokak számára ismerős lehet, hiszen korábban az Activision Blizzardnál és a Warner Bros. Gamesnél tevékenykedett. A friss számok szerint tehát:

  • A PlayStation 5 tulajdonosok 41%-a nő.
  • Az Xbox Series X/S tulajdonosok 45%-a nő.
  • A Nintendo Switch tulajdonosok 52%-a nő.
  • A gamer PC-k tulajdonosai 50%-ban nők.
  • A konzolos játékosok 47%-a nő.
  • A PC-s játékosok 50%-a nő.
  • A mobilos játékosok 54%-a nő.


A fenti adatokkal tehát kijelenthetjük, hogy a nyugati piacon (valószínűleg Európában is hasonlóak a számok) már semmiképp sem nevezhető többé kimondottan "fiús hobbinak" a videojátékokkal való játszás. Emeljük a kalapunkat a női olvasóink előtt, ezúttal is úttörők voltatok!

30.
30.
nemrobotvagyok
#20: Igen, ezt a meglátást hiányoltam.

Olyanról én is tudok, aki kockult egy ideig fiatalabb éveiben, de ez a kiugró emelkedés egyrészt az eltartottak növekedett száma és az említett megélhetési populistáknak köszönhető főként.
29.
29.
markoci555
A gamer PC-k tulajdonosai 50%-ban nők. - anyuka megvette a gépet a fiának :D
28.
28.
Sz0ty1
az én környezetemben egy nő van, aki hobbista, de általában a farming gémeken éli ki magát. sportjátékok, súterek teljesen kizárva. és csak offlájn. nem érdekli a multi még akkor sem, ha hívják.
27.
27.
honest guy
#24: "Engem volt meló ahol mindig cikiztek napi szinten mert a gaming a hobbim"

Pedig az ilyen embereket nagyon könnyű lepattintani. Mindig azok ilyen zaklatós parasztok, akiknek nincs élete. Nekem volt amikor a kaja miatt próbáltak meg mindig beszólni. Aztán amikor válaszul elkezdtem cikizni a zsíros fejüket valamiért nagyon gyorsan bekussoltak. :D
26.
26.
Sz0ty1
#23: afrancba xdxdxd pedig Topiék fetrengtek a röhögéstől...
25.
25.
Heldengeist
#24: Vagy elkezdesz HEMA-zni.
https://www.hemaalliance.com/
De kipörgetni a KDC-t egyszerűbb, az tény :D
24.
24.
DragonBleacPiece
Engem volt meló ahol mindig cikiztek napi szinten mert a gaming a hobbim, nem pedig a gyors autók a szerelés meg a kolléganők mustrálása. Úgy odavertem volna a tróger pofájába az ilyennek,de inkább arra gondoltam agresszió helyett hogy a párom kifejezetten szereti hallgatni mikor ódákat zengek a kedvenc játékaimról, és mindig meglepetésemre megrendeli nekem a gyűjtőit, pl az elden ringet is, és az én örömömnek örül. Szerintem szánalmas hogy még nekem kell magyarázkodnom másoknak és szarul éreznem magam amiért játszok, mintha ez olyan nagy dolog lenne a mai világban..életünk részei a gamek. És a való életben nem tudok beöltözni lovagnak meg kardozni meg hasonlók, kivéve mondjuk ha 3 évben egyszer ha vannak egri vár napok és sorra kerülök.
23.
23.
Sz0ty1
22.
22.
delphijos
#17: Tök jó a video.Persze, az idők során az összes technika cserélődött, szegény asszony meg ugyanabban a ruhában tolja az oled-en mint annó a crt-n. Szégyeld magad. :D :D (Persze csak viccelek )
21.
21.
delphijos
#9: Nem arról van szó hogy papucsban trikóban büdösen leszaladsz a mekibe gyorsan valami kajáért mert kezdődik valami CSGO meccs... Én is full casualban nyomom, szó sincs "kockaságról", de az tényleg igaz hogy egy nőnél töbnyire nem "menő" hobbi a játék. Függetlenül attól hogy nem arról van szó hogy kénytelen kielégíteni magát, mert te épp a következő pályára akarsz átjutni. Persze ennek biztos az is oka, hogy sokan pont ezt képzelik. Ha "játszol" akkor ki se mozdulsz, egész nap a gép elött ülsz...
20.
20.
Nate Hope
Hát, amennyire streamer csaj van, nem csodálkoznék ezen, mondjuk az kb. a videojátékokról szól a legkevésbé :D
19.
19.
zoli12i
#17: Inkább az a érdekes, hogy sokan felesleges dolgokat látnak bele (egy fake statba).
Senki nem állítja, hogy nincsenek női gamarek, vagy hogy nem növekedne a számuk. Ti màr egy nemek közötti versenyt láttok (vagy akartok) az egészben, totál feleslegesen.
Még ha igaz is lenne a stat, mi van akkor ?
Csak a demagóg általánosítás megy így, mert az a legjobb ütőkártya.

18.
18.
Heldengeist
#17: Senki nem mondja, hogy nincsenek gamer lányok, sem azt, hogy nem lehetnek jó játékosok. Csak azt, hogy általában a nőknek/lányoknak alapvetően más az érdeklődése, mint a fiúknak/férfiaknak. Vannak mérnöknők és kiváló mérnöknők is, akik jobbak, mint a legtöbb férfi, de ha elmész egy egyetemre szétnézni a mérnökhallgatók között, 90% fölötti a fiúk aránya. A nők, akiknek meg jó érzékük van a matekhoz hajlamosabbak inkább a gazdaságtudomány irányába elmenni. Ott jóval 50% fölött találod a nők arányát.
17.
17.
FrankBlack
Érdekes hogy sokan milyen nehezen fogadják el, hogy lányok is játszanak szép számmal és nem csak bugyuta match3, farmville meg egyéb mobilos cuccokkal.

Tudom nem ez az általános, de én megtanultam hamar alázattal lenni a lányok felé ilyen téren is, amikor a nejem először megdöntötte a flipper rekordomat még 1997-ben. Akkor kezdett köztünk komolyra fordulni a dolog. Azóta is együtt játszunk és talán ő több játékot tolt ki, mint én. Sok játékban ügyesebb, mint én. Resident Evil, Mass Effect, AC széria, Dead Space, Hitman, Skyrim, PoP, MK, Street Fighter, Tomb Raider, autós játékok és egy csomó mindennel ő is játszott nem keveset. Persze nem pro gamer, ahogy én sem, de mi 25 éve toljuk együtt. Itt van egy kis zenére vágott video mi mindennel játszott pl. kb. 10 éve. Én a kamerát kezeltem :)

https://youtu.be/WaJz2WG-L-E
16.
16.
TrishtanAG
#8: Nem egy ismerősöm van és 3 lányt ismerek, aki hardcore gamer, de a többiekről is el tudom képzelni rajtuk kívül, hogy Animal Crossingot, vagy valami gachát meg match 3-at nyomkodnak.
15.
15.
sasncore
14.
14.
hedzsooo
#6: Ott a pont, roviden.

Kb. min. 20 eve mar (durvan a millenium ota), hogy ez nem hir, hogy janyok/holgyek is jatszanak videojatekokkal. Csak ez onmagaban ugye elegge nagy kategoria. Az biztos, h egyre tobben jatszanak mar PC-n, + konzolokon is, + jo ideje nem csak a Sim megy, vay a Pasziansz.

Mar anno szakkozepben is volt ismi csaj nalam aki a Diablo 2-t jobban szetnyuzta/vagta mint barmelyik srac. Igaz, Action RPG, hack'n'slash jatekokkal akkoriban azert kevesebb csaj jatszott meg de ma mar szerintem az sem annyira meglepo es most nem arrol a par ezer streamelos-vetkozos durva janyokra gondolok. :D Utobbi 10 evben joval tobb steames csaj ismim is lett, anno olyanok voltak mint a feher hollok. :D
13.
13.
zoli12i
#12: Ott is szétszedik az egészet, hogy false.
12.
12.
szlav
#10: A módszerekről, sample size-ról és más hasonló adatokról írt ugyanezen a tweet-láncon. Mindent megtalálsz a cikkünkben jelölt forrásban, csak tekerd le egy picit.
11.
11.
Realms
#9: "Nem nézek ki kockának semmilyen értelemben, túl "szép" vagyok ahhoz D"

Meg szerény :)
10.
10.
zoli12i
#4: Én is úgy tudom elképzelni, hogy Kaliforniában a Szilícium-völgy környékén meg kérdeztek pár száz fiatalt. Ott talán kijöhet ilyen adat.

Rohadt kevés női gamer van. De ez nem baj, abszolút nem zavar vagy bármi, csak értelmetlen ez a kimutatás. A mobilos rész simán hihető, sőt még az is hihető lehetne hogy telefonon több csaj játszik.
De a konzolos és a gamer PC-s téma az nagyon false. Kb. 5% alatt lehet a valós arány. Csak jó lenne konkrétan tudni, hogy az ürge mire alapozta ezt a kutatást.
9.
9.
DarkLord
#8: Miért ne lehetne felvállalni 30 felett? :D Én full nem nézek ki kockának, szerintem a legutolsó lenne, hogy valaki idegen, ha meglát az jutna eszébe rólam, hogy na ez a figura aztán szeret játszani. Nem nézek ki kockának semmilyen értelemben, túl "szép" vagyok ahhoz D Több ismerősöm van szintén annyi idős, mint én, akik játszanak aktívan család és munka mellett és nem megy semmi rovására. Csak meg kell találni az egyensúlyt. Én soha nem voltam az a figura, aki annyira belefeledkezett volna a játékba, hogy ne érezné, hogy ez már beteges. Emlékszem, amikor én volt 20-on éves volt egy ismerősünk, aki akkor volt 35 éves és 2 gyerek plusz asszony mellett annyira rá volt csúszva a játékokra, hogy mindent hanyagolt, még magát is mert csak a játék érdekelte... most már 50 felett van a figura és még mindig játszik csak kijött a nagy függőségi játékos létéből és megtalálta azt az utat, ami neki és a családjának is jó.
8.
8.
Neo1989
Nem 3 ismerősöm van és 1 lányt se ismerek, aki játszana.
Sőt MO-s átlagban még mindig ott tartunk, hogy 30+-ba nem igazán felváltható.
Statisztikákat bárki írhat egyébként.

Ami engem illet meg pont ezen hobbi miatt nem szeretnék párkapcsolatot.
Meg nem szeretem, ha a nyakamon ülnek.
7.
7.
honest guy
Abszolút hihető számok. Valószínűleg az a megoldás, hogy olyan államokban készült a felmérés, mint például New York vagy California. Texasban meg a nők helye sokszor még a konyhában van. Lásd Magyarország, ahol nők reagálnak úgy a nők elleni erőszakra, hogy nem kellett volna kihívóan öltözködnie az illetőnek. Meg a számítógép az fiús hobbi, a lányok csak babázzanak.
6.
6.
Heldengeist
Gamer girlshttps://www.grimme-game.de/wp/wp-content/uploads/2019/06/Quantic-Foundry-Female-Gamers-per-Genre-1024x878.png


Nem csak azt érdemes figyelni, hogy milyen arányban játszanak a nemek, hanem azt is, hogy MIVEL játszanak. Ha csak ilyen kiragadott infó alapján kezdik el tervezni a játékokat a kiadók, akkor abból igen nagy pofáraesések lesznek (már vannak).
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...