HWSW: Az elmúlt négy évtized legnagyobb dobására készül decemberben az Intel

  • Írta: szlav
  • 2023. szeptember 20.
  • Hardver
Link másolása
Hosszú évek, gyakorlatilag évtizedek után először újulnak meg idén év végén jelentősen az Intel kliensgépekbe szánt processzorai, melyek új felépítést, új tokozást és minden eddiginél energiahatékonyabb működést ígérnek.

A CPU és a GPU mellett többek között AI-gyorsítót (illetve Neural Processing Unitot, azaz NPU-t) integrál az Intel új generációs, kilensgépekhez szánt Meteor Lake processzora, melynek érkezése jó ideje napirenden van az amerikai processzorgyártó hosszú évek óta lényegében változatlan termékcsaládjának egyfajta utódjaként.

A cég a hét közepén bejelentette, hogy az első Meteor Lake rendszerprocesszorok december 14-én kerülhetnek a boltokba, illetve az OEM-ekhez az új névhasználati sémának megfelelően Core Ultra néven. A három fő komponensből összelegózott processzorok megalkotásával egy kifejezetten energiatakarékosan működő, ugyanakkor nagy teljesítményű, és AI-számításokban is helytálló kliensprocesszor létrehozása volt a célja az Intelnek.

Az "Intel 4" eljárással (valójában 7 nm-es gyártástechnológiával) készülő új chipek először a noteszgépek gyártói számára lesznek majd elérhetők, a 14. generációs asztali processzorok érkezéséről egyelőre nem közölt részleteket a gyártó.

A Meteor Lake processzorok az Intel szerint az elmúlt 40 év legnagyobb architekturális változását hozzák majd az x86-os termékvonalba... a további részletekért irány a HWSW!

3.
3.
Extol
Mivel noteszgépekbe lesz először és mivel prioritás az energiahatékonyság így azt érzem hogy a sebesség nem elsőd rangú szempont lesz.
2.
2.
crytek
Elég cingár a hwsw cikkje. Semmi kép leírás mit is tud majd..más külföldi siteokon meg van minden mint a kánaán bár game front sajnos kimaradt a diákról csak ilyen nyomorék progik voltak :(
Pedig egy jó igp nagyon kéne már

https://www.techpowerup.com/review/intel-meteor-lake-technical-deep-dive/
1.
1.
Low Noise
A marketinggel nem lesz gond úgyerzem.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...