Többek között George R.R. Martin is perli az OpenAI-t

  • Írta: osan
  • 2023. szeptember 21.
  • Érdekesség
Link másolása
A mesterséges intelligencia okozta kételyek és problémák valósak, médiavisszhangot is kapnak és jogi területeken is kezdik kidolgozni, hogy miként lehetne bánni az AI által alkotott művekkel, illetve azok szellemi tulajdonjogi vonzatával.

17 író, köztük George R.R. Martin is és az írók céhje csoportoskeresetet nyújtott be New York államában, pontosabban annak déli részében a mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalat, az OpenAI ellen. A kereset szerint a cég az alkotók engedélye nélkül használta fel azok munkáit, hogy a termékeiket, legfőképp a ChatGPT-t tanítsák velük. Úgy gondolják az alkotók, hogy nélkülük most nem tartana ott az OpenAI ahol, hiszen a méltán híres műveiken tanítgatták és fejlesztgették az LLM-eket, vagyis a nagy nyelvi modelleket, mint a ChatGPT-t is. Szerintük alkotásaikat ellenük fordítják a nyelvi modellek, más szóval „saját pusztulásuk hajtómotorává válnak".

Nem ez az első eset – és szinte biztos, hogy nem is az utolsó -, hogy különböző művészek nekimennek a mesterséges intelligenciának. A Hollywoodban jelenleg folyó SAG-AFTRA és írói tüntetéseknek is sarkalatos pontjuk az AI, de Ice Cube és Tom Brady is fenyegetőzött már jogi lépésekkel.

Szörnyen sokrétű téma ez, melynek veszélyeire nemcsak a popkultúra figyelmeztet minket, de egyre több szakember is. A kreatívipar majd’ minden ágazatában jelen van, vagy lesz valamilyen formában a mesteréges intelligencia, ezért is érthető, hogy sürgős problémaként kezelik azt sokan. Ha érdekel titeket a kereset, itt bele tudtok olvasni.

9.
9.
Zuzmo
#8: Le fog épülni a kapitalizmus. A végén a maradék szerencséseknek pénzre sem lesz szükségük, a gépek elvégeznek minden munkát, felépítenek minden, megszereznek mindent, amire az AI-t irányító embereknek szükségük van. Természetesen ez nem egyik napról a másikra fog megvalósulni, de nagyon hamar bekövetkezhet.
Ahogy egy cég elkezd olyan AI-t használni, ami teljesen elvégzi egy szellemi foglalkoztatott teljes munkáját, hatalmas előnybe kerül a többivel céggel szemben. Képzeld el, hogy egy toronyházat nem egy év alatt tervez meg több tucatnyi mérnök, hanem az AI egy perc alatt. Gamekapocs lévén a játékfejlesztésnél maradva, egy gombnyomással lehet generálni majd egy következő GTA-t, "ingyen", nem öt év alatt, több száz millió dollárért. Ez hogyan fog hatni a kapitalizmusra?
8.
8.
delphijos
#6: "Rossz esetben az emberiség egy százaléka fog tovább élni a 99% nélkül. Az adódra sem lesz szükség."

Azért ez se annyira trivális téma. Ez is olyan hogy elsőre a cégeknek tök jó, nem kell melós, b@szó haszon. Aztán meg elöbb utóbb az lesz ha nem lesz elég melós, nem lesz fizető kereslet az olcsón csinált cuccaikra, oda a haszon. Ez az ipari forradalomnál is "előjött".
7.
7.
Doomsayer
#5: Biztos, hogy nincs annyi. Ezek az emberek, amikor most a jólét és kényelem közepén is így viselkednek egymással, nézd majd meg mit csinálnak ha lesz egy kisebb-nagyobb valódi gond. Nézd meg mi volt a Covid-nál is és ez még csak az első kör volt. Ne legyen kaja, ne legyen víz, vagy ne legyen áram egy darabig... Szerinted mi lesz?

Az utcákon robognak a szekerek, összeütköznek a piacokon; tekintetük, mint a fáklyák, futkosnak, mint a villámok. (Náhum próféta)

Azt pedig tudd meg, hogy az utolsó napokban nehéz idők állanak be. Mert lesznek az emberek magukat szeretők, pénzsóvárgók, kérkedők, kevélyek, káromkodók, szüleik iránt engedetlenek, háládatlanok, tisztátalanok, szeretet nélkül valók, kérlelhetetlenek, rágalmazók, mértékletlenek, kegyetlenek, a jónak nem kedvelői. Árulók, vakmerők, felfuvalkodottak, inkább a gyönyörnek, mint Istennek szeretői. Kiknél megvan a kegyességnek látszata, de megtagadják annak erejét. És ezeket kerüld. (Pál apostol)

6.
6.
Zuzmo
#4: Biztos lesznek országok, ahol törvényekkel szabályozzák majd a kötelező emberi munkaerőt, más országok inkább segélyt adnak majd az embereknek a cégek adójából - a gépek dolgoznak helyettük. Megint mások meg hagyják, hogy éhen haljanak a tömegek.
Rossz esetben az emberiség egy százaléka fog tovább élni a 99% nélkül. Az adódra sem lesz szükség.
5.
5.
Nate Hope
Satnyul elfelé az emberiség, jobban, mint valaha. David Attenborough mondta nem olyan rég, hogy kb. még 100 évünk lehet, aztán kipusztulunk. A mostani állapotokat elnézve nem lesz ez annyi.
4.
4.
Neo1989
#3: Ott van pl a Rolls-Royce ahol csak emberi munkaerőt használnak.
Egyébként ha nem lesz szükség emberi munkára akkor fogyasztó társadalom is megszűnik magyarán a nagycégek legyártatják a mindenféle termékeiket.
Csak nem lesz kinek eladni. HUPSZ !

Ja és ha nem dolgozol akkor adót sem fogsz fizetni tehát nem lesz semmilyen állami feladat ellátva.
Nem lesznek iskolák, korházak, mentők tűzoltók… mer az is adóból van.

Szerinted az AI fog majd magának autót venni vagy hűtőt vagy pörgeti majd a turizmust mert utazni fog ?

Ha jól emlékszem a nagy gazdasági világválság vezetett Adolf Hitler kancellárrá választásához is.
És ez „csak” azért volt lehetséges mert az akkori nagy gyáraknak sem kellet emberi munkaerő.

3.
3.
Zuzmo
#2: Nem kell önéletrajzot sem írni. Nem lesz olyan munka, amit az AI és a robotok nem tudnak átvenni a gipszkartonozástól a regényírásig. Az ember alantassá, és feleslegessé fog válni.
2.
2.
Neo1989
Tulajdonképpen valahogy tényleg szabályozni kéne, mert ennek nem lesz jó vége.
Már felemerült hogy a magyar EÜ rendszerbe is használnák. Mert, hogy emberhiány van.

Én meg azt gondolom, hogy senkinek a kor előzményiben ne nyúlkáljon egy számítógép.
Ha valami olyan van, azaz orvos dolga.

Meg valamilyen szinten megértem a művészket is hogy AI alkotta képek miatt gyakorlatilag elesnek a munkától.
Vagy akár az írókat, mint pl a cikkben is van.

Tehát addig a szintig amig nem veszélyezteti senkinek a megélhetését vagy a biztonságát.

(Mert mondjuk az AI hang technologiát nagyon f…-án csalásokra is fel lehet használni.)
Addig oké. De tovább nem kéne menni.
Nekem a tv-mben meg a router-emben is van.
De ez még nem okoz gondot.

Ugyanakkor felmerült már az is hogy mivel pl már az okostelefonok bizonyos része is használja egy egész generáció fog miatta teljesen el hülyülni.

Már most vannak jelek, hogy a Z generáció már nem tudd offline konfliktusokat kezelni.
Van ismerősem, akinek a lánya totálisan tablet függő.
Ha ebbe még belerakják az AI-s technológiákat akkor minek gondolkodjunk az AI majd megoldja korszak fog eljönni.

Egy önéletrajzot sem fognak tudni megírni.


1.
1.
Extol
A Microsoftot nem fogja érdekelni továbbra sem az emberek élete, a Win 12-nek már része lesz az AI.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...