Úgy tűnik, hogy leáldozott az NFT-knek

  • Írta: pandaril
  • 2023. szeptember 21.
  • Biznisz
Link másolása
Egy új tanulmány majdnem 70.000 NFT gyűjteményt vizsgált, és az eredmény szerint ezek a pár éve még vagyonokat értő virtuális assetek ma már közel semmit sem érnek.

Pár éve indult el a neten az NFT őrület, amelynek alapötlete egyszerre volt zseniális és mégis több kérdést vetett fel, mint amennyit megválaszolt. A Non-Fungible Token lényege, hogy gyakorlatilag egy eredetiségi tanúsítvánnyal ellátott digitális termékről van szó, amelyből nincs még egy a neten, nem beváltható és nem helyettesíthető másik hasonló assettel.

Talán a leghíresebb NFT-gyűjtemény a Bored Ape-sorozat, amely milliókat ért hajdanán, holott valójában csak variációk voltak témára: ugyan az a majom mindig kicsit más ruhában, arccal vagy háttérrel.

Az NFT és a kriptovaluták kéz a kézben jártak, elég csak Logan Paul átverésére gondolni, aki egy kripto-játékot ígért a támogatóinak, amelyben NFT-ket készíthetnek és pénzt keresnek. Mondanunk sem kell, nem lett a dologból semmi, a károsultak a mai napig várják a pénzüket.

A DappGambl oldal legfrissebb tanulmánya szerint az NFT-piac fénykorában, 2021 augusztusában 2.8 milliárd dollár értékben kereskedtek ilyenekkel a neten. Ugyan ez 2023 augusztusában már csak 80 millió dollár volt. A vizsgált 73.257 NFT gyűjteményből 69.795 gyakorlatilag semmilyen piaci értéket nem képvisel.

Hogy az általános érdektelenség, az átláthatóság hiánya vagy a túlságosan felvert árak vezettek az értékvesztéshez, azt a kutatás nem taglalja, azonban a készítők optimistán tekintenek az NFT-k jövőjére, véleményük szerint még visszatérhetnek a virtuális tartalmak ezen formái.

7.
7.
Neo1989
Minden annyit ér, amennyit mások fizetnek érte.
Kár, hogy időt nem lehet venni.
Amúgy pl az arany sem ér semmit. Bár azt elismerem hogy nagyon jó vezető kábeleknél pl.
6.
6.
Extol
A zéró befektetett munka zéró értéket képvisel
5.
5.
JacoB
Én tavaly 50 ezer forintnyi bekftetéssel kezdtem és idén szálltam ki olyan 3millió profittal. De az elmúlt hónapok már nekem is teljesen veszteségesek voltak, hiába voltam benne drága projektekben minden kezdett összeomlani... sajnos a válság hatása az nft piacra is kihatott. Én sem hiszem, hogy lesz innen már visszaút. De jó buli volt benne lenni.
4.
4.
pszihoapu
#2, #3
+1
pontosan oda kerult ahova valo, de azert valakik rendesen hulyere szedtek magukat, rovid ido alatt, zero befektetessel.
3.
3.
Nothing
Akkor talán van még remény, hogy az emberi társadalom nem hülyült meg teljesen.
2.
2.
salaxx
Pedig ez még scamnek is gyenge kísérlet volt (kellett volna, hogy legyen)
1.
1.
crytek
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...