Megegyezhet Hollywood a sztrájkolókkal

  • Írta: pandaril
  • 2023. szeptember 25.
  • Cooltúra
Link másolása
Úgy látszik, hogy a május eleje óta tartó írósztrájk végre eredményes lesz. A stúdiók és az írók előzetes megállapodásra jutottak, bár hivatalosan még nem szüntették be a sztrájkot.

Május 2-a óta tart az Amerikai Írók Céhének (Writers Guild of America) sztrájka, akik a mesterséges intelligencia és a streamingszolgáltatók okozta bérkiesés miatt szüntették be a munkát. Előbbinél érthető módon attól tartanak, hogy a stúdiók a valódi írók helyett generatív A.I-jal íratnák meg a forgatókönyveket. Utóbbi indok viszont a streaming-rendszer árnyoldaláról rántotta le a leplet. Az írók ugyanis a régi világban utólagosan is kaptak honoráriumot, ha az általuk írt műsort újból műsorra tűzték. Ez azonban kiesik, ha például a Netflixről van szó.

Most úgy látszik, hogy az írók és a stúdiók egy ideiglenes megállapodásra jutottak, amelyhez nagyban hozzájárulhatott, hogy az olyan óriáscégek vezetői is hajlandók voltak már tárgyalni, mint a Warneré vagy a Disney-é. Pontos részleteket egyelőre nem hoztak nyilvánosságra, viszont a sztrájkolók örömmel üdvözölték a tényt, hogy a stúdiók hajlandók konstruktív párbeszédet folytatni a követeléseikről. A sztrájkot hivatalosan még nem szüntették be, azonban remélhetőleg hamarosan megállapodás születik, és újraindulhat a munka Hollywoodban.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...