A The Witcher eredeti szerzőjét sosem hallgatta meg a Netflix

  • Írta: Nyuszcica
  • 2023. november 23.
  • Cooltúra
Link másolása
Andrzej Sapkowski, a The Witcher-regények eredeti szerzője sosem szólhatott bele, hogy milyen irányba tartson a könyvei alapján készült Netflix-adaptáció.

A CD Projekt Red videójáték-sorozatát és a Netflix adaptációját is inspiráló The Witcher-sorozat írója elárulta, hogy bár ő a történet eredeti szerzője, nem sok beleszólása volt a többi produkcióba. A bécsi Comic Con során Andrzej Sapkowski egy beszélgetés keretei között beszélt az eredeti műveiből született különböző adaptációkról: a streaming-szolgáltató munkatársai sosem hallgatták meg a visszajelzéseit. 

A szerző elmondta, hogy a netflixes The Witcher-sorozatának minden vizuális megvalósítása "furcsa" volt számára, mert íróként egyáltalán nem így képzelte el a leírt szavakat. Elmesélte, hogy mennyire érdekes volt látni, mások hogyan értelmezik az ő gondolatait, még akkor is, ha ezekkel nagyrészt nem értett egyet. Komikus előadásmóddal azt is elpanaszolta, hogy a Netflix vezetősége mennyire semmibe vette a munkáját és hogy nem is annyira meglepő, hogy Henry Cavill is elhagyja a produkciót. 

26.
26.
memoryman
szerintem vicces:
https://www.youtube.com/watch?v=ieuT1Q111VE
:D
25.
25.
Nate Hope
#24: Igazából sosem derült ki, hogy pontosan miért hagyta ott a sorozatot, szóval az, hogy az új Superman-film miatt lépett le, ugyanolyan feltételezés, mint az, hogy kreatív nézeteltérések miatt dobbantott.
24.
24.
delphijos
#22: Egy fenét. Úgy volt hogy lesz vele új Superman film, azért szállt ki. Aztán az se jött össze. Szó sincs róla hogy annyira zavarta volna hogy nem elég “authentikus”
23.
23.
Ooorky
#12: Kicsit összetettebb ennél.
CDPR nem az első fejlesztőcég volt amelyik nála kopogtatott.

Először még C64-es játékot akartak csinálni abból semmi sem lett.

Aztán 90-es években PC-re akciójátékot, alá is írták a szerződést, hogy részesedést kap stb.
Aztán jött a rémálom, fejlesztőcég csődbe ment, tulajok meg lobogtatták a szerződést a banknak, hogy ő is részes, majdnem ráment a háza a hitel törlesztésre.

Ezek után amikor CDPR bekopogtatott hozzá annyit mondott, hogy adják oda ami a zsebükben van és tűnjenek onnan.
Később a "perben" annyit kért, ami a lengyel törvények szerint megilleti, cég meg is egyezett vele peren kívül, mivel jóval többet kerestek az ügyleten, mint valaha remélték. Meg valamilyen szinten át is verték, hiszen csak egy játékról volt szó, többi után egy fillért se fizettek.
22.
22.
hedzsooo
#5: Persze, mivel az o velemenyere is 1re nagyobb ivben tojtak. Nem veletlenul dontott ugy hogy kilep a musorbol, tobb mint fel evvel a 3. szezon megjelenese elott (munkalatai alatt voltakeppen) mar publikussa valt a dontese
21.
21.
hedzsooo
#7: Hat na. Voltakeppen az ertheto de meg is allapodtak vegul peren kivul szepen. ;) :)

A jatekok nyalvan sokat koszonhetnek a konyveknek, ugyanakkor a konyvek, illetve az iroja is sokat koszonhet a jatekoknak. En orulok hogy rendeztek a soraikat, meg tudtak egyezni vegul.
19.
19.
csongor1996
#14: Ahogy más is írta: "a könyv nemzetközi eladásai is a játékok miatt lőttek ki, kemény bevételt köszönhet annak is."
18.
18.
BrockSamson
Ha valamit adaptalsz, akkor vagy hu maradsz a forrasmuhoz vagy nagyon jo ironak kell lenned, hogy a valtoztatasaid mukodjenek. A Netflix, Amazon es Disney eseteben sajnos altalaban egyik sem valosul meg.
17.
17.
Grabowsky30+
Akárhogy is legyen, de szerintem elég buta, arrogáns dolog film készítőként nem inspirálódni a szerzőtől kapott infókból! Ahol nem lett volna baj, ha nem egy katyvasz az egész történet.
16.
16.
Nate Hope
#14: Ilyen az élet. Meg a biznisz.
15.
15.
delphijos
#14: Az egész kommentedből ehhez a témához, ennyi a lényeg:

"Az öreg hibázott, rossz szerződést kötött, mert szkeptikus volt"

Ennyi.
14.
14.
csoki0619
#12: Nem fogunk egyetérteni, nem is baj, viszont az alkotói folyamatok, az írás ,a művészet, és egyéb ágazatai nagyon ingoványos talaj. Nem tudhatod előre h a mű amit hosszú évekig alkotsz, formálsz, dolgozol rajta mekkora siker lesz, nem tudod számszerűsíteni. Az öreg hibázott, rossz szerződést kötött, mert szkeptikus volt, de emberek milliói játszák és ismerték meg azt a mély világot, amit ez az ember hosszú évek alatt megalkotott. Pont ő ne részesedjen a bevételből? Ha az ő műve nincs, nincs játék se.
13.
13.
crytek
Nem is baj. Elég kevés game vs film van amit csont ugyanúgy vittek a vászonra mint ahogy a játékban van (ha van egyáltalán ilyen)
12.
12.
delphijos
#8: Én sem értek egyet. Akartak vele olyan szerződést hogy részesedést kapott volna a haszonból , de inkább fix pénzt kapott. Nem arról van szó hogy ne értékelném a munkáját, de képzeld el amúgy hogy mi lenne ha így menne mindenhol. Hány ilyen sztori van ? A Nike logó tervezője is követelhetne milliárd dollárt ? Vagy bárki aki fix összegért csinál valamit, ami végül “bejön” ? Vagy fordítva, ha nem jön be, akkor a CDRP perelte volna vissza a pénzt azon az alapon hogy sz@r a lore ?
11.
11.
Seraph
#10: Plusz a könyv nemzetközi eladásai is a játékok miatt lőttek ki, kemény bevételt köszönhet annak is. De vannak ilyen hálátlan emberek.
10.
10.
Ganzer
#8: Ja, csakhogy a szerződés az szerződés. Ő nem hitt a játékban, fix összeget kért amit megkapott.
9.
9.
Kamukaze
#8: Lópikulát! Kötött egy bizonyos pontokban meghatározott üzletet, a szélsőséges nézeteinek köszönhetően. Amiről megjegyzem mindenki IS tudott. Nem érdemelte volna Pistike fricskázott fikáját sem, azon kívül amiben megállapodtak. Őt és az általa megteremtett világot a CDPR tette világhírűvé.
8.
8.
csoki0619
#7: És igaza is volt neki. Az ő szellemi tulajdona, az H ekkora siker lett a game, ahhoz kellett az a lore, amit ő alkotott meg. Azt hiszem joggal tartott igényt a sikerrel arányos jutalékra.
7.
7.
delphijos
#3: “Bezzeg a CDPR igyekezett mindig tartani a kapcsolatot Sapkowski-val, meg is latszik az eredmenyen”

Cserébe, miután kiderült hogy bejött a game -amiben nem hitt amikor eladta a jogokat - beperelte őket mert kevesellte amennyit kapott…..
6.
6.
Ghabor76
Az eljövendő játékoknál remélem nem szól bele semmibe. Számomra nagyon unszimpatikus lett az öreg bácsi a sok hiszti után, amiket leművelt csak a pénzért.
5.
5.
Seraph
#4: Nekem nem tűnt fel hogy bármi értékelhető lett volna a sorozatban, ha próbálta is menteni nem sok sikerrel szerintem.
4.
4.
wolfwarrior
ja, ezt szerintem erre hamar rájött mindenki, Cavill-től is azért szabadultak meg hamar mert, ő leglalább olvasta és szerette annyira hogy mentse amit menthető
3.
3.
hedzsooo
Mondjuk ja, ez teljesen jol lathato volt mar a legelejetol, hogy letojjak az eredeti muveket, nem lepodtem meg most ezen hogy nem kertek ki az iro velemenyet semmirol sem. Ez szinte fix volt mar korabban is, szoval anelkul hogy most megemlitette volna. Biztosan ugy voltak vele, hogy hat vannak nekunk sajat, remek iroink, + csodas sajat otleteink...

Bezzeg a CDPR igyekezett mindig tartani a kapcsolatot Sapkowski-val, meg is latszik az eredmenyen. A jatek trilogia maig atom-szuper, nem pedig 1 mutans korcs, mint a netflixes musor
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...