“Csak fogjátok a pénzt és lépjetek tovább!” – részletek az Infinity Ward botrányról

  • Írta: aronsz
  • 2024. február 7.
  • Érdekesség
Link másolása
Bár már közel másfél évtizeddel ezelőtt történt a hírhedt eset, egy egykori dolgozó érdekes részleteket osztott meg a stúdió alapítóinak kirúgása utáni napokról.

Paul Sandler jelenleg a NetEase vezető dizájnere, az eset idején azonban még az Infinity Ward csapatát erősítette. A PC Gamer szúrta ki, hogy most egy cikket közölt LinkedIn-en, “That day when Activision fired Jason and Vince” (a nap, amikor az Activision kirúgta Jasont és Vincet) címmel.

Rövid emlékeztető: 2010 márciusában az Infinity Ward két alapítója, Vince Zampella és Jason West a biztonsági szolgálat kíséretében hagyták el a stúdiót, elvileg a szerződésük megszegése miatt. Az eset pár hónappal azután történt, hogy az Activision kiadta a nagysikerű Modern Warfare 2-t.

Az érintettek persze pereltek mind a két irányba, azonban végül kiderült, hogy a vádak jogosak voltak, West és Zampella valóban tárgyaltak az Activision háta mögött az EA-vel. Nem sokkal később alapították meg a Respawn Entertainment stúdiót, amihez nem kevés Infinity Ward fejlesztő is csatlakozott, később pedig az EA fel is vásárolta őket.

Bár az egész cikk kifejezetten érdekes, aki ért angolul, érdemes elolvasnia. Azonban talán érdemes kiemelni azt a részletet, ami arról szól, miként próbálta az Activision megtartani a dolgozókat. Sandler leírása alapján egyértelműen nyomott volt a hangulat. Az Activision részéről ott volt több fejes is, aki megpróbálta megmagyarázni a történteket, ami persze senkit nem érdekelt. Végül a fejlesztők közül valaki megkérdezte, hogy az MW2-ért járó bónuszokra számíthatnak-e, mire az a válasz jött, hogy “Srácok, ha itt maradtok és megcsináljátok a Modern Warfare 3-at megkapjátok a bónuszokat, plusz 50%-os fizetésemelést.”

“Tudom, hogy ez nehéz helyzet, de csak fogjátok a pénzt és legyetek túl rajta!” – folytatta a vezető, amikor nem érkezett reakció az ajánlatára. Azóta már tudjuk, hogy az ígéretek nem hatottak mindenkire, West és Zampella elbocsátása után a körülbelül 100 fős stúdió 40%-a otthagyta az Activisiont, ezáltal kettészakítva az időszak egyik legsikeresebb fejlesztőgárdáját.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...