HWSW: Gyűlik a Microsoft felhője az Amazon feje felett

  • Írta: szlav
  • 2024. február 13.
  • Biznisz
Link másolása
Bár bevételarányosan még piacvezetőnek minősül, ha minden így megy tovább, nem fogja tudni könnyen megtartani elsőségét a felhőszolgáltatások szegmensében az Amazon, melyre az utóbbi években vészesen feljött az első számú versenytárs, a Microsoft - írja a HWSW.

A két legnagyobb globális felhőszolgáltató harca egyre kiélezettebbé válik jelentős részben a mesterséges intelligenciának köszönhetően, így bár ma még az Amazonhoz folyik még be a legtöbb bevétel a szegmensben, a Microsoft gyorsuló ütemben nő a versenytárs fejére - írja elemzői reakciókat értékelve a CNBC.

Jóllehet a redmondi óriás nem tesz közzé konkrét bevételadatokat az Azure szolgáltatásokra vonatkozóan, a konszenzus szerint míg a Microsoft felhős üzletágának bevétele öt évvel ezelőtt az AWS fele lehetett, mostanra ez az előny már csak egyharmadnyi lehet.

Az olló pedig lassan de biztosan zárul, piacelemzők legalábbis úgy kalkulálnak, hogy míg az Azure eladások 30%-kal nőhettek a legutóbbi lezárt negyedévben éves összehasonlításban, addig az AWS esetében a növekedés csupán 13%-os lehetett és ez csak egyike az Azure erősödését mutató jeleknek.

A jelenleg több mint 53 ezer ügyféllel rendelkező szolgáltatás, illetve a teljes felhős infrastruktúra (a Microsoft az Intelligens Felhő szegmensben auditálja az Azure termékcsaládot) legutóbb a Microsoft árbevételének 29%-át adta, ugyanakkor a profithoz ennél is nagyobb mértékben járult hozzá.

Az üzletág a Microsoft teljes, 88 milliárd dolláros tavalyi működési profitjának már a 46%-át biztosította, míg ugyanez az arány 2016-ban csupán 27% volt. A szegmens bruttó árrése ezzel párhuzamosan 42%-ról 72%-ra nőtt.

Elemzők szerint a Microsoft Azure platformjának erősödése elsősorban a cég jó pozíciójának köszönhető a mesterséges intelligenciára épülő megoldások szegmensében, ahol a jól időzített OpenAI befektetés és partneri megállapodás a jelek szerint jól fialt a társaságnak.

A felhős rendszerépítés legnagyobb nyertese azonban egyértelműen az Nvidia - további részletek a HWSW-n.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...