HWSW: Varázsütésre duplájára nőtt az iPhone 15 akku-élettartama

  • Írta: sirdani
  • 2024. február 21.
  • Érdekesség
Link másolása
Egyik napról a másikra duplájára nőtt az iPhone 15 sorozat akkumulátorának életciklusa az Apple terméktámogatási oldala szerint, méghozzá anélkül, hogy a gyártó érdemi változtatást hajtott volna végre a szoftveren vagy a hardveren.

Az Apple a batterygate-botrány óta meglehetősen transzparens módon igyekszik tájékoztatni vásárlóit a készülékeibe, így elsősorban az iPhone-okba épített lítiumion-akkumulátorok kapacitásáról és várható élettartamáról. Ezek az áramforrások köztudottan nem örökéletűek, a technológia sajátosságainak köszönhetően fokozatosan csökken energiatárolási képességük - de az Apple most megtalálta a módját annak, hogy varázsütésre feltornássza ezt a paramétert, legalábbis papíron.

A cég terméktámogatási weboldala alaposan részletezi, hogy az iPhone-ok akkumulátora normál körülmények között az eredeti kapacitás legalább 80%-át el kell hogy érjék bizonyos töltési ciklust követően is - ez eddig egységesen 500 ciklust jelentett az összes Apple okostelefonnál, kedden azonban a cég megváltoztatta a dokumentumot, mellyel az új iPhone 15 szériánál 1000 ciklusra növelte ezt az élettartam-paramétert.

Az Apple azután változtatta meg a terméktámogatási oldalon található leírást, hogy a készülékeket újból valós használati körülményeket szimuláló teszteknek vetették alá, melyek állítólag a vártnál jóval kedvezőbb eredményekkel szolgáltak. A cég ugyanakkor nyitva hagyta a lehetőségét annak, hogy korábbi típusok esetében is újrakalkulálják a várható élettartamot, így könnyen elképzelhető, hogy rövidesen más szériáknál is felfelé korrigál a gyártó.

A paraméterek varázsütésszerű javulása kísértetiesen egybecseng azzal az EU-s törekvéssel, mely a veszélyes elektronikai hulladék mennyiségének visszaszorítása érdekében hosszabb élettartamú eszközök gyártását és forgalmazását írja elő a piaci szereplők számára.

A lítiumion-akkuk élettartamának megőrzése ugyanakkor jelentős mértékben a felhasználókon is múlik - további részletek a HWSW-n.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...