Átlátszó laptoppal kísérletezik a Lenovo

  • Írta: aronsz
  • 2024. február 27.
  • Hardver
Link másolása
Az LG átlátszó televíziója után a Lenovo is próbálkozik az átlátszó kijelző koncepciójával. A Project Crystal piacra dobása egyelőre nincs tervben, azonban a prototípus már elkészült.

Február 26-án elindult Barcelonában az MWC (Mobil Világkongresszus) szakkiállítás és a Lenovo valami egészen elképesztő, ám vitathatóan hasznos újdonsággal készült. A ThinkBook Transparent Display Laptop átlátszó kijelzővel nyűgözi le a közönséget – a The Verge újságírójának volt lehetősége kipróbálni az eszközt élőben.

Hasonlóan az LG átlátszó televíziójához az a koncepció, hogy a képernyő valójában egy üveglap amin keresztül láthatjuk az eszköz mögötti világot. A legnagyobb hátránya a technológiának – így ennek a laptopnak is – hogy a kijelző nem tud teljesen elsötétülni. Az LG esetében ezt úgy oldották meg, hogy a panel mögé egy kontraszt film réteget lehet felhúzni.

A Lenovo egyelőre nem tervezi piacra dobni a laptopot (ellentétben az LG-vel, akinek a készüléke állítólag még idén érkezik), Tom Butler a vállalat termékért felelős vezetője kijelentette, hogy az értékesítés előtt a képernyő elsötétítésének problémájára mindenképpen megoldást kell találni.

Addig is elmondta, hogy kiknek lehet hasznos az átlátszó kijelző: grafikusoknak, művészeknek, építészeknek, hiszen a technológia segítségével könnyebbé válik valós épületek, tárgyak rajzolása, másolása.

A normális esetben billentyűzetnek helyet adó “alsó rész” is ennek a gondolatnak van alárendelve. Fizikai billentyűzet helyett ugyanis egy hasonló érintő kijelzőt kapunk, amely funkcionálhat rajzpadként, de billentyűzetként is. A gépelés azonban pont olyan pontos és egyszerű, mint várnánk: semennyire. A The Verge újságírója is kiemeli, hogy egy tesztmondat leírásával is meggyűlt a baja.

A 720 pixeles, 17.3 inches MicroLED képernyő 1000 nit fényerőt képes kifejteni. A felbontás viszonylag alacsony, azonban ez is csak a MicroLED technológiának köszönhető, OLED kijelző esetén csak 480 pixelt lettek volna képesek kisajtolni az eszközből. A látvány ennek megfelelően nem a legszebb, de például a szövegek már tökéletesen olvashatók voltak – állítja a The Verge újságírója.

A most bemutatott prototípus alapján egyértelmű, hogy a Lenovo miért nem tervezi egyelőre a termék forgalmazását, a prototípust csak proof of concept-ként hozták, azaz annak a bemutatására, hogy igenis van értelme kísérletezni a technológiával. A tavalyi összetekerhető laptophoz hasonlóan lehet ez is csak technológiai teaser, annak azonban mindenképpen impresszív.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...