Tudósok bebizonyították: van, aki több FPS-t lát

  • Írta: aronsz
  • 2024. április 4.
  • Érdekesség
Link másolása
Vagy legalábbis valami ilyesmi. Egy nemrég megjelent kutatás bizonyítja, hogy egyes emberek képesek gyorsabban felfogni a vizuális információt, mint mások.

Az egyik legnagyobb vita a gamer közösségeken belül, hogy hány képkockát vagyunk képesek felfogni másodpercenként, illetve ehhez kapcsolódóan, hogy van-e bármi értelme a 144, 165, 280 vagy éppen 360Hz-es monitoroknak, vagy igazából bőven elég a 60 fps, hiszen már itt is tökéletesen mozgásnak fogjuk fel a képkockák változását.

Tapasztalat alapján rengetegen esküsznek a magas fps-re, az eddigi kutatások jórészt kitartottak amelett, hogy másodpercenként 10-12 képkocka felett az átlag ember már mozgást lát, most a Guardian talált rá egy kutatásra, ami ennek ellentmond.

A kutatók “időbeli felbontásnak” (temporal resolution) nevezték el a jelenséget és azt vizsgálták a segítségével, hogy az agy milyen gyorsan fogja fel, amit a szem lát. Az eredmények alapján a magas időbeli felbontással rendelkező személyek valamivel lassabban látják a világot, az alacsony időbeli felbontással rendelkezők pedig gyorsabban.

Erre az eredményre úgy jutottak, hogy egy folyamatosan villogó fény elé ültették a kísérletben résztvevő embereket, majd folyamatosan gyorsították a villanások ütemét, mígnem az alany úgy érzékelte, a lámpa folyamatosan világít. Voltak, akik már másodpercenként 35 villanást is folyamatosnak érzékeltek, míg mások egészen 60-ig érzékelték a villogást.

A kutatás elég kis mintával dolgozott, mindössze 80, 18 és 35 év közötti személyt vizsgáltak. Viszont mindenképpen tanulságos abból a szempontból, hogy elmondhatjuk, hogy jelentős különbség lehet abban, hogy ki hány fps-t lát és mit érez komfortosnak játék közben. És simán lehet, hogy azért ver csak el valaki Fortnite-ban, mert több fps-t lát.

1.
1.
Nothing
Szinte már hallom is a kiadókat: "Nem a játék szaggat, csak túl magas az időbeli felbontásotok!"
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...