HWSW: Közel az első alternatív App Store indulása

  • Írta: szlav
  • 2024. április 4.
  • Hír
Link másolása
Egyelőre nincs tolongás az Apple ökoszisztémáját nyitottabbá tevő iOS 17.4 érkezése után sem: lassan jönnek az alternatív alkalmazásboltok, amelyek közül valószínűleg a Patreon-integrációval ellátott AltStore lesz az, amit először használhatnak széles körben az európai iPhone-osok - írja a HWSW.

Március 7-től jelentősen másabb keretek közt működik az Apple korábban teljesen zárt alkalmazásdisztribúciós stratégiája az Európai Unió tagállamaiban élők számára, mióta hatályba lépett a digitális piacokat szabályozó rendelet (DMA). A DMA számos ponton befolyásolja a nagy technológiai multik működését az Európai Unióban, ezek közül az egyik kötelezettség, hogy a platformüzemeltetők nem korlátozhatják a felhasználókat abban, hogy honnan töltik le az alkalmazásaikat az okostelefonjukra, tabletjükre vagy más eszközükre.

Az alternatív disztribútorok egyelőre nem tolonganak az App Store uralmának megtöréséért: eddig közel egy hónappal az új korszak indulása után csak egyetlen harmadik féltől származó alternatív iOS-appbolt működik élesben, a B2B-fókuszú Mobivention, amin keresztül cégek terjeszthetik saját alkalmazásaikat a belsősök számára. A szélesebb felhasználói kört elérő opciók közül eddig az Epic Games Store, a MacPaw Setapp és az AltStore alkalmazásboltok érkezéséről lehetett hallani, de ezek közül jó eséllyel utóbbi lesz az, ami először hozzáférhetővé válik az európai iPhone-okon. A 2019-ben kiadott Altstore új, kifejezetten iOS-re szánt verziója jelenleg még a felülvizsgálati szakaszban jár, és amint megkapja az Apple jóváhagyását, már elérhetővé is válik a mobilokra.

Amíg erre várunk, addig az AltStore fejlesztője, Riley Testut screenshotokat osztott meg alkalmazásboltjának hamarosan megjelenő verziójáról. Az áruház eleinte csupán két (!) alkalmazással lesz jelen az EU-ban: a játékemulátor Delta és a Clip nevű vágólap-kezelő a Patreonon keresztül adott támogatásért cserébe lesz elérhető, és mivel a hozzáféréshez a Patreonon kell befizetni az összeget, így megúszható vele a 15-30 százalékos Apple-adó is. Az AltStore indulása után a cél az, hogy a többi fejlesztő is terjeszthesse alkalmazásait a piactéren saját források létrehozásával.

Az Apple eddig az esetleges biztonsági résekkel magyarázta az eddigi megkötéseit - további részletek a HWSW-n, ahol HWSW Weekly podcastben is szó esik erről.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...