Furcsán viselkednek a high-end Intel processzorok

  • Írta: aronsz
  • 2024. április 11.
  • Hír
Link másolása
Már februárban voltak hírek arról, hogy valami probléma lehet a techóriás legújabb chipjeivel. Ez pedig addig eszkalálódott, hogy az Intel is elismerte: baj van, de már dolgoznak a megoldáson.

Még februárban látott napvilágot a hír, hogy egyre gyakrabban crashelnek játékok, főleg amelyek az Unreal Engine-t használják. Akkor az Epic Games egyik részlege, a RAD közzétett egy nyilatkozatot, amiben jelezte, hogy nem a motorral, hanem a processzorokkal van gond.

A probléma azóta tovább terjedt, sőt nem csak a játékok omlanak össze, egyre több a chipek meghibásodásáról szóló jelentés – számolt be a PC Gamer. A probléma a dél-koreai Tekken 8 játékosok körében kifejezetten elterjedt, ezért a ZDNet Korea megkereste az Intelt is az ügyben. 

A techóriás válaszában közölte, hogy “az Intel tisztában van azokkal a problémákkal, amik bizonyos feladatok végrehajtása közben lépnek fel a 13. és 14. generációs processzorok esetében és már dolgozik a megoldáson”.

Hivatalos problémaleírás ugyan nincs, azonban a PC Gamer cikke alapján úgy tűnik (és már februárban is ezt írták), hogy az alaplapok lehetnek a hunyók. A cikk szerzője kiszúrta, hogy sok esetben az alaplapok olyan beállításokkal rendelkeznek, amelyek jóval túllépik az Intel alapértelmezett teljesítmény- illetve feszültség korlátait

A problémára van megoldás, a BIOS beállításokban lehet szabályozni, hogy milyen feszültséget engedjen az alaplap a processzornak. Azonban amíg nincsen hivatalos közlemény az Intel részéről nem lehet tudni, hogy valóban ez okozza a játékok problémáit, bár nem lenne meglepő.

Mindenképpen hozzá kell még tenni azt is, hogy a BIOS állítgatása nem mindig jó ötlet, főleg amikor az ember nem tudja pontosan, hogy mit csinál, ezért érdemes szakemberhez fordulni, ha problémákat tapasztaltunk a processzorral.

7.
7.
Parano1d
#6: Amúgy tényleg nincs jelentősége, egy mai középkategóriás proci 7-8 évig simán kiszolgál egy átlagos gaming PC-t, kompromisszumokkal tovább is.
A DDR4-5 ramok sem zavarnak sok vizet.
A videókártya a szűk keresztmetszet általában, meg újabban az SSD is kezd az lenni.
De persze ahogy érzed, nem a mi dolgunk.
6.
6.
crytek
#5: Arról hogy talán még jövőre kap egy proci szériát az am5 és nincs tovább. Ez számomra a halottal egyenlő. Ne foglalkoz vele nem téged érint
5.
5.
Doomsayer
4.
4.
crytek
#3: Még szerencse hogy kb 2 éve nem látott a pc-m érdemben játékot :)
Majd váltok amikor váltok.. am5-nek lassan vége szóval ha váltani akarnék se váltanék egy halott platformra..
3.
3.
Doomsayer
#2: Az AM4 és az AM5 között eltelt hat év de te most már gondolom inkább az AM6-ra vársz a 8 generációval ezelőtti, újan is középkategóriás intel-eddel? Amúgy nincs ezzel semmi baj csak nem értem, hogy miért megy akkor a parádé a részedről a DRS miatt, hogy nem valódi 4K valami,amikor nálad lehet, hogy valódi FullHD-ben sem megy egy új játék.
2.
2.
crytek
Az i5 6600K-m már mióta reménykedik hogy cserélem :)
De még nem jött el az ideje. Talán majd AM6 eljövetelkor..
1.
1.
Extol
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...