HWSW: Visszavonulót fúj a Microsoft a problémás AI-funkciónak

  • Írta: szlav
  • 2024. június 15.
  • Hír
Link másolása
Módosítja a sokat vitatott, képernyőmentéseket készítő Recall funkció bevezetési ütemtervét a Microsoft, miután belátta, hogy időre van még szüksége a biztonsági fejlesztések teszteléséhez - írja a HWSW.

A Microsoft pár hete jelentette be a Windows 11 Recall nevű funkcióját, ami azon fejlesztések sorát bővíti, melyekkel a cég hardverfrissítésre próbálja ösztönözni a felhasználókat a fejlett AI-képességek ígéretével. Az adatvédelmi szakértők körében hamar negatív visszhangot kapott Recall öt másodpercenként készít automatikusan képernyőmentést a felhasználó kijelzőjéről annak érdekében, hogy később lekérdezéseket futtathasson a korábbi aktivitásával kapcsolatban, és így a cég szerint „könnyebben visszakereshessen tartalmakat” képeket, szövegeket, annak leírásával, hogy mit keres. Ez viszont azt is jelenti, hogy a funkció kereshet a felhasználók múltbeli tevékenységei között, beleértve a fájljaikat, fényképeiket, e-mailjeit és böngészési előzményeit.

Az eddig előzetes verzióban elérhető Recall a kiberbiztonsági szakértők és a szabályozók aggodalmát hamar felkeltette annak ellenére, hogy a Microsoft szerint a titkosított pillanatképeket a funkció lokálisan tárolja és elemzi, így azok nem továbbítódnak a felhőbe. Ennek eredményeként a Microsoft visszavonja a funkció elérhetőségét, napokkal azelőtt, hogy szélesebb felhasználói kör számára is elérhetővé tette volna.

A legfrissebb fejleményt a napokban osztotta meg a vállalat, miszerint a jövő héten, június 18-án megjelenő első Copilot+ PC-ken még nem lehet használni a Recallt. A vállalat a továbbiakban a Windows Insider program keretén belül szeretné tesztelni a funkció előzetes kiadását, hogy a később opcionálisan elérhető szolgáltatáshoz további biztonsági fejlesztéseket adhasson hozzá.

Eleinte tehát a Recall még nem lesz elérhető a Copilot+ PC-kkel rendelkező vásárlóknak, végig kell mennie a nyilvános tesztelési folyamaton a Windows Insider programon belül a kiadás előtt, ahogy a többi Windows-szolgáltatásnak is.

A Recallt múlt hónapban mutatták be a hamarosan piacra kerülő Copilot+ PC-kkel járó újításként, az elmúlt három hétben viszont már több alkalommal is módosításokat kellett eszközölni a működésében. Ugyan a Recall használata opcionális, és a felhasználók kiválaszthatják, hogy milyen jellegű pillanatfelvételek készítésére adnak engedélyt – az már erősen vitatható pont volt, hogy ugyan kikapcsolható, a Recall mégis alapértelmezetten aktivált funkció volt. Többek közt ezen állított a Microsoft, hogy az alapértelmezett beállítás a kikapcsolt állapot legyen.

Emellett a cég elmondása szerint további biztonsági intézkedéseket eszközöl, hogy nehezebbé tegye az illetéktelen felek számára a felhasználó korábbi tevékenységeinek visszanézését - további részletek a HWSW-n.

23.
23.
csongor1996
#13: Engem sem érdekel különösebben az ilyesmi, szerintem az MS pont leszarja, hogy milyen kecskepornót nézek.
De egyébként is ahogy írták lokálisan kerülnek ezek az adatok feldolgozásra. Én inkább attól félnék, hogy valami hacker hozzájuthat a gépemen tárolt adatokhoz, de ha ez megtörténik akkor valószínű már mindegy.
13.
13.
crytek
#12: Elég primitív gondolkodásmódra utal ha valaki a magánjellegű adat mögött azt feltételezi hogy mindenki otthon csak ilyen képeket videókat tárol (amit nem is értem minek készített ha "titkos" nem mellesleg és csak és kizárólag egy gépe van ami ráadásul céges is...
12.
12.
Extol
Elég primitív gondolkodásmódra utal ha valaki a magánjellegű adat mögött valami kriminális dolgot feltételez. Gondolom az ilyen emberek ráírják a bankkártyájukra a hozzáférési kódot is és félrehúzott függöny mellett tosznak.
11.
11.
memoryman
#9: Van aki munkára használja a számítógépet. Rengeteg érzékeny adattal dolgoznak az emberek. Pl. a rosszindulatú konkurencia lenyúlja a képernyőmentéseket és végignézik az utolsó projektedet vagy egy adott termék fejlesztését. Valaki elírja a jelszavát. Egy másodpercre visszaváltja a csillagokat betűkre, hogy mit írt félre, az is ott lesz a képek között. Reggelig lehetne sorolni.
10.
10.
Trottenbauer
#9: Fényképek,videók,levelek,amik a magánéletem részei és nem akarom megosztani a világgal.
Nem hiszem,hogy mindenki,aki ez ellen tiltkozik,terrorista,bankrabló,futóbolond,kukkoló,meg ami tetszik.Szerencsére.
9.
9.
crytek
#8: Miért? Pont ezt kérdezem. Akinek nincs baj a füle mögött nincs mitől félnie
8.
8.
memoryman
#7: Idézet a cikkből: "öt másodpercenként készít automatikusan képernyőmentést a felhasználó kijelzőjéről"
Szerintem elég egyértelmű, hogy ez például miért baj.
7.
7.
crytek
#6: Továbbra is kérdem milyen adatokat féltetek...nem igen válaszol egyikőtök se.
Ha esetleg látnám mitől fostok talán megérteném.
6.
6.
Extol
#4: A magánélethez való jog alapvető emberi jog, sajnos a te válaszodból is kiderül, hogy az embereket az egész adatvédelem nem érdekli, ennek további bizonyítéka a szociális felületek évek óta töretlen népszerűsége.
De vannak akik még ezt fontosnak tartják, és azok nem kérnek a MS kémszoftvereiből.
5.
5.
Neo1989
Nem akarok itt reklámot csinálni más portálnak, de amúgy többen megírták már, hogy
kb a kutya nem használja az AI vagy MI sem funkciókat, sem ezt a technológiát.
Teljesen feleslegesen erőltetik.
4.
4.
crytek
#3: Milyen adataidat félted amúgy tényleg érdekel. Írjál már párat
3.
3.
HMoody
#2: Nem. Ezt az szarja le csak, aki csőlátással rendelkezik. Mindenki más szerint fontos dolog az adatvédelem.
2.
2.
crytek
#1: Akinek nincs semmi rejtegetni valója az toronymagas leszarja ezt.
Így is mindent figyel minden. Szóval ez nem ms sajátosság.
1.
1.
Extol
Mindent megtesz a MS azért hogy a felhasználók teljes aktivitását megfigyelhesse, és annyi adatot lopjon el amennyit csak lehetséges.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...