HWSW: Egy cég mind felett: az Nvidia a világ legértékesebb vállalata

  • Írta: szlav
  • 2024. június 19.
  • Biznisz
Link másolása
Kedden a napi kereskedés során megtörtént az, amire hetek óta számítani lehetett: az egykor elsősorban videojátékokhoz fejlesztett grafikus vezérlőkre specializálódott Nvidia a világ legértékesebb vállalata lett az AI-bummnak köszönhetően - írja a HWSW.

Kedden végleg eldőlt, hogy egy lakosságszámát tekintve nagyjából Győr méretű kaliforniai település, Santa Clara azzal vonul be a cégvilág történelmébe, hogy 2024-ben otthont adott a világ legértékesebb tőzsdén jegyzett vállalatának, az Nvidia-nak. Az eleinte grafikus gyorsítóprocesszorokkal ismertté vált gyártó értéke a keddi kereskedési napon elhagyta az abszolút rekordnak számító 3,336 ezer milliárd dollárt, ezzel megelőzve a korábbi első helyezett Microsoftot.

Bevált recept

Mindezt úgy, hogy a vállalat kis túlzással évtizedek óta ugyanabból a receptből főz. A termékeket azonban már nem elsősorban az FPS-fetisiszta gamerek vagy éppen bitcoin-bányászok pakolják be a PC-ikbe, hanem a világ legnagyobb technológiai multijai vásárolják őket tízezer-, sőt, százezerszám az adatközpontjaikba - persze ezek már nem a "mezei" GeForce gyorsítók, hanem az azokból kvázi kifejlődött, több tízezer dollárba kerülő, AI számításokra optimalizált monstrum célhardverek.

A fentiekhez - illetve ezzel párhuzamosan az Nvidia bődületes meneteléséhez - azért kellett a 2022 végétől eleinte fokozatosan, majd egyre gyorsabban felívelő mesterséges intelligencia hype, melynek a chipgyártó rövid idő alatt az egyik legnagyobb haszonélvezője lett. 

Az Nvidia elmúlt két évben tapasztalt őrült raliját érdemes az alábbi néhány mérföldkővel kontextusba helyezni:

  • A cég jelenleg több mint kilencszeresét éri a 2022 év végi értékének,
  • A tőzsdei árfolyam csak idén 170%-kal emelkedett,
  • A vállalat értéke kilenc hónap alatt nőtt ezer milliárd dollárról kétezer milliárd dollárra idén februárban,
  • Majd picivel több mint három hónap alatt, júniusban meglett a háromezer milliárd dolláros lélektani határ is. Ez utóbbi szint eléréséhez a Microsoftnak 945 napra az Apple-nek pedig 1044 napra volt szüksége.
  • Ezen a szinten már a kisebb árfolyammozgásoknak is halandó ember számára felfoghatatlannak tűnő hatása lehet: a tegnapi, 3,5%-os árfolyamemelkedés révén például a cég kedden 103 milliárd dollárral ért többet, mint hétfőn.
  • Végül, de nem utolsósorban a céget alapító elnök-vezérigazgató, Jensen Huang nettó vagyona mostanra eléri a 117 milliárd dollárt, ezzel a Forbes listája alapján jelenleg ő a világ 11. leggazdagabb embere.


Az Nvidia egyébként ezzel egy szűk körű elit ligába került be, már ami az amerikai nagyvállalatokat illeti. A Reuters által idézett tőzsdei elemzők szerint 1925 óta eddig összesen 11 amerikai cégnek sikerült a csúcsok csúcsára jutnia, igaz, köztük volt olyan, mely több évtizedes különbséggel kétszer is meg tudta ugrani ezt a lécet.

A kérdés már csak az, hogy durran-e az AI-lufi? További részletek a HWSW-n.

1.
1.
Extol
Brutális tőkekoncentráció, talán példátlan. És kimondottan baljós
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...