HWSW: Eddig volt titok, hogy betörtek az OpenAI-hoz

  • Írta: szlav
  • 2024. július 6.
  • Hír
Link másolása
Az incidens még a tavalyi év elején történt, de a cég végül úgy döntött, hogy nem hozza nyilvánosságra az ügyet, és nem tájékoztatja a hatóságokat sem, mert nem tartotta nemzetbiztonsági kockázatnak az esetet - írja a HWSW.

2023 elején egy kiberbűnöző hozzáférést szerzett a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI belsős kommunikációsrendszeréhez, ahonnan utána az AI technológia tervezésével kapcsolatos információkat lopott a beszélgetéseken és fórumokon keresztül, de forráskódokhoz, vagy érzékenyebb adatokhoz nem fért hozzá. A startup vezetői tavaly áprilisban tájékoztatták az alkalmazottakat és az igazgatótanácsot az incidensről, de nem tárták nyilvánosság elé, mivel ügyfelek vagy partnerek információi nem voltak érintettek – szivárogtatta ki a részleteket két névtelenségét kérő munkatárs a New York Times-nak.

A vezetők nem minősítették az incidenst nemzetbiztonsági fenyegetésnek sem, mivel úgy vélték, hogy nem egy államilag szponzorált szereplő, hanem egy magánszemély volt az elkövető. Így nem tettek bejelentést az amerikai szövetségi nyomozóiroda (FBI) vagy más bűnüldöző szerv felé sem.

Az ügy inkább a cégen belül keltett feszültséget: az alkalmazottak egy részében felmerült az aggodalom, hogy külföldi felek, például Kína hozzáférhettek az AI technológiához kapcsolódó fontos információkhoz, ami akár veszélyeztetheti is az USA nemzetbiztonságát. Mindemellett jogosan adódik a kérdés, hogy az OpenAI mennyit fektet be a biztonságba és átláthatóságba.

A jogsértés után az idén tavasszal elbocsátott Leopold Aschenbrenner, az OpenAI technikai programvezetője az igazgatótanácshoz fordult azzal a váddal, miszerint a cég nem tesz eleget annak megakadályozására, hogy a kínai kormány vagy más külföldi felek ellophassák az üzleti titkokat, a startup biztonsági rendszere és eszközei nem elég erősek ahhoz, hogy megelőzzék a kulcsfontosságú titkok ellopását. Az OpenAI nemrégiben létrehozott egy biztonságért felelős bizottságot a jövő technológiái által jelentett kockázatok megvitatására és megoldására.

Megosztó kérdés, hogy a modern AI technológiák nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek-e - további részletek a HWSW-n.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...