A Nintendo lépéseket tenne az IP-jét érintő ízléstelenkedők ellen

  • Írta: JesusHun
  • 2024. július 7.
  • Érdekesség
Link másolása
Meglepő kérdés bukkant fel a Nintendo legutóbbi részvényeseknek tartott találkozóján, a Shuntaro Furukawának szegezett kérdésre a válasz még meglepőbb volt.

A Nintendo mindig is anyatigrisként védte a jogilag tulajdonukat képező szellemi tartalmakat, de néha elképesztő túlzásokba estek, gondoljunk csak Ramar Larkin Jones 2015-ös esetére. A seattle-i kávézó tulajdonos a nem hivatalos 5. Pokémon PAX Kickoff Partiját készült összehozni. A korábbi eseményeken Pokémon tematikájú nyereményeket osztott, a játék zenéit hallgatták, és Super Smash Bros. házi bajnokságokat tartottak. Balszerencséjére a promózásra használt posztereken Pikachu virított, amire a Nintendo felkapta a fejét és azonnal intézkedett. Levélben értesítették, amire Jones lefújta a találkozót. Itt azonban nem ért véget a dolog, kapott egy 5400 dollárra (5000 dollár ügyvédi költség, 400 dollár bünti) rúgó csekket, ami igen kellemetlenül érintette. Általában más ilyen helyzetekben, ha a szóban forgó esemény nem valósul meg, és nem csináltak pénzt a szervezők, lezárul a történet.

Másik példának ott volt a rendkívül szigorú üzletpolitika a Nintendo-játékok streamelésével és tartalom megosztásával kapcsolatban, amin később lazítottak. Rájöttek, hogy a streamerek több hasznot hoznak ingyen reklám formájában, mint amennyi "potyázó" csak végignéz (A Detroit: Become Human készítői se örültek amikor kompletten feltették YouTube-ra a végigjátszásokat vagy teljes hosszában streamelték.) egy-egy játékot a megvásárlása helyett, így mára már teljesen normális keretek között sugározhatjuk az élő játékot.

Volt a napokban már szó a 84. éves eseményről az oldalon itt és itt, a kicsit hosszúra nyúló felvezető pedig a 15-ös kérdéshez készült. A szóban forgó kérdező arra volt kíváncsi, mit lehetne tenni a szerinte a cégre káros tartalmakkal, gondolva itt a közösségi médián vele szembe jövő illetlen és 18+os képekra/videókra. Furukawa papírforma választ adott, amiben kifejti, hogy a cég célja mindig is az volt, hogy a szórakoztatás által mosolyt csaljon az emberek arcára. Közben egyedi esetekre nem tért ki, de hozzátette, meg kéne tenni a megfelelő lépéseket azokkal szemben, akik a karaktereiket ilyen célokra használják fel. Szeretnék, ha továbbra is biztonságos környezetben fogyaszthatnánk játékaikat, és nem kéne kényelmetlenül éreznünk magunkat az ilyen esetek miatt, ennek érdekében pedig megtesznek minden tőlük telhetőt.

Ez egy igen merész vállalás, ugyanis mióta az internet internet, mindenből készül hasonló anyag, és feltételezem, ez nem mostanában fog megváltozni.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...