HWSW: Ismét behódolt az Apple az oroszoknak

  • Írta: szlav
  • 2024. július 8.
  • Biznisz
Link másolása
Több tucat VPN-szolgáltatást vett le a cupertinói cég az App Store-ból, a Kreml a nagy platformok üzemeltetőin keresztül próbál sikeresebben leszámolni a kerülőutakkal - írja a HWSW.

Legalább 25 VPN-szolgáltatás, köztük a Proton VPN, a Red Shield VPN, a NordVPN és a Le VPN is elérhetetlenné váltak az Apple Oroszországban elérhető alkalmazásboltjában az orosz állami kommunikációs felügyelet, a Roszkomnadzor kérésére. A VPN-szolgáltatások iránti érdeklődés az orosz-ukrán háború kezdetével ugrott meg az országban, miután a hatóságok korlátozás alá helyeztek több nyugati közösségi felületet.

Ugyan Oroszország már hosszú ideje harcol a VPN-használat ellen, egyes szolgáltatások még elérhetők voltak: az elmúlt hat évben az orosz hatóságok ugyan több ezer Red Shield VPN-csomópontot blokkoltak, de nem tudták megakadályozni az orosz felhasználók hozzáférését. Az Apple felszólítása a „helyi törvényeknek való megfelelés” érdekében pedig tovább terjeszti a Kreml múlt években látott erőfeszítéseit, melyek során most másik megközelítéssel próbálja ellehetetleníteni a VPN-használatot.

A Roszkomnadzor korábban a Mozillát is megpróbálta rákényszeríteni öt alkalmazás eltávolítására, a Firefox-tulaj azonban egy hét után visszavonta a tilalmat, és az öt alkalmazás azóta is elérhető. A Google is kapott hasonló kéréseket bizonyos proxy szolgáltatásokra vonatkozóan, aminek eddig nem lett eredménye.

Oroszországban 2022 óta 1090%-ot ugrott a VPN-szolgáltatások iránti kereslet - további részletek a HWSW-n.

1.
1.
Neo1989
Több ezer VPN szolgáltató/ szolgáltatás van mindet nem fogja tudni tiltani. Vagy ott van maga a TOR is ami VPN alapú. Ha ezekkel bárki tudna hatékonyan harcolni akkor olyanok mint az egykori Silk Road létre sem jöttek volna. De pl Kína is hasonló eset.

Szegény Micimackó is pofára esik a VPN-el.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...