SingStar Boybands vs Girlbands és Singalong With Disney teszt

  • Írta: InGen
  • 2008. december 9.
Link másolása
A Sony hihetetlenül sikeres karaoke játéka hosszú karriert futott be a világ legnépszerűbb konzoljaként uralkodó PS2-n, azonban furcsa módon még egy teszt, illetve bemutató sem készült róluk itt a Gamekapocs oldalain. Ez valószínűleg annak tudható be, hogy eléggé kiesik a főleg keményvonalas programokra fókuszáló tesztelőink látóköréből (értsd, túl kockák egy party játékhoz), így régi barátunk, Daks felkeresett, hogy esetleg lenne-e kedvem némileg pótolni ezt a nyilvánvalóan hatalmas tátongó űrt azzal, hogy górcső alá veszem Nektek a Singstar utóbbi pár hétben megjelent kiadásait, s egy teszt keretében számolok be róluk!
Először is ejtenék pár szót a Singstar alapjairól, s előző részeiről. Egy mára hatalmasra duzzadt sorozatról beszélünk, melynek első része először 2004-ben látta meg a napvilágot, s azóta körülbelül húsz darab „folytatással" gazdagodott, és akkor a bizonyos kiváltságos országokban megjelenő lokalizált verziókat még nem is számoltam. A játék lényege természetesen az éneklés, melyet folytathatunk párban (a csomagolásban kapott két különböző színű mikrofont használva), vagy egyedül is. Minden Singstar kiadás felépítése, játékmenete és menürendszere teljesen egyforma, valamint a lehetőségek tárházát tekintve is 99%-ban megegyeznek egymással, a különbség tehát csak a lemezeken szereplő zeneszámokban nyilvánul meg.  Ezen a téren a Sony igyekszik minden ízlést lefedni, így az évek során megjelent már rockos, popos, party-s, 80-as, 90-es évek (és még hosszan sorolhatnám) kiadvány is.


A játékok elindítása után minden esetben egy kis hangulatkeltő videó fogad minket, majd rövid úton belevethetjük magunkat a karaokeba, ahol is három különböző játékmód közül választhatunk: a szóló mód esetén egyértelműen egy mikrofonnal énekelhetjük végig a kiválasztott muzikális anyagot, míg a duel kiválasztása esetén ketten egyszerre énekelnek, egymással versenyezve a legtöbb pont eléréséért. A duett módnál is ketten énekelnek, ám értelemszerűen nem egyszerre, hanem egymást váltva, míg a „pass the mic" arról szól, hogy két csapatot kell szerveznünk, s nekik egymás között kell adogatni a mikrofont, amikor a játék kéri azt. Illetve mindezeken kívül a legelső Singstar tartalmazott egy szóló karrier módot is; ez volt a Starmaker, ahol különböző klubok hívásaira kellett mennünk, s elénekelnünk a megfelelő számokat, hogy kiépíthessük vokalista karrierünket. Nem véletlen, hogy ez a lehetőség később egyik folytatásban sem kapott helyet, a Sony rájött, hogy egy mindenki által bulikon használt játékba teljesen felesleges beleerőszakolni egy ilyen, egyedül sem igazán élvezetes játékmódot.


A játékmenet alapvetően úgy néz ki, hogy a kiválasztott zeneszám elindítása után a háttérben megjelenik annak videóklippje, alul elindul a szöveg, folyamatos átszíneződéssel kiemelve a szótagot, amit éppen bele kellene kornyikálnunk a mikrofonba (ahogy általában a sztandard karaoke cuccok esetében), illetve megjelenik egy csík (két játékos esetén természetesen kettő), mely az elérendő hangmagasságot mutatja. Alapvetően tehát a ritmus és a szöveg eltalálása mellett a legfontosabb feladatunk ennek a csíknak a minél pontosabb követése, melyet a játék minden sor végén egy-egy kis felugró miniértékeléssel honorál (a gagyitól a kirobbanó „COOL" feliratig terjedő skálán), illetve minden szám végén megmutat egy összpontszámot, amivel aztán arcolhatunk a haverok előtt.


Ezen a téren is történt egyébként egy kis módosítás a legelső Singstar rész és az azt követők között. A nyitó epizódban ugyanis a hangmagasságot az énekes eredeti hangmagasságához mérte a játék, ami jellemzően azt jelentette, hogy például egy férfi játékosnak sokszor gondot okozott a nagyon magas női hangok kiéneklése. Ezen a téren is azonnal lépett a Sony, s a folytatásokban már csak egyfajta relatív hangmagasságot kell eltalálni, ami tulajdonképpen annyit takar, hogy mindenki saját magához képest énekelheti ki a magas, illetve mély hangokat, s a játék ezt úgy veszi, mintha tökéletesen eltalálnánk az eredeti szám hangzását. Ha mindez pedig nem lenne elég, a szám végén még az extra poén faktor kedvéért visszahallgathatjuk, mit is produkáltunk, hatalmas röhögéseket előidézve ezzel a társaságban.


Mindenki okulására álljon itt az összes megjelent nemzetközi Singstar kiadvány listája, melyek címe azért általában sejtetni enged a tartalomra is: SingStar, SingStar Party, SingStar Pop, SingStar '80s, SingStar Rocks!, SingStar Anthems, SingStar Legends, SingStar Pop Hits, SingStar 90s, SingStar Amped, SingStar Rock Ballads, SingStar R&B, SingStar Summer Party, SingStar Party Hits, SingStar Pop Vol 2, SingStar Hottest Hits, SingStar Boy Bands Vs Girl Bands, SingStar Country, SingStar Singalong with Disney, SingStar (PS3), SingStar Vol. 2 (PS3), SingStar Vol. 3 (PS3), SingStar ABBA.


A Playstation 3 tehát összesen három exkluzív Singstar címet tudhat magáénak, minden más elérhető az öregebb gépre is, illetve az ABBA esetében néhány exkluzív szám található az új generációs konzol repertoárjában. Amiben azonban a PS3-as kiadás mindenképpen túlszárnyalja elődjét, az a SingStore, mely egy online zeneraktár, ahonnan szabadon bővíthetjük gyűjteményünket a nekünk tetsző anyagokkal.


A konkrét tesztalanyokra rátérve el kell mondanom, hogy minden, amit eddig leírtam ugyanúgy áll rájuk is, s a számlistán kívül semmilyen újdonsággal nem tudnak szolgálni – nem mintha kéne. A Sing along with Disney természetesen a legnagyobb klasszikus Disney nótákat prezentálja nekünk (az Aladdin betétdalától kezdve a Dzsungel könyvén át az Oroszlánkirályig minden előfordul), melyekben csak egy dolog a furcsa, mégpedig a nyelv. Merthogy az angol ugyebár, s lássuk be, legtöbbünk a gyerekkorából ismeri ezeket a dalokat, amikor pedig még szinkronnal néztük a rajzfilmeket, s a muzsikák alatt is magyar énekesek hangja szólt. Ennek megfelelően kicsit furcsa most szembesülni az eredeti angol változatokkal, de hamar hozzá lehet szokni, s azt hiszem mondanom sem kell, mennyire hangulatos és poénos ezeket a kedves kis dalokat énekelni.


A Boybands vs. Girlbands ezzel szemben „klasszikusabb" Singstar témába nyúl bele: a 90-es évektől napjainkig terjedően vonultatja fel az időszak neves és jellemző fiú és csaj bandáit (Westlife, Busted, Sugababes, Spice Girls, stb.), s azok legjobb számait. Rengeteg ismerős, s néhány, európai fülnek kissé ismeretlenül csengő számot találhatunk ezen a lemezen, mely azonban beállhat a többi mellé a sorba, mint a házibulik nagy kedvence.


Összességében tehát úgy gondolom, hiába jelent meg a Microsoft masinájára a LIPS nevű csoda, a Singstar egyelőre marad a trónon. A tengernyi kiadott lemezen hihetetlen mennyiségű dalt találunk, melyek között garantáltan megtalálja mindenki a kedvenceit, mellyel egyelőre a konkurens nem veheti fel a versenyt. Hiába a mozgásérzékelős mikrofon, és a néhány extra lehetőség, ez a műfaj alapvetően mégis három dologról szól: az éneklésről, a dalválasztékról és a társaságról. Előbbi kettőt a Singstar egyelőre magasan jobb minőségben és mennyiségben prezentálja, utóbbi pedig csak tőlünk függ.

A tesztpéldányért köszönet a Sony-nak!

6.
6.
fojesz
A legegyszerűbb indok az szerintem, hogy ez a két játék PS2-exkluzív, s ezeket a tesztverziókat kaptuk meg.
5.
5.
Chocho
#4: Ha úgysem olvasod el rendesen, akkor nem mindegy, hogy melyiket teszteljük? :) Mellesleg nagyon kevés PS3 tulajdonos van a PS2-esekhez viszonyítva, így akad némi jogosultsága az írásnak. Ami a Spider-mant illeti, na arra nincs igény. Nem akkora kuriózum mint a SingStar. hanem épp ellenkezőleg: egy minden tekintetben középszerű alkotás.
4.
4.
kankadi
mért nem a ps3as singstart teszteltétek? az érdekel mindenkit... tudjuk h ps2re is most jön ki, de ps3ra vesznek inkább valjuk be... amugy bocsi, jo a cikk, beleolvastam kb a 3/4ét elolvastam de most mennem kell... sajna...
3.
3.
Mast3rmind
Legközelebb olvasd el a cikket, már a bevezetőben benne van:

"A Sony hihetetlenül sikeres karaoke játéka hosszú karriert futott be a világ legnépszerűbb konzoljaként uralkodó PS2-n, azonban furcsa módon még egy teszt, illetve bemutató sem készült róluk itt a Gamekapocs oldalain"
2.
2.
kankadi
ez ps3as vagy ps2es? mert ps2 kép van kirkava... ha ps3as akkor oké... ha ps2es akkor van egy kis magyaráznivalo... ha tényleg ps2es teszt akkor mért nem lehetett a spiderman-t tesztelni ez helyett? ha ps3as akkor bocsánat
1.
1.
Daks
nem záporoznak a hozzászólások :(
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...