Bazi Nagy Előretekintés 2009 2009 legjobb akciójátékai

  • Írta: fojesz
  • 2009. január 21.
Link másolása
Idén is jelentkezünk Bazi Nagy Előretekintés sorozatunkkal, ezúttal 2009. legjobb, sikervárományosnak vélt akciójátékait gyűjtöttük össze. Természetesen nem ígérhetjük, hogy az itt felsorolt játékok tényleg olyan jól sikerülnek majd, mint ahogy azt a kiadók és marketingeseik állítják, azonban mégis bízunk benne, hogy minél több emelkedik majd ki közülük és válik halhatatlanná az idők folyamán – márpedig erre többüknek jó esélye van.
Játékosnak lenni nem csak akkor izgalmas, mikor kipróbálunk, végigjátszunk egy-egy innovatív és szép játékot, hiszen legalább ennyire érdekes, mikor ezeket a programokat bejelentik. A tavalyi esztendő pedig nem csupán jó játékokat hozott magával, hanem nagyszerű bejelentéseket is, amelyek megpecsételik az egyszeri rajongó elkövetkezendő heteit, hónapjait (rosszabb esetben éveit): ezen időszak lesz ugyanis, amíg várunk kedvencünkre. Épp ezért szeretjük valamennyien az előzeteseket, hiszen az új információk, képek és videók mindig enyhítenek a várakozás fájdalmain. E cikk is előzetes, csak éppen rendhagyó módon több játékkal foglalkozik egyszerre. Ha kíváncsi vagy, melyek azok a címek, amelyekre érdemes odafigyelni az idei év során, görgesd végig az oldalt, hiszen biztosan találsz majd olyan játékot, amely megjelenése után elégedetten fogod mondani: erre megérte várni!

Persze évről-évre kiemelt szerepet kap a kérdés: megjelenik-e idén a Duke Nukem Forever
? Úgy gondolom, sok karaktert nem ér meg a válasz, az elmúlt évek tapasztalatai alapján már lehet következtetni arra, hogy fogunk-e játszani a várva-várt folytatással vagy sem. Ha esetleg úgy hozná a sors, hogy az utóbbi lehetőség következik be, nem is fogunk bánkódni, hiszen az FPS-ek piacára így is rengeteg nagynevű visszatérőt várunk. Az év végén érkezik például a Doom 4, melyről ugyan sok információnk nincs, azért sejteni lehet, hogy nagy durranás lesz. Az már bizonyos, hogy együtt készülnek a számítógépes és konzolos változatok, alatta pedig az id új motorja, a Tech5 fut majd. Megjelenését a Rage-hez időzítik, amely a srácok egy vadonat új márkanevének ígérkezik. A posztapokaliptikus világban játszódó, erősen Mad Max jeleneteket felidéző játék anno a már említett engine-t prezentálta, s kiváló lehetőséget ad arra, hogy az id a Doom és a Quake játékok mellett újabb sorozattal szálljon ringbe, amelynek egyik fő erőssége a kooperatív mód lesz. Szintén házon belül, bár a Raven Software szakértői által készül az új Wolfenstein. Hét éve várunk a sorozat visszatérésére, s eddig nagyon úgy tűnik, nem hiába. Az új részben egy egész város lesz a játszóterünk, ahol nem csupán magányos farkasként küzdünk majd, hanem olykor a helyi ellenállás is a segítségünkre lesz. Miután a sztori sokban köthető a nácik kísérleti okkultizmusához, a játékmenetben is profitálni fogunk ebből: BioShock-módra emberfeletti képességek birtokába juthatunk, amelyeket például elektromos áram formájában közvetíthetünk az ellenséges kollégákba.

A Rage-hez hasonló stílusban indul a Gearbox Borderlands
névre hallgató FPS-e is, mely után szintén nehéz elvonatkoztatni a Mad Maxtől. Ha már film, akkor viszont sokkal inkább érdekel minket a csapat másik projektje, az Aliens: Colonial Marines. A népszerű filmsorozat alapján készülő játék története szerint egy különleges osztag katonájaként érkezik a játékos a filmek helyszíneire, hogy kiderítse, mi történt Ripley-vel és csapatával. Már most sejthető, hogy nem lesz egyszerű feladatunk. A hírek szerint kissé Left 4 Dead beütése van a programnak, tehát a sztorit akár barátainkkal karöltve is végigjátszhatjuk majd. Még mindig horror, ugyanakkor a F.E.A.R. 2: Project Origin már kevésbé köthető filmekhez, noha a játék kiváló alapanyaga lehetne egy mozinak, amennyiben a történetben fontos szerepet kapó Alma nem hasonlítana kísértetiesen a Kör kislányához. Hosszas hercehurca után a játék utólag kapta meg a F.E.A.R. nevet, s a fejlesztők becsületszavukat adták arra, hogy kijavítják a kiegészítőkkel és portokkal esett csorbát a sorozat hírnevén. Sok újdonságra ne számítsunk, a Project Origin szinte pontosan olyan lesz, mint az első rész, csak még szebb, még okosabb és – reméljük – félelmetesebb. Jövőre a The Wheelman mellett egy FPS erejéig visszatér Vin Diesel is, mégha sok újdonságot tőle sem várunk: a The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena ugyanis az azonos című film alapján készült előző generációs játék felújított, kibővített változata lesz. A 11 ráadás játékóra, a nagyfelbontású grafika és az érdekesnek tűnő multiplayer miatt megéri majd kipróbálni. Lesz még folytatásunk az idén: a BioShock 2: Sea of Dreams és a Deus Ex 3. Sajnos egyikről sincs lényeges információnk, noha szívünk szerint már holnap játszanánk velük. Annyi biztos egyelőre, hogy mindkét játék jön majd PC-re, PS3-ra és X360-ra, ráadásul egyszerre, késés nélkül.

Napjaink két leginkább kakaskodó platformja az FPS-piacon is nekifeszül egymásnak; mind a Sony, mind pedig a Microsoft az idei évben szeretné kidobni exkluzív nagyágyújának folytatását. PlayStation 3-ra a Killzone 2
-t várjuk, mely a szerencsésebb kollégák beszámolói szerint rendkívül jól sikerült, s nemhogy nem okozott csalódást, de biztosította magát a legjobbak között is. Hangulatos, szép, az ellenfelek okosak, ráadásul a multiplayer is pazarul sikerült. Xbox 360-as exkluzívként a Halo 3: ODST érkezik, mely ugyan nem teljesértékű folytatás, mindez nem von le semmit a zsenialitásából. A Halo 3 által nyújtott színvonalon, teljesen más szemszögből ismerhetjük meg a játék történetét: főszereplőnk ugyanis ezúttal nem Master Chief, hanem egy ODST katona lesz. Már emiatt kíváncsiak vagyunk a kiegészítőre, hiszen eddig nehezen tudtuk elképzelni a Halót zöldpáncélos vezérünk nélkül. Nagyobb összecsapás várható a harci szimulátorok között is: Zoenn kollégám vélhetően már most dörzsöli a tenyerét, amikor hozzájuthat az Armed Assault 2-höz és az Operation Flashpoint 2: Dragon Risinghoz. Az Arma 2 egyébként az utóbbi cím elődjét készítő csapat játékának folytatása, amelyet igazi folytatásként szántak volna az Operation Flashpointhoz, amennyiben nem szakítottak volna a jogokat birtokló kiadóval.

Bár a Ubisoftot legszívesebben meglincseltem volna a Splinter Cell: Conviction
halasztása után, mást nem tudok tenni, mint várni és beérni a kiadó másik kettő, szintén zseniálisnak ígérkező játékával: a Beyond Good & Evil 2-vel és az I Am Alive-val. Előbbiről sajnos semmi információnk sincs, viszont az első rész illetve az első trailer alapján nem aggódom. Utóbbiról pedig egyre többet tudni, s bár maga az alapötlet (Chicagót óriási földrengés rázza meg, mi meg próbálunk túlélni) nem túl egyedi, a megvalósítás már annál inkább. Ahogy a Mirror's Edge, úgy az I Am Alive is FPS lesz, viszont lőni nem sokat fogunk benne, a belső nézet itt is a hangulat fokozását szolgálja. A lövöldözés helyett sokkal fontosabb szerepet kapnak a szürkeállományunkra építő jelenetek, amikor például elhitetjük a ránk törő ellenfelekkel, hogy a nálunk lévő puska meg van töltve, noha már minden töltényünk elfogyott... Szintén nem a hagyományos akciójátékok közé tartozik a This Is Vegas, ahol a tényleges bunyó csak töredéke a játékbeli lehetőségeinknek. Las Vegas ostroma során kiemelt szerepet kapnak a luxusautók, a szerencsejátékok és a különböző bulik is – ez utóbbi különösen érdekes, hiszen party-szimulátorral még nem találkoztunk eddig.

Szerencsére merészebb próbálkozásokból sem lesz hiány. Tim Schafer valószínűleg új játékában, a Brutal Legend
-ben sem nyúl mellé, melyben ezúttal egy brutális rock and roll harcost terelgethetünk. Kiváló képregény-alapanyag lehetne a Prototype, amelyben az alakváltó képességekkel rendelkező Alex Mercert irányíthatjuk majd. A játék New Yorkban játszódik, amelyet a készítők igyekeztek a lehető legpontosabban lemodellezni, ráadásként pedig megengedik majd nekünk, hogy arra kóvályogjunk, amerre szeretnénk. Hősünknek nem csupán a hadsereggel, de más mutánsokkal is meg kell majd küzdenie, erre az esetre pedig a sokszínű, számos lehetőséget kínáló harcrendszer áll rendelkezésünkre. Szuperhős témában idén Batmanért fogunk izgulni a leginkább, hiszen a The Dark Knight meghiúsult adaptációja után, minden reményünk a Batman: Arkham Asylum-ban van. A játék hangulata pontosan olyan, amilyennek mindig is képzeltük a denevérember világát: komor, félelmetes és embertelen egyszerre. A készítők profi történetet ígérnek, a látvány pirospontos az előzetes anyagok alapján, továbbá a szinkront sem az igénytelen kategóriába fogjuk sorolni Kevin Conroy és Mark Hamill támogatásának köszönhetően. Feldolgozásra kerül a Ghostbusters is, amelyet a készítők a filmek folytatásaként szánnak. Volt már ilyenre példa a játékiparban a Stranglehold személyében, s nem is kellett csalódnunk. Most sem fogunk, a munkálatokban aktívan résztvevő Dan Aykroyd és társai megígérték nekünk.

Az igazságtalan módon GTA-klónoknak becézett, sandbox típusú játékmenettel rendelkező programok áradata idén is folytatódik. Titkosügynök fronton a Just Cause 2
-t, a maffiózóknál pedig a The Godfather 2-t és a Mafia 2-t várjuk. A leginkább várt produktum vélhetően az utóbbi, noha mindegyik folytatás bőven tartogat majd újdonságokat a rajongóknak. A Mafia folytatására sokadik éve várunk már, így a cseheknek különösen fel kell kötniük a nadrágot, hogy megfeleljenek a kiéhezett rajongótábor igényeinek. A játéktól egyértelműen a GTA IV feletti győzelmet várjuk, s erre az eddig vázolt játékbeli lehetőségek, az előzetesek hangulata és a látnivalók alapján minden esélye megvan. A fajsúlyos folytatásoknál maradva illik megemlíteni a Resident Evil 5-öt is. Az új rész érdekessége, hogy a játékidő tetemes része nappal játszódik majd, a ránk törő csúnyaságok pedig sokkal emberibbek lesznek az eddigieknél – a félelemkeltés viszont még így is működik, ezért nem is probléma, hogy kapunk egy állandó segítőtársat magunk mellé, akit természetesen egy barátunk is irányíthat majd. A Capcom egyébként két másik akcióprojekttel is kedveskedik az év folyamán. A Dark Void lelke a hátunkra szerelt jetpack lesz, amely lehetővé teszi az állandó repkedést, a repülő csészealjak elkötését, továbbá a vertikális (vagyis függőleges) harcot és haladást a játék során. A Bionic Commando pedig régi kedvencünk újgenerációs feldolgozása lesz, ahol hősünk biomechanikus karja színesíti a játékmenetet. Érdekesnek ígérkezik még az Alpha Protocol is, mely az elsősorban szerepjátékairól ismert Obsidian új programja, ahol nem csupán az akció, de a szerepjátékos elemek is fontos szerepet kapnak. Idén kerül boltokba a Red Faction sorozat várva-várt harmadik része is, a Red Faction: Guerrila. A játék állítólag kihozza a maximumot az Xbox 360-ból, így ha másért nem is, ezért biztosan belekukkantunk majd.

És persze az exkluzívok. Akciójáték fronton egyelőre úgy tűnik, a PlayStation 3-as kollégák járnak majd jobban. Idén érkezik a God of War III
, amely a sorozat első újgenerációs darabja. Sokat nem tudunk az új részről, ám a decemberben kiadott nyúlfarknyi előzetes alapján nem néz ki rosszul a játék, legalábbis a rajongókat meg fogja győzni, ebben biztosak vagyunk. Lara Croft férfi hasonmásaként szoktuk emlegetni az Uncharted főhősét, talán nem is véletlenül. A játékban hasonló kalandok vártak ránk, mint a nagymúltú sorozatban, néha talán kínos is volt a hasonlóság.  Az Uncharted 2: Among Thieves szépít ezen, ugyanis lopakodós jelenetekkel is színesíti a játékmenetet. Ennek kapcsán géniuszi mesterséges intelligenciát ígérnek a készítők, persze ilyet már sokszor hallottunk. Szintén PlayStation 3-ra érkezik az Infamous, amely elsőre sok hasonlóságot mutat a Prototype-pal, ám itt hősünk alakváltás helyett inkább villámokat szór majd. A sandbox játékmenetet viszont ezen esetben is kipipálhatjuk, illetve ugyanúgy nem muszáj a jófiút játszanunk, hiszen számos turpisságot (lopás, rablás, csalás) is elkövethetünk, noha a városlakók nem igazán fognak csipázni minket. Végül a MAG néven becézett Massive Action Game következik, amely egy multiplayer módra kihegyezett akciójáték lesz. Az igazi szenzáció, hogy a programot akár 256-an is játszhatják, ami nem csak konzolokon, de számítógépen is ritkaság számba megy. Jelenlegi információink szerint az Xbox 360 csak egy exkluzív akciójátékot tud mutatni, igaz, az csak konzolfronton élvez exkluzivitást, hiszen PC-re is megjelenik: igen, a régóta várt Alan Wake-ről van szó. Duke Nukem is büszke lehetne a Max Payne alkotóinak új programjára, amely állítólag idén már tényleg megjelenhet – persze információ- és médiadömpinget is ígértek a készítők, mégsem lett belőle semmi.


Hamar sikerült kitölteni a rendelkezésünkre álló helyet, holott a listának még mindig nincs vége: a lövöldözős, kardozós FPS-ek és akciójátékok csak a felhozatal felét teszik ki. Cikkünk hamarosan folytatódik, benne 2009. legígéretesebb stratégiáival, szerep-, sport-, kaland- és verekedős játékaival!

Kapcsolódó cikk

22.
22.
SWBF2
Eddig nem sok cím van, ami után érdeklődök.....ezért várom a 2. részt!!!!
21.
21.
Dentis 360
Alan Wake az jó lesz remélem!Am vajon mi történt a Serious Sam 3-al?Nagyon remélem nem állitották le! :(
20.
20.
Wask
19.
19.
id játékok jöhetnek de csak pc-re. nekem vhogy még mindig szentségtörés egy fps konzolra, persze pénz beszél :P

nem volt még ebben a listában, de én a heavy rain-t várom már nagyon, kíváncsi vok mit hoznak ki belőle.

ha igazi fahrenheit feeling lesz - akkor azért még talán meg is éri ps3-t venni, sajnos más nem igazán fog meg a platformon (esetleg a god of war 3, de ezzel ki is merült ).
18.
18.
koffein
18: köszi a választ most már értem
17.
17.
fojesz
Köszi mindenkinek! :)



Chocho: Én nem vagyok pesszimista, csak vicc rovat híján nem tudtam hova besűríteni a játékot. :)



3D: A Theyről tényleg elfeledkeztem, pedig sok listát böngésztem át a cikkbe kerülő játékok miatt. A második részbe beteszem.



Koffein: A sandbox játékmeneten azt értjük általában, hogy a játékos azt csinál egy szabadon bejárható városban, amit akar. Ilyen volt a GTA, a Mafia és még sok hasonló program. Őket szoktuk általában "legétéaklóznozni".



16.
16.
koffein
Tetszik a cikk, szuper lett. Én nekem egy kérdésem lenne, hogy mit takar az hogy sandbox játékmenet vagy stílus? Nem ismerem ezt a kifejezést.Köszi
15.
15.
3D
Nagyon hiányoltam innen a They-ről legalább egy laza említést. Be lehetett volna tenni mondjuk a DNF helyére, az ebben az életben úgysem készül már el.
14.
14.
elite_hun
A prototype-ot várom már. Állat egy játék lesz :D
12.
12.
Batri
Killzone 2 *.*

ugye lesz cikk róla?
11.
11.
Dcrysis02
11:Hát igen.Főleg hogy most egy írót is felbéreltek,kiküszöbölik a Doom egyetlen gyenge pontját,a történetet.Állítólag nem onnan folytatódik ahonnan abbamaradt,és kapni fog a játék egy alcímet.A la Ressurection of Evil.Viszont a RAGE is érdekesnek tűnik. :)
10.
10.
Chocho
A Doom 4 szerintem sem jelenik meg idén, de annyiból az év nagy címei közé tartozik, hogy ez évben valószínűleg leleplezik a QuakeConon. Az id játékai pedig mint tudjuk, hogy nem semmi cuccok. :)
9.
9.
Dcrysis02
Tényleg jó cikk lett,de nehogy a Doom 4-el is a DNF hibájába essen valaki.Kétségeim vannak hogy az kijönne idén év végén.A Convictiont meg felőlem addig tolhatják ameddig akarják ha nem lesz az is egy idő után uncsi mint az Assassins Creed vagy a Far Cry.Ráférne már az Ubira egy kis kreativitás.Remélem belehúznak ismét.
8.
8.
cemi
A cikkröl annyit hogy jól sikerült(-föleg hogy meglincselte volna a Ubisoft-ot A Splinter cell uj részének halasztása miatt, és én is:):):)

Amit nagyon várok az a Prototype, eszméletlenül ki vagyok hogy csak nyár körül jelenik meg.Ami még esélyes a H.A.W.X., és egy próbát megérne a Blood on the Sand.aThe Wheelman-röl tegnap irtam már.

És mégegyszer jó cikk lett
7.
7.
Chocho
Pazar cikk, fojesz komám! Na de mi ez a pesszimizmus a DNF-fel kapcsolatban? Hisz csak nincs még kész, ez minden. XD
6.
6.
wolf15
Gratula,jó cikk lett!

Várom a folytatását =)
3.
3.
Dcrysis02
Szerintem még ő sem tudja miről beszél.A játék még ki sem jött,itt a cikkben megvan említve,első résznek pedig van tesztje.Valószínűleg a képen látta almát,de átfutva a cikket nem látta hogy hol is van az ismertető róla.
3.
3.
Daks
De hogy ne csak az off menjen :) - a cikk baromi jó lett, persze bele lehetett volna még venni vagy 100 címet, de megiscsak ezek adjak a must have kategoriat, nem?
2.
2.
Daks
http://www.gamekapocs.hu/jatek/2616/FEAR+2:+Project+Origin+PC szerintem erre gondoltál nem? pontozás nélkül van felvéve.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...