Volvo: The Game

  • Írta: InGen
  • 2009. július 4.
Link másolása
A Volvo gyár a gazdasági válság közepette, amikor senki sem vesz kocsit (meg néhány más dolgot sem), úgy határozott, megfinanszíroz egy kisebb promóciót. Ezúttal azonban a csili-vili reklámok, vagy más véletlenszerű, de megszokott marketinganyagok bevetése helyett úgy döntöttek, inkább egy számítógépes játékot szeretnének megjelentetni, hogy a digitális svéd járgányok megdobogtassák a monitor előtt ülő srácok szívét.
Már akiét megdobogtatják ugyebár, hiszen nálam például az autó Németországnál kezdődik és ott is fejeződik be (+20 komment), de a dolog már akkor kezdett kissé gyanússá válni, amikor Daks, a Gamekapocs lokális Volvo-rajongója is lepasszolta az anyagot.


Miután végül a játék nálam kötött ki tesztelésre, elkezdtem beleásni magam a Volvo: The Game hátterébe (amiről bevallom, egészen idáig nem sokat tudtam), és két kellemes meglepetés is ért. Egyrészt az anyag teljesen ingyenes, a közel 600 megát nyomó csomagot bárki letöltheti az internetről, másrészt pedig a PC-n kiemelkedő (konzolos vonulattal összehasonlítva azért már nem annyira) szimulátornak számító GTR-t is jegyző SimBin stúdiót tisztelhetjük a fejlesztő személyében.


Persze mivel ingyenes cuccról van szó, senki ne számítson semmi úttörő, hatalmas, látványos, felemelő dologra, a Volvo: The Game inkább csak –ahogy azt a bevezetőben is említettem- egy interaktív reklámanyag. Ennek megfelelően tulajdonképpen csak azt spórolták ki belőle, ami gyakorlatilag egy játék értelmét adja: a tartalmat. Mindössze két pályát és 7 autót kapunk a kezünk alá, ami valljuk be, a legtöbbünknek körülbelül pár órára nyújt csak elegendő szórakozást. Ezen kívül játékmódokból sem árasztottak el minket a készítők, de a sima verseny és időfutam mellett azért belefért egy kis online móka is.


Utóbbi egyébként hatalmas csalódás is egyben, nincs szó ugyanis igazi versenyzésről, csupán a többiek köridejével hasonlíthatjuk össze magunkat, ellenfeleink ugyanis szellemautóként közlekednek a pályán, ennek megfelelően se ütközni nem tudunk velük, sem pedig valamilyen módon zavarni őket. A sima egyjátékos futamok azért tartogatnak némi élvezetet, ami annak köszönhető, hogy az autók fizikai modellezése egészen jól sikerült.  A Volvo: The Game egyébként számos módon lehetőséget ad az autók kalibrálására, így aki ebben leli örömét, az egészen részletesen belemerülhet.


Meglepő módon a tekintélyes mennyiségű választható járgány mindegyike a Volvo termékei közül kerülnek ki, ráadásul sikerült becsempészni néhány ínyencséget is, így a gyártó rajongói joggal járhatnak örömtáncot. Itt van például az S60 Concept, amit a 2009-es Detroit Auto Show-n mutattak be először, s olyan csodálatosan fest, hogy már a monitoron keresztül is csak puszilgatni lehet, de megkapjuk a Volvo klasszikus „versenyautó" felállását is kezdve az S40-től a 850-es és 240-es duón át a C30-ig. Minden verda vezethetősége teljesen más, ami mondjuk jelen esetben talán nem egy annyira kiemelkedő dolog, hiszen pusztán egyetlen gyár néhány selejtjéről (+20 komment) van szó. Ha már itt tartunk, akkor azért érdemes megjegyezni, hogy a csotrogányok nem törnek, egy picit néha karcolódnak és ezzel a készítők el is vették tőlünk azt, ami a játék csúcspontja lehetett volna (kitaláljátok mi?).


A két darab beépített versenypálya egyébként nagyjából jó választás, hiszen a svéd Gothenburg Eco Drive, illetve az ukrán Chayka is élvezetes vonalvezetéssel, jó hangulattal és élményszámba menő vezethetőséggel rendelkezik. Kinézetük már más kérdés; míg az autók valamennyire rendben vannak (nagyjából a PS2-es Gran Turismo 4-el egy szinten, ami mondjuk még mindig dicséret néhány mai vezetős anyag számára), addig a pályák grafikája teljesen elnagyolt, részletszegény és ronda. Pozitívumként megemlíteném azonban az egészen jól sikerült belsőnézetet, ahol olyan részletek is előbukkannak, mint a versenyzőnk lábai, ahogy a pedálokat nyomkodják, de rendeltetésszerűen használhatjuk a visszapillantó tükröket is.


Összességében tehát a Volvo: The Game nem egy nagy eresztés, de mivel ingyenes, nagyjából korrekt a grafikája, és nagyon realisztikus, élvezetes vezetési élményt nyújt, azért ajánlom mindenkinek a kipróbálását. Semmilyen történet, tartalom (a két pályán és hét járművön kívül) nincs benne, tehát a legtöbben valószínűleg néhány verseny után le is fogjátok törölni, de arra mindenképpen megfelelő, hogy ha csak virtuálisan is, de kipróbálhassuk a neves svéd autógyár néhány kuriózum modelljét.

13.
13.
NECROSMOKE
A graf elég türhető de nekem valahogy nem jön be,főleg az,hogy csak Time-trial féleségben lehet játszani,szal. én inkább most kihagyom
12.
12.
mzso
"a PC-n kiemelkedő (konzolos vonulattal összehasonlítva azért már nem annyira) szimulátornak számító GTR-t is jegyző SimBin stúdiót tisztelhetjük a fejlesztő személyében"

Konzolra nem is vannak igazi szimulátorok csak ilyen gran turismo féle félig arcade cuccok lebutított fizikával.
11.
11.
InGen
Csak heccből, mielőtt túl komolyan vennéd ;)
10.
10.
CJgabor
nemtom, mért kellett ennyire lecseszni a Volvo márkát, hisz' jó autók nem csak Németo.ban, hanem olaszban, svédországban, japánban és amerikában is vannak (Európa PoWa :). Apámnak régen Volvo s80asa volt és szeretem a Volvokat ettől függetlenül is tehát minden bizonnyal kipróbálom a gammát :)
9.
9.
Jocilus
Nem lehet rossz kis játék...
7.
7.
Batri
5: azt nemértem miért nem lehet a GS-t linkelni hisz ott van a "társoldalak" között..bár nekem mind1, nem szoktam oda járni, megutáltam ott pár embert^^
4.
4.
Daks
First Aye, ilyeneket nem linkelgetünk :))) A helyes:

http://www.simbin.se/games/volvogame.htm
3.
3.
bzsp
honnan lehet letölteni? xboxon lesz?
2.
2.
torolaci
Imádom a Volvo-t, ki fogom próbálni. :)

Amúgy szerintem felveszi a versenyt a hasonló német gyárakkal (pl Audi), csak ugye ők sokkal szolídabb formavilággal, de ezek az új generációs Volvo-k már ebben is fejlődést mutatnak.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...