Heroes Over Europe

  • Írta: Daks
  • 2009. október 22.
Link másolása
Ha nincs ló, jó a szamár is – tartja az örökzöld közmondás. Az IL-2 Sturmovik legújabb része, az utánozhatatlanul fantasztikusra sikerült Birds of Prey nem jelent meg PC-re, de néhány hét késéssel megérkezett helyette a Heroes Over Europe, mely kitömve az orosz nagytestvér által keltett űrt, az öreg személyi számítógépet használóknak is elhozott egy szeletet a második világháború dogfighter ütközeteiből. És ha már az állatos bölcsességeknél tartunk, jó nagy szamár az, aki ezt a játékot megveszi!
A Transmission Games és a UbiSoft közös gyermekeként megszületett, a Heroes of the Pacific folytatásának számító Heroes Over Europe négy nagy kampányon keresztül meséli el nekünk a hitleri világégés legfontosabb légi hadműveleteit. A két brit, egy új-zélandi és egy amerikai küldetéssorozat összesen tizennégy nagy feladatot bíz ránk, a tét pedig mi más is lehetne, mint a Szövetséges csapatok győzelemre segítése, és a náci hadi gépezet hathatós megállítása.


A játék az arcade stílus képviselője, a készítők nem is tagadják, hogy elrugaszkodtak a valóságtól. Nehézségi szintből három érhető el, a rookie, a pilot és
Transmission Games
A Transmission Games egy ausztrál játékfejlesztő cég, 1996-ban alakult, és a Heroes Over Europe készítésekor nagyjából 100 embert foglalkoztatott. Ők készítették a Mary Kings Riding Star-t, az AFL címeket, a Gaelic Games játékokat, a Heroes of the Pacific-et, és az Ashes Cricket 2009-et is. A cég 2009. október 21-én zárta be a kapuit.
az ace a klasszikus easy, medium és hard fokozatoknak felel meg, míg szimulációból kétfélét lehet választani, arcade-ot és professionalt. A kettő között viszont nincs nagy különbség, bármelyik mellett is döntsünk, a gépünk rendszerint áthágja az összes fizikai törvényt, még az utóbbinál se okoz semmiféle gondot a több száz kilós vas levegőben tartása. Aki tehát valami jó kis szimulátorra számított, azt ki kell ábrándítsam, a Heroes Over Europe olyannyira az egyszeri ember szórakoztatására épült, hogy még belső nézetet se tettek bele a készítők, nehogy valami komolyabb kihívás érjen valakit.


Egyetlen igazán említésre érdemes extra fícsörje van a játéknak, és ez nem más, mint az ace kill, mely egy amolyan bullet-time mód, repülős köntösbe bújtatva. Ha sokáig üldözünk valakit, és egy jó tíz másodpercig rajta tudjuk tartani a célkeresztet, akkor egy gombnyomásra behozható az időlassítás. Ilyenkor minden csiga üzemmódra kapcsol, a kamera rázoomol a másik gépre, mi pedig egyetlen lövéssel kiiktathatjuk a motort, vagy éppen magát a pilótát. Ez nagyon jópofa kis találmány, nem kell mindig ementáli sajttá lyuggatni a másik repülőjét, és egyben gazdaságos is, hiszen mint megtanulhattuk már, a háborúban az emberi életnél csak a töltények drágábbak.


A küldetések elég egyhangúak és fárasztóak, nem lehet tudni, hogy még mennyi van hátra a csatából, és mit kell majd csinálni, ha végeztünk az éppen kijelölt célpontok megsemmisítésével. Ezen kívül az egész nagyon könnyű is, csak repkedni kell, az ellenségek szinte vissza se lőnek, és a legnagyobb páncélosokat is le lehet szedni néhány golyóval.
Adolf Hitler
Adolf Hiitler a második világháború legmeghatározóbb alakja, 1889. április 20-án született Braunau am Innben, az Osztrák-Magyar Monarchia területén. Eredetileg festő szeretett volna lenni, fiatal korában is azzal kereste a pénzét, hogy képeslapokról másolt tájképeket, és azt adta el a turistáknak. A Weimari Köztársaság idején lett a Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei párt vezetője lett, az általa szervezett felkelés miatt viszont börtönre ítélték. Egy évet töltött elzárva, ekkor írta a Mein Kampf című könyvét, majd a nagy gazdasági világválság idején pártja sikerrel szerezte meg a hatalmat. 1933-tól Németország kancellárja lett, 1934-ben felvette a führer rangot, majd 1939. szeptember 1-jén Lengyelország lerohanásával kirobbantotta a második világháborút. Adolf Hitler feleségével, Eva Braunnal 1945. április 30-án lett öngyilkos saját bunkerében, miután világossá vált, hogy Berlin elveszítette a háborút.


A menü klasszul megszerkesztett korabeli poszterekből áll, és az átvezető animációk is nagyon hangulatos dokumentumfilm stílusban készültek, de ezen kívül minden prezentációs jellemző jó, ha egy közepest megérdemel. A grafika pocsék, a robbanások csúnyák, az elmosódás effekt rettenetes, a felszín elnagyolt és kockás, illetve a repülők se valami szemkápráztatóan szépek, pedig az ilyen játékoknál ha mást nem is, ezeket mindig jól kidolgozzák. A hangok terén a zene dicsérhető, a párbeszédek és a szinkronhangok viszont borzalmasak, úgyhogy legnagyobb sajnálatunkra még itt se tudunk rendes vállveregetést adni a készítőknek.


Billentyűzeten kívül a játékot lehet kontrollerrel és joystickkal is irányítani. Az utóbbit nem kell ecsetelni, gamepadnál viszont jó tudni, hogy a bal stick a botkormány, a jobb pedig előre-hátra mozgatva a sebességet szabályozza, míg oldalirányba húzva a
A háború emberáldozatai
A második világháborúban 70 ország vett részt, a harcokban és a koncentrációs táborokban 62 millió civil és katona vesztette életét.
gép megdöntésére használható. A repcsikkel való manőverezgetés viszont nem könnyű, hiába totálisan arcade a játék, nagyon zavaró, hogy mindig van egy bő másodperc a fordulás és a kamera reakciója között. Ráadásul a HUD-ról is hiányzik minden fontos eszköz, nincs se vízszintmutató, se sebességmérő, se magasságjelző, ezek nélkül pedig bizony elég elveszettnek érzi magát az ember.


A multiplayer mód sem nagy szám, összesen tizenhatan mérkőzhetünk meg olyan klasszikusnak mondható módokban, mint a dogfight, a team dogfight, a survivor, vagy a team survivor, melyek ugye a deathmach és a last man standing aktuális variánsai. Jó hír viszont, hogy tucatnyi gép közül választhatunk, és bár a legtöbb vadászgép között nincsen nagy különbség, azért mindenki meg fogja találni a kedvencét a felhozatalból, még ha nem is vagyunk igazán motiválva, hogy az összeset elérhetővé tegyük.


Nem lett jó játék a Heroes Over Europe. PC-n azért némileg pótolja az őszi dogfighter-hiányt, de a konzolos IL-2 Sturmovik: Birds of Prey közelébe se ér, pedig az se volt tökéletes, hiányzott belőle a hangulat, és az ütős történetmesélés. A UbiSoft gyermekét mégse buktatjuk meg nagyon, hiszen ritka műfajt képvisel, és még ha nem is lett tökéletes, azért szórakoztató és könnyed kikapcsolódást nyújt. De legközelebb nem leszünk ennyire elnézőek!

12.
12.
Daks
Én kontrollerrel játszottam, azzal nem volt a legjobb, bővebb kifejtés a cikkben.
11.
11.
soren ktp123
talán joystickkal csak jobb lenne .. :D:D
10.
10.
Daks
Ha kontrollerrel megy, akkor joystickkal is, nem? :O
9.
9.
bf76
Hogy sikerült joystickkal is irányítani? A menüben még konfigurációs lehetőség sincs hozzá.
8.
8.
Daks
#4: valamivel kevered, ez szeptember végén jött ki, fix ;)
7.
7.
ZeWa
Csunyácska grafika???
6.
6.
Giga0509
Remélem a Brütal Legend teszt lesz a következő :)
5.
5.
shooter1234
tjames: Szerintem a játszható kategória az a 7.5 től kezdődik. De ez nem valami jó játék. Azt hiszem hogy itt a Need for Speed Most Wanteed kapott 6.0 -át, de az utóbbi évek termékeiből kiderült hogy mégsem lett olyan rossz, de ez ne tévesszen meg.
4.
4.
Ricsiii123
ezt még márciusban adták ki nem?
3.
3.
MadDragon
Gondolom olyan, mint a H.A.W.X. és a Lock-On esete. Előbbi könnyed szórakozás, utóbbi vérbeli szimulátor.
2.
2.
Daks
Nos, a nyomába se ér az IL2-nek, de szórakoztató, és legalább megjelent PC-re, ami nagy szó :)
1.
1.
tjames
Addig jutottam, hogy " jó nagy szamár aki megveszi" aztán látom hogy 6 pontos.... most akkor szar, vagy mégsem? 6 pont az még az elmegy kategória nem?

No végigolvasom a komplett cikket, aztán jártatom a számat :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...