Spec Ops: The Line

  • Írta: Daks
  • 2010. január 9.
Link másolása
A világ leggazdagabb vidéke lassan a földdel válik egyenlővé. A hétcsillagos Burj Al Arabot belepte a kosz és a szemét, a Palm Jumeirah romokban, az üzleti negyedbe vezető E11-es főúton pedig elhagyatott Rolls Royce Phantomok egész sora áll.
A 2K Games és a német Yager Development emberei a Spec Ops: The Line segítségével ebbe a poszt-apokaliptikus arab világba kalauzolnak el minket. A történet szerint a klímaváltozás a világon mindenhol pusztít, ám Dubajra különlegesen nagy erővel csapott le. Mindennaposak lettek a gyilkos homokviharok, az épületek lakhatatlanná váltak, a városban fosztogatások kezdődtek, így a kormánynak nem maradt más lehetősége, ki kellett telepítenie a lakosságot. A luxusnegyed magára maradt, még a katonákat is hazahívták a térségből, az egykori pompát a turisták és milliárdos olajmágnások helyett már csak a felfegyverkezett, rablásból és feketekereskedelemből élő bűnbandák élvezhetik.


A Delta Force csapat egy váratlan, de annál fontosabb vészjelzést követően kapcsolódik be az eseményekbe. John Konrad ezredes adott magáról életjelet, az a magas rangú katonatiszt, akit még az evakuáláskor veszítettek el a bajtársai. A parancs szerint be kell hatolnunk a lezárt zónába, túl kell verekednünk magunkat a banditákon, és élve haza kell hoznunk Konradot, még mielőtt valami komoly baj történik vele. Izgalmasan hangzik ugye?
A multikulturális város
Dubaj az Egyesült Arab Emírségek területén fekszik, a lakosságnak ennek ellenére mindössze csak a negyede arab nemzetiségű. Több mint egymillió indiai él a városban, de nagy számban vannak jelen pakisztáni, bangladesi, filippínó, és különböző nyugati országból érkezett emberek is.



A játékban Martin Walker kapitányt alakítjuk majd, aki egy több tagból álló csapat vezéreként az első sorból tapasztalhatja meg, milyen az élet az egykori nyaralóparadicsom határain belül. A kalandok során pusztító, autókat és kisebb házakat is magával sodró szélviharokkal, szélsőséges meleggel, és mindent ellepő homokkal kell szembe néznünk, na meg persze annyi odahordott mocsokkal, hogy sokszor az épületek bejáratát se fogjuk megtalálni. A szél hatalmas dombokat hozott létre a belvárosban, így könnyen előfordulhat majd, hogy egész háztömböket kell kerülnünk miatta, de az se lesz ritka, ha például beomlik alattunk a talaj. A felszín ráadásul állandóan változni fog, lesznek elzáródó, majd újra megnyíló utak, mindezeket pedig akár még a saját hasznunkra is fordíthatjuk.


A külső nézetes kamerának köszönhetően jól beláthatjuk majd a terepet, de nem csak egyedül taktikázhatunk, hanem a csapattársaink is folyton lesik a parancsainkat. Megmondhatjuk nekik, hogy hova menjenek, mit csináljanak, honnan fedezzenek, illetve megszabhatjuk azt is, hogy várjanak-e a tűzparancsra, vagy simán rohamozzák-e meg az ellenséget. Minden a taktikáról szól, nem leszünk golyóállóak, figyelni kell majd magunkra és a csapattagokra, de jó hír, hogy ahogy haladunk előre a történettel, úgy kapunk egyre jobb fegyvereket és felszereléseket.
Látványosságok
A városban található a vitorlás hajóra hasonlító Burj Al Arab, mely a világ egyetlen hétcsillagos szállodája, illetve Dubaj védjegye még a Palm Jumeirah, a Palm Jebel Ali és a Palm Deira is, ami egy-egy pálmafa-alakú mesterséges sziget. A Mall of Emirates bevásárlóközpontban mesterséges sípálya is van, illetve Dubajban épült a jelenlegi legmagasabb felhőharcoló, a 828 méter magas Burj Dubai.


A készítők nagy hangsúlyt fektetnek a drámára és az emberi érzelmekre is. A Spec Ops: The Line nem egy átlagos lövöldözős játéknak készül, szeretnék a játékosokat minél több nehéz döntés elé állítani, így olyan dolgokkal is szembe kell majd néznünk, mint eddig semelyik más címben. Választanunk kell például, hogy egy ártatlan civilt, vagy egy számunkra fontos, de halált érdemlő bűnözőt mentsünk-e meg, illetve hogy magára hagyjuk-e a sebesülteket csak azért, hogy mi előrébb jussunk a küldetésben.


Az egyjátékos kampányon kívül várható multiplayer mód is, bár a Yager emberei még nem mentek bele a részletekbe. Sanszos viszont, hogy lesz cooperative és kompetitív kihívás is, előbbiben a küldetéseket vihetjük majd végig hús-vér társakkal, míg utóbbiban valószínűleg csak egy-egy pálya válik elérhetővé, némi team deathmatch erejéig. Itt persze többféle változatra is számíthatunk, lesznek face to face darálások, taktikai összecsapások, és olyanok is, ahol a felszínváltozás, vagy a robbantás kapja majd a főszerepet.


Ami a grafikát illeti, valószínűleg nem lehet majd sok panaszunk. A Yager amellett, hogy leszerződtette a fejlesztéshez a Splinter Cell-sorozat veteránjait, még az Unrean Engine 3.0-t is megvásárolta a játékhoz, ami a folyamatos foltozgatásoknak köszönhetően még mindig az egyik legmodernebb motornak számít. Persze ez nem jelenti azt, hogy a megjelenés napján még mindig tip-top lesz a látvány, de a mostani in-game képek és videók felettébb meggyőzőek. Csak aztán a vihart, meg a homokot is csinálják meg tökéletesre!
BMW flotta
Dubaj a gazdag részegek és a szupergyors sportautók otthona, így a rendőrség sem szaladgálhat holmi koreai „egykettes" szedánokkal. A biztonságért felelős helyi erők flottája 2007-ben frissült fel 101 darab BMW 530i járőrautóval, de állományban van még több tucat Mercedes C-Class, Toyota Fortuner, Nissan Pathfinder, Nissan X-Terra és Dodge Charger is. Ilyenek elől azért nem könnyű meglépni!


A 90-es évek végén indult Spec Ops sorozat sosem örülhetett jó értékeléseknek, a szakma mindig lehúzta a részeket, ezidáig mégis legalább nyolc rész piacra került már. Számításaink szerint a The Line lesz a kilencedik, mely egyben remélhetőleg szakít is az elődökkel, és egy izgalmas, élvezhető, minőségi küldetéssorozatot tár elénk, valami olyat, ami képes felvenni a harcot a Call of Dutyval, vagy a szintén modern világba kerülő új Medal of Honorral. A játék megjelenése valamikor 2010 végén, 2011 elején várható PC-re, Playstation 3-ra és Xbox 360-ra.

Kapcsolódó cikkek

20.
20.
Falcon
Már nagyon várom ezt a gamet!!!!!!
19.
19.
Giga0509
18.
18.
Giga0509
#17: lol,mint minden más tps...
17.
17.
soren ktp123
a nézete kicsit hasonlít a gears of war-ra O.- szerintem
15.
15.
The Lone Drow
Hát ez nagyon jól néz ki. Még nem írom azt, hogy biztos vétel, de nagy rá az esélye.
14.
14.
Krekk
Király kis játék lesz. Nagy szép a grafja így videó alapján, majd meglássuk. Abból a pár dologból (lógunk ide-oda, törnek-robbannak az ablakok, szakad a talaj, csupa homok a luxus) elég hangulatosnak is tűnik. Remélem majd az akció megvalósítása is megfelelő lesz. Májer lenne, ha lenne egy kis sandbox beütése, de gondolom ez is lineáris tps lesz...
12.
12.
drat576
engem feltease-lt ez a trailer, elég jónak tűnik, remélem az adrenalin pumpa mellett tartalom is lesz benne
11.
11.
peterpal7
A cikk nagyon jó, és a játék is annak tűnik. De a trailer után olyan mintha egy agyatlan darálás lenne az egész...
10.
10.
Daks
#9: attól azért egyelőre nem kell félni :))
9.
9.
ZeWa
4#: Azért elég vicces hogy az alapján döntöd el, jó-e egy játék hogy milyen lesz a grafikája...



Engem a videó meg vett kilóra, ha csak fele ilyen jó lesz már akkor alázza a Modern Warfare 2 nevezetű apró szösszenetet:)
8.
8.
megalonagyix
Klassznak néz ki. Ha a grafika és a játékmenet marad ilyen, és az A.I-t plusz a történetet rendesen kidolgozzák, tényleg olyat kapunk ami a cikkben le van írva! (sajnos a játékokban a mesterséges intelligáncia legtöbbször egyenlő a nullával)
7.
7.
iNKARNATE
Mivel volt szerencsém ott járni, elég állat így viszontlátni a helyszíneket, nagyon hagulatosnak tűnik!
6.
6.
K2 The Highest
Fúúú ennek még a régebbi részével mennyit toltam:)

Mai napig itt lapul valahol a lemez:)
5.
5.
boxgamer12
bszz télleg RES5 re hasonlít:D
4.
4.
Theodor
hát a grafikát nem cseszik el, akkor szerintem egy nagyszerű játékot fogunk kapni, mivel a történet szerintem jo
2.
2.
X360_FaNbOy
csak nekem tünik olyan resident evil 5 szerűnek ?
2.
2.
X360_FaNbOy
#1: mind1 ... már beirtad

nem láttam mert sokáig olvastam és a videot is néztem

1.
1.
bukov
Jól néz ki...olyan RE5-s
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...