Scene It? Twilight

  • Írta: InGen
  • 2010. március 19.
Link másolása
Leginkább a tinilányok körében hódít Edward, a százéves vámpír, aki mellesleg tizenhétnek néz ki, és állítólag elég nagy szívtipró. Mindez a Twilight, vagyis az Alkonyat című könyvből ered, melynek filmadaptációja egy olyan réteggel is megszerettette a vérszívókat, akik korábban élből hülyeségnek nevezték volna az egész témát.
Ebből a szempontból tehát mindenképp elismerés illeti az Alkonyatot, amely írott formában közepesen jó, mozgóképen pedig közepesen gagyi. Mindesetre, arra sosem gondoltunk volna, hogy az egyébként szintén csak moderált mértékben fogyasztható filmes kvízjáték-sorozat, mely eredetileg táblás társasjátékként indult, egy külön részt fog szentelni a vámpíros tinidrámának. Peter Facinelli, vagy filmes karakterét tekintve Dr. Carlisle Cullen kellemes orgánumú narrálásával vethetjük bele magunkat a kérdezz-felelekbe, mely teljesen megegyezik a korábbi Scene it? játékokkal, azzal a különbséggel, hogy a grafikákat lecserélték Twilight-témára, s persze az összes kérdés ehhez az egy filmhez kapcsolódik. Jól értitek, a játék egyedül az első résszel kapcsolatban teszi próbára tudásunkat, ennek megfelelően három-négy menet után már elkezdenek ismétlődni a feladványok, s olyan sebességgel fullad unalomba az egész, mint amilyen gyorsan Edward fut a filmben.

Visszaköszönnek a korábbi Scene it? részekből megismert kvízfajták is: lemegy egy jelenet a filmből, s válaszolj az ahhoz kapcsolódó kérdésekre. Ismerd fel a szereplők
Egy kis történelem
Vámpírok. Mindenki ismeri őket, az éjszaka vérszívó gonosztevőit. Azt mondják, már a történelem előtti korokban is hittek vérrel táplálkozó démonokban és vámpírokban. A kifejezés az 1700-as években honosodott meg igazán, miután a balkáni és Kelet-európai babona megfertőzte a nyugatot. Egy időben annyira komollyá vált a tőlük való félelem, hogy tömeghisztériát okozott, s ennek eredményeként holttesteket szúrtak át karóval és embereket gyanúsítottak vámpírizmussal.
elhomályosított arcát. Mondd meg, hogy mi hiányzik a képről. Találd ki a folyamatosan bővülő rajzból, hogy melyik helyszínt ábrázolja. Őszintén, a játék eddigi epizódjai sem voltak szórakoztatóak mindenki számára, hiszen mi van, ha egy társaságban valaki nem filmrajongó? Ezt még kevesebben fogják élvezni, s igazából csak akkor lehet létjogosultsága, ha összejön egy csapat brutális Alkonyat-rajongó. Mert a kérdések egyébként nem könnyűek, még a legnagyobb fanok is megizzadnak majd. De akkor jön a végső csapás: ki az, aki egy ilyen partyjátékot PC-re fog megvenni? Xbox-ra és PS3-ra ki sem adták, mert annyira vérszegény, hogy még egy kölyökvámpír se lakna jól belőle. Megjelent még Wii-re is, de olyanja meg senkinek nincs Magyarországon. Ha rám hallgattok, messzire elkerülitek, ha tényleg nagy rajongók vagytok, inkább költsétek el a pénzt életnagyságú Edward szexbábúra. Mivel nem vagyok hajlandó erről a játékról többet írni, inkább ajánlok nektek olyan dolgokat, amiket tényleg érdemes fogyasztani, ha vámpíros témáról van szó! 4.5 / 10


Daybreakers

Az amerikai mozikban már régóta vetítik, s itthonra valószínűleg be sem fogni jönni ez a hangulatos, újszerű ötleteket is megvillantó akciófilm. A Daybreakers egy olyan Földet mutat be, ahol a vámpírok már annyira elszaparodtak, hogy többen vannak, mint az emberek. Ez persze hatalmas problémát jelent, hiszen vérszívó felebarátainknak kell valami, amiből táplálkozhatnak, s habár egy csoport tudós igyekszik feltalálni a szintetikus vért, az eredmény egyelőre várat magára. Így az emberek elfogása és vérbankká alakítása egyre nagyobb üzletté válik, melyben a legnagyobb mester a hideg és kegyetlen Charles Bromley. A Daybreakers nagyon érdekesen és ötletesen fedi le a világot, ahol már a vámpírok uralkodnak. Nappal semmi mozgás, semmi forgalom. Ha mégis menni kell valahova, akkor azt teljesen zárt autókban teszik, ahol az ablakokat kamerák képei helyettesítik. A kavét vérrel kapják, bár egyre kevesebb jut, így egyre fontosabbá válik a megmaradt emberhordák begyűjtése, ami lassabban megy a kelleténél. A városon lassan eluralkodik a zűrzavar, a vér hiányától utolsó emberi vonásaikat is elvesztett korcsok vadásznak mindenkire, még a többi vámpírra is. Ebben a zűrzavarban találkozik főhősünk, akit véletlenül pont Edwardnak hívnak és vámpír, meg egyébként a nagyszerű Ethan Hawke alakítja, egy szélsőséges emberi csoporttal, akiknek vezetője egykor szintén vérszívó volt, de állítólag meggyógyult.


Kapunk némi politikai és üzleti viszályt, de mégis a legfontosabbak az akciójelenetek, melyekből furcsa módon egyik sem bugyuta, vagy röhejes. A film nagyon jól működik, s habár néha akadnak üresjáratok, okosan használja ki a másfél órát. Persze a karakterek az esetek nagy többségében klisések, s semmi meglepőt nem nyújtanak, az egész anyagot mégis átjárja egy különös, borzongató hangulat, ami főleg a kiváló, szürkés színezésnek, s a nem teljes happy enddel végződő történetnek köszönhető. A Daybreakers nem fogja felrántani a Penge folytatásai által a nézők szemében mélybe sodort vámpíros filmek renoméját, de jól kidolgozott, érdekes és okosan felépített világával, fordulataival és akciódús cselekményével egy kellemes kikapcsolódást nyújtó akciófilm. 7 / 10
Vámpírok a szórakoztatóiparban
Az első igazán sikeres iromány a témában a The Vampyre című novella, melyből később Bram Stoker híres Drakulája is táplálkozott. Ez a két alkotás tulajdonképpen műfajteremtő volt, s ettől fogva beszélünk vámpírirodalomról. Modern világunkban még mindig igen népszerű a téma, s rengeteg film, képregény, videojáték, vagy tv sorozat alapját képezi. Az egészen romantikus művektől a kőkemény akcióig és igazi horrorig minden mű megtalálható, habár az utóbbi időben a romantikus anyagok előtérbe helyeződtek, és egyesek szerint a lényeket nehezebb komolyan venni, mint azelőtt.


True Blood


Ami viszont teljesen alkalmas arra, hogy megváltoztassa az emberek hozzáállását a vámpíros témához, az a True Blood című HBO-sorozat, ami –egyszerűen nincs más szó rá- fantasztikus! Egyrészt teljesen másképpen közelíti meg az egész hóbelevancot, mint a többiek, másrészt pedig annyira felnőtt, okos, kemény és hangulatos, hogy nekem, s a közeli baráti körömnek is villámsebességgel vált egyik kedvenc sorozatává. Már a True Blood alapfelállása is egyszerű, mégis iszonyatosan érdekfeszítő: a vámpírok felfedik magukat, s –legalábbis egy részük- megpróbál beilleszkedni az emberiségbe. Ezt úgy próbálják meg végrehajtani, hogy igyekeznek kiharcolni maguknak jogokat, valamint nem táplálkoznak emberekből, hanem átállnak a japánok által kifejlesztett szintetikus vérre, melyet az üdítőkhöz hasonlóan lehet kapni a különböző boltokban.


A történet egy vidéki amerikai kisvárosban Bon Temps-ban játszódik, mely a klasszikus lousianai, vagy alabamai „hicktown" mintáját követi: tele van kissé bunkó, cowboy sapkás, farmeros redneckekkel, vad csajokkal, mélyen vallásos közösségekkel és egy központi kocsmával, ahol elihatják a szabadidejüket. Ebbe a viszonylag békés kis községbe érkezik meg a vámpír Bill Compton, akit még az Észak és Dél közötti csatározások során változtattak át, s habár már emberöltők óta nem járt a városban, eredetileg egyike volt az elsőként érkezett lakóknak. Most elfoglalja az üresen álló Compton rezidenciát, s célja beilleszkedni a társaságba. Persze egy ilyen összetételű helyen sokféle attitűddel szembesül: valaki élből utálja, hiszen nem ember, valaki pont azért szereti, mert nem ember, de a legtöbben egyszerűen csak félnek tőle. Rövid úton megismerkedik a bár pincérnőjével, a különös, gondolatolvasásra is képes Sookie-val, akit a tündéri szőkeség, Anna Paquin alakít, s persze egymásba is szeretnek, amit nyilván nem néz jó szemmel a lány kissé suttyó, de azért jószívű nőcsábász öccse, Jason.


A baj azonban nem jár egyedül: Bill érkezésével párhuzamosan feltűnik a városban egy sorozatgyilkos, aki megöli azokat, akinek testi kapcsolata volt vámpírokkal, s persze Compton urat is kísérti a múltja: olyan alakok követik új lakóhelyére, akiktől már régen meg akart szabadulni. Nem kell sok hozzá, hogy rájöjjünk: a True Blood egy olyan sorozat, amely nem hasonlít semmi máshoz. Olyan hangulata, olyan részletesen ábrázolt, szerethető karakterei vannak, melyek sokkal, de sokkal felnőttebbé és komolyabbá teszik a szériát annál, mint hogy egyszerűen egy „vámpíros sorozat"-nak lehessen hívni. A True Blood történetvezetése és párbeszédei egyedülállóak, s ha egyszer beszippantott ez a különös kis sztori, soha többet nem enged el.
Ínyencségek
Ebből a témából a cikkben említett alkotásokon kívül olyan művek születtek, mint például a kultikus Dampyr képregény, ahol a félig ember, félig vámpír főszereplő gyilkolja halomra a gonosz erőit -  érdekesség, hogy az első rész a boszniai-háborúban játszódik. A téma szerelmeseinek nem szabad megfeledkeznie a Vampire: The Masquerade asztali szerepjátékról és a belőle készült videojáték-adaptációkról sem (amelyek kiválóak megfelelő patcheket feltelepítve). Az RPG helyszíne a World of Darkness, mely saját Földünk egy eltorzított és kifacsart változata, ahol a klánokba verődött vámpírok harcolnak egymással, de találhatóak itt emberi mágusok, vérfarkasok, és még akár démonok is, akik mind rendelkeznek saját szabálykönyvekkel.



Később aztán persze a történet bonyolódik, megjelennek más lények is, többek között alakváltók és maenádok, s az egyben az egész egy olyan mélységet kap, amennyire legutóbb csak a Vampire mászott bele ebbe a témába –csak az sokkal véresebben. Itt nem a literszámra fröcsögő szósz a lényeg (van az is), hanem a különböző szereplők viselkedése egy viszonylag elzárt vidéki kisvárosban, amikor úgy tűnik, minden, amit addig ismertek, hirtelen a feje tetejére állt. 10 / 10

Külön köszönet Húsvágó „Inkarnate" „Róóóóóóland" Rolandnak
35.
35.
szilvakompot2010
A film érdekes, az első jó volt, kár volt 4 részt csinálni bele, a többi meg se közeliti, szerintem is könyvben jobb.
Lehet, hogy más, mint a többi vámpíros sztori, de a sikere is ebben rejlik, annak idején a Harry Pottert is sokan fújjolták, én még emlékszem...
Ilyen teszt játékot filmből csinálni szerintem is baromság, csakis a pénzről szól, nem alkottak vele maradandót, szánalmas.
34.
34.
NereusLaceee
Hmm mivel a filmet sem láttam, valószínű ezt sem fogom kipróbálni :D... barátnőmet egyszer megkérdeztem miről szól:

"van egy vega vámpír, aki iskolába jár NAPPAL! és beleszeret egy emberlányba akit aztán meg kell védenie... szal tipikus tinifos"
33.
33.
DAud_IcI
#39: ..., nem kell rajta felhúznom magam", de helyenként igen nehezen ment. A legvégén pedig már úgymond "beleéltem magam", mert igen hangosan szurkoltam, hogy változzon má' vámpírrá az a ribi! Da nem!

Áhhh, akkora mázli, hogy kölcsönzés helyett digitálisan szereztem be! Nehéz lett volna megmagyarázni a lemezen a lyukakat és a fognyomokat... :D



OFF : Érdekesen kezeli ez a doboz a relációs jeleket, konkrétan eltűnt a kommentem nagy része...
32.
32.
DAud_IcI
Én az első alkonyatot nagy nehezen végignéztem, mindeközben azzal nyugtatva magam, hogy "semmi baj, ez csak egy >>tinifilm
31.
31.
#37: na ja.. ez a napfényes dolog, kb akkora hülyeség, mint a rémségek cirkusza... de az kb az egész film - mért tudnak a vámpírok szupergyorsan szaladni, meg miért a karmukkal szeletelnek fákat? alap hülyeség az egész pedig az előzetes alapján jónak tűnt :D szerencsére a twilightot, nem néztem meg de nem is tervezem XD
30.
30.
Ányy
Hiányoltam a negatívumok közül, hogy a tvájlájt-ról szól :) Én a filmből láttam pár percet, de ott ledobtam az égszíjat, hogy a vámpír és a napfény hogyan fér meg egymás mellett...



Am ilyen szarokat miért nem Uwe Boll filmesít meg? Akkor már azelőtt lehetne tudni, hogy fos, mielőtt egy másodpercet is látnál belőle :D
29.
29.
#8: abból elgész jó game-t csináltak asszem a bloodlines... zsír rpg
28.
28.
Tilla25
Inkább egész nap nézek Uwe Boll filmeket de még egyszer ezt a temetöi kriptábol kikelt életelen filmet még egyszer senki sem eröszakolja rám hogy nézem meg. Mert a barátnöm és a furcsa izlései.... Múltkor felfigyeltem egy alkonyat fórumra. Hogy ott nyilvánosan mekkora warez van. Lányok már lassan a könyv 5. részét küldözgetik egymás között email-be. Meg a filmet is keresik elég rendesen. De lehet hogy a könyvek másolása nem tartozik a kalózkodások közé.
27.
27.
InGen
#33: nem kizárt, hogy a Twilight DVD egy feketelyukat képzett a lejátszóban, ami beszippantott, visszautaztál az időben 2 órával azelőttre, tehát gyakorlatilag nem nézted meg a filmet :D
26.
26.
Tilla25
#31: Sajnos még is csak az egyik legsikeresebb könyv sorozat. De mitöl? Film nézése közben jöttem rá hogy ki kéne kapcsolnom mert ez nem nekem való és talán még a DVD lejátszómba is kár tehet. Mert ez a film olyan volt mint egy nagy sötét fekete lyuk. Csak a nagy semmit látod de mégis magába szipant. Miután vége lett meg kérdeztem magamtól hogy hová lett az a két óra amit a tv elött töltötem? Minden megnézet film után végig gondolom magamba hogy mi volt benne a jó és a rossz rész. De ebbe se jót, se rosszat nem találtam. Tényleg csak a nagy üreségre emlékszem. Lehet hogy bese kapcsoltam a DVD-t?
25.
25.
megalonagyix
Ilyen játékot én is összeállítok. Felteszek egy pár kérdést, majd googlébe megkeresem a váalszokat. A háttért kipingálom painttel.
24.
24.
Kyuubi
A könyv- és filmvilág legalja. Én megnéztem az első részt, de nagy hiba volt. A második pedig elvileg még rosszabb (nem tom, azt már nem láttam). Ha csak filmileg lenne gyenge akkor még oké lenne, de a történet is olyan szar, WC-n ülve 5 perc alatt jobbat talál ki az ember... Egyszerűen nem értem it eszik rajta ennyi ember, ez a sorozat szerintem minden tekintetben rossz... Inkább nem is ragozom tovább.
23.
23.
InGen
A Twilight könyvben egyáltalán nem rossz, de ha mozgóképről van szó, akkor a True Blood a legjobb vámpíros cucc az utóbbi 15 évben.
21.
21.
Bins
szvsz legjobb vámpíros film az interjú a vámpírral: minden van benne, nyál, fight, jó sztori, jó szinészek... ezmegezmeg elvett anno nemtom hány percet a fiatalságomból, amit soha nem kapok vissza... űr maradt bennem xD
19.
19.
Raam989
FFFFFFFFÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚJJJJJJJJJJJJJ!!!!!!!!!!!!
18.
18.
lebron james
Bocs hogy ide írom, de mikor lesz God of War3 teszt?
17.
17.
triplet
Én imádom a könyvet és a filmeket. És tudjátok miért?

Pont azért mert elvonatkoztat a szokásos vámpír filmektől és nem úgy mutatják be őket mint ha vérengző fenevadak lennének, akik embert őlnek, széttépik az embereket, stb. Hiába tudják a halandókat felkapni mint ha egy pehely toll lenne, még érző lelkük van(legalább is edwardéknak). És ez tetszik, ez jó(szerintem).

Egyébként fiú vagyok, és még is szeretem, szóval nem csak lányoknak való. Mondjuk az igaz hogy ezt a játékok nem fogom kipóbálni.
16.
16.
falanx
#16: Én sem láttam, még a könyvet sem olvastam, de van véleményem róla... érdekes
15.
15.
falanx
#21: teljesen igazad van, fogmosasra:D

14.
14.
bledzer
20 én a nyálra azt a romantikus szirupot értettem ami miatt a lány tesóm s a baranőm is odavan az egéssz sz*r ért. a vámpirok azok gyilkoljanak legyen vér minden mennyiségben és ha lehet legyenek ilyesztőek. A vámpírok a népi hiedelemben ördögi démonok. Bram Stoker Draculája is egy ördögi teremtés szóval.... Ulyabb hasonlattal élve ez olyan mintha egy forma 1 es autót fogmosásra próbálnánk használni XD
13.
13.
Pukhi-zik
#19: vampirok ? nyallal? háát a vnak különös tehetsegük van elcsabitani a masok nemet - ezt nevezhetjuk nyalnak. de ez mindig is igy volt..
12.
12.
bledzer
16 én sem láttam:D Nade, hogy a vámpírokat a nyállal össze kavarni.... fúúúúúújjjj hányingeeeeeerrr..... Olyan Mintha kelemen anna átvenné Marcus gronholm-tól a volánt:D:))
11.
11.
Sun9us
Mindig is rühelltem a vámpíros story-kat. Egyedül a Hellsing (anime) jön be, de csakis a brutalitás és a sok vér miatt. Egyszer könyvesboltban akadt meg a szemem a Twilight-on.........Best seller....... Nah mondom megveszem, megnézem mit eszik rajta a nép. (Hiba volt. 50 oldal után tettem le és szívtam a fogam a kidobott asszem 2500ft miatt.)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...