Prison Break: The Conspiracy

  • Írta: Daks
  • 2010. április 5.
Link másolása
Fox River Állami Fegyintézet. Rablók, gyilkosok, zsarolók gyűjtőhelye, az Egyesült Államok egyik legjobban őrzött, legkeményebb börtöne. A falai között több száz elítélt élvezi a hideg beton és a rozsdás vas vendégszeretetét, az alig pár négyzetméteres cellák sötét sarkait bámulva pedig könnyen darabjaira törik még a legszabadabb szív is.
Immáron öt éve annak, hogy a Prison Break berobbant szürke hétköznapjainkba. A négy szériát megélt, majd tavaly végleg befejezett sorozat egyike az elmúlt évek legjobb tévéfilmjeinek, így nem is volt kétséges, hogy a kalandokat egy napon játék formájában is viszontláthatjuk. Meglepő viszont, hogy erre ennyit kellett várnunk, és még érdekesebb, hogy a jogok nem valami milliárdos óriáskiadónál, hanem a Zootfly nevű, alig pár tucat embert foglalkoztató, tapasztalatlan kis szlovén cégnél kötöttek ki. Szerettük volna azt hinni, hogy a csapat ennek ellenére nagyot alkot, és megismétli azt az élményt, amit a tévéképernyők előtt is átéltünk, ám ahogy a pontozáson látszik, ez sajnos nem jött össze. De ne szaladjunk ennyire előre, lássuk a részleteket!
 

Aki valami furcsa oknál fogva nem ismerné az eredeti történetet, most vázolnánk, hogy miről is van szó. A film főhőse Michael Scofield, a fiatal mérnök, akinek a testvére, Lincoln Burrows egy sötét és rejtélyes gyilkossági ügy miatt egy napon börtönbe kerül. Azt azonban csak kevesen tudják, hogy a gyilkosság megrendezett volt, az események mögött egy titokzatos CÉG áll, a bizonyítékok pedig hamisak, és a férfit ártatlanul fogják kivégezni. Scofield ezt nem nézi tétlenül, és lecsukatja magát, hősünk azonban nem búcsúzkodni megy, hanem szabadítani. Egy utolsó részletekig kitervelt forgatókönyvvel vonul be a börtönbe, szerencséjére pedig pont annál az építővállalatnál dolgozott korábban, ami az intézmény felújítását végezte. Scofield ismeri az épületegyüttes minden gyenge pontját, ám hiába szervezett meg jó előre mindent, folyton keresztezi valami az útját.
Nehéz kezdet
A Prison Break sorozatot kezdetben minden tévécsatorna elutasította, senki nem tudta elképzelni, hogy hogyan lehet egy szándékosan börtönbe vonult férfi történetéről életképes sorozatot készíteni. A filmet aztán egy 10 részes mini sorozatta zsugorították össze a készítők, és állítólag még Steven Spielberg is felfigyelt rá, ám végül ebből a változatból se lett semmi. 2004-ben aztán bekövetkezett a fordulat, a Lost sikere után a Fox visszahívta a készítőket, és megrendelte a gyártást.


A játék az első évad eseményeire épül, ám egy teljesen más történetet élhetünk át, mint a sorozatban. A feladat Thomas Paxton FBI ügynök bőrébe bújva beépülni a rabok közé, Scofield leleplezése és a szökés megakadályozása viszont közel sem olyan könnyű, mint ahogy azt az eligazításon ígérték. A Fox River-i nyolcas hihetetlen titokban szervezi a menekülést, és nem elég, hogy friss húsként kell érvényesülnünk ebben a pokolban, még kint sincs minden rendben. A megbízásról csak az iroda vezetője tud, ami elég veszélyessé teszi a dolgokat, és ha ez nem lenne elég, még ama bizonyos CÉG is feltűnik a színen, hogy beleszóljon az eseményekbe. Nincs tehát könnyű dolga az emberünknek, de a nemes cél szentesít minden eszközt. Meg kell akadályozni, hogy egy rakat bűnöző az utcára kerüljön, és most nincs ennél fontosabb!
 

Az alternatív történeti szál érdekes kettősséget kölcsönöz a játéknak, hiszen most éppen azok ellen kell dolgoznunk, akikért a sorozatban oly sokáig izgultunk. A kontraszt mindazonáltal nagyon izgalmas is, hiszen fény derül több olyan részletre, amiről a tévében nem volt szó, illetve egy új szemszögből is átélhetjük a már megismert dolgokat. Hősünk öltözőszekrényekben megbújva, és sarkokon kikukucskálva figyeli a szökés szervezőit, és bár közvetetten több alkalommal is bele tud szólni a cselekménybe, valahogy sosem tudja leleplezni a tervet.
 

A Prison Break: The Conspiracy játékmenete a lopakodásra és az átverésre épül. Paxtont irányítva sosem ülünk tétlenül, mindig kell csinálni valamit, az esetek
Négy évad
A Szökés című sorozat négy évadból áll. Az első a játékban is megismert Fox River börtönben játszódik, a második a menekülésről és a CÉG bosszújáról szól, a harmadikban hőseink Panama legkeményebb, törvényen kívüli börtönébe kerülnek, míg a fináléban a testvérek már a jó oldalon harcolnak a korrupt vállalat ellen.
legnagyobb részében pedig tervünket olyan helyen kell végrehajtani, ahol amúgy nem lenne szabad tartózkodnunk. Folyton settenkedni kell, lábujjhelyen megkerülni a munkájába belemerült takarítót, falhoz lapulva várni, hogy elhaladjon az őrjárat, és úgy intézni a dolgokat, hogy az álcánk mindvégig fedhetetlen maradjon. Az ajtók résein ki lehet lesni, bemászhatunk a szellőzőkbe, leverhetjük a kamerákat, feltörhetjük a zárakat, a lopakodások alatt pedig ugyanazt a feszültséget érezhetjük, amit a filmben is. A készítők nagyon jól átültették a hangulatot, a játékot viszont érdemes legalább medium, de inkább hard fokozaton végignyomni, hiszen csak úgy ér valamit az egész, ha kihívás is van.
 

A kalandokat összesen tíz, egyenként nagyjából fél-, háromnegyed órás részre osztották a készítők, az aktuális küldetésünk célpontját pedig rendszerint a képernyő bal felső sarkában elhelyezett térkép mutatja. A börtön falain belül szabadon mászkálhatunk, ha pedig valamikor nem tudnánk, hogy mit kell csinálni, akkor egyetlen gombnyomásra az adott dologra fókuszál a kamera. Apró érdekesség, hogy bár a küldetések sorban követik egymást, szabadidőnkben különféle elfoglaltságokat csinálhatunk. Lehet súlyzózni, és püfölhetjük a bokszzsákot, ezzel növelve energiánkat, de csináltathatunk tetkót, illetve lemehetünk az alagsorba is egy kis házi bunyóra, ha készpénzre lenne szükségünk. A verekedős részek azonban nem lettek a legjobbak, csak kisütés, nagyütés és védekezés van, a mozgás pedig nagyon lassú, és darabos, úgyhogy vigyázni kell, mert karakterünk bénasága miatt könnyen a földre kerülhetünk.
 

A grafika közepesre sikerült, éjszaka szépek a fények, és jó az összkép is, a nappali jeleneteket viszont nagyon nem találták el a készítők. A textúrák mattak, minden sterilnek és natúrnak tetszik, az udvaron sétálgatva nem érezzük azt, hogy egy kemény börtönben húzzuk az igát, a legrosszabb viszont az animáció, és a karakterek kidolgozása. A szereplők vigyázzállásban beszélgetnek egymással, semmi élet nincs az arcukon, a tekintetük bamba, a szemük üreges, a szinkron pedig még igazodik is mindehhez. Az eredeti stábnak nyoma sincs, az új hangok unottan olvassák fel a szövegüket, a konverzációk laposak, az átvezető kisfilmek meg tartalmatlanok, nem adnak semmi pluszt a történethez.
 

A rendezés úgy ahogy van pocsék, a Deep Silvernél nem volt senki, aki megmondta volna a Zootfly embereinek, hogy mit kéne csinálniuk, és mitől lesz tényleg jó egy játék. Sokkal többet is ki lehetett volna hozni az alapból, a történet megalkotásában hiába vett részt több eredeti forgatókönyvíró is, végül semmi élvezhetőt nem sikerült megszülni, sőt kínjukban még a narrációt is úgy oldották meg, hogy a főhős diktafonra veszi az eseményeket. Épp, hogy Paxton hátat fordít a smasszereknek, máris dokumentál, egy lépésre pedig ott van tőle T-bag meg Abruzzi, akik akkor se verik szét a fejét, ha éppen róluk mond valamit a szalagra. Hihető.
A tetoválás
A Scofield testén látható  tetoválás avatatlan szemek számára csak egy hatalmas gótikus rajznak tűnik, igazából azonban a Fox River börtön alaprajzát rejti magában. Belecsempészték a teljes térképet, a csövek, alagutak és kijáratok helyét, illetve minden olyan fontos információt, ami a szökéshez szükséges lehet.
 

Sokan panaszkodnak arra, hogy Scofieldet irányítva izgalmasabb lett volna a játék, mi azt mondjuk, hogy éppen ez az új történeti szál menti meg az egészet. A szökés mikéntjét láttuk már a tévében, ismerjük minden részletét, ezt megismételve pedig semmi újat nem tudna mutatni a játék, tíz perc után küldenénk vissza az üzletbe. Ehelyett viszont egy új hős kerül a képbe, és bár a kivitelezés nagyjából egyenlő a nullával, a sorozat rajongójaként mégis hatalmas élmény visszatérni az öreg Fox Riverbe. A Prison Break: The Conspiracy közepes játék lett, így nem is érdemel magas pontszámot, de azt a keveset jó szívvel adjuk neki!
 
53.
53.
sayainbarni
a tábornok szerepel a játékba?ő szeretette meg velem a 4 évadot!JONATHAN KRANTZ tábornok!!!!:D:D:D
52.
52.
pier33
nagyszar.... nekem meg van de szaar játék
50.
50.
szvani80
Amúgy ki jött már a teljes verzió??
49.
49.
NECROSMOKE
Álltalában elcseszik ha a filmről csinálnak valami gémet vagy pedig forditva.
48.
48.
responze
47.
47.
KING95
Nem a legjobb játék ,de el lehet vele játszani

Azért egy 6.5 megérdemelt volna

46.
46.
Patrik017
Már 3x - 4x láttam a teljes sorozatoka(mind a 4évaddal) nem lehet megunni.Szenzációs.

A játék nem lenne annyira rossz devannak benne anynira béna jelenetek...télleg ez a diktafonos hogy "Talk to Ambruzzi" dumálok vele arrébb lépek és már mondja az infókat.Ambruzzi a sorozatban már csonkított volna.

A karakterek kinézetei, Sucre,Bellick meg Michael jó lett szerintem még úgy ahogy Gíri(nem tom hogy kell leírni) és Lewisra is ráismertem.Viszont Sara hogy néz ki?nem csak hogy szőke de egyáltalán nem hasonlítanak magukra.A lázadás nagyon tetszett a játékban.A verekedések is úgy ahogy jók.Bár egyszer asszem a 6.chapternél Bellick lehúz 800 dollárral.Majd odamegyek Mr.Kinghez hogy verekedni akarok mert kell a zsé.Erre mondja hogy most nincs boksz mondom hogy de most szükségem van a pénzre...erre mondja hogy oké akkro bokszoljak Bellickkel.És vele kell verekedni.Ha a sorozatban lett is volna ilyen és meg is vertem volna már tett vna a 88.as cellába Avokádóhoz.(aki már a bemenetelemkor "elkapott" hogy "new fish")vannak benne nagy dumák de ami ott megy a lázadáson kívül senki nem kötekedik senkivel márpedig a filmben ha egy rossz szót szóltak vkire az az egész bandájával ment és rendezte a dolgokat.Itt meg belekötök a Feketékbe akik ott ülnek a padnál 20an és egy odajön megverem a töbib meg beszél ugyanúgy minden grimasz nélkül tovább.Viszont én sokkal szívesebben lettem volna a kisgyerekkel(David Apolszkisszal) vagy a Zsbessel.Meg úgy alapbólbekerülök egy börtönbe ahol gyilkosok vannak pont abba kötök bele aki gyilkolt,zsarolt,rabolt,erőszakolt?hát biztos hogy nem.Első napomon már belekellett kötni Theodor Backwelllbe.Már pedig ha valakibe akkor belé nem kötnék.De lennék Ambruzzival is(bár ő egy ideig kivált a sorozatból is,mikor T-Bag megvágta) vagy Sucreval azért nekik is meglenne a szerepük.Lincolnnal semmiképp nem lennék unalmas lenne ott ülni egész nap a lyukban.De C-Notetal is lennék.Összességében nem lett olyan hatalmas játék azért egyszer végigviszem(most tartok a Chapter 8nál) aztán törlöm is a gépről.Viszont várom valamelyik nagy játék készítő csoporttól a játékot.De nem 10chapterben.Ha valaki nagy gamet akar akkor valamelyik alap szereplővel lennénk többet dolgoznának a kisebb részleteken a grafikán meg a játékélmény jaavításán.Illetve a Fox River kicsit "gonoszításában". Illetve mind a 4évad valamely részét beletenném a játékba.Az elsőben mondjuk T-Baggel lennék a 2.ban a 3.ban és a 4.ben is ő az aki mindig ott volt ahol Scoefield és mindig meggyűlt egymással a bajuk Michael javára.A Sonában is ugyebár bár ott T-Bag nagyon nyalizott Lucheronakde akkor is Sucre nem volt vele a 3.évadban a Sonában ott csak Bellick votl Mahon T-Bag és ő.Mahonnal szar lenne mert a film legjobb évadját az elsőt kihagynák belőle a 4.ben viszont ahogy leakarják buktatni a céget is zseniális(bár szeirntem az már kicsit től lett húzva..)

Na üdv.
45.
45.
T-bag
Mint játék önmagában jó lenne,de mint P.B. fannak,hatalmas csalódás.
44.
44.
spidey
#44: Ott csak a falhoz kell lapulni tőle balra, és utána jobbra elugrani.



Egyébként nekem a játék kellemes csalódás. Nem értem a kritikákat. A bunyó nem olyan kidolgozott, mint pl a Batman: Arkham Asylumban - de ettől eltekintve mindenben meg vagyok vele elégedve.



Illetve Dr. Tancredi valamiért szőke, Pope arcát sem modellezték le, ezeket nem értem, főleg hogy a Fox teljes mellszélességgel mögötte állt, de olyan régen láttam a sorozatot, hogy ezek nem rontják le.



Az arckifejezések egyáltalán nem rosszak, persze, amennyire a grafikus motor engedi. Közepesnek mondanám. A grafika is szép, hogy nem börtönszerű, hát, a Fox River eleve egy festői designer börtön volt a sorozatban is.



A hangok pedig eredetiek, t. cikkíró nézzen utána: http://www.gofanboy.com/home/news-archive/2209-behind-the-scenes-with-prison-break-the-conspiracy-voice-work
43.
43.
Mortyr14
#41: csak tudnám, mit esznek olyan sokan ezen a Benoán szerintem nem kéne ennyire védeni dehát ti tudjátok jöhet a bann! már vráom!
42.
42.
Chavez
Visszatérve a cikkhez sztem még így is jó lett, ahhoz képest h csak egy középszerű játékról van szó.

Én ma kezdtem el gammázni vele, 5. fejezenél vagyok. de ez a börtön olyan sterilnek tűnik, olyan műanyag hatása van, h az már szinte fáj. Pedig alig vártam már hogy a börtön falai között gammázhassak :D

Mindegyik karakternek a mozgása elég ciki. A grafika ellenére a karik kidolgozottsága tökéletes lett volna még 2004-ben. sztem. de így is elmegy, mai szemmel nézve a graf (5.5-6/10)





Amúgy most a 5 csapternél vagyok, és van egy muki, ahol nem tudok ellopakodni, állandóan észrevesz. és ott kell elmenjek mellette közvetlenül. néztem yt-s vidiket, de nincs, semmi erről.

ja meg eléggé világosság van bent, szal nem értem h gondolhatták ezt a fejlesztők.

a muki a red és blue között variál, ezt mondja. valami ellenőriz. red and blue? csak egy mondatot közül. és vissza néz a dobozra utána a paírjára, ugyanezt eljátssza párszor. próbáltam úgy lopozni, amikor nem a papírját nézi, hanem a műszerdobozt vagy mit. de túl gyorsan visszanéz a lapjára, és ezért bukok le XDXD
41.
41.
Shadi
#42: Hogy a témához is szóljak, kár hogy így "elcseszték" a játékot, mert a sorozatot nagyon szerettem:/

Talán ha olcsóbb lesz akkor beszerzem, de ennyi pénzt nem adok ki érte.
40.
40.
Shadi
39.
39.
Ca$h
#40: Nem piszkál csak elég régóta van itt ahhoz, hogy tudja hogyan jársz ezzel a viselkedéssel! Ő csak jót akart, hidd el... ő már tudja, egyszer bannolva lett már! :)
38.
38.
Mortyr14
oké de Benoa gyerek se piszkáljon akkor :D
37.
37.
Ca$h
Mortyr14: Ha meg szeretnéd élni a harmadik napját a regisztrációdnak, akkor azt ajánlom kultúráltabban fogalmazzd meg a mondanivalódat!
36.
36.
Mortyr14
#35: Vonunk? te miről beszéélsz? te is troll vagy ^^
35.
35.
Chavez
#36: nem, csak bunyózni
34.
34.
Darth Genyláda
33.
33.
mnmn1
#26: ismét egy értelmes komment a híres Davidfoxtól



Grat ;)



Nem kell itt semmilyen humor fórumra menni csak olvasd el a ennek a hux-nak kommentjeit es máris Laugh Out Loud-hatsz
31.
31.
Darth Genyláda
#26: Ha ez tényleg ilyen kemény,akkor megint elkérem a nagymamikámtól a szobavécéjét és azon fogom kitolni a gammát!!!
29.
29.
Ca$h
#26: Ó te jó ég azt hiszem új sztár van születőben! :) (Gyurka rest in pieces:) :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...