iPad 2 teszt

  • Írta: Daks
  • 2011. április 8.
  • ipad 2, teszt
Link másolása
Az iPad egy konzol. Mint a PSP, az NGP, vagy a 3DS. A játék viszont csak egy, a tömérdek dolog közül, amire használható, s pont ez az, amiért a készülék mégis olyan, mint egy nagyra nőtt telefon. Amivel ráadásul telefonálni sem lehet. De akarna telefonálni egy palacsintával? Anomália. Naná, hogy inkább játszunk rajta!

Casual játék, vagy hardcore akció, az iPad immáron több ezer címet tud magáénak. A Broken Sword, a Civilization, a Mirror’s Edge, a Dead Space, a Monkey Island, a Grand Theft Auto, az Infinity Blade, a Lara Croft and the Guardian of Light, a Rage, a Rock Band, a Command & Conquer Red Alert, a World of Goo és a Need for Speed csak néhány híresebb darab az AppStore felhozatalából, lassan már nem marad olyan nagy játékkiadó, aki ne debütált volna valamilyen formában ezen a platformon is. S hogy mi az, amivel az iPad meg tudja hódítani a szíveket?


A hatalmas, multitouch érintőképernyő új élményeket ad, a hardver gyors, a játékbeszerzés pedig még az Ncore-nál is könnyebb. Nem kell elmenni a CD Galaxisba, de még csak PC-vel se muszáj szinkronizálnunk ahhoz, hogy rátöltsünk valamit, ahol van Wi-Fi kapcsolat, ott van tartalom is, egyszerűen csak ki kell választanunk, hogy mivel akarunk játszani, s miután bankkártyánk könnyebb lett néhány euróval, már nálunk is a cucc. Így kell mennie a dolgoknak 2011-ben, s bár nem egy könnyen hordozható handheld ez, nem való se villamosra, se suliba, de arra, hogy este, egy vízipipa mellett kiüljünk az erkélyre chillelni, hálás társ, vitázzatok velem.


A készülék első generációjára sokáig úgy tekintettünk, mint egy tökéletes táblagépre, ám hogy mennyire nem az, azt csak az iPad 2 megjelenésekor tudtuk meg. Az új gép 33%-kal lett vékonyabb az elődjénél, illetve néhány dekával csökkent a súlya is, az igazi erények viszont, mint mindig, ismét a vasban rejlenek. A régi Apple A4 processzor helyett immáron egy kétmagos A5 felel a számításokért, a 256MB DDR memóriát 512MB DDR2 váltotta, illetve új verziószámot kapott a grafikus gyorsításért felelős PowerVR mag is, a gép gyorsabb, stabilabb, élvezhetőbb lett, a turbó töltet pedig jót tett neki. Több program is nyitva lehet párhuzamosan, az alsó gomb ezúttal nem a bezárásra szolgál, hanem egyszerűen a háttérbe helyezi a futó folyamatokat, kétszeri megnyomásra pedig előjön a lerakott alkalmazások listája, újratöltés nélkül folytatható mind.


Ami nekünk a telefon és az iPad, az nemrég egészen más volt, lassan negyed évszázada, hogy bárhova is megyünk, mindig van valami a kezünkben. A telefonszám-tárolós karóra, a manager kalkulátor és a walkman milliók életét határozta meg, de a nyolcvanas évek a játékfronton is komoly fejlődéseket hoztak, míg otthon a C64-et, majd az Amigát, a SNES-t és a 286-ost nyúztuk, addig a balatoni osztálykirándulásokon igazi kis kincsek kerültek elő. A citromsárga gombos Tetris, és a kvarcjátékok istenének számító, hangja miatt csak pity-pitynek hívott Game & Watch volt a műszaki forradalom első hulláma, emlékszem, minden géphez csak egyetlen játék járt, s ha a Nap felé tartottuk, a képernyőn kirajzolódott az összes, rajta valaha is megjelent forma. Hát nem volt sok.


A rendszerváltás környékén debütált GameBoy tekintélyes súlya nem nagyon zavarta a gazdáját, sőt maga a készülék sem, mert mindig valaki más játszott vele. Két-három kazetta volt hozzá, ennél több nem fért ki a családi pótlékból, s észre sem vettük, felnőttünk, és már mobilon játszottunk. A 3210-es brutális játékélményt kínált a Snake segítségével, aztán a GameBoy Color premierje után nem sokkal megjelent az első fényképezős telefon is, az Ericsson T68i, tizenöt éve sincs mindennek. A különálló kamerát a készülék aljára kellett felcsatlakoztatni, fotózásra nem volt alkalmas, mivel felismerhetetlenül homályos, bélyegméretű képeket készített, de akkor az volt az űrtechnika. A GBA, az Ngage, a DS, majd a PSP aztán igen keményen belehúzott, már ami az eszközök fejlődését illeti, de a telefonok se maradtak le, a WAP-ról letölthető játékok után a Symbian és a Windows PDA korszak következett, utóbbira szinte bármit rá lehetett varázsolni, még Tomb Raider is volt, nem is akármilyen. Aztán megjelent az iPhone.


Az új típusú érintőképernyőhöz végre nem kellett ceruza, a készülékbe épített gravitációs gyorsulásmérő pedig minden mozdulatunkat észlelte. Horgászásnál egy laza csuklómozdulattal kellett bedobnunk a csalit, autóversenyen pedig a telefonnal kormányoztunk, s a múlt idő itt már nem is helytálló, hiszen máig ezek diktálják a trendet, legyen szó Windows Phone, Nokia, LG, HTC, Motorola, vagy bármilyen márkájú készülékről. Az iPad ennek a nagyképernyős változata, először el sem tudtuk képzelni, hogy mit fogunk csinálni egy ilyen készülékkel, csak menő grafikusoknál láttunk korábban tábla PC-t, aztán tessék, ez lett a jövő, először megjelent a Galaxy Tab, aztán jöttek az „olcó”, androidos másolatok Kínából, most meg már a Sony is ilyen gépen dolgozik, Playstation márkanév alatt.


A teszt során egy fehér iPad 2-vel volt lehetőségünk szexuális viszonyt létesíteni, az új szín jól áll neki, a méretarányok praktikusabbá tették, de édes meglepetést okozott az új tok is. A Smart Cover névre hallgató kiegészítő mágnessel csatlakozik a készülék oldalára, ha ráhajtjuk az iPad 2-re, mint egy könyvborítót, akkor a képernyő kikapcsol, ha pedig kinyitjuk, akkor magától feléled, hozzá se kell nyúlnunk. Hátracsapva kétféle támasztékként funkcionál, ha egyszerre akarunk YouTube videót nézni, és biciklit festeni, akkor nem kell többet a muskátlik közé rakni a gépet, de kitámasztva jobban használható a vezeték nélküli billentyűzet, illetve könnyebb a videó- telefonálás is. Merthogy az iPad 2 már ilyet is tud, a Facetime segítségével az iPhone-iPad tulajok élő beszélgetésbe elegyedhetnek, az előlapi lencse éppen, hogy élvezhető minőséget nyújt ehhez, a hátlapi, szintén új kamera viszont fényképezésre sem rossz, bár használat közben viccesen nézünk ki.


Az új iPad, mint elődje is, egy felesleges, sznob, túlárazott luxuscikk, de szeretjük a felesleges, sznob, túlárazott luxuscikkeket. Játékra is remek találmány, találni rá szép számmal olyan címet, ami nemhogy két percnél tovább leköti az embert, de rendszeres esti elfoglaltságot képes nyújtani, böngészésben pedig még veri is a PC-t. Nem izzad a lábadra a kétkilós laptop, nem kell egerezni, csak bekapcsolod, elolvasol pár Gamekapocs cikket, ránézel a Facebookra, s az álommanók már kopogtatnak is az ablakon, boldogan szenderülsz álomba, jól telt ez a nap is.

53.
53.
secon
#52: Még annyit, hogy aki esetleg a Bluetooth-on szeretne kapcsolatot teremteni más eszközökkel, az felejtse el! Nekem egyetlen eszközzel sem sikerült kapcsolatot teremteni. Tehát a véleményem, hogy ez a funkció dísznek van sajnos.
52.
52.
secon
Noss, úgy gondolom, kicsit kiegészítem az itt fellelhető hozzászólásokat az iPad2-vel kapcsolatban.
Immár 3 hónapja van nálam ez a kis tábla gép, s a következőkre jutottam:
- maga az iO5.0.1 végeredményben nem rossz op. rendszer, de vannak benne hibák, avagy maga az iPad kifogásolható. Ha meg van terhelve a procsszor és memória (gondolok itt akár egyszerre több alkalmazás futtatásra, esetleg nagyobb pdf formátumú állományok megnyitására), ebben az esetben hajlamos kilépni az alkalmazásból, minden előzmény nélkül. Nem tudom, hogy mások találkoztak-e ezzel a problémával, de közvetlen környezetemben még négy embernek van, s közülük még valaki panaszkodott u. erre a bosszantó viselkedésre.
- a másik dolgot viszont pozitívumként szeretném kiemelni, amit egészen addig nem értettem meg, míg konkrétan munkám során terepen nem használtam az iPad2-őt. HIHETETLEN mód szívós kis kütyü!!!!!! Télen, szakadó esőben, hóban, fagyban, sőt egyszer talán le is ejtettem, de egyszerűen az a tapasztalatom, hogy tényleg mindennapos használatra teremtett, de nem mindennapos használatot is kibírja. Tehát az árban úgy gondolom nem csak az APPLE márkát fizetjük meg, de hihetetlen mód stabil hardver is része a csomagnak.
- az alkalmazásai közül pedig kiemelném a GoodReader-t, amiben képesek vagyunk pdf formátumú rajzokra vagy dokumentumokra rajzolni, vagy szöveget írni:) Nagyszerű!
51.
51.
Bisur1996
Ennek gépnek nem sok értelme van. Inkább maradok a 22" 1080p LED monitornál, a jó öreg egérnél és billenytyűzetnét és az 5.1 headsetnél és HD-be nézhetek akármit, jó gyors a net, lehet skypezni, chatelni, lehet microsoft world-t használni, játszani mondjuk CoD-t vagy CC-t vagy akármit, akár 720 vagy 1080p-ben is. Jah, hogy nem tudom a WC-re meg a buszra meg a suliba hurcolászni? Hát szerintem oda nem is kell. De ez csak az én személyes véleményem, nem erőltetem rá senkire.
50.
50.
wardprod
A cikk leírása a bannerben akkora win, hogy csak na. Felesleges méregdrága luxus szutyok ahogy azt megszoktuk az apple-től :)
48.
48.
raczviktor
#42: kösz a választ, igy már világos! szép is, jó is, de én nem igazán tudnám kihasználni. nekem bőven elég a noti, de azért mindenképpen érdekesnek találom.
47.
47.
Ca$h
#46: OTT A MÁSODIK PONT, NAGYBETŰKKEL! :)
46.
46.
dareal
#45: mondjuk ez ettől még a steam-re is igaz, tehát egy 3g-s notin szintén megy a steam, akár erdőben is. az más kérdés, hogy egy notit kevésbé viszel magaddal úgy, hogy steam-en vásárolnál :)
45.
45.
Ca$h
#33: A játékvásárlás azért lett kiemelve, mert a 3G-nek köszönhetően, csupán egy érintéssel, BÁRHOL bármit tudsz vásárolni, nem csak otthon a gép előtt, rákattintva a Steamre! ;)
44.
44.
dareal
#43: azért ez nem igaz, számtalan területen lehet használni. speciel a laptopomat jó ideje nem is használom, mert melóra is tökéletes egy tábla. persze ez nem igaz minden területre, én sem gépelnék tucatnyi oldalakat, de korrigálásra, kiegészítésre több, mint tökéletes. irodán belül is nagyobb teret ad, mert eddig nem igen mocorogtunk a notikkal (vigyük a tápot, egeret, kábeldzsungel :)), így csak felkapom és máris a konyhában, erkélyen, másik kolléga irodájában folytathatom a tevékenységet.

nagyon kényelmes munkaeszköz, ha a munkakör lehetővé teszi, akkor mindenképpen (értsd: nem gépelned kell egész nap, nem adott saját céges szoftot kell használni, stb (bár ez saját notira is igaz, mert egy multinál saját gépet ritkán használhatsz, saját előtelepített vackaikat kell használni)
43.
43.
simon 555
biztos jó cucc de pénzt nem adnék ki érte.
az a baj,hogy ezek a tabletek semmire nem jók lényegében.
lehet rajtuk játszani de hasznos dolgot nem igen lehet vele csinálni.ez nem laptop ezért munkára nem jó.ez inkább "egy nagyméretű telefon amivel nem lehet telefonálni",hogy a mobilarena egyik teszt írójának a szavaival éljek.
42.
42.
dareal
#41: hja, annyira sokrétű és jó programok érhetőek el egyébként. csak azért egészítem ki az előző írásom, mert pont ránéztem a készülékre és eszembe jutott ez is :)
van pl egy progi, idisplay a neve. azzal a gépet mint a pc-hez csatolt monitor tudod kezelni. csatlakoztatod a géphez a készüléket (kábel vagy wifi) és a készülék mint monitor lesz jelen, azaz kiegészíti a desktopod.
én ezt azért használom, mert ha itthon vagyok, akkor azon figyelem a teamspeak3 szerverünket, azaz mondjuk full screenben játszom, de a paden meg ott figyel a teamspeak3 ablaka (vagy torrent letöltés, akármi, amit áthúzok a 2. monitorra)

de itt egy videó, az jóval beszédesebb (bár videót így nézni baromság, nem arra van, laggol is):
http://www.youtube.com/watch?v=BhbGgLOxc-Y&feature=related
41.
41.
dareal
#40: játékonként változik. vagy úgy irányítod, hogy döntögeted a készüléket és a beépített gyroscope és gyorsulásmérő adja le a vezérlési infókat az adott programnak, ami - a példánál maradva - a megfelelő irányba mozdítja a karaktert, forgatja a kormányt stb.
a másik lehetőség, hogy a képernyőn megjeleníti a virtual gamepadot, a játékteret nem szokta bezavarni, mert a bal és jobb hüvelykujjaddal irányítasz, az minimális területet takar csak ki az alsó részen.

sokféleképp lehet ezeket használni, alapesetben touchscreen-en van a billentyűzet, azon írsz. a gép egy vékony lap.
viszont kiegészítőkkel pillanatok alatt kényelmessé teheted asztalon történő íráshoz is (akár smart coverrel), mert ezekkel a gépet döntött helyzetben helyezheted el. (a képeken ez nem látszik, a képek készítésénél asztalon van/volt a gép (erre egy jó példa ez a kép, jobb alsó megoldásra gonolok: http://igadgetsreport.com/wp-content/uploads/2011/03/ipad-2-smart-cover.jpg)

továbbá a kiegészítőknek köszönhetően valóban laptopszerű élményt is faraghatsz belőle, bár szerintem az felesleges, mert akkor a laptopom viszem magammal. (erre egy példa pl a logitech keyboard case: http://www.logitech.com/en-us/keyboards/keyboard/devices/keyboard-case)

ami miatt jóval jobban szeretem a tableteket, mint a notikat: sokkal-sokkal mobilisebb eszközök, az akku idő jóóóóóóval nagyobb, mint egy noti esetében, ráadásul ha előveszed, azonnal használhatod (egy notinál a stand-by-ból ébredés is jóval lassabb, mint egy tablet "ébredése"), ráadásul amit egy notin meg tudsz tenni, azt szinte biztos, hogy tableten is. (mielőtt jönnének a támadások, persze a gran turismo 5 nem megy rajta, nincs rá mittomén killzone, de nem is cél egy mobil eszköznél)

webezésre, munkára (doksik szerkesztése, megnézése, jóváhagyása stb), multimédiára, olvasásra (ebook, képregények stb) hibátlan eszköz.
személy szerint én dolgozok, webezek, olvasok (könyvek és képregények, újságok (köztük magyar hírlapok is, elég sok van, egy újság példánya annyiba fáj, mint az újságosnál), rendszermenedzsmentet végzek, írok, levelezek, csetelek, videófonálok, néha játszom.
reggelente a hónom alá csapom és irány a klotyó - mint Al Bundy, csak ő egy napilappal tette, én meg több tucat/ezer napilappal, könyvvel, stb, csak egy eszközön :))

szóval sokrétűen használom :)

asszem viszonylag kimerítő választ adtam ;)
40.
40.
raczviktor
mellesleg, hogyan lehet ezen játszani? mivel irányitod a karaktert? vagy ha kézzel, akkor hogyan fogod? nem takarja ki a játékot a másik kezed amivel fogod, vagy nem zavarja össze az irányitást? ha meg lerakod akkor meg már ott vagy mint egy laptop? vagy hogy? valaki elmagyarázná a tapasztalatait?
39.
39.
raczviktor
hát ez inkább egy visszatekintő cikk mint ipad2 teszt. de nagyon tetszik! furcsa hogy még csak 22 vagyok, de már retronak számitanak az olyan dolgok, mint a nintendo vagy a tetris, pedig hány órát toltuk a 8 bittel. alig 10 éve. Néha előveszem és játszok egy igazi super mariot, mert az semmilyen pc-s játék nem tudja utánozni.
36.
36.
M.invisible
Amikor 4 éve kijött az első iphone, ahogy tudtam beszereztem egyet. Azóta a 3.at nyúzom, egyedül 3g-t nem vettem.
Azóta kijöttek androidos, és windows 7es telefonok is, amik simán vannak olyan jók, mint az iphone, de a felhasználói élményben még mindig az apple kütyüje vezet nálam, nem is beszélve a jelenleg legnagyobb felbontást nyújtó kijelzőről a piacon.
Amikor az első ipad jött ki, akkor én is azt mondtam, hogy felesleges! Viszont el kell ismerni, hogy egy olyan űrt töltött be, amely eddig kihasználatlanul tátongott. Mikor vennék ilyet? Van a kérdésre több válaszom is! Ha pl abszolút basic user lennék, aki laptop vásárlás előtt áll. Vagy ha üzletember lennék, vagy előadást tartanék (pl tanárként), prezentációkhoz elképzelni sem tudok jobbat! Sőt akkor is ezt választanám, ha idősebb lennék, és arra kéne elsősorban egy gép, hogy az internetet használjam, és kapcsolatot tartsak a távolabbi rokonokkal.

Sokan nem szeretik az itunes-t, pedig eléggé kiforrotta már magát! Egyáltalán nem bonyolult használni, de megjegyzem, amennyiben jailbreak-elt az eszköz (amely módszer nem törvénytelen!!!), van lehetőség az itunes megkerülésére (pl iFunbox). Sőt a törés után (bár jelenleg az ipad 2-őn lévő IOS-t nem lehet törni), olyan funkciók is elérhetővé válnak, amik abszolút megoldást kínálnak szinte bármely problémára, vagy hiányosságra.

A cikk jó, bár én sem tesztnek neveztem volna, hanem inkább "tapasztalatok", vagy "első benyomások" címszóval illetném. A visszatekintésben meg szegény game gear nem lett megemlítve:(
35.
35.
PACALT007
#31: Csak kiváncsi voltam mennyire veszik komolyan... +a sok celeb miatt el tom képzelni már én is magamról h gyökér vok... pár hónapja adtam el a 3GS-em most egy HTC-vel akarom kihúzni a szetemberre várományos iPhone 5-ig.
Nagyon ,nagyon, nagyon várom! :) jobban mint a sony NGP-t.
33.
33.
Quent1n
Tesztnek azért nem nevezném, de érdekes bemutató írás volt (a visszatekintő rész nagyon jó lett) bár szerintem kicsit túl lett fényezve a cucc. De persze Apple termék ez is, ergo vagy az egekbe emelik vagy a földbe gyalázzák. :) Szvsz mindenképp betölt egy űrt a piacon tehát a létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen. Más kérdés, hogy az átlagemberek sok hasznát nem veszik, mert bár lehet rajta dolgozni is, inkább csak villantanak vele legtöbben. Én elég sokat tapicskoltam már de valahogy 10-15 perc után kifújt. Nekem erre egy okosteló is bőven elég lenne. Ráadásul ott az általam eléggé utált itunes, usb sincs rajta, és memkari olvasó se. A telefonálás hiánya pedig fájó pont, mert ahogy letéve lehet vele videotelefonálni Facetime-al, úgy rendesen is simán lehetne SIM karival.

A játék részéről meg annyit, hogy tleg ötletes meg jópofa de annyit szerintem egy nagyobb kijelzőjű teloval is el lehet pötyögni Angry Brids-el meg társaival. A játékvásárlás meg nem tudom miért lett így kiemelve, mikor a Steam a PC-n már mióta így működik, hogy pár kattintás és megvan a játék. :) 2011-be még szép, hogy így működik egy Apple terméken. :)

Én akkor vennék ilyet ha gimis/ált iskolás tanár vagy valami hasonló lennék, mert akkor munkaeszköznek kiváló. Egyébként meg csak egy nem túl olcsó trendi, felvágós kütyü. :)
32.
32.
p.balou
wáwáwááwáwáwá. Celeb lettem :Đ Az utolsó képen befigyel a FRÁJDÉJ.
31.
31.
kekszesember
#13: Nem tudom, hogy komolyan gondoltad e: """az utolsó facebook-os fotó jobb széle atom homályos :S:S biztos nem venném meg"""<--- de lényeg hogy az cenzúra :DDDD
28.
28.
dareal
#26: ajánlom az ipad 1-et, annak az ára jól le fog menni.
27.
27.
nero66
#13: OMGGGG!!!!!!!! Erre nem tudok mit mondani... xD

Én már próbáltam az 1-et, az tetszett bár tényleg semmi szükségem nincs rá... A 2-t is kifogom próbálni, mert nagyon érdekel!!!!! ;D
26.
26.
Vendu
Ez a gép annak jó akinek van otthon egy asztali gépe amit nyilván nem vihet magával, viszont az okostelefonok kijelzője túl kicsi nekik. Kb. ide tartozom én is, nemtudom mit lehet kezdeni 3-4"-on, viszont a közel 10" már elég jó, meg állva is lehet vele gépelni ami egy netbookkal elég nehéz lenne. Nem tervezem, hogy veszek, de iPad-em hamarabb lesz mint okostelefonom.
25.
25.
fojesz
Nem szeretnék senkit sem megbántani, de egyszerűen nem tudom felfogni, hogy néhányan még mindig azt hiszik, hogy egy óriási vasdoboz a lehető legalkalmasabb eszköz mindenhez, ezért csípőből elutasítanak minden újdonságot. :)
Magánvélemény, senki ne vegye magára.
24.
24.
drakecsaj
#20: Ha gyökérül kezelik az érintőképernyőt akkor igen, elszokott romlani. Egyébként meg semmi baj velük :) Meg takarítani kell...na bumm, az a legkevesebb. A géped házát is néha illik kitakarítani, különben meg befészkelnek szépen a porcicák ugyebáár =) A monitorról inkább nem is beszélek...
Meg ennyi erővel ne vegyen az ember saját lakást, mert azt is takarítani kell :D
23.
23.
Ca$h
#22: OTT A PONT NAGYBETŰKKEL! :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...