Michael Jackson: The Experience teszt

  • Írta: Ca$h
  • 2011. április 29.
  • michael jackson the experience, ps3, teszt
Link másolása
A Wii-n elért „hatalmas” sikerek után a Ubisoft úgy döntött, hogy elkészíti a Michael Jackson Experience-t a többi konzolra is. A kérdés már csak az, hogy vajon képes-e valami olyan újdonságot belerakni, ami miatt érdemes ezeket a változatokat beszerezni. Lássuk hát!

A tavaly év végén mindenki kedvenc főszerije, Daks papa, már írt nektek egy mindent kimerítő tesztet a tamagochi (Nintendo) változatról. Aki próbálta, pontosan tudja, hogy jogos volt a meglehetősen lehúzó értékelés. Éppen ezért csodálkoztam, mikor felhívott engem, hogy megérkeztek a nagykonzolos változatok, le kéne tesztelni valamelyiket. Tekintettel arra, hogy a Kinect egyelőre nem igazán tudott meggyőzni engem (tehát még nem vettem), ezért a kedvenc Move-os változat mellett tettem le a voksom. Aki ismer, az tudja, hogy a világ legnagyobb Ubisoft-rajongója vagyok, nem nagyon kellett idáig csalódnom bennük. Sajnálatos módon eme sikerszéria most megtörni látszik…


A Michael Jackson Experience PS3-as változata sajnálatos módon szinte semmiben nem tér el a csúfosan megbukott Wii-s verziótól. Félelmetesen hasonlít hozzá, a legszembetűnőbb különbség talán csak a HD-grafikában rejlik, ahol jobban kijön, hogy azok a bizonyos rajzolt emberkék tulajdonképpen igazi táncosokat takarnak, csak éppen rájuk pakoltak egy pofás filtert, hogy ne lehessen őket megismerni. Ami még különbségnek számít, az a többjátékos üzemmód lehetősége, ugyanis vannak olyan számok, ahol akár egyszerre hárman is táncolhatunk, miközben a negyedik ember énekel. Mondanom sem kell, hogy egy éppen unalomba fulladó házibulin, ahol már kellő mennyiségű mérget töltöttünk szerencsétlen szervezetünkbe, még akár jól is alakulhatnak a dolgok, amikor egyszerre négyen igyekszünk teljesíteni a lehetetlent. Már ha lehetetlen lenne a feladat, ugyanis a számokat egyszerűen nem lehet elrontani, mivel az előadás akkor is folytatódik, ha mi meg se mozdulunk, ezzel tulajdonképpen teljesen elrontva a játékélményt, ami valójában nem is létezik.


Ami még esetlegesen pozitív dolognak számít, hogy létezik egy online ranglista, ahol összehasonlíthatjuk tudásunkat másokéval, és ellentétben az Xboxos változattal, PS3-on idővel majd letölthető tartalmak is lesznek – már ha lesznek, ugyebár. Maga a táncélmény egyébként az első pár órában nagyon jópofának tűnik, főleg azoknak, akik nem nyomultak a Wii-s változattal mivel ők még nem tudják, hogy valójában a program magasról tojik arra, mi hogyan táncolunk, nem a testünket figyeli, hanem csak a Move-kontroller fényét. Tehát az igazán szemfüles és rutinos játékosok azt is megtehetik, hogy a TV előtt állva a megfelelő pozícióba rakosgatják a fagyit, miközben testükkel meg se mozdulnak. Valljuk be, egy Dance Central után ez nagyon ciki tud lenni.


Sajnálatos módon itt sem létezik kampány mód, tehát az egész élmény olyan, mintha csak egy wurlitzer előtt állnánk: egyik számot rakjuk be a másik után, megpróbáljuk minél több csillaggal teljesíteni azokat, majd ezeket arra költjük, hogy a tánciskolában megtanítsanak minket Jacko legendás mozdulataira. Aki ismeri a popkirály mozgását, az pontosan tudja, hogy ez több mint lehetetlen, kivéve, aki táncos csodagyereknek született és nem okoz neki különösebb gondot. Ha van köztetek ilyen, akkor előre is elnézést kérek tőle, mivel lehet, hogy ő fog találni pár hasznos tanácsot, főleg olyanokat, mint hogyan kell testünket megfelelően nyújtogatni.


Mivel eléggé elkeserített a játék félelmetesen röhejes egyszerűsége, ezért kicsit utána olvastam a Kinectes változatnak. Sajnos azt kell mondanom, ott sem sokkal jobb a helyzet. Igaz, a boxos változat már jóval több dologban különbözik a Wii-s és PS3-astól, főleg a megjelenítés terén, mivel a kamera segítségével magunkat látjuk a középpontban táncolni, de sajnos pontosan emiatt komoly laggolással kell megküzdenünk. Ebből a szempontból talán mégis jobb a PS3-as változat, mert a fagyit halálos pontossággal és késleltetés nélkül figyeli a konzol, tehát ha egy kicsit jobban beleéljük magunkat a táncba és megpróbáljuk követni a mozdulatokat, nagyobb sikerélményben lesz részünk, mint a Kinectesnél.


Ha nem lenne Guitar Hero, Singstar, és nem lenne Dance Central, akkor bizony ez lehetne az év partijátéka, de ilyen nagy címek árnyékában túlságosan magasan van a mérce. De a legszomorúbb talán mégiscsak az, hogy a Wii-s változat bukása után nem raktak bele szinte semmi olyan extra dolgot, ami miatt bármi igazán jót is tudnék mondani róla. Extra tartalomként is csak képeket nézegethetünk, ahelyett, hogy kihasználták volna a Blu-ray lemezen található rengeteg helyet, és mondjuk telepakolták volna HD minőségű videoklipekkel, hogy legalább azokért érdemes legyen gyűjtögetni a csillagokat. Ubisoft, ez nem volt szép!

(Kinect videó)

A Kinect változat: Daks különvéleménye

Míg a Playstation Move kiadás nem különbözik sok mindenben a Wii változattól, addig Kinectre szinte egy teljesen más játékot kaptunk. Xbox 360 konzolon kontroller híján a játék nem csak a kezünket figyeli, hanem az egész testünket: a Kinect kamera minden mozdulatot pontoz, bele kell adnunk apait, anyait. És ez még nem minden. Nem csak az irányítás más, de a látvány is, a player projection nevű rendszernek köszönhetően rajzfilmes Jacko karakter helyett mi magunk vagyunk a klipek főszereplői, testünk kéken izzik, karjaink színes csíkokat húznak, nagyon hangulatos az egész. Ha rendelkezel tehát mindkét konzollal, akkor a Kinect változatot válaszd, nem fogsz benne csalódni - legalábbis nem akkorát, mint a másik kettőben.

Kapcsolódó cikk

9.
9.
Józsi_Doe
Ez meg mi a retek??
Pfoajj vazze, manapság már minden szart kiadnak.
8.
8.
Daks
#7: A kék doboz egy különvélemény, csak lemaradt, hogy nem Ca$h, hanem írta, hanem én, de ez javítva. Játszottam a Kinectes kiadással, és tényleg sokkal szórakoztatóbb, nem egy Dance Central, nem lett az se annyira jó, de a rajzfilmes Wii meg PS3-as verziókat veri.
7.
7.
Quent1n
#6: Mindig ez van. Heath Ledger, Zámbó Jimmy, Jacko, Puskás, Cobain... a sor hosszú. Mindig lesz olyan aki egy halott nevéből próbál pénzt csinálni. Az Ubitól viszont nem ezt várta az ember. De hát ez van sajna.

Ez a teszt egyébként jó lett, szépen bemutatta ezt a játékot és látszik, hogy amit lehetett pozitívumként berakni az ott van. A kék keretes cucc meg valóban egy kicsit ellentmond a cikknek, kérdés a lag mennyire rontja az élményt Kinecten.
6.
6.
bledzer
Hogy unom posztumusz szegény Jackót.... most, hogy beadta a kulcsot mindenki az ő nevéből próbál pénzt csiholni. Kész vicc, rossz vicc.
4.
4.
Mortis
A kékben szereplő Kinect-es állítás és a tesztben lévő eléggé üti egymást...

Egyébként egy szakajtó romlott búzaliszt szintjét üti meg ez a játék. Amit erre költenél inkább dobd bele a Dunába; jobban jársz.
1.
1.
waynerooney108
Hát... konkrétan ugyanaz mkint a Wii-s változat
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...