iPhone játékválogatás - volume 6.

  • Írta: Daks
  • 2011. július 9.
  • backstab, dungeon hunter 2, fast five, iphone, rainbow six, teszt
Link másolása
A legjobb iPhone játékokat bemutató sorozatunk rendszertelensége valósággal gyönyörködtető, s ha már az időzítés nem jön össze soha, akkor most felborítjuk a tematikát is: míg korábban az aktuális időszak legjobb címeiből merítettünk, új cikkünkben egyetlen játékkiadóra fókuszálunk.

A Gameloft neve ismerősen csenghet minden öreg motorosnak. A kilencvenes évek végén, mikor még SMS-ben kellett fizetni a játékokért, WAP linket kaptunk a letöltéshez, és a szolgáltató kilobájtonként számlázta az adatforgalmat, a cég neve már ott virított mindenhol. JAVA és Symbian telefonokon kezdték, majd ahogy váltották egymást a generációk, úgy követték ők is az aktuális platformokat, jelent meg játékuk N-Gage, Windows Phone és Blackberry rendszerekre, belekóstoltak a PSP, a DS, a PSN, az XBLA és a Wii fejlesztésbe, most pedig az aktuális Bada, Android, illetve iOS készülékeket töltik meg jobbnál-jobb tartalommal, nem csekély siker mellett.


Kövér játéklistához vastag pénztárca dukál, a Gameloft évi 150 millió eurós bevételéből futja párizsi luxusirodára és vezetőségi Porsche-flottára is, több mint 4000 alkalmazottjuk van, jócskán a magyar átlagkereset feletti bérezéssel. Ők tényleg tudják, hogyan kell jelentéktelennek tűnő dolgokból rengeteg pénzt csinálni, s bár a történet akkor lenne igazán romantikus, ha két lelkes egyetemista kollégiumi szobájából indult volna mindez, ezúttal nem erről van szó. A Gameloft mögött komoly UbiSoft tőke állt mindig is, a céget a Guillemot fivérek személyesen vezetik, a befektetők meg számolatlanul pumpálják beléjük a támogatást, komoly üzlet ez kérem, de ne fényezzük őket tovább, lássuk a tényeket, következzen az idei iPhone felhozataluk!



Backstab (Ár: $6.99, Megjelenés: 2011. június 23.)


Szabadon bejárható játékvilág, izgalmas történet, cselekményes küldetések; a Backstab a felfedezők és kalandorok korába kalauzol el minket. A Brit Királyi Flotta elárulta hősünket, Henry Blake azonban elhatározza, hogy bosszút áll azokon, akik megvezették, börtönbe zárták őt, s elszakították kedvesétől, az összeesküvők bűnhődni fognak, bármi áron. Véres harcok várnak ránk, be kell bizonyítanunk ártatlanságunkat, és ki kell derítenünk, a koholt vádak mögött milyen titkok lapulnak meg.


A játék során hősünket külső nézetből irányíthatjuk, kardozni, lőni és kalandozni kell, hatalmas seregek ellen vesszük fel a harcot, maga a stílus pedig leginkább a Prince of Persiára, vagy az Assassin’s Creedre hasonlít, némi Karib-tenger kalózai hangulattal fűszerezve. A végigjátszás során négy hatalmas városban fordulunk meg, több száz embert fogunk lemészárolni, de ha kell, akkor Henry Blake lopakodni is tud, feltűnés nélkül vegyül el a tömegben, s úgy jár-kel a háztetőkön, mint egy macska, ha vadászni indul. A Backstab minőségben és játékélményben felér a legkomolyabb PSP címek közé, a grafika csodálatos, s az irányítás se rossz: a képernyő bal szélén van a virtuális analóg kar, a másik kezünkkel pedig a kamerát lehet forgatni, illetve az akciógombokat nyomogathatjuk. Értékelés: 9/10.



Fast Five (Ár: $4.99, Megjelenés: 2011. április 29.)


A Halálos iramban hivatalos játéka száguldást és akciót hoz kedvenc mobiltelefonunk képernyőjére, Brian O'Conner bőrébe bújva olyan egzotikus helyeken fordulunk meg, mint Rio de Janeiro, Dominika, vagy Hong Kong. Az illegális autóversenyek világa pedig ezúttal sem szól másról, mint a dögös csajokról, és a teljesítményük határát súroló, nitróval szerelt sportkocsikról. Körversenyek, gyorsulási futamok, drift kihívások, és kiütéses meccsek várnak ránk, itt csak az győzhet, ki a fékpedált még csak hírből sem ismeri.


A felhozatalban nyolc helyszín és tizenöt autó kapott helyet, a pályák elérhetőek tükrözött változatban is, a kocsik pedig tuningolhatóak, a versenyeken nyert pénzből teljesítménycsomagokat vásárolhatunk, illetve vannak első, hátsó és oldalsó optikai kiegészítések. Ha elrontunk egy kanyart, akkor vissza lehet pörgetni az időt, mint a DiRT-ben, a látvány szuper lett, és az irányítás is jó, a telefon döntögetésével lehet kormányozni, mialatt a játék a biztos célba érésünket folyamatos padlógázzal támogatja. A Fast Five egyetlen, de legnagyobb hibája viszont, hogy két-három Dodge modellt leszámítva csak fantázia szülte járgányokat vonultat fel, melyek közel se sikerültek szépre, mindez viszont ne szegje kedvét senkinek: aki szeretne egy kis Underground stílusú száguldásban részt venni, az próbálja ki a játékot, nem fog csalódni. Értékelés: 8/10.



Dungeon Hunter 2 (Ár: $6.99, Megjelenés: 2010. december 9.)

Sötét erők sanyargatják Gotchicus földjét, a nép egy hősért kiált. Huszonöt évvel járunk az első rész eseményei után, a király fiaként a mi feladatunk a világ megmentése. Az apokalipszis közel van, háborút viszont egyetlen ember még nem nyert meg. Ebben a különleges, és veszélyes világban mindig lesz egy társunk, ki mellénk áll a bajban, a gép által irányított fegyverhordozónkat pedig lecserélhetjük hús-vér segítségre, a teljes támogatottságot élvező co-op módnak köszönhetően egyszerre akár négyen is nekivághatunk a nagy kalandnak, online, vagy helyi Wi-Fi hálózaton.


A Dungeon Hunter 2 egy klasszikus hack&slash RPG. Karakterünket a játék elején tulajdonságokban és képességekben eltérő, három különböző, és később tovább specifikálható osztályból választhatjuk ki, s van fejlődés is, tapasztalatpontok gondos helyezgetésével hősünk erejét, fürgeségét, állóképességét és mágikus képességeit a kalandok során bármikor lehet növelni. De nem maradhatnak el a különböző questek és mellékküldetések sem, minél mélyebbre ássuk magunkat ebben a különleges világban, annál gazdagabb, és nagyobb harcos válik belőlünk, bátorságunk az értékes kiegészítőkkel együtt gyilkos elegyet alkot, meneküljön, kinek kedves az élete. A játék kötelező alkotás: ha hiányoznak a régi idők felsőnézetes szerepjátékai, imádtad a Baldur’s Gate, az Icewind Dale, a Neverwinter Nights, vagy a Diablo játékokat, de az NPC-k hosszú, véget nem érő beszélgetéseit már nem sírod vissza, akkor a Dungeon Hunter 2 a te játékod lesz! Értékelés: 8.5/10.



Rainbow Six: Shadow Vanguard (Ár: $6.99, Megjelenés: 2011. március 17.)

A Szivárvány-csapat visszatért, a Shadow Vanguard személyében nem mást köszönthetünk, mint a nagy klasszikusnak számító, eredeti Rainbow Six játék felújított, mobiltelefonos változatát. Végletekig kidolgozott taktika, speciális fegyverarzenál, kémkamera, villanógránát, füstbomba és katonás fegyelem, mely különleges osztagunk sikerét biztosítja, összesen tizenegy küldetésben kell helyt állnunk, kemény napok várnak a világunkat szorongató terroristaszervezetekre.


Ahogyan az előző játékban, úgy a Rainbow Six: Shadow Vanguardban is van co-op mód, online és helyi hálózaton keresztül két barát segítsége mellett a teljes küldetéssorozat végigtolható, illetve elérhető egy exkluzív pályákat felvonultató multiplayer lehetőség is, melyben nem kevesebb, mint tíz ember eshet egymásnak. A játék pedig méltó utódja a nagy elődnek, döbbenetes grafikával rendelkezik, az ember sokszor fel se fogja, hogy nem egy konzol van a kezében, a hangulat magával ragadó, az pedig, hogy hősünk arra néz, amerre a telefont forgatjuk, egyszerűen maga a megvalósult XXI. század, a zsebben hordható virtuális valóság. Értékelés: 8.5/10.


Félelmetes, hogy mire képes ez a kütyü. Néhány dolláros játékok olyan kikapcsolódást nyújtanak, mintha egy tízezer forintos PSP-címet tolnánk, a hardver rengeteget fejlődött az első generációs modell óta, az iPhone 4 mára egy kiforrott, komoly játékplatformmá vált, melyet igenis komolyan kell venni. Persze szokatlan, hogy nincsenek gombok, de az érintőképernyővel és döntögetéssel vezérelt játékok élménye mindenért kárpótol, s akkor az Androidról még nem is beszéltünk: a kétmagos, folyamatosan fejlődő Samsung és LG készülékek az Apple telefonjával versengve évről-évre újabb szintre emelik a mobiljátékok élményét, szinte követni se lehet őket . Ez a jövő. Vagyis a jelen.

Kapcsolódó cikkek

12.
12.
zsocwargear
#11: Igen, de én már az a korosztály vagyok, akinek meg is kell válogatnia, hogy mivel játszik, mert az erre áldozható idő igencsak kevés...
11.
11.
Neo1989
#10: 90 % ejha neked se könnyű "normális" gamet találni ha ezt most ps3, xbox 360, pc, Wii , psp, és mobilra összesen érted akkor nem lennék a helyedben :D
Mert szerintem a főbb platformokat fel is soroltam :D
9.
9.
Raam989
Én többre értékelnék egy normálisan összerakott póker vagy más kártya játékot... telefonra az való, nem pedig olyan játékok, amik próbálnak pl. Final Fantasy szintre emelkedni...
8.
8.
a trailereknek sokszor olyan ba.sz.ott jó a zenéjük mint az állat
6.
6.
#5: space impact ftw! én még mindig egy 3310-est használok :D
5.
5.
Pigsy
Ezek a mobiljátékok már nem azok, amiket Nokia 3310-en játszottunk a suli udvarán :)
3.
3.
zsocwargear
Ja, a grafika elmegy (vannak ezeknél sokkal szebb játékok is), viszont az élvezhetőség lecsökken, amint rájössz, hogy szinte az összes játék nyúlás, történet meg olyan, mintha épp a csók és könny 600. epizódját olvasnád... na nem olyan nyálas, olyan egyszerű, vagy épp nincs is...
2.
2.
JacoB
Nagyon jó grafikájuk van így ránézésre :)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...